Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Vulkanen (1997)

Originaltittel: Volcano

Mike Roark, sjef for Los Angeles krisekontor, har en tendens til å se en potensiell katastrofe i nesten alt som kommer i hans vei. Mens han er på ferie med sin 13 år gamle datter Kelly, ryster et lite jordskjelv (4,9 på Richters skala) Los Angeles, og han bestemmer seg for å reise hjem, usikker på hvordan hans nestkommanderende vil håndtere situasjonen. Roark tar kontak med en ekspert, seismolog Amy Barnes, som tror at byen ligger på en vulkan som er faretruende nær et utbrudd. Den teorien er det få som tror på - helt til lava begynner å strømme opp fra bakken. Roark må finne ut hvordan han skal få stanset lavaflommen og samtidig finne ut hvor datteren hans befinner seg.

Omtale

Filmen åpner med et lite jordskjelv i Los Angeles, og byen forbereder seg på ødeleggelser. Mike Roark er leder for en katastrofegruppe i byen, og de får snart kontroll over situasjonen. Mike er separert fra sin kone, og har en tenåringsrebell til datter, og har derfor mye tid til å rydde opp i storbyens problemer. Mike får etter hvert ekspert assistanse fra en kvinnelig forsker, som påstår at T-banen i Los Angeles kan være med på å påvirke jordskjelv. Det ingen aner er at under byen ligger en vulkan og varmer seg, og snart er den klar for utbrudd. Hva gjør våre venner da, og vil far og datter bli venner igjen? 1997 er året for de store utbruddene. Dante's Peak var på bygda. Denne vulkanen er midt i byen. Det er den store forskjellen. Effektene kan gjøre resten. Mick Jackson har laget filmen, som en soleklar kontrast til sin debutfilm fra 1991, L.A. Story.

(Film & Kino)


Hva sa pressen?

Katastrofefilm med ildsprutende vulkan som truer L.A.'s innbyggere. "Nå vel, katastrofefilm eller ikke, Vulkanen er i alle fall en katastrofe av en film. Mye talent er involvert, og så å si hver dråpe av det går til spille." (H.K. Arb.) "Jeg mener: Skal man først la en middels vulkan fødes, spy ut millioner av liter glødende stein, tåkelegge halve California med grå aske - midt i det metropole virvar Los Angeles - ja, så kan det knapt gjøres bedre." (J.S. VG 4 poeng) "Regissør Mick Jackson har ikke klart å finne en rytme for utbruddene. Og hva hjelper det da med uforstyrrelige Tommy Lee Jones?" (P.H. Aft.) "Som vulkanbekjemper står Tommy i en særklasse. Vulkanen er da også en bedre berserkgang enn Brosnans Dantes Peak." (L.J. Dagbl. 3 poeng.)

Film & Kino


«Varm» humor

Jepp, vestkysten er toast og kun en mann kan redde Los Angeles fra lavahavet; Mike Roark (Jones), sjefstøffing i Los Angeles kriseteam. Mot alle odds viser det seg nemlig at underholdningsindustriens mekka skjuler en aktiv vulkan, og nå r lavaudyret våkner til live står hele L.A. i fare for å bli redusert til saus. Med på slep har Roark geologen Amy Barens (Anne Heche), og den hengslete datteren Kelly (Hoffman). Vulkanen serverer en perfekt rolle for den severdige Jones; han bjeffer autoritært ordre i alle retninger redder heltemodig dagen - og ser ut til å elske hvert eneste sekund av katastrofen. En vital rolleliste og fyndig dialog skiller Vulkanen fra de fleste bidrag i sin sjanger, ikke minst fra vårens Dante's Peak.

Det som hever filmen hakket ytterligere over gjennomsnittet er ikke bare tempoet og de imponerende spesialeffektene, men den avvæpnende humoren og ironien som råder her. - ikke minst på bekostning av det eksentriske livet i L.A. Her er det flust av intern humor, og media-gribbene som vanligvis sirkler rundt katastrofer som denne er også på plass; alle spiller seg selv med glimtet godt plassert i øyet. Beskyld for all del Vulkanen for å være ulogisk, forutsigbar of tidvis ganske hjernetom. Det er den jo, men «helvetes morsom» har det uansett blitt. Joda, det hele er selvsagt bare tøv; alle på rollelisten hadde krepert av varme og gasser innen det første kvarteret - men klarer man å se på Vulkanen som ren fantasi får man allikevel mye moro for pengene. Slenger man logikken ut av kinosalen er dette faktisk en riktig underholdende berg-og-dalbanetur, som etterlot denne anmelder med den samme magefølelsen som etter en helkveld på et stort tivoli. Fjollete, intens moro servert av eksperter? I mine øyne garanti god nok for en heftig kinoopplevelse!

Espen Svenningsen Rambøl Karakter 4

FilmMagasinet Nr.6 1997


Tommy Lee Jones spiller rollen som katastrofelederen Mike Roark. Jordskjelvutsatte Los Angeles blir denne gangen rammet av en vulkan! Mike Roark kjemper en desperat kamp for å redde menneskeliv og å stoppe vulkanen. Dette er action fra begynnelse til slutt!

Release Nr. 1 1998


Glødende inferno Mike Roark (Tommy Lee Jones) på vakt når en tidligere ukjent vulkan får et voldsomt utbrudd i Los Angeles. Roark er sjef for byens katastrofeberedskap, og er det opp til ham og hans kolleger å bekjempe de glødende lavamassene, som forvandler alt i nærheten til aske på sekunder. For mange er Los Angeles verdens underholdnings-hovedstad - en strålende metropol fylt av glitter og glamour. For andre representerer byen noe helt annet. I likhet med andre urbane samfunn må Los Angeles kjempe mot luftforurensning, kriminalitet og konflikter mellom ulike etniske, sosiale og økonomiske grupper.

Historiens største katastrofe

I tillegg er Los Angeles et ufrivillig episenter for alle mulige naturkatastrofer, som jordskjelv, branner og leirras. Nå er byen rammet av den verste katastrofen av dem alle - historiens største vulkanutbrudd. Mens byens innbyggere desperat prøver å rømme unna den dødelige lavamassen, jobber en liten gruppe mennesker intenst for å redde det som reddes kan av byen og menneskene.

Fortvilet kamp

Mens lava fra vulkanen renner nedover gatene i Los Angeles, befinner nemlig beredskapssjef Mike Roark seg ikke langt fra katastrofens sentrum. Adskilt fra familien, kjemper han en fortvilet kamp sammen med sin høyre hånd Emmit Reese (Don Cheadle) og seismologen Dr. Amy Barnes (Anne Heche). Vil de klare å berge uttallige liv, eller er deres arbeid nytteløst?

TV2 2003


Jordskjelv, jordras og opprør er langt fra ukjente scenario i Los Angeles. Beliggenheten gjør at englenes by har flere naturkatastrofer enn de fleste andre storbyer, og de er beredt på det verste moder natur har å by på. Denne gangen blir byen derimot tatt på senga når den beryktede asfaltgruven La Brea begynner å spy ut dødelige brannbomber og en endeløs flom av hvitglødende lava over den lamslåtte byen. Bare én mann, Mike Roak fra Los Angeles’ kriseteam, kan redde byen fra lavastrømmene. Sammen med datteren og geologen Amy Barnes setter Roak ut for stoppe vulkanen og redde englenes by fra en sikker undergang. En stjernespekket film full av imponerende spesialeffekter og høyt tempo.

Viasat 2005

Alle bilder av Vulkanen

Vulkanen (1997)

Produsent: Neal H. Moritz
Regi: Mick Jackson
Manus: Jerome Armstrong
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 45 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Tommy Lee Jones
Mike Roark
Anne Heche
Dr. Amy Barnes
Gaby Hoffmann
Kelly Roark
Don Cheadle
Emmit Reese
Jacqueline Kim
Dr. Jaye Calder
Keith David
Lt. Ed Fox
John Corbett
Norman Calder
Michael Rispoli
Gator Harris
John Carroll Lynch
Stan Olber
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf