Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Frykt og avsky i Las Vegas (1998)

Originaltittel: Fear and Loathing in Las Vegas

Når en ny sak havner hos journalisten Raoul Duke og hans assistent Dr. Gonzo i Las Vegas, bestemmer de seg for å begi seg ut på en skikkelig business-tur. Men det går ikke lenge før selve businessen er glemt og "tur" har blitt nøkkelordet. Med en koffert full av heftige medikamenter drar Duke og Gonzo avgårde på en rask og hysterisk reise gjennom evigvarende neon, surrealistisk omgivelser og et persongalleri med de sprøeste karakterene noensinne.

Omtale

Forfatteren /journalisten Raoul Duke drar til Las Vegas sammen med sin advokat hvor de befinner seg i en konstant narkotikarus. Filmen er basert på en bok av Hunter S Thompsen.

(Filmtilsynet)


Gonzo-journalistikk er stikkordet som er heftet til Hunter S. Thompsons klassiske kultroman fra 1971. Provokasjoner og ordspill forfattet i en evigvarende rustilstand er stemplet som er festet til Thompsons humoristiske nedskrivninger fra "den amerikanske nedturen". Filmen forteller hvordan to menn som har overlevet seksti-tallet fortsetter livet som om ingenting skulle ha hendt. De drar inn i ørkenen for å dekke et bilrace i nærheten av Las Vegas. Duke og Dr. Gonzo skal ha fått oppdraget om å dekke sportsbegivenheten av Sports Illustrated, og med en begrenset utgiftskonto leier de en Chevrolet, fyller den med dop og "tar av" mot Vegas, forfulgt av politi og fantasifulle flaggermus. I Vegas blir alt bare enda merkligere. Terry Gilliam har sin fortid med Monty Python-gjengen, og har fullført en rekke dristige innspillinger tidligere, som Time Bandits, Brazil, Baron von Münchausens eventyr og 12 Monkeys.

Film & Kino


Hunter S. Thompsons bok har blitt film. Fullstendig fortalt, som i boka, utfra Raoul Dukes perspektiv. Flashback med voice-over - fra en reise. En indre reise sett gjennom Dukes narkosløvede øyne. Duke reiser til Las Vegas som sportsjournalist for å dekke et billøp. Med seg har han sin korpulente venn og advokat, Dr. Gonzo, foruten en koffert full av hjernesløvende farmasøytiske virkemidler. De er på vei til hjertet av den amerikanske drømmen. Duke kan muligens kalle det et oppdrag. Dr. Gonzo kan tro han har en hellig misjon i å beskytte sin klient. Uansett - det går fort unna, både i bilen langs highwayen og i snakketøyet de reisende i mellom. Vi ser det omverden ikke forstår.

Det handler om hvordan 60-åra slo feil. En rapport fra 70-åra da Woodstocks "peace and love" var uskyldig historie. Død var Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison. Men fortsatt satt Nixon i det hvite hus, og fortsatt var amerikanske soldater befestet i Vietnam. Den amerikanske drømmen var blitt et mareritt. For en meget seriøs journalist, var den eneste mulige veien å gå, å strekke det langt ut over sidelinja.

Haugesund 1998


Innhold: Med bilen stappfull av diverse høyst ulovlige substanser blir sportsjournalisten Raoul Duke (Johnny Depp), også han veldig full av nevnte substanser, sendt ut for å dekke en motorsykkelkonkurranse. Bygget på Hunter S. Thompsons rasende morsomme, lettere selvbiografiske historier om jakten nå Den amerikanske drømmen.

- Grunn til å glede seg:Terry Gilliam! (Monty Python, Brazil, Baron von Münchbausen, The Fisher King, 12 Monkeys. . . )

- Grunn til å grue seg: Det kan vise seg å være noe i påstandene om at Thompsons bok ikke lar seg filme... (ref. Naked Lunch - journ. anm.)

FilmMagasinet nr. 4 - 1998


Hva sa pressen? Komedie basert på Hunter S. Thompsons selvbiografiske bok om en gonzo-journalist og hans advokat på reportasjetur til Las Vegas. "Seeren Gilliams scenografi og kamerautfoldelse virker hallisunatorisk, men forsvinner i et visuelt svermeri. For ganske snart er nok blitt nok." (P.H. Aft.) "… den observante vil finne fliser av samfunnskommentar og støvkorn av kritikk." (J.S. VG Terningkast 2 ) "Der en satirisk brodd hele tida ligger under i Thompsons bok, overlates Depp til et konstant, orgastisk overspill." (L.J. Dagbl.Terningkast 3) "…Gilliam lykkes i å fange opp romanens særegne ånd, blikk, og fremfor alt det den har å tilby som 'opplevelse'." (O.K Dagsav.) "…når han da i tillegg får et hysterisk morsomt litterært forelegg å jobbe med, blir denne kombinasjonen riktig vellykket." (G.K. Klassek.)

Film & Kino


Filmen er basert på Hunter S. Thompsons kultnovelle Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey to the Heart of the American Dream. "1971 - De Forente Stater. Det var den verste tiden. Den aller verste tiden. Nixon var fremdeles i det Hvite Huset. Amerika var fremdeles i Vietnam. Året begynte med oppløsningen av Beatles og et stort jordskjelv i California. Det sluttet med Nixon på forsiden av Time; nominert til Årets Mann.

1960-Årene var over; erklært døde på Altamont; en gratis Rolling Stones konsert på en motorvei utenfor San Francisco, hvor en ung svart mann ble stukket til døde av Hells Angels under låten Sympathy for the Devil. Woodstock ´fred, kjærlighet og uskyldighet´ var plutselig historie.

Jimi Hendrix, Janis Joplin og Jim Morrison var også døde. På ett år døde alle tre i en alder av 27 av overdose. Elvis Presley tilbød President Nixon sine tjenester som narkotikaspaner.

Gode nyheter for mange var at Charles Manson og tre av hans kvinnelige gjengmedlemmer fikk dødsdom for Tate-LaBianca mordene. Mordene som hadde gjort slutt på flower power epoken i 1969. 1960-årenes idealisme hadde raskt blitt til kynisme. Men var det kanskje noe annet logisk alternativ?

Dårlige nyheter for noen var Daniel Ellsbergs fredelige geriljaaksjon. The Pentagon Papers´ hemmelige informasjon om forsvarsdepartementets planer i Vietnam ble lekket til pressen og figurerte i både The Washington Post og The New York Times. Senere fikk vi vite at kontoret til Ellsbergs psykolog ble avlyttet av Det Hvite Hus sine utsendte rørleggere og verre metoder var i bruk i demokratenes hovedkontor ved Watergate.

Den amerikanske drømmen var på vei til å bli ett mareritt. For en seriøs journalist var det beste alternativet å tippe over toppen og kalle det "Gonzo".

1800tallets William Blake sier at "overflødighetens vei fører til visdommens palass". For sportsjournalist Raoul Duke og hans korpulente advokat Gonzo går denne veien rett til Las Vegas. I en rød cabriolet ved navn The Red Shark - fylt til randen av suspekte apotekvarer og urtemedisiner. Duke kaller det kanskje et oppdrag. Gonzo tror kanskje det er hans oppgave å beskytte Duke. Muligens er det en reise til hjertet av den amerikanske drømmen.

Johnny Depp (Raoul Duke) er i dag regnet som en av Hollywoods mest allsidige skuespillere. Hans karriere inkluderer filmer som dramaet "Don Juan DeMarco" med Marlon Brando og Faye Dunaway, gangsterfilmen "Donnie Brasco" med Al Pacino og westernfilmen "Dead Man". For hans tolkning av Tim Burtons "Edward Saksehånd" ble han nominert som beste skuespiller til Golden Globe prisen. Hans andre og tredje nominasjon for samme pris fikk han for sine roller i kjærlighetsfilmen "Benny & Joon" og portrettfilmen "Ed Wood". Johnny Depp har i tillegg til disse spilt i følgende filmer: "I siste sekund", "The Brave", "Hva er i veien med Gilbert Grape", "Arizona Dream" og senere i år blir han å se i "The Austronaut´s Wife".

Benicio Del Toro (DR. Gonzo) er nylig to-ganger vinner av The Independent Spirit Award for beste birolle i filmene "De mistenkte" og "Basquiat". Hans debut som filmskuespiller hadde han i James Bond filmen "Med rett til å drepe" som senere førte til en rekke TV-serier. Disse inkluderer "The Indian Runner", "Uten frykt", "Money for Nothing" og "The Funeral". Nylig spilte han mot Alicia Silverstone og Christopher Walken i "Excess Baggage".

En rekke andre skuespillere dukker opp i filmen i små roller. Av disse kan nevnes Ellen Barkin, Cameron Diaz, Mark Harmon, Christina Ricci og musikeren Lyle Lovett.

Terry Gilliam (regissør & manusforfatter) har erfaring fra flere områder innen film. I hans karriere har han vært skribent, filmforfatter, animatør, produksjonsdesigner og regissør. Mange mener han har tilvirket noen av de mest uforglemmelige synsopplevelser i filmens historie. Gilliam begynte sin karriere som redaksjonsassistent for bladet Help!, Etter dette vant han en British Academy Award for grafikken i Monty Python filmen "Monty Python´s Flying Circus" og co-regisserte med Terry Jones den neste Monty Python filmen. Hans debuterte som filmregissør med "And Now for Something Different". En av hans største suksesser er "Brazil" hvor han mottok Oscarnominasjon for beste manuskript og filmarkitektur, samt The Los Angeles Film Critics Associations pris for beste film, regi og manuskript. "Baron Munchausens eventyr" ble nominert til fire Oscar. "The Fisher King" med Robin Williams ble også nominert til fire Oscar, og den vant én for beste birolle. I tillegg ble Gilliam nominert til The Golden Globe prisen for beste regissør. Hans siste suksess var "12 Monkeys", hvor Brad Pitt ble nominert til Oscar for beste birolle. Terry Gilliam er i tillegg gjenganger foran kamera i en rekke Monty Python filmer.

UIP


Duke og Dr. Gonzo har overlevd 60-tallet og fortsetter livet som om ingenting skulle ha hendt. De drar inn i ørkenen for å dekke et bilrace i nærheten av Las Vegas. Duke og Dr. Gonzo har fått oppdraget om å dekke sportsbegivenheten av Sports Illustrated, og med en begrenset utgiftskonto leier de en rød Chevrolet, fyller den til randen med dop og "tar av" mot Vegas.

TVN


Psykedelisk roadmovie Vi blir med den "steine" sportsjournalisten Raoul Duke på en vill, paranoid syretrip sammen med vennen, advokaten Dr. Gonzo. De har en koffert full av alskens doprelaterte godsaker, og regissøren Terry Gilliam viser stor fantasi når det gjelder å skildre de to vennenes ymse hallusinasjoner.

Med den nevnte kofferten i baksetet, setter de to vennene ut på tur i en rød kabriolet. De kjører fra Los Angeles gjennom Mojave-ørkenen til Las Vegas, hvor sportsjournalisten Duke (Johnny Depp) har et oppdrag om å dekke et motorsykkelløp i ørkenen. Men når rusen setter inn for alvor, blir det ikke mye jobbing. "Dette er ingen god by for psykedelisk dop", sier Duke. Ikke desto mindre setter de til livs betydelige mengder, og ender til slutt opp med eter.

Etter å ha ramponert hotellrommet, bestemmer Duke seg for å dra tilbake til Los Angeles. Men etter et noe merkelig møte med en politimann og en telefonsamtale med Gonzo (Benicio del Toro), drar han tilbake til Las Vegas for å dekke en juridisk høring om narkotika og farlige droger på det glamorøse Hotel Flamingo. Her går det også hardt ut over duoens rom. Det blir mange møter med underlige personer, og hallusinasjonene blir mer og mer fantasifulle.

Om filmen Filmen bygger på gonzo-forfatteren Hunter S. Thompsons klassiker fra 1971, ”Fear and Loathing in Las Vegas: A Savage Journey into the Heart of the American Dream”. Sportsjournalisten Raoul Duke er Hunter S. Thompsons alter ego.

Boka gikk opprinnelig som serie i magasinet "Rolling Stone" i november 1971, og Thompson ble øyeblikkelig plassert i samme klasse som Kerouac, Mailer og Capote. Hunter S. Thompson er siden blitt kalt "gonzo-journalistikkens far".

NRK2

Alle bilder av Frykt og avsky i Las Vegas

Trailer

Link til denne traileren

Frykt og avsky i Las Vegas (1998)

Produsent: Stephen Nemeth
Regi: Terry Gilliam
Manus: Terry Gilliam
Sjanger: svart komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 59 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Johnny Depp
Raoul Duke
Benicio Del Toro
Dr. Gonzo
Craig Bierko
Lacerda
Ellen Barkin
North Star Waitress
Gary Busey
Highway Patrolman
Cameron Diaz
Blonde TV Reporter
Flea
Musician
Mark Harmon
Magazine Reporter
Katherine Helmond
Reservations Clerk
Michael Jeter
L. Ron Bumquist
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf