Logg inn | Opprett brukerkonto

Den store kvelden (1996)

Originaltittel: The Big Night

Produsent: Jonathan Filley
Regi: Stanley Tucci
Manus: Stanley Tucci
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Minnie Driver
Phyllis
Ian Holm
Pascal
Isabella Rossellini
Gabriella
Tony Shalhoub
Primo
Stanley Tucci
Secondo
Marc Anthony
Cristiano
Allison Janney
Ann
Campbell Scott
Bob
Liev Schreiber
Leo
Andre Belgrader
Stash
Vis alle roller

Vi er i New York. Slutten av 50-årene. Det er spisetid. Og ved spisetid er det ikke noe bedre sted å befinne seg enn brødrene Pillaggis Italienske restaurant, The Paradise. Det er bare ikke så mange som har oppdaget den ennå. Faktisk er det like før banken lukker stedet. De har bare en sjanse til å overleve: å få den berømte jazzstjernen Louis Prima til å spise på stedet. Gjennom lyssky forbindelser lykkes det lillebror Secondo å få alt arrangert så Prima faktisk sier ja. Han vil komme i kveld. Så etter en dag hvor alt er gått galt og de øvrige gjestene blir fullere og fullere sitter de to brødrene og venter på gjesten som vil avgjøre deres skjebne. Men jazzmusikere er jo ikke verdens mest presise...

Omtale

DEN STORE KVELDEN er en bittersøt og varm historie om to brødre på leting etter Den Amerikanske Drømmen. Primo og Secondo Pilaggi er italienske immigranter som slår seg ned i New Jersey og åpner en restaurant, The Paradise, i håp om å gjøre lykken og bli rike.

Primo, den eldre broren, er en mesterkokk fra Den Gamle Verden som er fanatisk opptatt av at det er utelukkende kvalitet og autentisitet i hans kjøkken. Han er intens og lunefull, en artist på kjøkkenet hvis mål er den totale perfeksjon, det være seg i en enkel omelett eller sin lokale spesialitet, en avansert timpano. Intet skal tilpasses den gemene amerikanske smak, og ingen som klager vet sitt eget beste, for som han sier når en misfornøyd kunde krever å få kjøtt i sin risotto; "noen ganger ønsker pasta å være alene". Han lager kun den beste maten eller ikke noe i det hele tatt. Den yngre broren Secondo, som også driver restauranten økonomisk, har et mer jordnært mål. Han ønsker finansiell suksess foran noe annet, og er på sin side mer enn villig til å inngå kompromisser hvis det betyr flere gjester og derved mer penger i kassa.

Striden mellom Secondos ønske om å "amerikanisere" menyen og Primos innbitte motstand mot dette er den sentrale konflikten i deres forhold. Primo mener at gjestene vil komme litt etter litt, da de oppdager hva virkelig italiensk mat og kvalitet kan være.

Men Primo overvurderer nok den jevne amerikaners tilfredshet med det middelmådige. På andre siden av gaten ser de flokker av mennesker hver kveld besøke Pascal´s, en restaurant som serverer enkel, amerikanisert mat til stive priser. "Mat voldtas der kveld etter kveld", fnyser en rasende Primo. Men hva hjelper vel det. Etter to års drift balanserer brødrene på konkursens rand, og noe drastisk må til for å redde familiebedriften. De får så vite at den berømte italiensk-amerikanske musikeren Louis Prima opptrer i nærheten, og de planlegger så å avholde en middag i superstjernenes ære i The Paradise. De satser sine siste penger på at en overdådig "stor kveld" bygget rundt en kjendis som Prima vil gi dem den publisitet de trenger for å komme seg over kneika. De kaster alt sitt betydelige talent inn i å lage en middag som ingen av de deltagende noensinne vil glemme, i sannhet et måltid skapt i himmelen. Det som så følger er et kulinarisk eventyr som i prosessen lærer samtlige involverte en lekse om seg selv, om hverandre, om livet og ikke minst hva som er definisjonen av et virkelig storartet måltid. For som Primos livsfilosofi lyder; "Å spise god mat er å være nær Gud".

ECT


Hva sa pressen? Komedie om to italienske brødre som driver restaurant i New Jersey på slutten av femtitallet. "Til tider skapes det fornøyelige og tankevekkende situasjoner ut av dette, men komedien får aldri helt opp koken." (K.N. Aft.) "- rett og slett en svært vakker film, regissert med en følsomhet for filmmediet og en følsomhet for mennesker/skuespillere som får de fleste av dagens oppskrytte 'superprofesjonelle' Hollywood-regissører til å ta seg ut som amatører og bavianer." (H.K Dagsav.) "Tony Shalhoub (Primo) og Stanley Tucci (Secondo) viser kanskje noe av det beste og mest innsiktsfulle samspill vi får se på en stund, i vâre, lyttende tagninger." (S.V.S. Morgenbl.)

Film & Kino


De italienske brødrene Primo (nr. 1!) (Tony Shaloub) og Secundo (nr. 2!) (Stanley Tucci) har kommet til USA for å virkeliggjøre Den Amerikanske Drømmen - rikdom og suksess. Secundo er hovmester og Primo er kokk, men de to har ganske forskjellige oppfatninger av hva som skal til for å lykkes. For Primo er kokekunsten en hellig handling. Ingenting må komme i mellom ham og hans visjoner om det perfekte måltid. Secundo derimot er langt mer jordnær og vet at folk flest ikke kan skille mellom bart og snørr... Regidebutantene Stanley og Tucci har lykkes til alt overmål med sin skildring av brødrene, vennene deres og de intrigene som oppstår omkring Den store kvelden - kvelden da den berømte sangeren Louis Prima skal beære brødrenes restaurant med sitt nærvær. For brødrene star på kanten av stupet, med konkursspøkelset hengende over skulderen, og dette ene gigantiske (og perfekte) måltidet skal få dem tilbake på trygg grunn. Men så går det ikke helt som de hadde planlagt. . . Skuespillerprestasjonene er overbevisende, og historien flyter stille og vakkert frem, mens en lang rekke strålende festlige scener løfter handlingen til sublime høyder. En kinofilm til å bli sulten av, og anbefales bare på full mage (eller med bordbestillingen klar til etterpå ) velbekomme!

Kathrine Kristiansen

FilmMagasinet nr. 8 - 1998


Brødrene Primo er to immigranter som driver en italiensk restaurant i New Jersey. For å øke besøket på den konkurstruede restauranten, planlegger de en middag for den berømte italiensk-amerikanske sangeren Louis Prima. Dette skaper intriger mellom brødrene som har sine egne meninger om hvordan ting skal gjøres.

(Filmtilsynet)


Isabella Rossellini i bittersøt komedie Brødrene Primo og Secundo Pilaggi er to italienske immigranter som driver restauranten The Paradise i 50-tallets New Jersey. For å øke besøket på den konkurstruede restauranten, planlegger de en middag for den berømte italiensk-amerikanske sangeren Louis Prima. Eldstebroren Primo (Tony Shalhoub) er mesterkokk og fanatisk opptatt av kvalitet og autentisitet på restauranten The Paradise. Han er en intens og lunefull artist på kjøkkenet, og hans mål er den totale perfeksjon. Intet skal tilpasses den gemene amerikanske smak. Den yngre broren Secondo (Stanley Tucci) er økonomisk ansvarlig og har et mer jordnært mål. Han ønsker penger i kassen, og er villig til å fire på kravene for å oppnå dette. Striden mellom Secondos ønske om å amerikanisere menyen og Primos innbitte motstand mot dette er den sentrale konflikten i deres forhold. Primo mener hardnakket at gjestene vil komme når de oppdager hva virkelig italiensk mat og kvalitet kan være.

Guddommelig etegilde

På andre siden av gaten ligger populære Pascal´s. Pascal selv (Ian Holm) driver restauranten sammen med Gabriella (Isabella Rossellini), og serverer enkel og dyr amerikanisert mat - og har flust med kunder. Brødrene Pilaggi på sin side balanserer på konkursens rand. De innser at de må gjøre noe drastisk for å redde familiebedriften. Når det kommer dem for øre at den berømte italiensk-amerikanske jazzmusikeren Louis Prima opptrer i nærheten, planlegger de straks å holde en utsøkt middag for superstjernen.

Brødrene satser sine siste penger på en overdådig kveld, og håper at en kjendis som Prima vil gi restauranten den publisiteten som trengs for å lokke kundene. Primo og Secundo setter alle kluter til for å lage en middag som ingen av de deltagende noensinne vil glemme. Det som så følger er et kulinarisk eventyr som i prosessen lærer samtlige involverte en lekse om seg selv, om hverandre, om livet og ikke minst definisjonen av et virkelig storartet måltid.

TV2 2001

Alle bilder av Den store kvelden
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon