Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Spider-Man (2002)

Originaltittel: Spider-Man

Den nerdete skoleeleven Peter Parker er på skoletur da han blir bitt av en genmanipulert edderkopp. Snart har hele kroppskjemien hans endret seg, og Peter utvikler superkrefter som gjør at han kan sanse farer og klatre på en hvilken som helst overflate. Da onkelen hans blir drept, sverger Peter å bruke sine nye krefter til å bekjempe kriminalitet. Og superkrefter trenger han virkelig i kampen mot forretningsmannen Norman Osborns onde alter ego Green Goblin. Dessverre er superkreftene til mindre hjelp i kampen om å vinne hjertet til nabojenta Mary Jane Watson...

Omtale

Peter Parker lever en anonym tilværelse hos sin kjære tante May og onkel Ben etter at han ble foreldreløs som liten. Han er en helt normal student, litt nerdete og med liten lykke hos jentene. Spesielt jenta han alltid har vært forelsket i, nabopiken Mary Jane Watson. Han bruker mye av fritiden sammen med bestevennen Harry Osborn, sønn av den styrtrike industrimagnaten Norman Osborn.

På en skoletur der Peter og klassekameratene besøker et laboratorium som driver banebrytende og eksperimentell forskning, blir Peter bitt av en genmanipulert edderkopp. Kort tid etter blir han uvel, men oppdager etter en lang natts søvn at han er i ferd med å utvikle en rekke uvanlige evner. Både ekstrem styrke, smidighet og en slags sjette sans som gjør at han både er i stand til å oppfatte mikroskopiske detaljer i omgivelsene, og på en slags underlig måte oppfatte fare før det faktisk skjer.

Peter forstår raskt at hans nye evner ikke bare er høyst uvanlige, de kan også bli profitable. Lei av å ha skrapet lommebok får han en ide. Han syr sammen en sjaskete drakt, og under aliaset "The Human Spider" stiller han opp i en brytekamp som han med sine nye evner vinner på rekordtid. Men arrangøren nekter å betale premiesummen. Han hevder at Peter vant for fort, og at det ett eller annet sted var noe juks og fanteri. Like etterpå har Peter muligheten til å stoppe en innbruddstyv som flykter fra arrangørens kontor. Men Peter gjør sitt livs feilgrep da han sint og hevnlysten nekter å stoppe tyven. Øyeblikk senere skjer tragedien - den samme tyven dreper hans kjære onkel Ben, og for Peter blir livet aldri det samme.

Som Spider-Man fakker Peter tyven, men det gir ingen tilfredsstillelse. Skyldfølelsen over at han ikke stoppet mannen tidligere og dermed reddet onkelens liv, kaster en tung skygge over Peters liv. Han husker en ting onkelen fortalte ham: "Med stor makt følger et stort ansvar." Peter gjør denne enkle setningen til sitt mantra, og bestemmer seg for å bruke sine krefter til å bekjempe kriminalitet.

Samtidig gjennomgår den stormannsgale forretningsmannen Norman Osborn (Dafoe), bestevennen Harrys far, noen forandringer på egen hånd. Hans firma Oscorp står i fare for å gå konkurs etter å ha mistet alle viktige kontrakter med den amerikanske hæren. Desperat etter å bevise sine oppfinnelsers fortreffelighet, utsetter Norman seg selv for et eksperiment som går forferdelig galt. Riktignok har det positive effekter så som økt intelligens og styrke, men samtidig har den godeste Osborn blitt schizofren. Og hans nye alter ego, Green Goblin, er intet mindre enn bankende gal. Med et formidabelt arsenal av våpen sørger den grønne gærningen for at Peter Parkers ed om å bekjempe kriminalitet og hjelpe uskyldige blir både farligere og voldsommere enn han kunne drømt om....

ECT


Den litt nerdete og foreldreløse tenåringen Peter Parker lever sammen med sin tante og onkel i New York. Peter er hemmelig forelsket i nabopiken Mary Jane som går i samme klasse. På en skoletur til et forskningsinstitutt, blir han bitt av en radioaktiv og genmanipulert edderkopp. Når han våker dagen etter oppdager han at han er i besittelse av en rekke nye evner, som vil forandre hans liv for alltid.

Blant annet en utrolig styrke og smidighet som gjør han i stand til å avverge nesten alle fysiske trusler. I tillegg kommer fantastiske akrobatiske ferdigheter, og en sjette sans som gjør at han oppfatter fare før det skjer. Livet hans tar en ny vending når han havner i en rekke situasjoner der han må bruke disse ferdighetene for å bekjempe kriminalitet. New York blir snart arena for en dramatisk kamp mellom Spider-Man og den onde og hevngjerrige Green Goblin, samt åsted for mange spekulasjoner om hvem Spider-Man egentlig er. Ikke minst er dette et spørsmål som opptar Mary Jane, som flere ganger blir reddet av Spider-Man og som har et godt øye til han.

Filmen bygger trofast på den populære tegneseriefiguren, og skaper med blendende effekter og actionsekvenser et dramatisk og underholdende epos, om en helt som både er virkelig og uvirkelig!

Oslo Kinematografer


Strålende

Sam Raimi gir oss et vellykket gjensyn med tegneseriehelten Spider-Man og viser at det fremdeles finnes folk i Hollywood som makter å lage god underholdning med humor og ironi. Sam Raimi greier på et svært overbevisende måte å overføre stemningen fra tegnserie til lerret. Tobey Maguire er perfekt i rollen som den smånerdene ungdommen som mangler drag på damene og bor hjemme hos sin tante og onkel i New York. Sjelden har vel en gråere mus enn ham blitt en superhelt - og Tobey Maguire gir troverdighet til denne tegneserienerden. Under et besøk på et forskningsinstitutt blir han bitt av en radioaktiv genmanipulert edderkopp. Resultatet er at han får edderkoppens utrolige evner og smidighet som gjør ham i stand i å avverge de fleste trusler han blir utsatt for. Evner han bruker i det godes tjeneste mot det onde - for å bekjempe kriminaltet i New York. Avisene blir fulle av spekuasjoner om hvem Spider-Man er. Ikke minst gjelder det den vakre Mary Jane (Kirsten Dunst). Willem Dafoe er også vidunderlig som den ondskapsfulle Green Goblin som virkelig setter Spider-Man på prøve. Filmen virker nærmest gammeldags i stilen - og det er godt ment etter av vi det siste nærmest er druknet i frenetiske actionfilmer som The Mummy Returns og dens like. Ja, Hollywood, gi oss flere Spider-Man-filmer!

5 Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 4 - 2002


Den nerdete skoleeleven Peter Parker er på skoletur da han blir bitt av en genmanipulert edderkopp. Snart har hele kroppskjemien hans endret seg, og Peter utvikler superkrefter som gjør at han kan sanse farer og klatre på en hvilken som helst overflate. Da onkelen hans blir drept, sverger Peter å bruke sine nye krefter til å bekjempe kriminalitet. Og superkrefter trenger han virkelig i kampen mot forretningsmannen Norman Osborns onde alter ego Green Goblin. Dessverre er superkreftene til mindre hjelp i kampen om å vinne hjertet til nabojenta Mary Jane Watson...

Viasat 2004

Alle bilder av Spider-Man

Trailer

Link til denne traileren

Spider-Man (2002)

Produsent: Laura Ziskin
Regi: Sam Raimi
Manus: David Koepp
Sjanger: action
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 1 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tobey Maguire
Spider-Man/Peter Parker
Willem Dafoe
Green Goblin/Norman Osborn
Kirsten Dunst
Mary Jane Watson
James Franco
Harry Osborn
Cliff Robertson
Ben Parker
Rosemary Harris
May Parker
J.K. Simmons
J. Jonah Jameson
Joe Manganiello
Flash Thompson
Gerry Becker
Maximilian Fargas
Bill Nunn
Joseph "Robbie" Robertson
Vis alle roller
John Goodman
John Goodman
John Mahoney
John Mahoney
Martin Landau
Martin Landau
András Kovács
András Kovács
Josef Kemr
Josef Kemr
Larry Riley
Larry Riley