Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Down By Law (1986)

Originaltittel: Down By Law

"It's a sad and beautiful world." Eks-DJen Zack og tredjerangshalliken Jack havner i samme fengselscelle, begge for forbrytelser de ikke har begått. Dit kommer også den italienske turisten og optimisten Roberto, som med sin
friskhet og fantasi vekker cellekameratene fra sin apati og organiserer en felles flukt.

Omtale

Fimen fikk flere nominasjoner og høystående priser, b.la annet den norske Amanda-prisen for Beste utenlandske film i 1987.

Tre menn deler celle i et fengsel i en av New Orleans’ fattigere bydeler. De to amerikanerne Jack (John Lurie) og Zack (Tom Waits) har begge blitt narret, og i filmens første del får vi et innblikk i hvordan de har havnet i buret. Begge har lidd ublide skjebner, og befinner seg på samme lave trinn på den sosiale rangstigen. De to fangene nærer gjensidige avsky for hverandre. Overgangen blir derfor ekstra stor når vi møter filmens tredje hovedperson, den italienske turisten Roberto (Roberto Benigni), som er på jakt etter den amerikanske drømmen. Roberto er de to depressive amerikanernes absolutte motstykke, og gir filmen en ny nerve med sin tilsynelatende ubegrensede energi og livsgnist. Så planlegger de å rømme ...

«I Down by Law er det selveste Tom Waits som sørger for det mest spennende skuespiller- bidraget, i skarp konkurranse med Roberto Benigni, som gjør sin første opptreden i amerikansk film. Også den tredje hovedrolleinnehaveren, John Lurie, er kjent for mer enn sine prestasjoner på lerretet, og skrev musikken til filmen.» - Bergen filmklubb

Med sitt hvite hår og ultra-kule rockpersonlighet, er Jim Jarmusch er den erketypiske lederfiguren innen amerikansk independent film. Han lagde Permanent Vacation i 1980 mens han fremdeles gikk på universitetet. Hans gjennombrudd kom i 1984 med filmen Stranger Than Paradise. Han har hele tiden motstått tilbud fra Hollywood, tross kjempe- suksesser som Dead Man, Mystery Train, Night on Earth og Down By Law.

Star Media Enertainment


DOWN BY LAW

Down by Law. Regi og manus: Jim Jarmusch. USA 1986. Foto: Robby Müller. Musikk: John Lurie og Tom Waits. Medv.: John Lurie, Tom Waits, Roberto Benigni, Ellen Barkin m.fl. Utleie: SEG. 35 mm, s/hv, 1 t 46 min.

It's a sad and beautiful world

"Down by Law is a movie about cheap whiskey and black coffee, all-night drunks and lost jobs, and the bad times you can have with good-time girls." Beskrivelsen, sakset fra en amerikansk anmeldelse av Down by Law, kan med hell anvendes på mange av Jim Jarmuschs filmer. Som en av amerikansk films mest originale regissører lager Jarmusch filmer med sterke karakterer i grumsete miljøer. Kulhetsgehalten i filmene hans ligger som oftest noen hakk høyere enn det meste av det Hollywood klarer å spy ut, og samarbeid med en rekke kulturpersonligheter vi vanligvis ikke forbinder med filmbransjen har gjort filmene hans særpregede, vittige og ikke minst stilfulle. I Mystery Train (se egen omtale) møter vi Joe Strummer fra The Clash som Elvis-imitator og Screamin` Jay Hawkins som hotellportier, mens Iggy Pop dukker opp i både Dead Man (se egen omtale) og del tre av kortfilmtrilogien Coffee and Cigarettes (1993).

I Down by Law er det selveste Tom Waits som sørger for det mest spennende skuespillerbidraget, i skarp konkurranse med Roberto Benigni, som gjør sin første opptreden i amerikansk film. Også den tredje hovedrolleinnehaveren, John Lurie, er kjent for mer enn sine prestasjoner på lerretet, og skrev musikken til filmen.

Som tittelen hinter om, handler filmen om mennesker som har hatt et ublidt møte med loven, i form av tre menn som deler celle i et fengsel i en av New Orleans' fattigere bydeler. De to amerikanerne Jack og Zack har begge blitt narret, og i filmens første del får vi et innblikk i hvordan de har havnet i buret. Begge har lidd ublide skjebner, og befinner seg på samme lave trinn på den sosiale rangstigen. Den absolutte tristesse omfavner oss gjennom mesterfotografen Robby Müllers svart-hvitt-uttrykk, og sammen med de to fangenes gjensidige avsky for hverandre bringer dette filmen til handlingsmessig stillstand.

Overgangen blir derfor ekstra stor når vi møter filmens tredje hovedperson, den italienske turisten Roberto, som er på jakt etter den amerikanske drømmen. Roberto er de to depressive amerikanernes absolutte motstykke, og gir filmen en ny nerve med sin tilsynelatende ubegrensede energi og livsgnist.

Tagningene i filmen er lange og dvelende, og klippingen såvel plagsom som poetisk, alt etter hva man prioriterer. De to amerikanerne i cellen fungerer som eksponenter for den svarte humoren, gjennom sine nesten karikert håpløse skjebner, kontrastert til den mer slapstick-artede humoren Roberto bringer inn i filmen.

Down by Law er en av Jim Jarmuschs beste og mest kjente filmer. Som vanlig skrev han manus etter at rollelisten var besatt, og måten Waits' og Luries karakterer utfyller hverandre på er med på å heve filmen, sammen med Benignis uforlignelige debut i ikke-italiensk film.

Kort: Vi møter halliken Jack og plateprateren Zack i ferd med å rote til sine mistrøstige liv. Begge blir lurt i en felle og havner i samme fengselscelle. De to hardkokte tøffingene får straks revirproblemer på den lille cellen, og verre blir det når den ufrivillig komiske italieneren Roberto blir en del av selskapet. Svart og behagelig tilbakelent off-beat humor.

Bergen filmklubb


Skumring over sumpene. En serie landskap: Franske mausoleer, gamle rønner, døde fabrikker, forslummede boligblokker, smijernsbalustrader, hus på stylter.

OK


”I killed a man”

Down By Law er Jarmuschs andre spillefilm, og hans gjennombrudd overfor et bredt publikum. Det er filmer som denne som gjorde at det å være ”independent” i amerikansk film plutselig var helt ok. Denne neo-beat-noir-komedien kjennetegnes først og fremst ved tre ting: Den utsøkte svart/hvitt-fotograferingen av Robby Müller, samspillet mellom tre små, store skuespillere - og den perfekt nedtonete og zen-inspirerte humoren. Skuespillerne er en fryd både for øyne og ører. John Lurie og Tom Waits - som Zack og Jack - er henholdsvis hardkokt, ignorant hallik og forhenværende DJ med knuste plater og knust hjerte. Begge har mer eller mindre uforskyldt havnet i fengsel og må dele celle. Så langt er det neo-beat-noir. Humoren kommer snublende inn med den italienske turisten på avveie; Bob (Benigni). Fra nå av er det beat-komedie hele veien ut. Det er ikke å røpe for mye at de tre fengselsfuglene fikser å rømme, bare for å befinne seg i et nytt ingenmannsland utenfor murene. ys

Cinemateket 1999


"It's a sad and beautiful world"

Down By Law kjennetegnes først og fremst ved av ting: En utsøkt svart/hvitt-fotografering, samspillet mellom tre små store skuespillere som er som skapt for hverandre, og den behagelig laidbacke off-beat humoren. Robby Müller er fotografen som tar oss med i nydelige kamerakjøringer rundt i Louisianas slumkvarterer og dertilliggende sumper. Om det er Müller eller Jarmusch som skal ha æren for de klassiske billedutsnittene og dybdekomposisjonene vites ikke, men sammen har de laget en film det er umulig å ikke like.

Skuespillerne er en fryd både for øye og øre. John Lurie er Zack, en hardkokt og ignorant hallik, mens Tom Waits som Jack er en forhenværende disc-jockey med knuste plater og knust hjerte. Begge har mer eller mindre uforskyldt havnet i fengsel og må motvillig dele celle. Så langt er det neo-beat-noir. Humoren kommer snublende inn med italieneren Roberto Benigni. Fra nå av er det beat (i betydningen Kerouac/Ginsberg)-komedie hele veien ut. Benigni er Bob, italiensk turist alvorlig på avveie. Ikke er han særlig stø i amerikanske gloser, og i tillegg har han vært så uheldig å kaste en biljardkule i hodet på en motstander. "I killed a man" stotrer Bob, mens han mistrøstig stirrer ut gjennom gitteret. Det er ikke å¨røpe for mye å si at de fikser å rømme- bare for å befinne seg i et nytt ingenmannsland utenfor.

Regien er ved Jim Jarmusch, et av 80-tallets kanskje største nye talenter. Med filmer som Stranger Than Paradise, Mystery Train, Night On Earth og Dead Man er han blitt stående som en av de få amerikanske regissører som har klart å ta vare på sitt særpreg. Jarmusch har vist en egen evne til å lage filmer som, sitt underground-preg til tross, har blitt brukbare kommersielle suksesser (noe som ikke minst gjelder Down By Law). Om du vil ha en hyggelig stund i kinostolen og samtidig friske opp et knippe uforglemmelige replikker fra herrene Waits, Lurie og Benigni, er dette filmen! ys

Cinemateket 1998


Karakteristisk for Jarmusch's filmer er deres totale frihet, frihet fra både europeiske og amerikanske filmtradisjoner: I sin originalitet er de seg selv nok, de er her og nå. Med sin originalitet, friskhet og spontanitet påminner Jarmusch om filmkunstens pionerer som viste tingene for første gangen. Uten omsvøp, uten distans.

"It's a sad and beautiful world." Ex discjockeyen Zack og tredjerangs halliken Jack havner i samme fengselscelle, begge for forbrytelser de ikke har gjort. Hit kommer så den italienske turisten og optimisten Roberto som med sin frisket og fantasi vekker cellekameratene fra deres apati og organiserer en felles flukt. Bisarre personer i et uamerikansk USA er Jarmuschs varemerke.

Cinemateket


SKUESPILLERNE I «Down by Law» er en fryd både for øye og øre. John Lurie er Zack, en hardkokt og ignorant hallik, mens Tom Waits som Jack er en forhenværende disc-jockey med knuste plater og knust hjerte. Begge har mer eller mindre uforskyldt havnet i fengsel og må motvillig dele celle. Humoren kommer snublende inn med italieneren Roberto Benigni. Benigni er Bob, italiensk turist på alvorlige avveier. Ikke er han særlig stø i amerikanske gloser, og i tillegg har han vært så uheldig å kaste en biljardkule i hodet på en motstander. «I killed a man» stotrer Bob, mens han mistrøstig stirrer ut gjennom gitteret. Det er ikke å røpe for mye å si at de fikser å rømme, bare for å befinne seg i et nytt ingenmannsland utenfor.

(Retrospektiv Haugesund 1997)

Alle bilder av Down By Law

Trailer

Link til denne traileren

Down By Law (1986)

Produsent: Alan Kleinberg
Regi: Jim Jarmusch
Manus: Jim Jarmusch
Sjanger: komedie, svart komedie, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 46 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Waits
Uspesifisert rolle
Roberto Benigni
Uspesifisert rolle
John Lurie
Uspesifisert rolle
Ellen Barkin
Uspesifisert rolle
Billie Neal
Uspesifisert rolle
Rockets Redglare
Uspesifisert rolle
Nicoletta Braschi
Uspesifisert rolle
Vernel Bagneris
Uspesifisert rolle
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf