Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 3. desember

Melody Anderson
Brendan Fraser
Jean-Luc Godard
Joseph Conrad
Katja Medbøe
Anna Sten
Lester Matthews
Lillebil Nordrum

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Pinnsvinets hemmelighet
Film generelt
Av: Montecristo, 1. desember 15:48

Due Date (2010)
Film generelt
Av: Montecristo, 29. november 08:09

Hjertebank
Film generelt
Av: Montecristo, 24. november 09:15

Machete
Film generelt
Av: Montecristo, 23. november 09:18

Devil
Film generelt
Av: Montecristo, 22. november 08:08

Det motsatte av sex (1998)

Originaltittel: The Opposite of Sex

Denne filmen vises på TV innen 7 dager:

- Fredag 3. Desember 2010 klokken 00:50TV4 [Varsle på SMS]

Filmer på TV de nærmeste dagene

Produsent: David Kirkpatrick
Regi: Don Roos
Manus: Don Roos
Sjanger: komedie, svart komedie, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 42 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Christina Ricci
Dedee Truitt
Martin Donovan
Bill Truitt
Lisa Kudrow
Lucia
Lyle Lovett
Sheriff Carl Tippett
Johnny Galecki
Jason
William Lee Scott
Randy
Ivan Sergei
Matt Mateo

Smart, bitter komedie om en kvinnelig ungdomsforbryter som latterliggjør alle hun omgir seg med. Det gjelder i særdeleshet hennes homofile halvbror.

Truitt, en 16-åring fra Louisianas fattigste kvarter, som er så langt fra "en søt, liten pike! som det er menneskelig mulig å komme.

Og ikke nok med det - hun er gravid. Derfor stikker hun av for å bo hos sin homoseksuelle halvbror, som har arvet en formue og bor sammen med en higst av en kjæreste. DeeDee har tenkt å slå kloa i begge deler, og mens hun holder på vil hun ødelegge så mye av livene deres som mulig.

Hvorfor? Fordi hun syns det er gøy.

Omtale

Hva sa pressen?

Tenåringsjenta DeeDee rømmer hjemmefra for å bo hos sin homofile halvbror. "Muntert og svinsk på sitt beste. Anmassende nevrotisk for resten." (J.S. VG Terningkast 3) "…mange øyeblikk av gnistrende dialog, en pen rekke av gode skuespillerinnsatser (Lisa Kudrow fra 'Friends' overrasker), og mer enn nok beksvart humor for oss som synes den slags er moro." (Dagbl. Terningkast 4) "Det er gjort med et lynne så uhøytidelig at vi sjarmeres i senk og stempler den allerede som en av de morsomste komediene denne våren." (O.K. Dagsav.)

Film & Kino


Bill Truitt er homoseksuell. Han er lærer og bor sammen med Matt Mateo. Sammen tilbringer de mye tid sammen med deres venninne Lucia, som er søsteren til Bills tidligere elsker. Bill har en halvsøster, 16-årige Dedee, og hun har dårlig rykte på seg. Hun klarer ofte å gjøre livet vanskelig for de menneskene hun møter og involverer seg i. En dag står hun uanmeldt på terskelen til Bills dør, og ber om å få husrom. Dedees inntreden i Bill og hans venners liv får store konsekvenser. Dedee gjør stadige tilnærmelser overfor Matt, noe som utvikler seg til nærmest tvang for Matt. Resultatet er at Dedee blir gravid, og hele forholdet blåses opp til en skandale hvor både Bill og Matt blir trukket fram. Situasjonen blir ikke bedre når det dukker opp navn på flere elskere.

Denne filmen ble lagt merke til på årets festival for uavhengig amerikansk film i Sundance. Sarkastiske og ironiske komedier er et framtredende trekk ved nyere amerikansk uavhengig film, og The Opposite of Sex er intet unntak i så måte.

Haugesund 1998


Filmen fortelles av den unge kvinnelige hovedpersonen Dedee Truitt, som allerede i åpningen har en selvreflekterende tale om voice-over på film. Dedee er ikke en jente du umiddelbart liker eller sympatiserer med, og slik presenterer hun også seg selv. Hun er en jente som best vet å utnytte de mulighetene og de menneskene som dukker opp foran henne. Lei av foreldrene drar hun til sin homoseksuelle bror Bill, som for ett år siden mistet sin samboer Tom, men som nå bor sammen med unggutten Matt. Toms søster Lucia bor også i det store huset, og hun er en kvinne som ulykkeligvis ikke ser ut til å finne den store kjærligheten. Uheldigvis blir Dedee gravid etter et eventyr med Matt, som umiddelbart proklamerer at han er biseksuell, og vil gifte seg med Dedee. Denne filmen handler om kjærlighetens forviklede stier, men det motsatte av sex er ikke nødvendigvis å finne i kjærligheten, om man skal tro denne komedie. Don Roos er debutregissør som har fått mye igjen av sine unge lovende skuespillere.

Film & Kino


Det motsatte av underholdende...

Med fare for å miste en liten smule troverdighet i enkelte kretser, må jeg faktisk innrømme at jeg er tildels enig med ultradrittsekken Vincent Gallo i hans karakteristikk av Det motsatte av sex... Dette ligner veldig på en «kjedelig tv-pilot om homser». Personlig sliter jeg ikke med så mye grumsete forakt for alt og alle som Gallo, men Don Roos har bommet ganske kraftig både i form og tone. Lille Wednesday fra Adams-familien (Ricci) er vokst opp, fått digre pupper og bleket håret - et ondskapsfullt selvsentrert lite ludder i beste "white-trash"-tradisjon. Når stefaren dør drar D.D., som hun kaller seg, til halvbroren Bill (Donovan), soper med høyskoleutdannelse, nå lærer. Ikke før har D.D. satt bena innenfor i det luksuriøse huset hans før hun har forført kjæresten hans og rømt med 10.000 dollar gravid på topper. Sammen med søsteren til eks-kjæresten Tom, nå død av AIDS og årsaken til at en middels dyktig lærer kan bo i slike storslåtte omgivelser, drar Bill på leting etter halvsøsteren og den villfarne elskeren sin. At jeg skriver «soper» (som jo slett ikke er noe pent ord) er mest fordi filmen konsekvent bruker uhyre nedsettende ord og utrykk om homofile, formidlet av D.D.s anmassende fortellerstemme. En fortellerstemme som forklarer for oss dumsauer i salen at alt ikke er som det ser ut til og at hun slem ikke har noe hjerte av gull, så det så. Og det er denne fortellerstemmen som ødelegger hele greia for meg. Ikke bare får vi alt med te-skje, men rent dramatisk blir det litt pussig når D.D. umulig kan vite hva som foregår når hun selv ikke er tilstede... Ikke er det samfunnssatire, til det er den for slapp og lettvint, og ikke er det komedie, til det er språket altfor rått pornografisk - så kanskje det er en "kjedelig tv-pilot om homser"? Men jeg er ikke gud, så gå og se selv hva du synes. Lisa Kudrow er bra, og det er jo noe...

3 poeng Kathrine Kristiansen

FilmMagasinet Nr. 1 1999


Da 16 år gamle Deedee (Ricci) stikker av fra sin familie i Louisiana etter å ha forårsaket skandale i stefarens begravelse, og uten varsel stiller opp på trappen til sin velstående, homoseksuelle halvbror Bill, som hun knapt kjenner er dette starten på flere katastrofer.

(Filmtilsynet)


Dedee Truitt er 16 år og livserfaren langt forut for sin alder. Hun har en tunge vassere enn salpetersyre og har forstått såpass at det i livet er den sterkeste, smarteste, slueste og mest hensynsløse som vinner. Det har hun lært, og det lever hun etter. Hun har intet hjerte av gull, og vil heller aldri få det, ifølge henne selv.

Når stefaren til Deedees store lettelse dør og hun er igjen alene med moren har hun fått nok av den lille byen i Louisiana der hun bor. Hun pakker bagen og inviterer seg selv hjem til sin homofile halvbror Bill som er en velmenende og godhjertet engelsklærer ved en skole i Indiana. Her bor han sammen med kjæresten Matt, en pen ung mann Dedee raskt forfører og snapper fra halvbroren. Ikke nok med det, hun er gravid og hevder at Matt er faren. De to "låner" 10.000 dollar fra Bill, drar sin kos og lar ham i stikken, og dette er bare begynnelsen på Bills problemer.

Bill har tidligere mistet sin store kjærlighet Tom til AIDS. Nå er Toms søster, den seksuelt hemmede og svært bistre Lucia hans beste venn og fortrolige. Hun så skriften på veggen idét Dedee dukket opp første gang og er ikke det minste overrasket over det som er skjedd. Derimot blir både hun og Bill nokså forbuaset når en bitter og forsmådd jypling som heter Jason dukker opp. Han hevder å ha vært Matts elsker og vil at Bill skal fortelle ham hvor Matt befinner seg. Hvis ikke truer han med å fortelle all verden at Bill trakasserte ham seksuelt på skolen. Jason gjør til slutt akkurat det, og selv om den lokale sheriffen Carl ikke tror på Jason, er han likefullt nødt til å følge opp anklagen. Dermed blir det et alvorlig mediaoppstyr, og Bill suspenderes fra jobben.

Imidlertid gir Matt etter hvert lyd fra seg. Han legger igjen en beskjed på Bills telefonsvarer, og med Carls hjelp finner han ut at Matt har ringt fra en telefonkiosk i Los Angeles. Bill bestemmer seg for å reise dit og forsøke å finne Matt og Dedee, og Lucia nekter å la ham gjøre noe så dumt på egenhånd og reiser med ham. Mot alle odds klarer de å spore dem opp, og det er da Dedee røper at hun ikke bare har stjålet pengene fra Bill, men også urnen med asken etter Tom. Lar ikke Bill dem i fred forsvinner asken, lyder den klare beskjeden fra Dedee, som ikke akkurat raser oppover noens popularitetsskala etter dette stuntet.

Leksjoner i livet og kjærligheten erfares av de involverte etterhvert som de konfronterer og utforsker sin egen seksualitet, lærer å gi slipp på sine tradisjonelle oppfatninger og til syvende og sist oppdager at det de virkelig ønsker er det Dedee kaller det motsatte av sex - varige, forpliktende og kjærlige forhold. Ikke dermed sagt at det er det Dedee selv er ute etter...

DON ROOS er førstegangsregissør i tillegg til å være manusforfatter av The Opposite Of Sex. Han flyttet til Hollywood i 1978 etter å ha utdannet seg til manusforfatter og skrev og produserte for fjernsyn i åtte år, inntil han tok en pause og skrev manuset Love Field, som sikret Michelle Pfeiffer er Oscar-nominasjon i rollen som en husmor som ønsker å overvære begravelsen til John F. Kennedy. Dermed var Roos et hett navn, og hans neste jobb var å skrive manus til Enslig ung kvinne søker etter en thriller av John Lutz. Senere har han skrevet Boys On The Side og nyinnspillingen av En djevelsk plan.

CHRISTINA RICCI spiller Dedee og er etter denne rollen ansett som Hollywoods hotteste unge skuespillerinne. Hun debuterte på film allerede som 9-åring da hun spilte Winona Ryders lillesøster i Mermaids med Cher og Bob Hoskins. Hun er kanskje mest kjent for rollen som Wednesday Addams i The Addams Family og oppfølgeren Addams Family Values. Ellers har hun vært å se i filmer som Gold Diggers: The Secret Of Bear Mountain, Casper, Now And Then og The Ice Storm.

MARTIN DONOVAN spiller Bill Truitt, Dedees homofile halvbror. Han har spilt i en lang rekke filmer, blant dem The Portrait Of A Lady, Hollow Reed, Malcolm X og har bak seg et langvarig samarbeid med regissøren Hal Hartley i filmene Trust, Amateur og Simple Men. Hans neste to filmer er Heaven og The Kiss, der han spiller mot Holly Hunter.

LISA KUDROW spiller Bills bestevenn Lucia. Aller mest kjent er hun fra rollen som Phoebe i TV-serien Friends, men hun har også spilt i en rekke filmer. Blant disse er Clockwatchers, Blond og blondere, Hacks, Mother og The Crazysitter. Til neste år blir hun å se i mafiakomedien Analyze This og Hanging Up.

LYLE LOVETT har rollen som den lavmælte sheriffen Carl Tippett. Han er mest kjent som en prisbelønnet, relativt alternativ countryartist med til nå syv album bak seg. Men han har også vært å se på film tidligere, blant annet i Robert Altman-filmene The Player, Short Cuts og Prêt-à-Porter. Han er aktuell med Fear And Loathing In Las Vegas og til neste år Cookie´s Fortune.

JOHNNY GALECKI spiller Matts elsker Jason. Han er blant annet kjent fra rollen som David Healy i Roseanne, men han har også spilt i mange filmer, blant annet I Know What You Did Last Summer, Suicide Kings, Bean, National Lampoon´s Christmas Vacation og A Night In The Life Of Jimmy Reardon. Han er født inn i en teaterfamilie og har lang sceneerfaring bak seg.

IVAN SERGEI spiller Matt, Bills unge elsker og Dedees utvalgte. Han startet karrieren sin som slitende teaterskuespiller i New York, og fikk sitt første virkelige gjennombrudd da han fikk en rolle i Dangerous Minds, som en av de problematiske elevene i Michelle Pfeiffers klasserom. Nå er han aktuell i John Woos TV-serie Once A Thief, og han har også spilt i en rekke TV-filmer i tillegg til spillefilmen Gunfighter´s Moon. Han har også hatt gjesteopptredener i serier som Party Of Five, Cybil og En engel iblant oss.

ECT


16 år gamle Deedee (Ricci) stikker av fra familien sin i Louisiana etter å ha forårsaket skandale i stefarens begravelse. Uten varsel stiller hun deretter opp på trappen til sin velstående, homoseksuelle halvbror Bill, som hun knapt kjenner. Dette blir starten på en rekke katastrofer og sprø hendelser.

TV3 2002


En lillesøster til besvær

Deedee Truitt er 16 år, og livserfaren langt forut for sin alder. Hun har forstått såpass at det er den sterkeste, smarteste, slueste og mest hensynsløse som vinner i livet. Deedee får etter hvert nok av den lille byen i Louisiana, og inviterer seg selv hjem til sin homofile halvbror Bill.

Bill er en velmenende og godhjertet engelsklærer på en skole i Indiana. Han bor sammen med kjæresten Matt, en pen ung mann Deedee raskt forfører og snapper fra halvbroren. Ikke nok med det, hun er gravid og hevder at Matt er faren. De ”låner” 10.000 dollar fra Bill, drar av gårde og lar ham i stikken. Dette er bare begynnelsen på Bills problemer.

En forsmådd elsker Bills store kjærlighet var Tom, som døde av AIDS. Nå er Toms søster, den seksuelt hemmede og bistre Lucia, hans beste venn og fortrolige. Hun er slett ikke overrasket over hva som har skjedd. Et blikk på Deedee var nok for henne. Derimot blir både hun og Bill forbauset når en bitter og forsmådd jypling som heter Jason dukker opp. Han hevder å ha vært Matts elsker, og forlanger å få vite hvor Matt befinner seg. Hvis ikke truer han med å fortelle at Bill trakasserte ham seksuelt på skolen. Jason gjør akkurat det, og sheriffen Carl Tippett blir nødt til å følge opp anklagen. Bill suspenderes fra jobben.

Sheriffen Carl forelsker seg i Lucia, og Matt gir til slutt lyd fra seg. Etter hvert skjønner de involverte at det de egentlig ønsker, er det Deedee kaller det motsatte av sex – varige, forpliktende og kjærlige forhold. Ikke dermed sagt at det er det Deedee selv er ute etter…

NRK2 2007


Teenaged terror Dedee (Ricci) wreaks havoc with the life of gay half-brother Bill (Donovan). She seduces his boyfriend Matt (Sergei), gets pregnant, steals his savings, and nearly costs him his high school teacher's job. Then she takes off for L.A., with Bill, his best friend Lucia (Kudrow), and sheriff Carl (Lovett) in pursuit. Quirky black comedy isn't shy, especially when Ricci's vamping across the screen, and features fine work by Kudrow (in a welcome departure from the dumb blonde roles) and Ricci (who can definitely remove the words "child actress" from her resume). Dedee's acerbic narration is another highlight.

MovieGoods

Alle bilder av Det motsatte av sex

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon