Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Den tynne røde linjen - The Thin Red Line (1998)

Originaltittel: The Thin Red Line

Under 2. verdenskrig blir et kompani amerikanske soldater sendt til Stillehavsøya Guadalcanal. Her kastes soldatene øyeblikkelig ut i utmattende og blodig kamp om den lokale flyplassen under ledelse av oberstløytnant Tall; en offiser ab den gamle skolen som heller vil parere sine ordre enn å redde sine menn, Midt i dette umenneskelige krigshelvete kjemper soldatene for å holde fast på sin egen menneskelighet. Men plutselig dreier kampen seg om noe helt annet. Ren og skjær overlevelse...

Omtale

Hva sa pressen? Krigsfilm basert på en roman av James Jones om slaget som foregikk på stillehavsøya Guadalcanal under andre verdenskrig. "- tross den distanserte stil er Malick forbløffende personlig." (P.H. Aft.) "Hele filmen er en kompleks leksjon i etikk på flere plan. Den krever altså sin seer, men er verdt strevet." (L.J. Dagbl. Terningkast 5) "Filmen er ein høgst ukonvensjonell krigsfilm, han er vakker, skodespelet imponerande, og den etiske tematikken mangfaldig." (G.K. Klassek.) "Den største prestasjonen står hittil anonyme Caviezel for, men også velbrukte størrelser som Nick Nolte og Sean Penn briljerer…" (S.Ø.S. Morgenbl.)

Film & Kino


Vi følger et geværkompani gjennom flere måneder av 2. verdenskrig.

(Filmtilsynet)


Når Terrence Malick igjen regisserer etter et opphold på tyve år, er det med det samme vakre billedspråket som vi husker fra Badlands (1973) og Days of Heaven (1978). Den tynne røde linjen bygger på James Jones selvopplevde roman med samme navn. Den skildrer et kompani soldater under den annen verdenskrig på Guadalcanal i kamp mot japanerne. Mesterlig fangerTerrence Malick opp skrekken og forvirringen mennene utsettes for. Påkjennelser som er med på å styrke båndene mellom soldatene. Styrken i Terrence Malicks film er troverdigheten. Når soldatene kjemper seg gjennom jungelhelvetet skjønner du at det må ha vært slik. Her er ingen idealisering. Ingen helter bare menn som kjemper først og fremst for å overleve de neste timene. Terrence Malick har fått med kremen av Hollywoods mannlige skuespillere. Men han har brukt dem bevisst i biroller for at stjernene ikke skal ta oppmerksomheten fra handlingen, og plassert mer ukjente navn i hovedrollene, med unntak av Nick Nolte. Nick Nolte har en sentral rolle som offiseren som hele livet har ventet på at en krig skal bryte ut, og som nå har fått sitt livs sjanse. Han er villig til om nødvendig å føre hele kompaniet i døden for å nå sine mål. Nick Nolte gjør sin beste prestasjon noensinne i denne rollen, og det sier ikke lite. Den store stjerne i filmen er likevel Jim Caviezel. Han er den sentrale personen i handlingen, og hans rolletolkning overgår det meste av hva feterte hollywoodstjerner presterer. Terrence Malicks fortellerstil er original. Filmen er opphakket og gåtefull. Han lar seks forskjellige stemmer gi oss soldatenes tanker under stridsscenene. Det er et brutalt og blodig kaos på samme måte som den første halvtimen i Redd menig Ryan. I forhold til Spielberg har Malick lagt adskillig mer tyngde på det føelsesmessige plan. Den tynne røde linjen skildrer en situasjon som er alle menneskers mareritt. Den hører hjemme blant tidenes beste krigsfilmer.

Geir Kamsvåg

FilmMagasinet Nr. 2 - 1999


- NOMINERT TIL 7 OSCAR-PRISER - DEN TYNNE RØDE LINJEN forteller historien om en gruppe soldater under Den 2. Verdenskrig. Disse mennene tilhører et geværkompani ved navn C-for-Charlie. Filmen forteller om hvordan de forandres, om hvordan de lider, og om hvordan de gjør viktige oppdagelser om seg selv.

Handlingen finner sted under det grusomme slaget ved Guadalcanal. Et slag som skulle vise seg å være et av krigens viktigste. Det stanser den japanske offensiven blant øyene i Stillehavet. Militære tropper sendes inn for å avløse krigstrøtte marineenheter. Vi følger dem fra de ankommer - overraskende nok uten å møte motstand - gjennom blodige og utmattende slag og helt til fram til de overlevendes hjemreise.

Dette er mer enn en fortelling om menn som kjemper i krig. Filmen utforsker de sterke båndene som utvikler seg mellom menn som utsettes for forferdelige påkjenninger. DEN TYNNE RØDE LINJEN er basert på romanen fra 1962 av James Jones. Jones tjenestegjorde selv ved Guadalcanal. Han følte at soldatenes følelser utviklet seg til intet mindre enn en form for familiekjærlighet. Krigens grusomheter fikk dem til å miste begrepet om seg selv og verden omkring dem. De kjempet ikke lenger kun av patriotiske årsaker eller for den store verden og dens stridsspørsmål; de kjempet for å overleve og for karene ved siden av seg.

Disse mennene er i ferd med å oppdage DEN TYNNE RØDE LINJEN som skiller det fornuftige fra det sinnsyke - de levende fra de døde.

DEN TYNNE RØDE LINJEN er regissert av Terrence Malick, som også skrev manuset. Han har tidligere regissert BADLANDS og DAYS OF HEAVEN (1978). For den siste ble han tildelt prisen for Beste Regissør fra New York Film Critics, National Society of Film Critics og Cannes filmfestival. Filmens fotograf er Oscarvinneren John Toll (BRAVEHEART, LIDENSKAPENS PRIS) og musikken er ved Hans Zimmer (Oscar for LØVENES KONGE). På rollelisten finner vi skuespillere som Sean Penn, George Clooney, John Cusack, Woody Harrelson, Nick Nolte, Bill Pullman, John Savage, John Travolta, John C. Reilly m.fl.

Malicks manus tilfører et nytt tema til Jones´ roman ved å skape en sterk bevissthet omkring det fysiske og antropologiske miljøet der historien utkjempes. Filmen presenterer en sidestilling av et voldsomt, mekanisert slag som foregår i en uberørt villmark, hvor ødeleggende krefter støter sammen med et folk som lever i stille harmoni med sine naturlige omgivelser; melanesene på Solomon-øyene. Historien om beboerne på Guadalcanal og hvordan krigen påvirket dem er ikke blitt fortalt i andre beretninger fra den andre verdenskrig. Filmen ble spilt inn i Daintree regnskogen i Queensland, Australia og på Guadalcanal.

OM PRODUKSJONEN

I 1988 presenterte Terrence Malick idéen om å tilrettelegge romanen til James Jones for produsentene Robert Michael Geisler og John Roberdeau. Deretter kontaktet de forfatterens enke, Gloria Jones som ga dem rettighetene. Geisler og Roberdeau henvendte seg så til Malicks venn og tidligere agent, Mike Medavoy, formannen for Phoenix Pictures, for å få hjelp til å utvikle, produsere og finansiere filmen.

I september 1996 var Malick og Phoenix i samtale med produsenten Grant Hill, som arbeidet med TITANIC i Mexico. Til slutt fikk filmen klarsignal idet Fox 2000 Pictures, under ledelse av administrerende direktør Laura Ziskin, ble med på prosjektet. Det første Malick gjorde var å samle en nær gruppe gamle venner og samarbeidspartnere.

Produsentene forteller: Aldri har jeg vært involvert i en film hvor så mange begavede skuespillere har vært villige til å ta imot en hvilken som helst rolle. Det ga Terrence Malick en flott mulighet. Jeg tror det er to årsaker til dette: De beundret alle historien og manuset. I tillegg hadde skuespillerne selvsagt et sterkt ønske om å arbeide med Malick. Terry kjenner mange av skuespillerne personlig og nyter stor respekt fra dem. Jeg antar at de ønsket å delta i hans visjon, og ha muligheten til å oppleve en annerledes og givende regissør i arbeid.

Nick Nolte sier: Det var en stor fornøyelse å arbeide med Terry. Han har gjort veldig få filmer, så når han først regisserer virker det som om det er siste gangen. Derfor gikk han aldri med på noen kompromiss. De to første filmene til Terry var klassikere. Jeg visste at DEN TYNNE RØDE LINJEN var en mulighet som byr seg bare en gang i livet.

Og Woody Harrelson: Terry var vidunderlig å jobbe med. Jeg har alltid ment at dersom en film skal fungere må menneskene som er involvert bli en slags familie. Det var nøyaktig den type atmosfære Terry skapte.

OM SKUESPILLERNE

SEAN PENN har arbeidet som skuespiller i snart 20 år og har spilt i mer enn 25 filmer. Han ble Oscar-nominert som Beste Skuespiller for sin kritikerroste rolle i DEAD MAN WALKING. I 1997 ble han tildelt prisen for Beste Skuespiller ved filmfestivalen i Cannes for innsatsen i SHE´S SO LOVELY. Penn er snart å se i Phillip Haas´ UP AT THE VILLA og Anthony Drazens HURLYBURLY, en film fra David Rabes skuespill, hvor han mottok prisen for Beste Skuespiller ved filmfestivalen i Venezia i 1998. Han er for tiden i New York og spiller inn en kommende Woody Allen-film. Penn har de senere årene også produsert og regissert (THE INDIAN RUNNER, THE CROSSING GUARD).

GEORGE CLOONEY så vi sist i UTENFOR REKKEVIDDE, etter en bok av Elmore Leonard. Han spilte nylig i FREDSMEGLEREN med Nicole Kidman og BATMAN OG ROBIN. I 1996 spilte han mot Michelle Pfeiffer i den romantiske komedien EN FIN DAG og FROM DUSK TILL DAWN med Quentin Tarantino, Harvey Keitel og Juliette Lewis. Han er også kjent fra TV-serien AKUTTEN.

JOHN CUSACK mottok strålende kritikker for rollen som leiemorder i komedien GROSSE POINTE BLANK i 1997. Han var også med på å skrive manuset og produsere filmen. Samme år spilte han i CON AIR, Clint Eastwoods MIDNATT I DET GODE OG ONDES HAVE og var en av stemmene i ANASTASIA. Han er ellers kjent fra filmer som Stephen Frears THE GRIFTERS, CITY HALL med Al Pacino, Woody Allens KULER OVER BROADWAY og Robert Altmans THE PLAYER.

WOODY HARRELSON ble nominert til Oscar og Golden Globe som Beste Skuespiller for rollen i THE PEOPLE VS. LARRY FLYNT, regissert av Milos Forman. Han fikk sitt gjennombrudd som Woody Boyd i TV-serien CHEERS, og ble tildelt en Emmy i 1988. Han debuterte i filmen WILDCATS, og har senere spilt i bl.a. HVITE MENN KAN IKKE DUNKE, MONEY TRAIN, UANSTENDIG FORSLAG, Oliver Stones NATURAL BORN KILLERS, Farrelly-brødrenes komedie KINGPIN, og sist PALMETTO, VELKOMMEN TIL SARAJEVO og NÅR HALEN LOGRER MED HUNDEN.

NICK NOLTE er gjennom sin karriere blitt en etablert skuespiller. Han spilte sist i Oliver Stones U-TURN. De siste årene har han spilt i filmer som JEFFERSON I PARIS, Martin Scorseses CAPE FEAR og TIDEVANNETS FYRSTE, mot Barbara Streisand, hvor han ble Oscar-nominert og vant Golden Globe som Beste Skuespiller. Han har også spilt i bl.a. I LOVE TROUBLE mot Julia Roberts, James L. Brooks´ I´LL DO ANYTHING, LORENZO´S OIL med Susan Sarandon, og 48 TIMER med Eddie Murphy.

KF


Handlingen finner sted under kampen om Guadalcanal i Stillehavet under den andre verdenskrig. Det amerikanske geværkompaniet C-for-Charlie blir sendt for å avløse krigstrøtte marineinfanterister. Selv om styrkene overraskende ikke møter noen motstand under landgangen, må de senere kjempe seg gjennom blodige og slitsomme kamper. Soldatene utvikler sterke bånd og en helt spesiell form for familiekjærlighet seg imellom under den intense frykten og stresset de lider under. Disse båndene gjør at slagene de kjemper ikke bare blir en kamp for landet sitt, men også en intens kamp om redde seg selv og sine aller nærmeste. Filmen er basert på en roman av James Jones som selv var soldat under andre verdenskrig, og som også skrev "Herfra til evigheten". Den tynne røde linjen har en stjernespekket rolleliste og ble nominert til syv Oscar-priser.

Viasat 2004

Alle bilder av Den tynne røde linjen - The Thin Red Line

Trailer

Link til denne traileren

Den tynne røde linjen - The Thin Red Line (1998)

Produsent: Robert Michael Geisler
Regi: Terrence Malick
Manus: Terrence Malick
Sjanger: krigsfilm, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Sean Penn
First Sgt. Edward Welsh
Adrien Brody
Cpl. Fife
James Caviezel
Pvt. Witt
Ben Chaplin
Pvt. Bell
George Clooney
Capt. Charles Bosche
John Cusack
Capt. John Gaff
Woody Harrelson
Sgt. Keck
Elias Koteas
Capt. James “Bugger” Staros
Jared Leto
Second Lt. Whyte
Dash Mihok
Pfc. Doll
Vis alle roller
John Goodman
John Goodman
John Mahoney
John Mahoney
Martin Landau
Martin Landau
András Kovács
András Kovács
Josef Kemr
Josef Kemr
Larry Riley
Larry Riley