Logg inn | Opprett brukerkonto

Avlytningen (1974)

Originaltittel: The Conversation

Regi: Francis Ford Coppola
Manus: Francis Ford Coppola
Sjanger: thriller, politisk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 53 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Arbeiderbladet: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Gene Hackman
Harry Caul
John Cazale
Stan
Allen Garfield
Bernie Moran
Frederic Forrest
Mark
Cindy Williams
Ann
Michael Higgins
Paul
Elisabeth McRae
Uspesifisert rolle
Robert Duvall
Uspesifisert rolle

Harry Caul er overvåkingsekspert med oppdrag fra private og offentlige institusjoner. Hvem og hva han overvåker og hvilke tragedier dette fører til, angår ikke ham personlig, helt til han mot sin vilje og vane blir interessert i et ungt par han avlytter.

Omtale

Harry Caul er overvåkingsekspert med oppdrag fra private og offentlige institusjoner. Hvem og hva han overvåker og hvilke tragedier dette fører til, anser han som seg uvedkommende, helt til han mot sin vilje og sedvane blir interessert i et ungt par han avlytter.

(Filmtilsynet)


DVD-utgivelsen Harry Caul (Gene Hackman) er en paranoid overvåkningsekspert som snart kommer til å bli offer for den moderne spaningsteknikken han selv bruker mot andre. Det begynner med noe som ser ut som et rutineoppdrag; å overvåke en utro kone og hennes elsker. Men når Harry skal legge frem bevisene på ektemannens kontor, forsøker hans assistent å ta hånd om dem. Harry vegrer seg for å levere fra seg noe, og plutselig innser han at han er i besittelse av bevis på langt alvorligere ting enn utenomekteskapelige affærer… ”The Conversation” er Francis Ford Coppolas prisbelønte og lovpriste thrillerdrama med Gene Hackman (“Enemy of the State”, “Absolute Power”) i hovedrollen.

Warner


Det store øret

Privatetterforskeren Harry Caul (Gene Hackman) er den beste i sitt fag, "the best bugger on the west coast". Han lever av å stjele privatliv. Til gjengjeld har han ikke noe privatliv selv. Hans opplevelse av virkeligheten filtreres gjennom ett eneste sanseorgan: Øret. Han er en anonym person i førtiårene uten noen særlige kjennetegn, en ubemerket forbipasserende. I sitt monosanselige, teknologiske lydunivers er han utilgjengelig og uslåelig. Det eneste som truer hans perfeksjonerte integritet er hans egen samvittighet. Han vet at flere av hans oppdrag har fått tragiske utfall, ofte med døden til følge. Avlyttingen er mer enn en kriminalfilm, den er like mye et psykologisk drama om den moderne teknologiens ensomme ulver.

Coppola fanget med denne filmen opp et sentralt element i den kollektive bevissthet på 70-tallet: Frykten for å bli avlyttet og observert uten selv å være klar over det, var et brennbart tema. Det var et svært heldig, om enn utilsiktet, sammentreff at Avlyttingen ble sluppet på det amerikanske markedet samtidig med at Nixons lydbånd fra Watergate-skandalen ble offentlig eiendom. Et lykketreff for Coppola, som begynte arbeidet med manus til Avlyttingen allerede i 1966. Visse referanser til Watergate-skandalen ble imidlertid skrevet inn i manus underveis.

Flere av Coppolas filmer fra 60- og 70-tallet ble som kjent store kassasuksesser (som Apokalypse nå! og Gudfaren). Med penger fra disse fikk han realisert flere av sine smalere prosjekter. Avlyttingen er et ekesempel på et slikt prosjekt. Den er en film på siden av den vanlige "mainstream" filmen, med klare fortellermessige likheter med filmer innenfor den franske nye bølgen. Coppola stykker opp fortellingen med drømmesekvenser, han benytter interessante klippeteknikker og lydeksperimenter med stort hell, noe som gjør Avlyttingen ganske ulik hans øvrige produksjon.

Avlyttingen går på et spennende vis inn i en perfeksjonists sinn. Så lenge han har avstand og kontroll er han urørlig. Men hva skjer når Harry Caul mister taket?

bfk

Cinemateket 1997


Som i Antonionis BLOW UP er hovedpersonen i AVLYTTINGEN, Harry Caul dyktig til å registrere og dokumentere hendelser som skjer rundt ham. Som profesjonell avlytter kan imidlertid hans materiale brukes til å utnytte og presse medmennesker. Filmen som vant gullpalmen i Cannes speiler den politiske paranoide periode USA var inne i rundt Watergate, men stiller også mer almenne moralske spørsmål om anvendelse av teknikk for kontroll.

Cinemateket


Harry Caul er overvåkingsekspert med oppdrag fra private og offentlige institusjoner. Hvem og hva han overvåker og hvilke tragedier dette fører til, angår ikke ham personlig, helt til han mot sin vilje og vane blir interessert i et ungt par han avlytter.

TVN 2004


Harry Caul er overvåkingsekspert med oppdrag fra private og offentlige institusjoner. Hvem og hva han overvåker og hvilke tragedier dette fører til, anser han som uinteressant, helt til han mot sin vilje og sedvane blir interessert i et ungt par han avlytter.

TV2 Filmkanalen 2008

Alle bilder av Avlytningen

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon