Logg inn | Opprett brukerkonto

The Matrix (1999)

Originaltittel: The Matrix

Produsent: Joel Silver
Regi: Andy Wachowski
Sjanger: action, sci-fi, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 16 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Keanu Reeves
Neo
Laurence Fishburne
Morpheus
Carrie-Anne Moss
Trinity
Hugo Weaving
Agent Smith
Gloria Foster
Oracle
Joe Pantoliano
Cypher
Marcus Chong
Tank
Paul Goddard
Agent Brown
Robert Taylor
Agent Jones
Julian Arahanga
Apoc
Vis alle roller

Tenk deg at virkeligheten er en drøm - denne tanken forfølger Thomas Andersen. Thomas lever et dobbeltliv, om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret.

Først når han treffer Morpheus, begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe "Matrix" et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte.

Omtale

Tenk deg at virkeligheten er en drøm - denne tanken forfølger Thomas Anderson (Keanu Reeves). Thomas lever et dobbeltliv, om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter han via dataskjermen. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret.

Førs når han treffer Morpheus (Laurence Fishburne), begynner bildet å blir skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe "Matrix" et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte.

Warner


"Forget everything you know. Forget everything you've seen. The Matrix has you!"

Ok, den måtte komme - filmen som fungerer nesten like bra som et dataspill. Filmen som utfordrer science fiction-sjangerens state of the art på vei inn i et nytt årtusen, både når det gjelder ny teknologi og intellektuelt rebusløp. Filmen som før den hadde hatt premiere var en kultfilm blant unge nettslaver. The Matrix er, ved siden av Fight Club, antageligvis filmen som vil bli stående som definisjonen på sen 90-talls film.

Keanu Reeves jobber i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier. Han har lenge hatt problemer med å skille drøm fra virkelighet. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Dette blir starten på en reise inn i en annen dimensjon. Reisen er lang og komplisert, og i det vi raser loddrett gjennom matrisen skal vi ikke se bort i fra at vi står overfor en ny Messias...

ys

Cinemateket 2000


Hva sa pressen?

I en framtidsverden leder en opprørsgruppe an for å befri menneskeheten fra maskinene som holder dem som slaver i en simulert verden. "Vi er med på dypdykk i filosofi, religion og politikk - det hele satt sammen med utsøkt teknisk raffinement." (B.M. VG Terningkast 6) "The Matrix står til 20 i stil, en visuell festaften. Innholdet er noe mer broket…" (L.J. Dagbl. Terningkast 4) "Eit villare ritt mellom tid og rom har sci-fi kunsten aldri sett…" (R.H. Dag og Tid) "- en helt vilt paranoid intrige, som morer (og skremmer lite grann)" (H.K. Dagsav.)

Film & Kino


MESSIAS I CYBERWORLD

For øyeblikket flommer det over med filmer fylt med fiks dataanimasjon - som oftest mer for å tilsløre et dårlig manus enn for å underbygge en god historie. Godt er det derfor å oppleve Matrix med Keanu Reeves i hovedrollen.

Den er en merkelig type film - en slags blanding av action med filosofiske undertoner og cyberpunk-thriller. Tenk deg at drøm og virkelighet går i ett. Det opplever Keanu Reeeves i Matrix. Han lever et dobbeltliv. Om dagen er han Thomas Anderson ansatt i et stort datafirma, men om natten er han hackeren Neo som cruiser cyberspace på jakt etter noe som kan forklare ham hvorfor livet hans ikke er slik han ønsker. Han finner svaret, eller rettere sagt, det finner ham i form av Morpheus (Laurence Fishburn) - en mystisk mesterhacker, tilhørende underverdenen - som ønsker å lære Neo sannheten om noe han kaller Matrix.

Hva er så Matrix? Det spørsmålet står stort sett ubesvart den første halvdelen av filmen, før plottet etter hvert sakte siger frem. Neo lever i en slags avansert kunstig virkelighet som overføres direkte til den menneskelige hjerne av kunstig intelligente maskiner som styrer planeten. Morpheus mener Neo er en slags Messias-figur som kan lede menneskeheten vekk fra mørket og datamaskinenes åk. Neo på sin side vil bare finne ut hva som foregår. Når han aksepterer Morpheus' tilbud om å våkne opp to hundre år frem i tiden, allierer han seg med en gruppe opprørere som forsøker å befri menneskeheten fra slaveriet ved å hacke seg inn til Matrix.

Den virtuelle verden de kommer inn i er full av farer; dødelige programmer som tar form av farlige «menneskelige» agenter. Matrix har mye til felles med filmer som Blade Runner, The Crow, og Dark City. Dialogen kan til tider virke noe på trynet og stiv (Keanu Reeves er nå en gang Keanu Reeves). Det er først og fremst regissørene og spesialeffektansvarlige som gjør dette til en filmopplevelse utenom det vanlige. Matrix er både en annerledes og godt fortalt historie, og en film hvor spesialeffektene kommer til sin rett. De er med på bygge opp under historien, samtidig som du ikke unngår å bli imponert over dem.

Wachowski-brødrene som står for regien beviser at de behersker en film av denne typen bedre enn de fleste. Brødrene er forholdsvis ukjente blad i Hollywood. De debuterte som regissører med thrilleren Bound i 1995. 5 poeng Geir Kamsvåg

FilmMagasinet Nr. 4 1999


Har du noensinne hatt en drøm som er så virkelig at du ikke vet om det er drøm eller virkelighet? Neo har det, og har brukt mesteparten av sitt liv for å finne et svar. Neo tror at Morpheus, en han bare kjenner som en legende, som den farligste mann som lever, kan gi ham det rette svaret.

(Filmtilsynet)


Forget everything you know. Forget everything you´ve seen. The Matrix has you!

Tenk deg at virkeligheten er en drøm. Denne tanken forfølger Thomas Anderson (Keanu Reeves).

Thomas lever et dobbeltliv. Om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier.

Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Meldingen bekrefter hans mistanker om at drømmene hans kan være virkelige. Like etter blir Thomas arrestert. Agent Smith (Hugo Weaving) ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Thomas blir enda mer forvirret.

Først når han treffer Morpheus (Laurence Fishburne), begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Thomas hvilken rolle han må spille for å bekjempe "the Matrix" - et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte.

"A furious special effects tornado." Janet Maslin - New York Times

Sandrew Metronome


MATRIX PÅ DVD

Årets kuleste, mest heidundrende science fiction-thriller har endelig kommet på DVD og der Blade-utgivelsen feilet i sin norske utgave er Matrix-utgaven nærmest perfekt.

Det er flere små dokumentarer om produksjonen. Den mest interessante er den om den spesielle fototeknikken som er brukt for å lage filmens mange slow motion-scener. Noen av dokumentarene er "skjulte" og må letes etter. Filmen er i widescreen-/letterboxformat med strålende lyd- og bildekvalitet. Det er to ekstra lydspor. Det første med engasjerende kommentarer fra Carrie-Anne Moss, klipper Zach Staenberg og spesialeffektmakeren John Gaeta. Det andre lydsporet inneholder kun filmmusikken og kommentarer fra komponist Don Davis. Har man en PC DVD-ROM-driver er det også mulig å få tilgang til storyboards, manus samt essays om tegneseriefilmer, kung fu og science fiction-filmer. Dette og mye mer får man på denne lekre utgivelsen som ganske enkelt er et must. Hvis du iikte filmen, da. 5 poeng

Atle H. Boysen

FilmMagasinet Nr. 7 1999


Tenk deg at virkeligheten er en drøm. Denne tanken forfølger Thomas Anderson (Keanu Reeves). Thomas lever et dobbeltliv, om dagen er han ansatt i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Like etter blir Neo arrestert. Agent Smith (Hugo Weaving) ser på den unge dataeksperten som en trussel, og Neo blir enda mer forvirret. Først når han treffer Morpheus (Laurence Fishburne), begynner bildet å bli skarpt. Morpheus forklarer Neo hvilken rolle han må spille for å bekjempe "Matrix" - et altomfattende fenomen som angår hele verdens befolkning. Sannheten er mer utspekulert enn noen kan fatte.

"Matrix" er en film som forfatter de fysiske lovene på nytt og snur opp ned på alle forestillinger om hva som er virkelig. Reis inn i en verden som er både vakker og grotesk. En verden iscenesatt med storslåtte bilder og grensesprengende effekter .

Effekter i grenseland Mange av spesialeffektene i "Matrix" er aldri tidligere brukt på film. Flere av dem er på kanten av hva som er mulig i dag, ifølge John Gaeta, ansvarlig for spesialeffektene. Hans rolle var å designe og planlegge opptak som ikke kan gjøres på tradisjonelt vis. Fysikkens lover som oppheves i filmen, kan ikke vises med tradisjonell fotografering.

- Ofte handler det om å blande fotoelementer. For eksempel når skuespillere angivelig er i situasjoner som er for farlige eller usannsynlige, sier Gaeta.

En situasjon som ville vært farlig er når Neo (Keanu Reeves) dukker unna pistolkuler ved å manipulere tiden. Idet kulene kommer mot ham, zoomer kameraet inn Neo og gjør en 360 graders sving. Gaeta begynte å løse denne utfordringen med å bruke 18 kameraer nøyaktig plassert rundt et objekt som skulle angi Neos posisjon. I det endelige opptaket er over 130 kameraer i sving!

Keanu Reeves (Neo/Thomas Anderson) Nærmere 40 filmer har Keanu Reeves på cv-en, men det var først med "Speed" (1994) han ble en actionstjerne. Etter noen TV-filmer debuterte Reeves på lerretet i ungdomsdramaet "River´s Edge" (1986). I 1991 var han tomsete tenåringsrocker i "Bill og Ted drar til helvete", FBI-agent i "Point Break" og mannlig prostituert i "Mitt eget Idaho", Gus Van Sants drama med avdøde River Phoenix i den andre hovedrollen. Året etter var Reeves Jonathan Harker i Francis Ford Coppolas "Bram Stoker´s Dracula". Før "Matrix" spilte Reeves advokat i "Djevelens advokat" (1997), der djevelen er ingen ringere enn Al Pacino.

Laurence Fishburne (Morpheus) Fishburne begynte som barneskuespiller i TV-serien "One Life to Live" (1968), og har siden spilt i storfilmer som Coppolas "Apokalypse nå" (1979) og "Rumble Fish" (1983), Steven Spielbergs "Purpurfargen" (1985), John Singletons "Boyz N the Hood" (1991) og Shakespeare-filmen "Othello" (1995). Han ble Oscar-nominert for innsatsen som Ike Turner i "What´s Love Got to Do with It" (1993), historien om Tina Turners turbulente liv.

Carrie-Anne Moss (Trinity) Kanadiske Carrie-Anne Moss begynte som modell i hjemlandet før hun flyttet til Europa, med oppdrag i Japan og Spania. Mens hun var i Spania fikk hun en rolle i TV-serien "Dark Justice", som først ble filmet i Barcelona. Siden flyttet produksjonen til Los Angeles, der Moss fikk andre TV- og filmroller. Kuriøst nok var hun med i serien "Matrix" (1993), som ikke har noe med filmen å gjøre.

Hugo Weaving (Agent Smith) Høydepunktet så langt i Weavings karriere er antagelig å motta Australias svar på en Oscar-pris for innsatsen i Jocelyn Moorhouses "Proof" (1991). Han er også kjent fra miniserien "Bangkok Hilton" (1989, med Nicole Kidman) og "Priscilla - ørkenens dronning" (1994). Før "Matrix" var han en av stemmene i "Heldiggrisen Babe i byen" (1998). Weaving har også spilt mye teater i Sydney og Melbourne.

Joe Pantoliano (Cypher) Pantoliano har sjelden stått i det sterkeste rampelyset, men han har en rekke sterke biroller på samvittigheten. Nylig var han med i "U.S. Marshals" (1998), oppfølgeren til storsuksessen "Jaget" (1993), nok en gang som agent Cosmo Renfro i samspill med Tommy Lee Jones. Han var også med i Wachowski-brødrenes debutfilm "Bound" (1996). Andre kjente filmer med Pantoliano på rollelisten er Spielbergs "Solens rike" (1987) og Michael Bays "Bad Boys" (1995, med Will Smith).

Andy og Larry Wachowski (regi/manus) Brødrene Wachowski skrev manuset til Richard Donners "Leiemordere" (1995, med Sylvester Stallone og Antonio Banderas) og regidebuterte med thrilleren "Bound" (1996). Ellers vet offentligheten svært lite om dem.

Joel Silver (produsent) Silver er en av bransjens mest suksessrike produsenter. Filmene hans har spilt inn til sammen cirka tre milliarder dollar, og med suksessen til "Matrix" i USA vil resultatet bli enda penere. Silver har blant annet stått bak "48 timer" (1982), "Die Hard" (1988), "Die Hard 2" (1990), samtlige "Dødelig våpen"-filmer, "Leiemordere" (1995) og "Sammensvergelsen" (1997).

Sandrew Metronome


Kassasuksessen ”The Matrix” er endelig klar for norske tv-skjermer i ”Niern”. Keanu Reeves, Carrie-Ann Moss og Laurence Fishburne byr på en hårreisende reise gjennom cyberspace.

Sci-fi-thrilleren overgår det meste i sin genre med sin elegante lek med fantasi og virkelighet. Spesialeffektene og spenningen i historien er nok til å gi noen og enhver et realt grøss nedover ryggen.

Datahackeren Thomas Anderson lever et relativt normalt liv på slutten av det 20. århundre. Han tror at året er 1999 – helt til han blir kontaktet av den merkelige Morpheus. Morpheus åpner øynene til Anderson, eller Neo som han kaller ham, og viser ham at verden rundt ham er egentlig en datasimulert verden, kalt ”the Matrix”.

Morpheus tror og håper at Neo er den utvalgte som kan redde menneskeheten fra de menneskelignende datamaskinene som har tatt over verden. Maskinene eller de avanserte robotene vil nemlig ha kontroll over all menneskelig vilje.

Keanu Reeves er pen, kul og etter hvert dødelig hardtslående som Neo. I tillegg til masse action, har filmen en dæsj romantikk og en stor klype humor.

”The Matrix” vant fire Oscar-priser, bl.a. for beste lyd- og visuelle effekter.

NRK2 2002


Thomas Anderson lever et dobbeltliv. Om dagen jobber han i et stort datafirma, om natten er han hackeren Neo, en langer av virtuelle fantasier. Han har lenge hatt problemer med å skille drøm fra virkelighet. Etter en arbeidsøkt i den digitale gråsonen våkner Neo av at noen kontakter ham via dataskjermen. Morpheus (Laurence Fishburn) - en mystisk mesterhacker som tilhører underverdenen - ønsker å lære Neo sannheten om noe han kaller Matrix.

TVN 2003


Tenk deg at alt du trodde var virkelig, plutselig viser seg å være en drøm. Og at du er den eneste som kan redde verden fra den illusjonen menneskene befinner seg i. Dette er noe av plottet i Oscarvinneren The Matrix. Filmen ble en eventyrlig kassasuksess da den kom i 1999. Keanu Reeves spiller datanerden Thomas Anderson som er ansatt i et stort datafirma om dagen, men som lever et dobbeltliv som hackeren Neo om natten. Neo har lenge hatt problemer med å skille virkelighet fra drøm, og da han blir kontaktet av den merkelige Morpheus, faller etter hvert noen av bitene på plass. Neo får selv velge om han vil vite sannheten om verden vi lever i, og når han velger å vite, viser Morpheus ham ”The Matrix” – en datasimulert verden som truer med å ta kontroll over menneskeheten. Som en av få som har evnene til det, blir det opp til Neo å redde verden fra trusselen fra ”The Matrix”.

Viasat 2004

Alle bilder av The Matrix

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon