Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Appelsinpiken

Appelsinpiken av Jostein Gaarder er en varm og vakker historie om å leve og om å våge å elske.

Hele saken (372 ord)

TV-oversikt for lørdag 14. februar og søndag. 15 februar

TV-oversikt med info og trailere for filmene som sendes på TV i helgen

Hele saken (2194 ord)

TV-oversikt for fredag den 13. februar

TV-oversikt med info og trailere for filmene som sendes på TV i kveld.

Hele saken (1472 ord)

Milk

Oscar-vinner Sean Penn spiller Harvey Milk, i en film av Gus Van Sant (Good Will Hunting).

Hele saken (237 ord)

Man on Wire (2008)

Filmen forteller historien om franskmannen Philippe Petit som gikk på line mellom Twin Towers i New York i 1974.

Hele saken (175 ord)

Psycho (1998)

Originaltittel: Psycho

En forbryter på flukt, Marion Crane, søker tilflukt på et motell som drives av Norman Bates - en forstyrret mann hvis ofre møter en uhyggelig skjebne i hendene på hans "mor." Marion blir neste offer og hennes forsvinning fører til at søsteren hennes og en privatdetektiv begynner å stille spørsmål. Begge oppdager snart det makabre båndet som knytter Norman til hans mystiske "mor" på Bates Motel.

Omtale

Hva sa pressen? Gjenfilmatisering av Hitchcocks grøsser, denne gang i farger. "Fordi originalen fungerer briljant i sin tids (nå tilsynelatende litt naive) forståelse av kvinneroller, sykdomsforståelse og moralkodekser, blir denne kopien lite annet enn fingernem, men ansvarsløs og ureflektert spekulasjon." (J.S. VG Terningkast 2) "Mens Perkins greide å tilføre Norman noe guttaktig likandes, samtidig som han var i rivende ulage, blir Vaughn mest rar. Og der Leigh var sensuell, stirrer Heche i dag betuttet ut i lufta." (L.J. Dagbl. Terningkast 2)

Film & Kino


Dette er en nyinnspilling av Alfred Hitchcocks film med samme tittel fra 1960.

(Filmtilsynet)


Dette er et pussig prosjekt, en nyfilmatisering som kopierer originalen ord for ord, bilde for bilde. Alfred Hitchcocks Psycho (1960) er en AV skrekkfilmhistoriens største klassikere, så en nyfilmatisering var vel uunngåelig. Men en blåkopi var da pussig, det måtte da være billigere å kolorisere originalen (selv om det ville blitt heslig). I store trekk er det fargene som er forskjellen. Samt ca. fem små detaljer som kjennere av originalen kan more seg med å få øye på når de leier nyfilmatiseringen på video, hvor den utvilsomt hører hjemme. Filmens største problem er at Anthony Perkins ikke spiller den morderiske Norman Bates. Hans intense tolkning av rollen var en av hovedgrunnene til at originalen fungerte så bra. En prestasjon så strålende at den nærmest ødela hans karriere og ham selv, for etter Psycho ble han stort sett tilbudt roller som morsbundne morderiske menn. Den nye Norman Bates, Vince Vaughn, gjør så godt han kan i den urettferdige jobben det er å måtte kopiere Perkins fakt for fakt. Men han er ikke Perkins, noe som blir særdeles tydelig når resten er så akutt gjenkjennelig. Grunnen til denne nyfilmatiseringens eksistens er vel det begredelige faktum at markedsanalytikere har funnet ut at en stor del av publikum har det for seg at en film først er god når den er i farger og inneholder kjente fjes. Det er mulig det, men da er det vel bedre å lage noe originalt for disse menneskene, i stedet for å gjøre en stor klassiker om til et middelmådig produkt. Selv en dårlig, men fri nyfilmatisering ville vært bedre enn dette.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet Nr. 2 - 1999


"We all go a little mad sometimes. Haven't you?" "Yes...and sometimes one time can be enough." Da Alfred Hitchcock laget den originale Psycho i 1960 var det den mest voldelige og seksuelle filmen som noen sinne hadde blitt laget i Hollywood.

Publikum var rystet over portrettet av den gale morderen og tusenvis tenkte seg om før de gikk i dusjen etter å ha sett filmen. Siden har Hichcocks teknikker blitt imitert ved flere anledninger, men ingen ting kan måle seg med den første opplevelsen av Psycho.

Regissør Gus Van Sant trosset et av filmverdenens største tabuer - å gjenskape Psycho. Van Sant var fascinert av tanken på å se hva som ville skje hvis han gjenskapte en slik glimrende klassiker med nåtidens tekniske muligheter.

Joseph Stefanos originale manus var basert på en roman av Robert Bloch. Historien er den definitive fortellingen om et særdeles uheldig valg av overnattingssted og en original tankevekker i forhold til vår uforutsigelige og voldelige verden hvor de gode ikke alltid seirer og ondskapen noen ganger råder i det skjulte.

I historiens sentrum står Marion Crane (Anne Heche), en ung kvinne som robber sin arbeidsgiver, desperat etter å gjøre forandringer i livet sitt. Med baggene pakket og de stjålne pengene i håndvesken forlater hun byen med håp om en ny start.

Vince Vaughns (Norman Bates) suksess i rollen som Trent i "Swingers" regissert av Doug Liman gjorde at Steven Spielberg fikk øynene opp for talentet og ga ham en rolle i "The Lost World: Jurassic Park". Nylig spilte han i "Return to Paradise" mot Psycho motspiller Anne Heche, David Dobkins "Clay Pigeons" og er også aktuell med John Smiths "A Cool Dry Place" med Monica Potter og Joey Lauren Adams.

Anne Heche har blitt en av Hollywoods mest etterspurte unge skuespillere og har nylig spilt "Six Days, Seven Nights" og "Return to Paradise". Hun høstet også stor anerkjennelse samt en kritikerpris for sin birolle i Barry Levinsons "Wag The Dog" mot Robert De Niro og Dustin Hoffman. I fjor spilte hun i suksessen "Volcano" mot Tommy Lee Jones samt" Donnie Brasco" mot Johnny Depp og Al Pacino. Andre av hennes filmer inkluderer blant andre "The Juror", "Walking and Talking", "If These Walls Could Talk, "The Wild Side", "Pie in the Sky", "Twist of Fate" og "Milk Money".

Julianne Moore, skuespiller med stor spennvidde, ble nylig sett i "Den store Lebowski" og ble nominert til Oscar både for sin rolle i den kritikerroste filmen "Boogie Nights" og for "Myth of Fingerprints". I fjor sommer spilte hun mot Jeff Goldblum i Steven Spielbergs kassasuksess "The Lost World: Jurassic Park". Moore ble nominert til Independent Spirit Award både for Robert Altmans "Short Cuts" og Todd Haynes "Safe". Det kommende året vil Moore være å se i Robert Altmans "Cookies Fortune" med Glenn Close og Liv Tyler i tillegg til "An Ideal Husband" med Rupert Everett og Minnie Driver, "Map of the World" med Sigourney Weaver og "End of the Affair" med Ralph Fiennes. Andre av hennes filmer inkluderer "Vanya on 42nd Street", "Surviving Picasso", "The Hand That Rocks the Cradle", "Benny & June", "The Fugitive", "Nine Months" og "Assassins".

Gus Van Sant (regissør) ble nominert til Oscar for beste regissør for "Den enestående Will Hunting", filmen som vant Oscar for beste mannlige birolle (Robin Williams) og beste manus (Matt Damon og Ben Affleck) og i tillegg ble nominert i flere andre kategorier. Van Sant har vunnet en rekke priser for filmene sine som blant inkluderer "Mala Noche", "Drugstore Cowboy", "My Own Private Idaho", "Even Cowgirls Get the Blues" og "To Die For".

Van Sant ble født i Loisville, Kentucky i 1952 og flyttet til Hollywood etter å ha fullført utdannelsen ved Rhode Island School of Design. Her begynte han å jobbe med Ken Shapiro, skaperen av kult klassikeren "The Groove Tube". Helt siden begynnelsen av 80-tallet har Van Sants filmer, både kortfilmer og spillefilmer, vunnet priser på filmfestivaler over hele verden.

UIP


Nyinnspilling av Alfred Hitchcocks film med samme tittel fra 1960. I historiens sentrum står Marion Crane (Anne Heche), en ung kvinne som robber sin arbeidsgiver, desperat etter å gjøre forandringer i livet sitt. Med baggene pakket og de stjålne pengene i håndvesken forlater hun byen med håp om en ny start. På vei til kjæresten blir hun overrasket av en storm og må ta av fra hovedveien. Hun stopper ved ”Bates Motel” hvor hun tar inn. Hotellet blir drevet av en stille, ung mann ved navn Norman Bates, hvis store hobby er å stoppe ut fugler - blant annet...

TVN 2003


Alle skrekkfilmers mor

”Psycho ’98” følger ganske nøyaktig Alfred Hitchcocks originale versjon fra 1960. Her er bare gjort noen få moderne grep – blant annet er filmen i farger. Innholdet bør være velkjent for de fleste.

I denne utgaven av ”alle skrekkfilmers mor” ser vi Anne Heche i Janet Leighs rolle, mens Vince Vaughn har overtatt rollen som den forstyrrede Norman Bates etter Anthony Perkins.

Mørke hemmeligheter Marion Crane (Anne Heche) stjeler penger fra sjefen og drar av gårde. Underveis kommer hun ut for et forrykende uvær, og tar inn på et avsidesliggende motell. Her møter hun den skumle eieren Norman Bates (Vince Vaughn) som bor der sammen med sin plageånd av en mor.

Filmens mest klassiske scene er dusjscenen hvor Marion blir brutalt myrdet. Pengene, bilen og Marions lik blir dumpet i en sump i nærheten.

Etter hvert dukker en detektiv (William H. Macy) og søsteren Lila (Julianne Moore) opp på motellet for å lete etter Marion. De begynner å nøste opp trådene og finner til slutt den mørke hemmeligheten som hviler over Norman Bates’ liv.

NRK2 2004


Nyinnspilling av Alfred Hitchcocks klassiker. Etter å ha stjålet 40 000 dollar fra sjefen sin, er Marion Crane på vei til California for å starte et nytt liv. Underveis havner hun i en storm, og kjører seg vill. Hun bestemmer seg for å sjekke inn på Bates Motell, som drives av einstøingen Norman Bates. Det skal vise seg å bli et skjebnesvangert valg.

Viasat 2009

Alle bilder av Psycho

Trailer

Link til denne traileren

Psycho (1998)

Produsent: Brian Grazer
Regi: Gus Van Sant
Manus: Joseph Stefano
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 49 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Vince Vaughn
Norman Bates
Anne Heche
Marion Crane
Julianne Moore
Lila Crane
Viggo Mortensen
Sam Loomis
William H. Macy
Milton Arbogast
Robert Forster
Dr. Simon
Philip Baker Hall
Sheriff Chambers
Anne Haney
Mrs. Chambers
Chad Everett
Tom Cassidy
Rance Howard
Mr. Lowery
Vis alle roller
Lou Diamond Phillips
Lou Diamond Phillips
Paris Hilton
Paris Hilton
Hal Holbrook
Hal Holbrook
Jim Brown
Jim Brown
André Dussollier
André Dussollier
Josef Sjøgren
Josef Sjøgren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid