Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Izzat (2005)

Oslo fikk på åtti- og nittitallet en ny bølge kriminelle. De var internasjonale og mer voldelige enn vi tidligere hadde sett. Det handler om izzat: ære.

Hele saken (419 ord)

Dragejegerne

Et lovende fransk, tysk og luxemburgsk animasjonsprosjekt.

Hele saken (343 ord)

Patrik 1,5

Mange utfordringer møter et homofilt par som plutselig får omsorgen for en foreldreløs og kriminelt belastet tenåring.

Hele saken (120 ord)

Menn som hater kvinner

Den danske regissøren Niels Arden Oplev har regi på den første filmen av Stieg Larssons suksess trilogo , Menn som hater kvinner.

Hele saken (282 ord)

The Reader

Hvor langt vil du gå for å bevare en hemmelighet?

Hele saken (629 ord)

Terminator (1984)

Originaltittel: The Terminator

Sarah Connor er en helt vanlig jente. Hun arbeider som servitør på en cafè og tror at livet er ganske vanlig - helt til hun møter Kyle Reese. Han påstår at han er fra fremtiden, og at han forsøker å redde livet hennes fra en fryktelig drapsmaskin som også er sendt tilbare fram fremtiden for å drepe henne. Til å begynne med tror ikke Sarah på den forvirrede mannen, men så snart den grusomme drapsmaskinen åpenbarer seg - forandrer dette seg raskt. Og Sarah må begynne sin kamp for å overleve.

Omtale

Den onde og den gode kommer tilbake fra år 2024, for å forhindre/hjelpe en kvinne som skal føde den gode sønn som skal bli deres hersker.

(Filmtilsynet)


DVD-utgivelsen Han kommer fra fremtiden for å drepe en ung kvinne. Sarah Connor kommer til å bety mye for det neste århundre, men det vet hun ikke selv - ennå. Terminator, mannen fra fremtiden - vet det. Terminators oppdrag er å finne Sarah og drepe henne, Terminator kan ikke stoppes eller snakkes fornuft, han er programmert til å drepe. Han er følelsesløs robot som ikke stopper før oppdraget er utført...

Nordisk


I motsetning til i oppfølgeren er Schwarzenegger her den onde drapsmaskinen. Han er sendt av framtidens maskinmennesker for å forhindre at deres menneskelige maktutfordrer skal bli født. Camerons fantasirike og stilrene lavbudsjett science-fiction ble med sin blanding av action og humor en gigantisk kassa-suksess.

Cinemateket


Trivia: Lance Henriksen var opprinnelig tiltenkt rollen som Terminator. Arnold S. skulle spiller helterollen. Etter protester fra Arnold fikk Henriksen i stedet rollen som Vukovich.

Harlan Ellison gikk til sak. Han hevdet at filmen var basert på han noveller "Soldier", "Demon with a Glass Hand" og "I have no Mouth and I Must Scream". Ellison vant saken. På nyere kopier av filmen er Ellison gitt credit.

S&L


The future's so bright, I gotta wear shades

EXT. SCHOOLYARD - NIGHT SLOW PAN as the sound of stray electrical CRACKLING subsides. FRAME comes to rest on the figure of a NAKED MAN kneeling, faced away, in the previously empty yard. He stands, slowly. The man is in his late thirties, tall and powerfully built, moving with graceful precision. This man is the TERMINATOR. (fra manuskriptet).

Terminator tar utgangspunkt i den teknofobiske fremtidsvisjonenen om teknologi som utvikler egen intelligens og selvstendighet og snur seg mot menneskene som skapte den. Terminatoren er en menneskelignende cyborg som sendes fra computernettverket Skynet i fremtiden for å fikle med historien. Skynet har nemlig en betydelig fiende; John Connor, lederen for den menneskelige motstandbevegelsen, som skal vise seg å bli en trussel mot Skynets eksistens. Derfor sender de terminatoren tilbake i tid for å drepe Sarah Connor før hun får tid til å føde sin oppviglerske sønn.

Terminator var gjennombruddsfilmen for den anabole Brutus fra Østerrike, og opptakten til en rekke filmatiske epos om semi-menneskelige skikkelser med snodige prosjekter på jorden. I Terminator er Arnie tilgodesett med bare 16 replikker, men til gjengjeld er dette frodige frukter fra visdommens tre av typen "I'll be back!" og "Fuck you, asshole".

Dette er ikke en film for overdreven bruk av sannsynlighetsberegning. Fordelen med et utenomjordslig vesen er selvfølgelig at man kan drepe det hundre ganger og likevel få det til å se ut som den naturligste ting i verden at det fremdeles lever.

M.C.U. - TERMINATOR, the last flakes of flesh are falling from him like burning leaves. His gleaming structure is revealed in all its intricacy. No longer a 'He', but an 'It'. It looks like Death rendered in steel. (fra manuskriptet).

Noen filmopplevelser kan sammenlignes med å gå på tivoli eller spille SuperNintendo. Dette er en av dem: Et uforlignelig spetakkel av spesialeffekter og teknoestetisk eksess. Og selvfølgelig er dette en film man skal se på kino, og bare der.

jl

Cinemateket 1996


Et øredøvende eksplosjon markerer ankomsten til The Terminator, en cyborg sendt til dagens Los Angeles på et dødelig oppdrag. Jobben består i å drepe den unge kvinnen, Sarah Connor, hvis liv vil ha stor betydning i de kommende ti-år. Kyle Reese er en tøff geriljasoldat som er sendt tilbake i tiden for å beskytte Sarah. Han må stole på sin styrke og list i en fremmed verden, finne jenta og beskytte henne fra den onde drapsmaskinen.

TVN 1999


Special Edition

17 år har gått siden Arnie slo fast at "I'll be back", og siden den gangen har mye skjedd. Både Cameron og Schwarzenegger fikk sitt definitive gjennombrudd med The Terminator - en heftig sci-fi-action om en cyborg fra en apokalyptisk fremtid, som vender tilbake til fortiden for å kverke moren til sin kommende nemesis. Filmen ser fordømt bra ut til å være laget på lavt budsjett, selv om ikke alle effektene fungerer like supert. Lyden er nylig remasteret i Dolby Digital (originalen var i mono) - og bildekvaliteten er bedre enn noensinne. Et par tekniske småfeil i filmen har også blitt rettet opp. The Terminator er et utmerket bevis på Camerons talent som både actionregissør og drivende god historieforteller (selv om deler av plottet er stjålet fra forfatteren Harlan Ellison) - det er på høy tid at fyren lager en ny film, så lenge det ikke blir Titanic 2! The Terminator ble klippet ned med mange minutter da den først ble vist i Norge, heldigvis er denne utgaven helt usensurert.

Kommentarer: Dessverre ikke.

Extra goodies: Coole menyer, og en bonusdisk med: The Making of The Terminator - A Retrospective, en samtale mellom Arnie og Cameron fra 1991 (18 min). Other Voices, Back Through Time - Creating The Terminator; en grundig dokumenter laget spesielt for DVD-utgivelsen (60 min). Pluss trailere, sju terminerte scener (på til sammen 10 min.), et bildegalleri, Camerons illustrasjoner og promomateriale. Tre versjoner av manuset befinner seg på DVD-Rom-avdelingen. 5

Espen Svenningsen Rambøl

FilmMagasinet nr. 7 - 2001


Arnold Schwarznegger i farten ”Terminator” er kanskje en av de mest kjente filmene til actionkjempen Arnold Schwarznegger. Han er uovervinnelig, men helt uventet må han kjempe mot et menneske som har andre egenskaper enn han selv.

Vi befinner oss i året 2029, og Los Angeles er blitt til en steinhaug. Det var computeren Skynet som ødela byen i 1997, og nå må den slåss mot de få menneskene som er igjen, og som har dannet en motstandsbevegelse mot Skynet.

Den største muligheten Skynet har til å bekjempe menneskene, er å sende en av sine krigere, Terminator (Arnold Schwarzenegger), tilbake i tiden, til 1984. Oppdraget er å drepe en Sarah Conner, en kvinne som går gravid med ham som skal bli lederen for motstandsbevegelsen.

Kyle Reese (Michael Biehn), et medlem av motstandsbevegelsen, blir også sendt tilbake til 1984. Hans oppgave er å beskytte Sarah. Dersom han klarer å komme Terminator i forkjøpet, kan han redde Sarah - og resten av menneskeheten.

NRK2 2002


Et øredøvende eksplosjon markerer ankomsten til The Terminator, en cyborg sendt til dagens Los Angeles på et dødelig oppdrag. Jobben består i å drepe den unge kvinnen, Sarah Connor, hvis liv vil ha stor betydning i de kommende ti-år. Kyle Reese er en tøff geriljasoldat som er sendt tilbake i tiden for å beskytte Sarah. Han må stole på sin styrke og list i en fremmed verden, finne jenta og beskytte henne fra den onde drapsmaskinen.

TV2 Filmkanalen 2008

Alle bilder av Terminator

Trailer

Link til denne traileren

Terminator (1984)

Produsent: Gale Anne Hurd
Regi: James Cameron
Manus: James Cameron
Sjanger: action, sci-fi, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 48 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Arnold Schwarzenegger
Uspesifisert rolle
Linda Hamilton
Uspesifisert rolle
Michael Biehn
Uspesifisert rolle
Paul Winfield
Uspesifisert rolle
Rick Rossovich
Uspesifisert rolle
Lance Henriksen
Uspesifisert rolle
Earl Boen
Uspesifisert rolle
Dick Miller
Uspesifisert rolle
Bill Paxton
Uspesifisert rolle
Bess Motta
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Aidan Quinn
Aidan Quinn
Freddie Prinze Jr.
Freddie Prinze Jr.
Jim Bouton
Jim Bouton
Jone Salinas
Jone Salinas
Kathy Shower
Kathy Shower
Lewis Teague
Lewis Teague
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid