Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Ni liv (1957)

Originaltittel: Ni liv

Den 30. mars 1943 blir mannskapet på skuta Brattholm på vei fra Shetland til Toftefjorden angitt og arrestert av tyskerne. Bare en unnslipper, Jan Baalsrud. Vi følger ham på hans eventyrlige flukt fra de ytterste holmene i øygarden utenfor Tromsø og over fjellene inn til Sverige og friheten. Arne Skouens film om motstandsmannen Jan Baalsrud vakte stor oppmerksomhet i utlandet og ble bl.a. nominert til Oscar.

Omtale

Nesten som en katt

Da BIFF kåret tidenes norske film i fjor kom det ikke som en overraskelse at det var Ni liv som vant. Arne Skouens mesterverk er blitt stående som en påle i den norske filmhistorien, og filmens gjengivelse av Jan Baalsruds pinefulle, dramatiske flukt gjennom en iskald Nordkalott stiller nåtidige hobbyselvpinere som Lars Monsen i et litt pinlig lys.

Ni liv finner sted i de tidlige vårmånedene i 1943, idet Baalsrud og elleve andre kommandosoldater lander på kysten av Troms i en liten fiskeskøyte, på vei mot Bardufoss. Tyskerne angriper imidlertid troppen før de når frem til flyplassen de skal sprenge. Alle unntatt Baalsrud blir drept i trefningen. Hardt skadet klarer han med nød og neppe å unnslippe tyskerne. Det blir starten på en strabasiøs flukt med forfrysninger, snøblindhet og brespekker som stikkord. Filmen er basert på den britiske forfatteren David Howarths gjenfortelling av Baalsruds eskapader, som ble gitt ut under den treffende engelske tittelen "We Die Alone" i 1955.

Ni liv er både et kunstverk skapt av en regissør på høyden av sin skaperkraft, et viktig dokument over en ekstrem prestasjon, et sentralt verktøy for rekonstruksjonen av den norske selvfølelsen etter andre verdenskrig, og sist, men aller viktigst - en knakende god film. Pensum, folkens.

Bergen Filmklubb


DVD-utgivelsen Jan Baalsrud er på et sabotasjeoppdrag fra England til Norge med 11 andre vinteren 1943, da fiskebåten deres angripes av en tysk patruljebåt. Som eneste overlevende lykkes det Baalsrud å unnslippe og en farefull reise mot nøytrale Sverige begynner. Etter flere uker i snømassene i de steile norske fjellene blir han snøblind og må til slutt skjære av sine frostskadde tær for å overleve. Den mest fremtredende norske filmregissør etter 2. verdenskrig, Arne Skouen, har med denne filmen begått et mesterverk, som både ble Oscarnominert og siden kåret som Norges beste film gjennom tidene. Det vidunderlige norske landskapet danner bakgrunn for den sanne historien om Jan Baalsruds utrolige flukt fra den tyske hær. Jack Fjeldstad (Gull og grønne skoger) spiller Baalsrud med imponerende overbevisning, og ble i 1985 slått til ridder av St. Olav-ordenen for sitt fremragende arbeid i norsk filmkunst.

NF


En dag sent i mars 1943 ankrer en fiskeskøyte opp i den lille Toftefjorden nord for Tromsø. Skøyten er kommet den lange veien fra Shetland, og har med seg sabotører fra Kompani Linge og utstyr til hjemmefronten. Karene går på land, men blir oppdaget av tyskerne. Den eneste som unnslipper er den 26 år gamle Oslogutten Jan Baalsrud. Han blir rammet av et skudd som river mesteparten av den ene storetåen av. For å komme unna, må han legge på svøm i isvannet over et lite sund.

På den andre siden blir han tatt hånd om av en uredd jordmor. Men han må videre. Det gjelder å komme til fastlandet.

Det blir en hard tur over den snødekte øya. Han møter en fisker som setter ham over til fastlandet. Baalsrud har fått godt mot, med ski på beina tar han fatt på veien mot grensen. På fjellet blåser det opp til storm, og han går seg vill. Han finner en liten gård, hvor han søker ly.

Tyskerne lurer rundt på alle kanter, men folkene han kommer til gjør alt de kan for ham. Han blir plassert i en liten hytte på andre siden av fjorden. Det blåser imidlertid opp igjen, og han har store smerter i benet. Han oppdager at han begynner å få koldbrann, og kutter av seg de ni tærne han har igjen. I 13 dager blir han liggende i hytten.

Da været bedrer seg går planen ut på at Baalsrud skal fraktes på skikjelke over til Sverige. Påkjenningene for ham er store, og han svimer av til stadighet. På toppen blir han overlatt til seg selv, han skal hentes der og fraktes videre av en annen gruppe fra nabodalen. Men tyskerne har innfunnet seg i bygda, og har gått igang med systematiske husundersøkelser. Da farvannet igjen er klart, setter en fryktelig snøstorm igang. Baalsrud blir liggende en hel uke på vidda, og han blir fullstendig begravet under snøen.

Da hjelpen kommer er de overrasket over at han enda er i live. Flere forsøk blir gjort for å få ham over grensen, men det går hele tre måneder etter kampene i Toftefjorden før han blir hentet av noen samer og fraktet over grensen med en stor flokk reinsdyr rundt seg.

(Fra programheftet) ****

Historien om Jan Baalsruds fantastiske overlevelseprestasjon i Lyngen-alpene under krigen. Det har blitt en film om overlevelsesevne og menneskets kamp mot naturen. Filmen ble nominert til Oscar for beste utenlandske film i 1957.

Cinemateket


Den 30. mars 1943 blir mannskapet på skuta Brattholm på vei fra Shetland til Toftefjorden angitt og arrestert av tyskerne. Bare en unnslipper, Jan Baalsrud. Vi følger ham på hans eventyrlige flukt fra de ytterste holmene i øygarden utenfor Tromsø og over fjellene inn til Sverige og friheten. Arne Skouens film om motstandsmannen Jan Baalsrud vakte stor oppmerksomhet i utlandet og ble bl.a. nominert til Oscar.

NFI


Tidenes beste norske film Arne Skouens klassiske krigsdrama "Ni liv" fra 1957 står på Norske filmminner-programmet i dag. Filmen om Jan Baalsrud og hans strabasiøse og farlige flukt mot Sverige i 1943 er basert på David Howarths dokumentarroman med samme navn.

En fiskeskøyte med sabotører fra Kompani Linge ankrer opp i den lille Toftefjorden nord for Tromsø. Oppdraget er å sprenge flyplassen i Bardufoss. Mennene går i land, men blir oppdaget av tyskerne. 26-åringen Jan Baalsrud (Jack Fjeldstad) er den eneste som slipper unna.

Tre måneder tar Baalsruds farlige ferd mot svenskegrensen. Underveis går han seg vill etter å ha blitt snøblind, og tvinges til et ukelangt opphold i en snøhule.

Oscarnominert "Ni liv" ble produsert i 1957 og ble nominert til Oscar-prisen for beste utenlandske film. Det skulle gå hele tretti år før denne æren igjen ble en annen norsk film til del, nemlig Nils Gaups "Veiviseren".

NRK1 2003

Alle bilder av Ni liv

Ni liv (1957)

Regi: Arne Skouen
Manus: Arne Skouen
Sjanger: krigsfilm og drama
Nasjonalitet: NOR
Spilletid: 1 time, 39 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Jack Fjeldstad
Jan Baalsrud
Henny Moan
Agnes
Alf Malland
Martin
Joachim Holst-Jensen
bestefar
Lydia Opøien
jordmoren
Edvard Drabløs
skolelæreren
Sverre Hansen
skomakeren
Rolf Søder
Sigurd Eskeland
Ottar Wicklund
Henrik
Olav Nordrå
Konrad
Vis alle roller