Logg inn | Opprett brukerkonto

L.A. Konfidensielt (1997)

Originaltittel: L.A. Confidential

Produsent: Arnon Milchan
Regi: Curtis Hanson
Manus: Brian Helgeland
Sjanger: krim, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 19 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Kevin Spacey
Jack Vincennes
Russell Crowe
Bud White
Guy Pearce
Ed Exley
James Cromwell
Dudley Smith
David Strathairn
Pierce Patchett
Kim Basinger
Lynn Bracken
Danny DeVito
Sid Hudgeons
Graham Beckel
Dick Stensland
Simon Baker-Denny
Matt Reynolds
Matt McCoy
Brett Chase
Vis alle roller

Los Angeles politikorps i begynelsen av 50 årene er korupt, voldelige og rasistiske. En masaker på en cafe, hvor seks mennesker blir drept. Blier en skjebnesvangert for tre politimenn. De tre er den abisiøse og målrettede Edmund Exley, den temprementsfulle Bud White og den omtaleslutne og småkorupte Jack vincennes. Selv om tre afroamerikanere blir arrestert for mordene, stopper ikke de etterforskningen fordi de mener at det ligger noe mer bak. Deres etterforskning fører dem midt inn i et nett av vold, prostitusjon og korrusjon.

Omtale

Premiere 31. oktober 1997 Saga, Oslo


DVD-utgivelsen Om korrupte politifolk og Hollywood-glamour» (Marshall Fine, Gannett Newspapers) i denne filmatiseringen av James Ellroys roman. Tre politifolk (Kevin Spacey, Russell Crowe og Guy Pearce), en luksusprostituert (Kim Basinger), en mystisk millionær (David Strathairn), en tabloidjournalist (Danny DeVito) og en etterforskningssjef (James Cromwell) driver andlingen i denne historien som er full av hemmeligheter, ærgjerrighet, kjærlighet og humor. Filmen vant Oscar® for beste kvinnelige birolle (Basinger) og beste manus (Brian Helgeland og Curtis Hanson) i 1997.

Warner


CURTIS HANSONS filmatisering av James Ellroys hardkokte kriminalroman "L.A. Confidential" utspiller seg på 50-tallet, en tid da Los Angeles blomstret og vokste, men det gjorde også kriminalitet og korrupsjon.

I begynnelsen av 50-årene var Los Angeles en blomstrende by ute eHer å befri seg fra småbystempelet. Fjernsynet og reklamen hyldet L.A. som et potensielt utopia og fremtidens metropol. Sammen med etterkrigstidens befolkningseksplosjon, fikk det mediaskapte bildet millioner av mennesker til å strømme til byen.

Virkeligheten var helt annerledes.

Fra de satte herskapshusene i Hancock Park til den sydende Trocadero Club på Sunset Strip (der gangsterkongen Mickey Cohen kjøpte både drinker og statsadvokater), var dette en by full av korrupsjon, svindel og kriminalitet.

L.A. CONFIDENTIAL er et intrikat portrett av et spesielt sted i en spesiell tid. Et kriminalmysterium, en kjærlighetshistorie - ingenting er hva det ser ut som ved første blikk.

(Haugesund 1997)


Storartet film noir!!!

Endelig! Det er mulig jeg bare er i det optimistiske hjørnet etter å ha sett en riktig bra film, men det virker som om Hollywood i det siste har lagt seg i selen for å grave opp gode historier, fremfor de sedvanlige lettvinte konseptene. La gå at James Elroys mørke kriminalromaner i utgangspunktet er takknemlige mål for filmatisering, men sjeldent har en hardkokt thriller blitt utsatt for en så vellykket overgang til den hvite duken.

Regissør Curtis Hanson har tidligere stått bak kompetente lettvektere som Hånden som rører vuggen og The River Wild, men viser her at han har modnet til å bli en særdeles stilsikker filmskaper. Ikke bare det; han har regissert den beste noir-thrilleren siden Polanskis Chinatown. 50-tallets Los Angeles er utad fremtidens glamorøse metropol, men skraper man litt på overflaten finner man et dekadent samfunn styrt av korrupt grådighet, dunkel sex og rå vold. Her kan alt kjøpes, ikke minst lovens lange arm. Den hardbarkede etterforskeren Bud White (Crowe) forsøker å takle tidene som best han kan; han tar i mot små bestikkelser som alle andre, men har samtidig en klar rettferdighetssans. For den nyklekte politimannen Ed Exley (Pearce) er virkeligheten mindre nyansert; i hans univers er man enten lovlydig eller forbryter.

Under etterforskningen av en massakre på kafeen Night Owl oppdager han dog at skurkene ikke alltid har på seg svarte hatter. Et av of rene er nemlig Bud Whites tidligere partner, som mistet jobben takket være Exleys villighet til å tyste under en intern etterforskning. En svart forbryterbande blir arrestert, og den ytterst ambisiøse Exley blir forfremmet - men bevisene rimer ikke. White hater naturligvis synet av Exley, men når saken viser seg å ha forgreninger oppover i gradene til makteliten, må de to rivalene motvillig samarbeide om å løse saken.

Her eksponerer man korrupsjonen og gladvold-mentaliteten som har gjennomsyret LAPD-politiet frem til i dag, og sett i lyset av hva Los Angeles i senere år er blitt til, blir James Elroys beskrivelse av 50-tallet nærmere sannheten enn lovens lange arm vil like å innrømme. Dette er en film som ikke er redd for å handle om flere ting på en gang; her er det tidvis mange navn å holde rede på, og flere parallellhistorier enn jeg har plass til å nevne her vikles inn i hverandre. Mindre oppegående publikummere kan tidvis stå i fare for å miste tråden, men følger man våkent med er dette en moden krim som slår det meste vi er blitt tilbudt på alt for lenge. Helt ned til de minste birollene er filmen fylt med spennende karakterer, men i mylderet av nye ansikter er det Kevin Spacey som igjen stikker av med karisma-prisen. Hans lakoniske kjendis-snut Jack Vincennes lar seg også glatt bestikke, men er langt fra noen usympatisk fyr - han velger bare å følge spillereglene. For kvinnene i 50-tallets USA var valgmulighetene færre. Kim Basinger er tilbake på velkjent territorium som den forførende femme fatal'en Lynn Bracken, men klarer man å svelge at så godt som alle kvinnene i denne filmen enten er horer eller døde, kommer man ikke bort fra at få kan være mer forførende enn Basinger. L.A. Konfidensielt er godt forankret i den amerikanske mytologien, men er så gjennomført iscenesatt at den fungerer minst like bra som de klassiske noir-thrillerene man kan mistenke at filmen har som forbilder. Klisjeene kommer snikende mot slutten, men innen den tid har L.A. Konfidensielt allerede festet seg i minnet som en av 90-tallets tetteste thrillere. Resultatet er en genuint severdig og førsteklasses krim, som ikke undervurderer publikum; velskrevet, velspilt og vellaget. Definitivt en av årets aller beste filmer, og det er ikke så mye igjen av året!

Espen Svenningsen Rambøl Karakter 6

FilmMagasinet Nr.7 1997


Hva sa pressen?

Thriller fra 1950-årenes gangstermiljø i Los Angeles. «Underholdningsvold? Jo, men en ferm fremstillingsevne og en viss hete fra auraen.» (P.H. Aft.) « - glimrende underholdning, en snedig laget krim med alt til faget henhørende - mord, mysterier og romantikk.» « (L.J. Dagbl. 5 poeng)«Heftig, sexy, vittig og nesten uanstendig underholdende.» (H.K. Arb.)

Film & Kino


Basert på James Ellroys hardkokte kriminalroman, hvor handlingen utspiller seg i Los Angeles på 50-tallet i den tiden byen blomstret og vokste, noe som også gjaldt korrupsjon, svindel og kriminalitet. Med blant annet Kevin Spacey, Kim basinger og Danny DeVito i hovedrollene.

Release Nr. 1 1998


Amerikansk krim fra 1997 basert på James Ellroys hardkokte kriminalroman "L.A. Confidential". Los Angeles tidlig på 50-tallet. Byen er inne i en oppgangstid og er ivrig etter å legge av seg småby-stempelet. Gjennom en kombinasjon av sterk PR-satsing og den store innflytelsen til det nye TV-mediet, blir Los Angeles fremstilt som er potensielt utopia og fremtidens metropolis. Byen er praktisk talt paradiset på jord. Det er imaget. Realiteten er noe helt annet. Fra de fantastiske herskapshus til de sydende nattklubbene er L.A. en by full av korrupsjon, dobbeltmoral og farlig lidenskap. Alt kan kjøpes, ikke minst lovens lange arm. Etterforskeren Bud White takler tidene som best han kan, tar imot små bestikkelser som alle andre, men har samtidig en klar rettferdighetssans. For politimannen Ed Exley er virkeligheten mindre nyansert: enten er man lovlydig eller forbryter. Kjendis-snuten Jack Vincennes lar seg også glatt bestikke, men er ikke usympatisk av den grunn, han følger bare spillereglene. På hver sin måte forsøker de tre å avsløre konspirasjonen bak en massakre på en nattåpen kafé. Mørk, brutal, sart og mektig er L.A. Konfidensielt" et intrikat portrett av en bemerkelsesverdig tid og sted. Et kriminalmysterium, en kjærlighetshistorie - ingenting er hva det ser ut til ved først blikk...

TVN 2000


Prisbelønt krimdrama Vi skal til Sør-California tidlig på 1950-tallet, en periode hvor Hollywood stadig var stedet for glitter, glamour og sofistikert livsførsel. Dudley Smith (James Cromwell) er sjef for L.A.P.D (Los Angeles politidistrikt), og er svært lojal overfor sine ansatte. Han lukker øynene for vold og korrupsjon innen etaten, så lenge det går ut over ”the bad guys”.

Bud White (Russel Crowe) er en politietterforsker som opplever at hans voldelige og kyniske natur ofte er i konflikt med hans mer grunnleggende prinsipper om anstendighet og rettferdighet.

Ed Exley (Guy Pearce) er en politimann som har avansert i gradene. Han ”går etter boka”, og nøler ikke med å sette sine kolleger på plass. Han blir tolerert av de andre på grunn av sin store kjennskap til interne forhold i etaten.

Jack Vincennes (Kevin Spacey) er en overfladisk ”Hollywood” etterforsker, som blant annet har en jobb som teknisk rådgiver for tv-serien ”Badge of Honor”. Han er også kamerat med Sid Hudgeons (Danny De Vito), redaktør for skandalemagasinet ”Hush Hush”. Disse to har gjensidig nytte av hverandre.

Vold, svindel og mord White, Exley og Vincennes blir etter hvert dratt inn i en seig affære med vold og svindel som til slutt kulminerer med flere mord i en kaffebar. Mordene antas å ha sammenheng med Mickey Cohens (Paul Guilfoyle) planer om å konsolidere sin makt over den organiserte kriminaliteten i Los Angeles.

Dette fører til oppdagelsen av en bisarr pornografi- og call girl-ring, drevet av Pierce Pratchett (David Strathairn). Kvinnene må gjennomgå plastiske operasjoner for å ligne berømte filmstjerner mest mulig. Whites rolle i etterforskningen blir ikke mindre komplisert av at han faller for Lynn Bracken (Kim Basinger), en av Patchetts prostituerte som ligner Veronica Lake på en prikk.

”L.A. Confidential” er basert på den bestselgende romanen med samme navn av James Ellroy. Filmen ble nominert til ni Oscar-priser, og vant to. Den ene fikk Curtis Hanson og Brian Helgeland for beste filmmanus, og den andre gikk til Kim Basinger for beste kvinnelige birolle.

NRK1 2004

Alle bilder av L.A. Konfidensielt
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon