Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Copland (1996)

Originaltittel: Cop Land

Garrison, New Jersey: en liten by med kun 1280 innbyggere, som har fått navnet Cop Land, takket være de mange New York politifolkene som bor der sammen med sine familier. En av disse er Ray, en korrupt politimann som kontrollerer det meste i Garrison uten at den lokale sheriffen Freddy Heflin kan gjøre noe med det. Freddy er en sjenert, overvektig og ganske passiv fyr, og han får gang på gang beskjed fra Ray om at han aldri vil bli en skikkelig politimann. Moe Tilden, fra politiets interne etterforskningsorgan, er svært interessert i å ta knekken på Ray, men kan ikke gjøre det uten svært hardføre bevis, i og med at Ray har gode kontakter høyt oppe innen politiet. Når en ung politimann dreper to menn i fylla, holder onkelen Ray ham skjult, og forteller til folk at nevøen begikk selvmord. Dette finner Freddy ut, og plutselig er han blitt en brikke i et spill som inkluderer krigende fraksjoner i NYPD, ordføreren i New York og et fremtredende medlem av organisert kriminalitet i NY.

Omtale

Mange av New York's "fineste" politimenn bor i den lille byen Garrison, New Jersey. Sheriffen der, Freddy Heflin, drømte alltid om selv å bli en av de store gutta. Han har alltid sett opp til dem som helter, men nå har han oppdaget noe som tvinger ham til å beskytte sine idoler eller håndheve loven.

(Filmtilsynet)


Politimannen Murray Babitch drar hjem etter en kveld på byen i New York. Babitch er en av mange politifolk som arbeider og bruker fritid i storbyen, men vender hjem til den rolige forstaden Garrison i New Jersey. Dette stedet er nærmest oversvømmet av poltifolk, og blir derfor kalt Cop Land. På vei hjem oppdager Babitch et par unge menn som kjører alt for fort over broen til Garrison. Han bestemmer seg for å ta råkjørerne, men når han tar dem igjen oppdager han at noe som ligner en pistol blir rettet mot hans hode. På rent instinkt trekker Babitch sitt eget våpen, fyrer av, og ser at råkjørerne kræsjer i en mur, og begge blir drept. James Mangold debuterte med den "lille" filmen Heavy, og har i sin andre film fått en rolleliste som mange misunner ham.

Film & Kino


Hva sa pressen?

Stallone som klønete sheriff i en søvnig småby. "Men til tross for rollelisten blir dette aldri en engasjerende film. Den er bygd opp med en ettertenksom grundighet som ligger farlig nær det kjedsommelige." (A.S. VG 3 poeng) "Men de gode øyeblikkene er som sagt der, og den rolige pratsomme stilen viser at manusforfatte og regissør Mangold behersker den vanskelige kunsten med å få til uanstrengte og gode dialoger på film." (D.Aa. Vårt L.)

Film & Kino


Fat Freddy

Lavmælt thriller om forstaden Garrison som er befolket (og eies) av politifolk som jobber i New York. Den lokale sheriff er Freddy Heflin (Stallone) hvis arbeidsdag består av å gi fartsbøter (hvis synderen ikke er politimann) samt å ordne med små praktiske ting. Han drømte en gang om å bli «ordentlig» politimann han og, men han skadet hørselen under en redningsdåd i ungdommen, så han ble funnet udyktig. Dermed sitter han der og observerer sine korrupte idealer med en økende grad av moralske kvaler.

Som regissørens første film Heavy (m. Pruitt Taylor Wince og Liv Tyler) er dette også en historie om en litt tung og seig kar med et trist liv og rimelig uoppnåelige ambisjoner om et bedre liv. Dette er på mange måter «John Wayne-versjonen» av Heavy. Også i det at handlingen er en typisk westernhistorie. Småbysheriff som bare er en front, plassert der av byens eiere som er korrupte og generelt ondsinnete.

Det har vært litt ståhei rundt dette at Stallone er med i en god film. Og det er synd. For Stallone klarer seg godt han, men den som venter seg en stor og inngående rolletolkning vil nok bli skuffet. Han spiller som sagt en stor forsagt kar som sier lite og som stort sett sitter og glor. Hans emosjonelle register gir fortsatt størst utslag når han skyter folk eller blir banket opp. Men han er perfekt i denne rollen, og man får definitivt sympati for karakteren. I det hele tatt er dette en film som utmerker seg med rollebesetningen. Alle som er med er perfekte i rollene sine. Keitel utmerker seg som lederen for de korrupte politimenn (selv om jeg er en smule lei av å se ham i denne typen roller). Alt stemmer og handlingen er engasjerende og godt fortalt.

6 poeng Atle H. Boysen

FilmMagasinet Nr. 1 1998


"Stallone har aldri mumlet bedre" skrev Per Haddal i Aftenposten etter at han hadde sett filmen, som ikke bare har Sylvester Stallone i hovedrollen, men også andre storheter som Robert De Niro, Harvey Keitel og Ray Liotta. Og ikke bare Haddal, men en rekke andre filmanmeldere har gitt gode kritikker til Stallone og Cop Land. I filmen spiller Stallone en smådum, underkuet og stillfarende forstads-sheriff som holder øye med en fredelig New Jersey-by tvers over elven for New York. Byen er nesten utelukkende bebodd av New York-politifolk, men under overflaten er det et korrupt og rasistisk politikorps, som byens Sheriff må slåss mot.

Release nr. 3 - 1998


Sylvester Stallone spiller en smådum, underkuet og stillfarende forstads-sheriff som holder øye med en fredelig New Jersey-by tvers over elven for New York. Byen er nesten utelukkende bebodd av New York-politifolk, men under overflaten er det et korrupt og rasistisk politikorps som byens sheriff må sloss mot.

Release nr. 4 - 1998


Sylvester Stallone spiller den smådumme, underkuede og stillfarende forstads-sheriffen Heflin, som holder øye med Garrison, en fredelig New Jersey-by tvers over elven for New York. Byen er nesten utelukkende bebodd av New York-politifolk. En natt er den unge konstabelen Babitch på vei hjem etter en fuktig kveld på byen. Han blir påkjørt av to fyrer, og det hele ender i en hissig biljakt som først stopper da Babitch i "selvforsvar" skyter og dreper mennene. Da Babitch' onkel, som er en erfaren politimann oppdager at de drepte var ubevæpnet, planter han et våpen i bilen. Moe Tilden fra den interne granskningskommisjonen kommer til Garrison for å starte en undersøkelse sammen med Heflin. Men under byens respektable overflate finner de et korrupt og rasistisk politikorps. Bortsett fra Sylvester Stallone får vi se flere store skuespillernavn, blant annet Robert De Niro, Harvey Keitel og Ray Liotta.

Release nr. 5 1998


En politimanns dilemma

I New York begås det en forbrytelse hvert åttende sekund. Men tvers over elven i New Jersey ligger den fredfulle byen Garrison, en soveby for New Yorks elite. Det er et sted hvor den lokale sheriffen bærer merket, men det er storbyens politifolk som styrer Garrison.

Sheriffen i Garrison, Freddy Heflin (Sylvester Stallone), har alltid drømt om å bli en av dem. Men så oppdager han noe som tvinger ham til å velge mellom sine idealer og å opprettholde lov og orden.

Filmen åpner med at New York-politimannen Murray Babitch (Michael Rapaport) er på vei hjem etter endt arbeidsøkt i New York City. Babitch er en av mange som arbeider i New York om dagen og drar hjem til Garrison– en stille liten by på den andre siden av George Washington-brua, så overfylt med politifolk at byen kalles ”Cop Land” . Midt på brua blir Babitch passert av to fyrer i en bil i vill fart. Rasende følger han etter dem, og oppdager noe han tror er et våpen rettet mot seg. Instinktivt trekker Babitch sitt eget våpen og trekker av. Det ender med at han dreper begge.

Politifolk strømmer til brua, inkludert Babitchs onkel, Ray Donlan (Harvey Keitel). Et blikk på vraket med de to døde forteller at den gjenstanden Babitch følte seg truet av, slett ikke var noe våpen, men en rattlås. Noen måneder tidligere ble Babitch utropt til helt etter at han reddet tre barn ut av et brennende hus. Nå står han i fare for å bli det motsatte, med politibrutalitet som kjennetegn. Kollegene bestemmer seg for å hjelpe Babitch. Ved å plassere et skytevåpen i forsetet på vraket, og la Babitch ”forsvinne” ned i det kalde vannet i Hudson River, vil journalistene få en helt annen historie. Neste morgen vil avisene være fulle av beundring over den savnede, og sannsynligvis døde, ”heltens” modige oppførsel.

NRK2


Stallone i alvorlig film

I Garrison, en søvnig forstad til New York, der det nesten bare bor politifolk, arbeider Freddy Heflin (Sylvester Stallone) som sheriff. Men det er storbyens politifolk som styrer Garrison. Det viser seg med all tydelighet da New York-politimannen Murray "Superboy" Babitch (Michael Rapaport) skyter og dreper to unge gutter som kjører for fort. Han tror de retter et våpen mot ham. Politifolkene i Garrison velger å beskytte sin kollega, som nylig er utropt til helt, etter at han reddet tre barn ut av et brennende hus. Dermed står Freddy Heflin alene overfor et dilemma, og vi kan vel røpe at han får moralske kvaler.

Det er uvant å se Sylvester Stallone som smådum, kuet og klønete politmann med dårlig hørsel, men i følge kritikerne klarer han seg godt i denne lavmælte thrilleren. Og han er ikke det eneste store navnet i filmen. Både Robert De Niro og Ray Liotta spiller sine karakterer med overbevisning, og Harvey Keitel som spiller onkelen til Babitch, er kanskje den som drar den korrupte, rasistiske politivirkeligheten i filmen lengst.

TV2


Politimannen Murray Babitch er på vei hjem når han blir passert av to fyrer i en bil i vill fart. Rasende følger han etter dem, og oppdager noe han tror er et våpen rettet mot seg. Instinktivt trekker Babitch sitt eget våpen og trekker av. Han dreper begge... Politifolk strømmer til brua, inkludert Babitchs onkel, den korrupte politimannen Ray Donlan. Kollegene bestemmer seg for å hjelpe Babitch ut av knipen.

TVN

Alle bilder av Copland

Copland (1996)

Produsent: Cary Woods
Regi: James Mangold
Manus: James Mangold
Sjanger: action og drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 47 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Sylvester Stallone
Freddy Heflin
Harvey Keitel
Ray Donlan
Ray Liotta
Gary Figgis
Robert De Niro
Moe Tilden
Peter Berg
Joey Randone
Janeane Garofalo
Deputy Cindy Betts
Robert Patrick
Jack Rucker
Michael Rapaport
Murray Babitch
Annabella Sciorra
Liz Randone
Noah Emmerich
Deputy Bill Geisler
Vis alle roller