Logg inn | Opprett brukerkonto

Hevnen er søt (1997)

Originaltittel: Addicted to Love

Produsent: Jeffrey Silver
Regi: Griffin Dunne
Manus: Robert Gordon
Sjanger: komedie, romantikk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 40 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Meg Ryan
Maggie
Matthew Broderick
Sam
Kelly Preston
Linda Green
Tcheky Karyo
Anton Depeaux
Maureen Stapleton
Nana
Nesbitt Blaisdell
Ed Green
Remak Ramsay
Prof. Wells
Dominick Dunne
Matheson

Sam er astronom og bor sammen med sin kjærste Linda i en amerikansk småby, før hun bestemmer seg for å ta en lærerjobb i New York. Han regner med at hun vil være tilbake etter noen få måneder istedenfor får han et brev fra henne der hun skriver at hun avslutter forholdet deres. Dette nekter Sam å godta og han raser avsted til New York for å få en forklaring. vel fremme finner han raskt ut at Linda har flyttet sammen med Anton, en franskmann. Sam tar seg inn i bygningen rett over gaten fra der hvor Linda og Anton bor., og bruker sin kunnskap om teleskop og kikkerter til rett og slett å spinere på dem. Han får snart selskap fra Maggie, Antons Eksforlovede, og hun vil ha hevn. Så de bestemmer seg for å jobbe sammen, men det viser seg snart at de er i ferd med å forelske seg i hverandre.

Omtale

I denne romantiske komedien går to forsmådde elskere sammen om å spionere på sine tidligere kjærester. En vil ha revansje for å ha blitt dumpet og en vil ha tilbake kjæresten sin. Når skjebnen til disse fire kobles sammen, skjer det mye komisk og romantisk...

(Filmtilsynet)


Hva sa pressen?

Romantisk komedie med fokus fra kikkerenes perspektiv. "Han [Dunne] har åpenbart villet skape en film som er en lett og sjarmerende romantisk komedie, men som samtidig antyder for oss den psykologiske og moralske vrangsiden av den romantiske forelskelsen: Den henførte tilbeders eie- og kontrolltrang, hans/hennes sjalusi og selvmedlidende egosentrisme... Og, ikke minst, hevnlysten som kan oppstå når gjenstanden for den romantiske tilbedelse "svikter" sin tilbeder." (H.K. Arb.) "Men skal slike karnevalsforekomster ikke bli dumme, må de koreograferes med lett hånd pluss en eleganse som verken Broderick, Ryan eller Dunne har." (P.H. Aft.) "Og når karakterene egentlig ikke engasjerer, blir filmen i bunn og grunn ofret på en rekke smarte påfunns alter." (L.J. Dagbl. 3) "Denne filmen er et eksempel på en ny sjanger som bekymrer meg ikke så rent lite: romantiske komedier for menn." (B.G. Morgenbl.)

Film & Kino


Sam og Maggie har begge blitt bedratt og forrådt av sine kjærester som nå har flyttet sammen. Sam vil gjøre hva som helst for å vinne tilbake barndomskjæresten Linda. Maggie vil gjøre hva som helst for å hevne seg på sin franske eks-forlovede Anton. Sam og Maggie møtes når de på hver sin måte holder oppsikt med leiligheten til sine eks-kjærester. Det blir begynnelsen på et samarbeid av det bisarre salget. For Maggie klarer å overbevise en tvilende Sam om at den eneste muligheten for å få Linda tilbake er å ydmyke Anton og legge hans liv i ruiner. Snart setter de sin djevelske plan ut i livet. Det er imidlertid en ting de ikke har forutsett - kjærlighetens veier er fremdeles uransakelige. Med Meg Ryan, Matthew Broderick og Kelly Preston i hovedrollene.

Release Nr. 4 1997


Pussig, velspilt, atypisk komedie

Hevnfantasier her vel noen og en hver av oss syslet med, men heldigvis er det få av oss som har så vondt for å ta et nei for et nei som hovedrolleinnehaverne i denne pussige, velspilte og langt fra typiske komedien. Den superforelskede astronomen Sam (Matthew Broderick) blir nådeløst dumpet av sin vakre kjæreste Linda (Fru John Travolta Kelly Preston). Han følger sporenstreks etter henne til New York og der oppdager han til sin forferdelse at hun har flyttet inn med den smellvakre restauranteieren Anton (den franske kvinnebedåreren Tcheky Karyo). Sam tar tilhold i en tom bygning rett over gaten for de nye turtelduene i håp om å finne en vei inn i Lindas liv igjen. Men den godeste Anton har en fortid han også; i form av den beinharde motorsykkelrypa Maggie (Meg Ryan i en befriende lite søt rolle). Mens Sam er villig til å gjøre hva som helst for å få Linda tilbake, er Maggie mest interessert i å få hevn over Anton.

Hadde dette vært en thriller hadde den kunnet bli skikkelig ekkel, som komedie fungerer premissene også bra, men vi føler unektelig mer sympati for Linda og hennes nye kjæreste, enn vi gjør for Sam og den skrullete Maggie. Debutanten Griffin Dunne gjør en bra jobb, men heller ikke mer.

4 poeng KK

FilmMagasinet Nr. 1 1998


Både Maggi og Sam er forsmådd. Dei møtes og rår seg til med speiding på sine tidlegare kjærastar - som har flytt saman. Men medan Maggi vil gjere kva som helst for å hemne seg, vil Sam gjere alt for å få barndomskjærasten attende ...

NRK 2000


Romantiske forviklinger

To forsmådde elskere går sammen om å spionere på sine tidligere kjærester. Den ene vil ha revansje for å ha blitt dumpet, mens den andre vil ha kjæresten sin tilbake. Når så skjebnen til disse fire kobles sammen, er det duket for både romantikk og komikk.

Astronomen Sam (Matthew Broderick) bor i en liten amerikansk by i midtvesten og er en naiv romantiker. Maggie (Meg Ryan) er fotograf og kunstner, bosatt i New York, verdensvant og kynisk. Tilfeldighetene fører disse to diametralt motsatte personlighetene sammen. Det de har til felles er en besettelse når det gjelder deres respektive ekskjærester som nå lever lykkelig sammen i en romantisk leilighet i Soho.

Ny allianse Sam vil gjøre hva som helst for å få tilbake Linda (Kelly Preston), hans barndomskjæreste og eneste kjærlighet. Maggie på sin side er villig til å gjøre hva som helst for å hevne seg på Anton (Tcheky Karyo), hennes franske elsker og tidligere forlovede. Når så Sam og Maggie møtes i New York mens de begge spionerer på det samme kjærlighetsredet, oppstår en uvanlig allianse. Maggie overbeviser en motvillig Sam om at den eneste måten å få Linda tilbake på, er å ydmyke Anton og ødelegge hans liv.

Mens Linda og Anton lever i lykkelig uvitenhet om denne sammensvergelsen, setter Sam og Maggie i gang sin djevelske plan om infiltrasjon og hevn. Men uvisst av hvilken grunn får de etter hvert problemer med å holde seg til den oppsatte planen. Og forholdet mellom filmens fire hovedpersoner utvikler seg i en retning ingen av dem kunne ha forestilt seg.

NRK2 2002


I denne romantiske komedien går to forsmådde elskere sammen om å spionere på sine tidligere kjærester. En vil ha revansje for å ha blitt dumpet, og en vil ha tilbake kjæresten sin. Når skjebnen til disse fire kobles sammen, skjer det mye komisk og romantisk...

TVN 2002


Matthew Broderick spiller den uhelbredelige romantikeren og astronomen Sam som bor i en liten by i USA. Sams verden bryter sammen da hans livs store kjærlighet Linda forlater ham til fordel for franskmannen Anton. Sam gir seg derimot ikke så lett. Han er overbevist om at Lindas nye forelskelse kun er en fase, så han følger etter Linda til New York, hvor han flytter inn i en forlatt bygning i nærheten av leiligheten hennes i håp om å kunne vinne henne tilbake. Sam er derimot ikke den eneste som ikke har tro på Lindas nye forhold. Snart får han nemlig selskap i Maggie, Antons ekskjæreste. Maggie er Sams svare motsetning. Men de to allierer seg likevel snart med ett felles mål for øyet: Å ødelegge forholdet mellom Linda og Anton.

Viasat 2007

Alle bilder av Hevnen er søt
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon