Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 9. august

Melanie Griffith
Robert Shaw
Sam Elliott
Whitney Houston
Ewa Fröling
Gillian Anderson

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Kommandør Treholt & Ninjatroppen
Norsk film
Av: Montecristo, 9. august 06:48

Gylne tider
Film generelt
Av: Montecristo, 4. august 08:40

Trollmannens læregutt
Film generelt
Av: Montecristo, 28. juli 11:24

Centurion
Film generelt
Av: Montecristo, 26. juli 09:36

Inception
Film generelt
Av: Montecristo, 19. juli 10:19

Skulle det dukke opp flere lik - er det bare å ringe (1970)

Originaltittel: Skulle det dukke opp flere lik - er det bare å ringe

Regi: Knut Bohwim
Manus: Knut Bohwim
Sjanger: komedie, krim
Nasjonalitet: NOR
Spilletid: 1 time, 39 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Aud Schønemann
Lilly Hansen
Arve Opsahl
Henry Bakker, politioverbetjent
Thorleif Reiss
Rich. Marthinsen, direktør
Anne-Lise Tangstad
Vera Marthinsen
Arne Aas
Robert Westerlie
Helge Reiss
Jeremias Pedersen Grodahl, polit
Sissel Sellæg
Marianne Selbye, privatsekretær
Jorunn Kjellsby
Vigdis Reistad, kontordame
Carsten Byhring
Freddy Hansen, vaktmester
Sverre Wilberg
Wilberg, politibetjent

Vaskekonen Lilly Hansen finner sin arbeidsgiver direktør Marthinsen med en kniv i ryggen. Politiet blir tilkalt, og politioverbetjent Bakker får saken, tross sterk influensa. Da han ankommer åstedet, er liket imidlertid vekk. Derimot dukker direktøren opp lys levende. I slottsparken finner man et lik som viser seg å være det som fru Hansen fant. Den døde er en ansatt på kontoret, og direktøren er den som står bak mordet.

Omtale

Kriminalkomedie etter skuespillet av samme navn.

Filmkontrollen


DVD-utgivelsen Vaskekona Lilly Hansen finner arbeidsgiveren sin, direktør Martinsen, med en kniv i ryggen. Til tross for en voldsom influensa, blir politibetjent Bakker satt på saken, men da han ankommer åstedet er liket imidlertid forsvunnet, og direktøren dukker opp lys levende. I slottsparken finner man et lik som viser seg å være det fru Hansen fant. Og den døde er ansatt på kontoret... To av Norges mest elskede skuespillere, Arve Opsahl (Olsenbandens Siste Stikk) og Aud Schønemann, stjeler bildet i denne vanvittige komedien, som er sett av nesten 15% av alle nordmenn. Arve Opsahl er kjent som Egon Olsen i de norske Olsenbanden-filmene hvor Aud Schønemann spiller Valborg, Kjells kone i Olsenbanden. Rollen som Lilly Hansen er legendarisk og innbrakte Schønemann norske kritikeres pris. Dessuten huskes hun som moder'n i "Fleksnes fataliteter", den mest populære komedieserien i Skandinavia noen sinne.

NF


Vaskekonen Lilly Hansen finner sin arbeidsgiver direktør Marthinsen med en kniv i ryggen. Politiet blir tilkalt, og politioverbetjent Bakker får saken, tross sterk influensa. Da han ankommer åstedet, er liket imidlertid vekk. Derimot dukker direktøren opp lys levende. I slottsparken finner man et lik som viser seg å være det som fru Hansen fant. Den døde er en ansatt på kontoret, og direktøren er den som står bak mordet.

(Fra "Norsk Filmografi 1908-1979")


Mordspill i norsk klassikerkomedie

I kveld er det lystig gjensyn med Aud Schønemann og Arve Opsahl i en klassiker som kjennetegnes av morsom intrige, vittig dialog og situasjonskomikk så det holder. Lik forsvinner og lik dukker opp igjen - til alles forundring og fortvilelse.

Det hele begynner med at vaskekona Lilly Hansen (Aud Schønemann) kommer på jobb og finner sin arbeidsgiver, direktør Marthinsen, med en kniv i ryggen på kontoret. Forskrekket løper hun av gårde for å ringe politiet, og politioverkonstabel Henry Bakker (Arve Opsahl) blir satt på saken, til tross for at han er rammet av sterk influensa.

Når Henry Bakker ankommer åstedet, er imidlertid liket forsvunnet. I stedet dukker direktøren opp lys levende, og alle tror Lilly har fantasert. Men så finner man et nytt lik i Slottsparken. Det er en mann som var ansatt på kontoret. Kan det være dette liket Lilly så, og hvem har myrdet mannen?

På eget initiativ påtar Lilly seg å være detektiv, og sammen med overbetjent Bakker steller hun i stand de mest halsbrekkende bruduljer.

Nostalgisk humor Mange seere av litt eldre årgang husker sikkert hvordan denne fornøyelige historien endte. For "Skulle det dukke opp flere lik - er det bare å ringe" ble en populær film blant det norske kinofolk.

Blant annet skrev Aftenpostens anmelder at "....Det spørs vel om ikke hennes (Aud Schønemann) rolle er en av de beste norsk filmproduksjon kan fremvise.... Hun er rett og slett en opplevelse, og jeg tror hennes innsats ville vakt oppmerksomhet også utenfor landets grenser."

NRK2 2002

Alle bilder av Skulle det dukke opp flere lik - er det bare å ringe
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon