Logg inn | Opprett brukerkonto

Presidentkandidaten (1998)

Originaltittel: Primary Colors

Produsent: Mike Nichols
Regi: Mike Nichols
Manus: Elaine May
Sjanger: komedie, politisk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 23 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

John Travolta
Gov. Jack Stanton
Emma Thompson
Susan Stanton
Billy Bob Thornton
Richard Jemmons
Kathy Bates
Libby Holden
Adrian Lester
Henry Burton
Maura Tierney
Daisy
Larry Hagman
Gov. Fred Picker
Diane Ladd
Mamma Stanton
Paul Guilfoyle
Howard Ferguson
Rebecca Walker
March
Vis alle roller

Den unge idealisten Henry Burton, barnebarn av en kjent, svart borgerrettsforkjemper er ute etter en sak han kan kjempe for og et forbilde han kan dyrke. Han blir dypt fascinert av den unge, liberale guvernøren Jack Stanton som med stort engasjement og sterk innfølingsevne kjemper for å bli demokratenes presidentkandidat - sterktstøttet av sin vakre og intelligent kone samt en trofast flokk valgstrateger og rådgivere.

Omtale

Henry Burton er en idealistisk ung mann som står ved et veiskille i livet. Etter tre år i Washington er han ansett som en glitrende politisk strateg, men det han har sett av det politiske liv har skuffet ham og gjort ham kynisk. Han er selv barnebarn av en av landets mest feirede borgerrettighetsforkjempere, og Henry vil også være med og skape historie. Han leter fremdeles etter noen og noe han kan tro på.

Han er iallfall helt sikker på at denne "noen" ikke er guvernør Jack Stanton, en praktisk talt ukjent politiker som vil bli USAs president. Stanton reiser på kryss og tvers av landet for å bli nominert som demokratenes presidentkandidat, uten at det er synlig på meningsmålingene så langt. Guvernøren er desperat, men har på langt nær mistet motet. Og han vil ha Henry med på laget. Henry er meget tvilende, men lar seg overtale til å ta en titt på Stanton og blir vitne til noe han ikke har sett før: I Harlem vinner Stanton mengdens fortrolighet, han rører dem både i kropp og sjel, og heller ikke Henry blir stående urørt etter opplevelsen. Han blir mer eller mindre lurt med i organisasjonen, ytterligere overbevist av Stantons lynende intelligente, brutalt oppriktige og attraktive kone, Susan.

Henry setter opp kampanjens hovedkvarter i vesle Mammoth Falls, hovedstaden i Stantons hjemstat og møter der sin nye politiske familie: Richard Jemmons, den supersmarte usannsynlige politiske strategen som er en selverklært og stolt "redneck", den åpent lesbiske Libby Holden, evig lojal mot Stanton-familien og en ekspert på å forberede alle tenkelige motangrep på beskyldninger fra Stantons motstandere, samt mediastrategen Daisy, ung, intelligent og på jakt etter kjærlighet, i tillegg til et knippe øvrige fargerike personligheter. Sammen starter Stanton-familien og deres rådgivere den lange skandalefylte berg og dalbane-ferden mot presidentembetet.

Om Filmen Mange vil vite at Primary Colors i stor grad er basert på nominasjonskampanjen til president Bill Clinton, opprinnelig i romans form skrevet av "Anonymous", et alter ego som viste seg å tilhøre den tidligere Newsweek-journalisten Joe Klein. Ikke bare er Bill og Hillary Clinton gjenkjennelige, men Richard Jemmons er åpenbart basert på James Carville, Henry Burton er en krysning av George Stephanopoulos og et slags mytisk barnebarn av Martin Luther King Jr., og så videre. Mange av hendelsene i filmen er også lett gjenkjennelige fra virkeligheten. En kvinne fra kandidatens hjemstat hevder å ha hatt et forhold til ham og har båndopptak som skal bevise det. En dramatisk TV-opptreden der Susan Stanton støtter sin mann mot alle beskyldninger og holder ham fast i hånden mens hun ser det amerikanske folk rett i øynene er også noe vi har sett før, i virkeligheten.

Men hvor mye filmen og historien enn baserer seg på virkelige hendelser, står den likevel mer enn godt på egne selvstendige ben. Like mye som figurene kan spores tilbake til politiske kapasiteter vi kjenner til, gir den et strålende innsiktsfullt bilde av amerikansk politisk liv slik det arter seg på 90-tallet. Det er en historie mer forbausende enn en hvilken som helst fiksjon, samtidig som fiksjonen på en måte tar igjen virkeligheten, akkurat slik det er blitt i det politiske klimaet med årene. Her er svartmaling av motstandere, dulgte motiver, hvite løgner, overdrevne valgløfter og politisk renkespill og taktikk viktige ingredienser side om side med faktiske ønsker om å forandre verden i retning av det bedre, å være med og skrive historie og spille en rolle i den store sammenhengen. Det er heller ikke bare en film om Jack Stanton, men også om Henry Burton, den unge idealisten som uten å være helt klar over hvordan han er kommet dit, plutselig finner seg selv i begivenhetenes sentrum.

Regissør MIKE NICHOLS´ merittliste er lang og suksessfull. Allerede med sin første film Who´s Afraid Of Virginia Woolf? fra 1966 ble han Oscar-nominert, og året etter ble han belønnet av det samme akademiet for Manndomsprøven. Siden da har han regissert filmer som Catch 22, Carnal Knowledge, Silkwood, Working Girl, Heartburn, Wolf, Tilfellet Henry og The Birdcage.

JOHN TRAVOLTA spiller Jack Stanton, den nærmest ukjente guvernøren som vil bli president. Travolta er selvsagt mest kjent for sin innsats i Saturday Night Fever og Grease på 70-tallet, men har ved mer enn en anledning kommet frem fra glemselen etter at karrieren havnet i bakevja. Sist i 1994, da Quentin Tarantino ga ham en av hovedrollene i Pulp Fiction. Denne rollen førte til fornyet interesse for Travolta, som nå må sies å befinne seg på et foreløpig høydepunkt i sin utrolige karriere. Etter Pulp Fiction har vi sett ham i filmer som Get Shorty, Broken Arrow, Fenomenet, Face/Off og She´s So Lovely. Tidligere har han spilt i filmer som Blow Out, Carrie, Se, han snakker-filmene, Urban Cowboy og Staying Alive.

EMMA THOMPSON spiller Susan Stanton, presidentkandidat Jack Stantons trofaste kone. Hun har gjort seg bemerket som en Storbritannias fremste skuespillere de siste ti årene gjennom sine roller i blant annet Tilbake til Howards End, Resten av dagen, Henry V, The Tall Guy, I fars navn, Peters venner, Carrington og Fornuft og følelser. Sistnevnte film skrev hun også manus til, basert på Jane Austens roman, og ble belønnet med en Oscar for dette, slik hun også ble for sin skuespillerinnsats i Howards End.

BILLY BOB THORNTON spiller den politiske strategen Richard Jemmons. Thornton er en mann av mange talenter. Han er både skuespiller, manusforfatter og regissør, dyktig på alle tre felt. For sin første regijobb, Slingblade, der han også spilte hovedrollen og sto bak manus, vant han flere priser, blant annet en Oscar for beste manus, i tillegg til voldsom kritikerros. Blant hans øvrige manuskripter er One False Move og Don´t Look Back, og han har hatt roller i filmer som Uanstendig forslag, Tombstone, Dead Man og Oliver Stones U Turn. Han dukker snart opp i storfilmen Armageddon, samt den "Fargo"-liknende theilleren A Simple Plan regissert av Sam Raimi. Hans neste regijobb blir All The Pretty Horses, der han også har skrevet manus basert på Cormac McCarthys bestselgende roman, og han også vil ha en av hovedrollene sammen med bl.a. Matt Damon.

ADRIAN LESTER som spiller unge Henry Burton er nærmest for debutant å regne på filmduken. Han er en britisk teaterskuespiller, prisbelønnet og -nominert ved flere anledninger. Han har spilt i filmene Les Souers Soleil, Up On The Roof og Touch And Die i tillegg til et knippe TV-filmer. Blant teaterstykkene han har spilt i er Edderkoppkvinnens kyss, En midtsommernatts drøm og musikalen Company som sørget for at han fikk en Olivier-pris for beste skuespiller i en musikal.

ECT


Hva sa pressen?

Drama basert på boken 'Primary Colors' om Bill Clintons presidentvalgkamp i 1992. "Filmatisk er Primary Colors et kompetent, lite spennede rutinearbeid. Mike Nichols' forse er, som vanlig skuespillerne." (H.K Dagsav.) "Travoltas presidentkandidat har ikke de kraftfulle sider som ville gjøre en slik suksess virkelig sannsynlig. Men som han imiterer!" (P.H. Aft.) "Thompson … feier alle av banen her som den beslutningsdyktige, klarttenkende og temperamentsfulle og attraktive kona til en uforbederlig horebukk av en presidentkandidat." (B.B. Dagbl. Terningkast 5). "Biografisk eller ikkje har vore eit stridstema, men er også, naturleg nok, mykje av nerven i Presidentkandidaten." (G.K. Klassek.) "Problemet er bare at når filmens problemstilling er skissert opp, når menneskene er samlet, når man vet akkurat nok til å forvente en dramatisk stigning mot en riktig stor underholdningsfilm fra en gjenkjennelig 'virkelighet'; da stopper det hele opp i en underlig idétørke og langt fra velanrettet sentimentalitet." (J.S. VG Terningkast 3)

Film & Kino


Filmen er basert på en halvdokumentarisk roman om "en president" i USA. Boken er skrevet av en anonym ansatt i det hvite hus, under Bill Clinton. Filmen tar for seg en skandaleplaget demokratisk guvenørs kamp for å vinne president-embedet.

(Filmtilsynet)


Henry Burton er en idealistisk, svart, ung mann som har kommet til en korsvei i livet. Etter tre år som politisk strateg for kongressen er hans navn velrenomert, men selv er han blitt lei politikken. Som barnebarn av en av de største forkjemperne for sivile rettigheter savner han engasjementet og idealismen. Selv om han også er kynisk, savner han å ha troen på noen.

Det finner han i guvernør Jack Stanton, en forholdsvis ukjent guvernør i sørstatene som nå har kastet seg inn i valgkampen om å bli Amerikas president. Overbevisningen om at dette er det riktige valget får Henry når han overværer Stantons valgkampanje hos en gruppe analfabeter. Deres historie, men også presidentkandidatens svar, rører dem alle til tårer. Her er det snakk om ekte følelser! Henry setter umiddelbart på beina et hovedkvarter for valgkampanjen, og blir selv trukket inn i Stantons indre krets. Her møter vi Stantons kone, hans nærmeste medarbeidere og hans venner. Imidlertid møter de alle etter hvert et problem - rykter om presidentkandidatens seksuelle utskeielser, og beskyldningene om at han er far til en 17-år gammel jentes kommende barn. Sterke krefter settes i gang for å motbevise ryktene. Fru Stanton avkrefter dem offisielt, men sliter sterkt på det private plan. Etter hvert må også Henry spørre seg om det ikke finnes et snev av sannhet i ryktene - og ikke minst om Stantens politiske engasjement virkelig er så uskyldsrent som han vil ha det til.

Haugesund 1998


Ifølge informerte kilder er dette i virkeligheten historien om Bill og Hillary Clinton og deres nådeløse kamp mot alt og alle for å sikre seg presidentembetet.

Grunn til å glede seg: Et veritabelt stjernelag, med bl.a. John Travolta som den glatte presidentkandidaten og suverene Emma Thompson som hans lynskarpe advokatfrue, borger for kvalitet.

Grunn til å grue seg: Hvis respekten for den sittende presidenten har slipt ned ethvert tilløp til bitter satire, kan dette bli både slapt og dumt.

FilmMagsinet nr. 2 - 1998


Politisk renkespill Henry Burton (Adrian Lester) er en idealistisk ung mann som står ved en korsvei i livet. Etter tre år i Washington er han ansett som en glitrende politisk strateg, men det han har sett av det politiske liv har skuffet ham og gjort ham kynisk. Så får han et tilbud fra presidentkandidat Jack Stanton (John Travolta). Som barnebarn av en av de største forkjemperne for sivile rettigheter savner Henry engasjement og idealisme i sitt politiske arbeid. Han leter etter noe og noen han kan tro på, men er i hvert fall helt sikker på at denne "noen" ikke er guvernør Jack Stanton. Stanton er en ukjent politiker som drar landet rundt for å bli nominert som demokratenes presidentkandidat, uten at det vises noe særlig på meningsmålingene. Men guvernøren har på langt nær mistet motet, og vil ha Henry med på laget. Henry er meget tvilende, men lar seg overtale til å bli med på et valgkampmøte i Harlem. Mot alle odds vinner Stanton mengdens fortrolighet. De fattiges historie, men også presidentkandidatens svar, rører alle til tårer. Her er det snakk om ekte følelser, og også Henry blir beveget av opplevelsen.

Rykteflom Henry setter sporenstreks opp valgkampanjens hovedkvarter i vesle Mammoth Falls, hovedstaden i Stantons hjemstat og møter Stantons kone (Emma Thompson), hans nærmeste medarbeidere og hans venner. Snart begynner imidlertid ryktene om presidentkandidatens seksuelle utskeielser å svirre, og sterke krefter settes i gang for å knuse folkesnakket. Fru Stanton stiller seg på mannens side og avkrefter ryktene offisielt, men på det private plan sliter hun. Etter hvert må også Henry spørre seg om det ikke finnes et snev av sannhet i ryktene - og om Stantons politiske engasjement virkelig er så uskyldsrent som han vil ha det til.

Clintons historie? Mange hevder at "Presidentkandidaten" i stor grad er basert på presidentkampanjen til president Bill Clinton. Filmmanuset var opprinnelig en roman skrevet av Newsweek-journalisten Joe Klein, og mange av personene og hendelsene i filmen er lett gjenkjennelige fra virkeligheten. Men hvor mye filmen og historien enn baserer seg på virkelige hendelser, står den likevel mer enn godt på egne ben og gir et innsiktsfullt bilde av amerikansk politisk liv på 90-tallet.

TV2 2001


John Travolta spiller en karismatisk, amerikansk guvernør som har vanskeligheter med å holde fingrene fra fatet og smekken lukket. Ved hans side en intelligent, engasjert og overbærende kone. Rollefigurene i Mike Nichols underholdende satire Presidentkandidaten virker kjente. Filmen er basert på en bok av Newsweek-journalisten Joe Klein og handler om hvordan sydstatsguvernøren Jack Stanton blir det demokratiske partiets presidentkandidat før valget i 1992. Jack Stanton er en sjarmerende, engasjert og en uvanlig politisk strateg. Han er også en pinlig notorisk forfører, som hopper til sengs med enhver bimbo han møter. Men med hjelp av sine hengivne medarbeidere og ikke minst den målbevisste kona går han klar av de verste skandaleskriveriene.

Viasat 2003


Sex-gal presidentkandidat

John Travolta spiller guvernør Jack Stanton, en karismatisk politiker som kjemper for å bli demokratenes presidentkandidat. Men Stanton har også en enorm appetitt på sex. Blant korpset av rådgivere og støttespillere som forsøker å rake kastanjene ut av ilden for ham, er Libby Holden og idealisten Henry Burton.

Guvernør Jack Stanton kjemper for å bli nominert som demokratenes presidentkandidat. Med seg på laget har han Henry Burton, barnebarn av en kjent borgerrettighetsforkjemper. Burton (Adrian Lester) leter etter en sak å brenne for og et forbilde å se opp til, og mener han har funnet dette i den liberale Stanton.

Men Burton mister snart alle illusjoner. Stanton har en umettelig appetitt på sex, noe som fører til den ene skandalen etter den andre. I primærvalget i New Hampshire kommer det frem anklager om utroskap. For å rydde opp i dette knytter Stanton til seg Libby Holden (Kathy Bates) – en mester i å håndtere slikt.

Så Henrys læringskurve er bratt; han har i løpet av kort tid vært igjennom alle aspekter av det politiske spillet med alt det innebærer av skitne metoder. Og han tvinges til å ta et valg: Skal han fortsette i politikken, eller skal han følge sine idealer?

Om filmen Denne filmen kom midt under Clinton/Levinsky-skandalen, noe som falt kritikerkorpset tung for brystet, så filmen ble sett av ytterst få. Ikke desto mindre ble Kathy Bates nominert til Oscar for beste kvinnelige birolle for sin innsats i filmen.

NRK1 2008

Alle bilder av Presidentkandidaten

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon