Logg inn | Opprett brukerkonto

Rush Hour (1998)

Originaltittel: Rush Hour

Produsent: Arthur Sarkissian
Regi: Brett Ratner
Manus: Lalo Schifrin og Jim Kouf
Sjanger: action, komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 38 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Jackie Chan
Detective Inspector Lee
Chris Tucker
Detective James Carter
Tom Wilkinson
Thomas Griffin
Elizabeth Peña
Tania Johnson
Philip Baker Hall
Capt. Diel
Mark Rolston
Agent Russ
Tzi Ma
Consul Han
Rex Linn
Agent Whitney
Ken Leung
Sang
Chris Penn
Clive
Julia Hsu
Soo Yung

Ta politikorpsets minst samarbeidsvillige og storkjeftede kverulant. Sett ham til å være barnevakt for Hong Kong-politiets utsendte spesialetterforsker - og begrepet "kulturkræsj" får en helt ny mening. Konsul Hans datter er kidnappet, og Lee har kommet til USA for å bistå politiet i etterforskningen. Men FBI vil ikke ha noe innblanding, og hyrer derfor Carter til å passe på Lee. Teamet snur byen på hodet og roter seg inn i forviklinger og den ene halsbrekkende episoden etter den andre, som gjør "Rush Hour" til en av tidenes morsomste actionkomedier!

Omtale

Heseblesende underholdning

Den raskeste hånden i Østen møter en av de mest storkjeftede i Vesten. Det er utgangspunktet for Rush Hour. Chris Tucker er et mareritt for enhver sjef og samarbeidspartner. Når datteren til den kinesiske konsulen kidnappes, ankommer inspektør Lee (Jackie Chan) for å ta seg av de kinesiske interessene. FBI setter detektiv James Carter (Chris Tucker) til å ta seg av ham, slik at de selv kan jobbe i fred med saken. Detektiv Carter ser seg selv i en fremtidig rolle som FBI-agent, og ser dette som en gylden anledning til å løse en viktig sak og få stjerne i boka. Sammen med inspektør Lee gyver han løs på etterforskningen som også forpurrer og ødelegger for alt det FBI har planlagt. Kombinasjonen den rappkjeftede Tucker og den karateslående Jackie Chan fungerer utmerket i filmen Rush Hour. Det er ingen stor film handlingsmessig. Til det er den for forutsigbar, men den er god underholdning, og byr på episoder som er velegnet til å trimme lattermusklene.

4 poeng Geir Kamsvåg

FilmMagasinet Nr. 1 1999


Hva sa pressen? En amerikansk og en kinesisk politimann blir mot sin vilje satt til å samarbeide, og utmanøvrerer sine kolleger i en kidnappingssak. ."Chan er virkelig imponerende i sitt actionhåndverk - dertil en naturlig godlynt humorist. Tucker er som han er: En voldsomt verbal testosteronspurter. Og sammen er de dynamitt." (J.S. VG Terningkast 4) "Historien byr ikke på mange overraskelser, men vitsing og overdreven lekeslåssing er det desto mer av." (K.N. Aft.) "Men er det god underholdning? Svaret er 100 prosent avhengig av hvor stor sans du har for Tucker/Chan." (E.W.A. Dagbl. Terningkast 2)

Film & Kino


De raskeste hendene i Østen møter den kjappeste kjeften i Vesten. Støynivået i verdensbyen Los Angeles når nye høyder idet etterforskeren Lee (Jackie Chan) fra Hong Kong slår seg sammen med kollega James Carter (Chris Tucker) fra filmbyen. Lee er juvelen i Hong Kong-politiet. Ved hjelp av den kinesiske konsulen er han den eneste som er i stand til å fakke Juntao, en av Hong Kongs mektigste kriminelle. Juntao er fortsatt på frifot, og vil hevne seg på sine standhaftige motstandere etter mange tilbakeslag.

Konsul Hans datter blir kidnappet i USA, og Han insisterer på at Lee blir satt på saken. FBI kan imidlertid betakke seg for innblanding fra asiatiske politihelter, og ber Los Angeles-politiet redusere Lee til turist.

James Carter (Chris Tucker) er den støyende og uvørne etterforskeren som får i oppdrag å være "barnevakt" for Lee. Med fullstendig mangel på sosiale antenner tror Carter han skal bistå FBI med etterforskningen. Motorkjeften måper når han innser prestisjenederlaget og motvillig får Lee i fanget.

Carter fornekter seg likevel ikke, og begynner å snuse i saken på egenhånd. Han forstår snart at hans vennlige, fåmælte kollega er mer livbøye enn synkelodd. Lees kampsportkunster og Carters frekk som flatlus-holdning viser seg effektive når de slås sammen i jakten på kidnapperne.

Komisk kulturkollisjon Den ene er en mester i verbal komikk, den andre i fysisk. Med Chris Tucker og "verdens mest elskede filmstjerne" (TIME), Jackie Chan, som outsidere på mafiajakt, fikk teamet bak "Rush Hour" mange muligheter til å forene kræsj og komikk.

Etter suksessen "Rumble in the Bronx" (1994) var det bare et tidsspørsmål før Jackie Chan skulle få ytterligere fotfeste i Hollywood. Produsentene Arthur Sarkissian og Roger Birnbaum tenkte samme tanke da de så manuset til "Rush Hour" - dette er perfekt for Jackie Chan.

New Line Cinema fattet raskt interesse for ideen, og foreslo å koble Chan med Chris Tucker og regissør Brett Ratner, som hadde samarbeidet om komedien "Money Talks" (1997).

Chan og Tucker var skjønt enige om hva slags film de ville lage. De ville ikke legge vekt på store eksplosjoner, men heller utvikle de små detaljene som får folk til å le. Selv om de to har vidt forskjellig bakgrunn, deler de begeistringen for å improvisere. Tucker har bakgrunn som stand up-komiker, og Chan er vant til å utforme actionscener på filmsettet.

Jackie Chan (Lee) Han er en legende i østlig filmproduksjon, med en karriere bygd på komikk kombinert med halsbrekkende stunts. Chans filmer har spilt inn 70 millioner dollar bare i Hong Kong, og nå begynner også Hollywood å fatte interesse.

Allerede som sjuåring begynte Chan ved den kinesiske operaens egen skole. Der la han grunnlaget for karrieren gjennom skuespill, sang, dans, pantomime, akrobatikk og kampsport. Senere ble han stuntmann og stuntkoordinator hos studioet Shaw Brothers. En produsent ble imponert, og snart var Jackie Chan klar for lerretet i "Little Tiger from Canton" (1971). Etter flere år i roller som ikke utnyttet potensialet hans, skulle Chan for alvor bidra til å endre filmindustrien i Hong Kong med "Snake in the Eagle´s Shadow" og "Drunken Master", begge i 1978. Genren kung fu-komedie var i emning.

Chan har spilt i nærmere 70 filmer, regissert om lag 15 og hatt en mengde andre oppgaver bak kamera.

Chris Tucker (James Carter) Med "Rush Hour" fortsetter Chris Tucker samarbeidet med regissør Brett Ratner etter suksessen "Money Talks" (1997). Deres første felles prosjekt var en musikkvideo med Retner i registolen og Tucker i en liten rolle. Nylig har Tucker vært uheldig kriminell i Quentin Tarantinos "Jackie Brown" (1997) og det 23. århundres største stjerne i "Det femte element" (1997), Luc Bessons fremtidsfabel med Bruce Willis som motvillig helt i New York.

Tucker har tidligere vist at han spiller på et større register enn den kjappe kjeften, for eksempel som heroinmisbrukende Vietnamveteran i Hughes-brødrenes "Dead Presidents" (1995). Parallelt med filmkarrieren er Tucker en populær stand up-komiker, og opptrer både på TV og nattklubber. Hans neste oppgave på lerretet blir "Double-O-Soul" i tospann med selveste Mariah Carey.

Sandrew Metronome


Den kinesiske konsulentens datter har blitt kidnappet. Han henvender seg til sin venn, etterforskeren Lee, for hjelp. Men FBI er ikke interessert i noen innblanding og setter L.A-politimannen Carter til å passe på Lee. Istedet bestemmer Lee og Carter seg for å prøve å løse oppdraget.

(Filmtilsynet)


Amerikansk spillefilm fra 1998. Den kinesiske konsulens datter har blitt kidnappet. Konsulen henvender seg til sin venn, etterforskeren Lee, for hjelp. Men FBI er ikke interessert i noen innblanding og setter Los Angeles-politimannen Carter til å passe på Lee. I stedet bestemmer Lee og Carter seg for å løse oppdraget sammen.

TVN 2002


Komisk kulturkollisjon

De raskeste hendene i Østen møter den kjappeste kjeften i Vesten. Støynivået i verdensbyen Los Angeles når nye høyder idet etterforskeren Lee fra Hong Kong slår seg sammen med kollega James Carter fra filmbyen.

Lee (Jacke Chan) er juvelen i Hong Kong-politiet. Ved hjelp av den kinesiske konsulen er han den eneste som er i stand til å fakke Juntao, en av Hong Kongs mektigste kriminelle. Juntao er fortsatt på frifot, og vil hevne seg på sine standhaftige motstandere etter mange tilbakeslag.

Konsul Hans´ datter blir kidnappet i USA, og han insisterer på at Lee blir satt på saken. FBI kan imidlertid betakke seg for innblanding fra asiatiske politihelter, og ber Los Angeles-politiet redusere Lee til turist.

James Carter (Chris Tucker) er den støyende og uvørne etterforskeren som får i oppdrag å være ”barnevakt” for Lee. Med fullstendig mangel på sosiale antenner tror Carter han skal bistå FBI med etterforskingen og måper når han innser prestisjenederlaget og motvillig får Lee i fanget.

Men Carter forstår snart at hans vennlige, fåmælte kollega kan mer enn å spise kinamat. Lees kampsportkunster og Carters frekke holdning viser seg å være effektiv når de to slår seg sammen i jakten på kidnapperne.

NRK1 2004


Da den kinesiske konsulen innser at FBI ikke kan redde den kidnappede datteren sin, rekrutterer han en lojal politimann fra Hong Kong for å redde henne. For å kunne fullføre oppdraget må han samarbeide med en freidig, gatevant etterforsker fra Los Angeles-politiet som ikke alltid følger regelboka. Sammen greier den kinesiske karateeksperten og den rappkjefta amerikaneren å forkludre FBIs planer i denne festlige actionkomedien.

Viasat 2005

Alle bilder av Rush Hour

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon