Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Donnie Brasco (1996)

Originaltittel: Donnie Brasco

Denne filmen er basert på den sanne historien om FBI-agenten Joe Pistone som på slutten av 1970-tallet jobbet som muldvarp i mafiaen i New York, under dekknavnet Donnie Brasco. Pistone var så overbevisende i sin rolle at han nådde ganske høyt opp i systemet. En dag på en kafé treffer han Lefty Ruggiero, som har vært en del av mafiaen i 30 år. Nå har han kreft, sønnen hans er avhengig av narkotika og karrieren hans i mafiaen er på hell. Donnie blir hans redning - og hans protegé. Lefty, som ikke vet at Donnie er FBI-agent, lærer ham alt han trenger å vite for å bli noe innenfor mafiaen. Donnie / Joe har kone og barn, men han tilbringer etterhvert så mye tid sammen med Lefty at han snart ikke vet hvem han føler mest lojalitet overfor: Kone, barn, fedreland eller mafiaen.

Omtale

Basert på en sann historie om en FBI-spaner ved navn Joe Pistone, også kjent som Donnie Brasco, som på 70-tallet infiltrerte gangsterverdenen og sørget for en av de mest vellykkede spaningsoperasjoner i FBIs historie. Men oppdraget førte til at Pistone måtte betale en dyr pris. Hans dilemma var sitt forhold til identitet, når han på en og samme gang skulle være FBI-agent, gangster, ektemann og far. På et tidspunkt etablerte han et nært forhold til den forbryteren han skulle avsløre, og dette holdt på å ødelegge ham.

Britiske Mike Newell har tidligere regissert storsuksessen Fire bryllup og en gravferd, og har denne gangen forsket litt i lojalitet, tillit og forhold mellom tøffe karer i underverdenen.

Film & Kino


Varer ærlighet lengst?

Utgangspunktet er fascinerende: I årene 1976 til 1981 infiltrerte FBI-agenten Joe Pistone under navnet Donnie Brasco den italienske mafiaen i New York. Arbeidet resulterte i over 100 arrestasjoner og et av de største tilbakeslagene for organisert kriminalitet i byen. Pistone har siden levd med en pris på 500.000 dollar på sitt hode og befinner seg fortsatt i skjul under et fiktivt navn. I 1988 skrev han sine memoarer, en bok som danner grunnlaget for engelskmannen Mike Newells overraskelsesprosjekt fra Amerikas vrangside - mafiaen sett innenfra. Og det er et interessant stykke krimhistorie som fortelles. Pistones (Depp) dobbeltliv, der han ikke engang kan informere sin kone om hva som skjer, inneholder nok x-faktorer til å være konstant nervepirrende uten at vi belemres med unødvendige spenningseffekter. Vi vet fra første stund at pokeransiktet Pistone overlever og avslører sine nyervervete "venner" - men filmens essens er hvordan vi settes gradvis inn i psyken til et menneske som daglig jobber under et umenneskelig press. På den ene siden mafiavennene som også inneholder personligheter som Pistone får voksende respekt for. På den andre siden opparbeider han seg mindre og mindre respekt for sine overordnetes irrasjonelle krav. Og på hjemmefronten står selvsagt problemene i emosjonell kø. En tosidig rolle med total lojalitetsforvirring som gir Depp ypperlig grunnlag for eksellent underspill i De Niro-genren. Likevel er det Lefty som drar filmen i land - ypperlig spilt av cosa nostra-spesialisten Al Pacino. Denne gangen er han en aldrende småmafioso som venter på gullklokka etter lang og tro tjeneste. Som substitutt for hans narkomane sønn tar han til seg den ambisiøse Pistone. Dette gir FBI-mannen nøkkelen inn i de innerste kriminelle gemakker.

Istedet for å bli en hardkokt historie med utspekulerte mafiamord, er dette først og fremst et troverdig, karakterdrevet dypdykk ned i 70-tallets barbariske og besettende forbrytersyndikater. Laget med lavmælt poesi og humoristisk intelligens, men også med en viss fri fantasi i forhold til de virkelige hendelser. Uansett blir man sittende igjen med et sjeldent inntrykk av at også vi har kommet innenfor. Men uten denne troverdigheten hadde trolig Pacino tatt lærjakka og gått - og overlatt rollen til Joe Pesci.

5 poeng Arne Svingen

FilmMagasinet Nr. 4 1997


Hva sa pressen?

Basert på virkelige hendelser, om FBI-agent som får problemer med identiteten når han infiltreres i mafiamiljø. "Og politimannen blir fanget i macho-verdenens forskrudde idealer. Samtidig som begge hovedpersonene er "forbruksmateriell" i en langt større krig; de kan ofres, lett som et fingerknips." (J.S. VG 4 poeng) "Jeg må innrømme at personlig gir jeg pokker i slike haiers "følelser", og at mitt eneste emosjonelle forhold til dem er å se dem pågrepet snarest." (H.K. Arb.) "I rollen som den noe tilårskomne mafia-drapsmannen Lefty Ruggiero, med 26 liv på samvittigheten og en haltende karriere i et brutalt hierarki, makter Pacino å skape et bredspektret portrett av en gangster i limbo mellom råskap og sårbarhet." (L.J. Dagbl. 5 poeng) "Og kinoopplevelsen toppes av utsøkte bilder i scope format enten det er Brooklyns gråbrune tristesse eller Floridas hvite strender som er i fokus for oppmerksomheten." (J.I. Klassek.)

Film & Kino


FBI-agenten Joe Pistone, også kjent som Donnie Brasco, infiltrerte på 70-tallet den organiserte underverdenen. Hans rapporter fra innsiden utgjorde en av tidenes største og mest suksessfulle muldvarpoperasjoner. I 1978 startet FBI arbeidet som førte til mer enn 200 arrestasjoner og 100 domsfellelser i USA. Med Al Pacino og Johnny Depp.

Release Nr. 1 1998


FBI-agenten Joe Pistone, med dekknavn Donnie Brasco, infiltrerte på 1970-tallet den amerikanske mafiaen i Miami. Johnny Depp spiller politimannen som ofrer alt; identitet, familieliv, forhold til sjefer - kort sagt sitt liv. Hans kontakt blir Lefty Ruggiero, og de jobber sammen for mafiabossen Sonny Black (Michael Madsen). Pistone opplever et stadig sterkere press fra familien og politiet, samtidig som han gradvis utvikler respekt for og vennskap med Lefty. Basert på en sann historie.

TV3 2000


Johnny Depp infiltrerer mafiaen FBI-spaneren Joe Pistone får i oppdrag å komme seg på innsiden av New York-mafiaen. Under dekknavnet Donnie Brasco (Johnny Depp) klarer han å vinne Lefty Ruggieros (Al Pacino) tillit. Kveldens film på TV 2 tar utgangspunkt i virkeligheten. I årene 1976 til 1981 infiltrerte FBI-agenten Joe Pistone den italienske mafiaen i New York. Arbeidet resulterte i over 100 arrestasjoner og et av de største tilbakeslagene for organisert kriminalitet i byen.

Joe Pistone har siden levd med en pris på 500.000 dollar på sitt hode og befinner seg fortsatt i skjul under et fiktivt navn. I 1988 skrev han sine memoarer, en bok som danner grunnlaget for denne filmen om mafiaen sett innenfra.

Dobbeltliv Donnie Brasco/Joe Pistone må leve et dobbeltliv, der han ikke engang kan informere sin kone om hva som skjer. Han lever under et umenneskelig press og skal være både FBI-agent, gangster, ektemann og far.

På den ene siden har han mafiavennene som også inneholder personligheter som han får mer og mer respekt for. På den andre siden opparbeider han seg mindre og mindre respekt for sine overordnetes irrasjonelle krav. Og på hjemmefronten står selvsagt problemene i kø.

TV2 2004


Dypdykk i 70-tallets forbrytersyndikater I årene 1976 til 1981 infiltrerte FBI-agenten Joe Pistone, under navnet Donnie Brasco, den italienske mafiaen i New York. Arbeidet resulterte i over 100 arrestasjoner, og innebar et av de største tilbakeslagene for organisert kriminalitet i byen. Johnny Depp er Donnie Brasco og Al Pacino spiller rollen som mafiabossen Lefty.

Joe Pistone forlot familien og påtok seg å være muldvarp i en av New Yorks mafiafamilier. Virkelighetens Pistone lever fremdeles under ny identitet og med en pris på 500 000 dollar på sitt hode. Han gjorde altså en god jobb for FBI.

New York 1978: FBI-agent Joe Pistone jobber under dekke som juvelér, også kjent som Donnie Brasco. Han vinner tillit hos Lefty Ruggiero, etter å ha avslørt at en skyldner prøver å prakke på ham en falsk diamant. Lefty introduserer Donnie for sine lokale mafiavenner, blant andre Sonny Black og Nicky. Alle kjemper de innbitt for å komme høyere opp i hierarkiet, og Lefty føler seg kraftig forbigått når Sonny Black kommer foran ham i køen.

En del av familien Den innbyrdes rivaliseringen gjør det enklere for Donnie Brasco å få innpass, men han kommer stadig ut for situasjoner hvor grunnen truer med å svikte.

Et eksempel er når hele gjengen skal spise på en japansk restaurant, og får beskjed om å ta av seg fottøyet. Donnie har imidlertid opptaksutstyr i den ene støvelen, så det blir litt vanskelig. For å redde seg ut av uføret begynner han å slåss med kelneren, og snart hiver de andre seg inn i kampen.

Hendelsen fører til at Donnie opparbeider seg enda mer respekt hos de andre. Snart føler han seg som en del av familien, i alle fall i forhold til Lefty, som ser på seg selv som hans "Gudfar". Donnie Brasco har imidlertid egen familie, men på grunn av jobben kommer denne i annen rekke, noe som selvsagt skaper konflikter.

Etter hvert som han blir nærmere kjent med Lefty, opplever han at det føles vanskelig å skulle forråde ham. Men alt styres fra høyere hold, så sånn sett har ikke Donnie noe valg…

Ny stil Manuset til Donnie Brasco lå ferdig allerede i 1989, men Scorseses "Mafiabrødre" i 1990 førte til at filmplanene ble lagt på is. Tematisk er det likheter, men valget av regissør Mike Newell innevarslet en annen stil. Han var helt fersk innenfor denne type film.

Også når det gjelder det fortellermessige er det noe nytt. I stedet for å få historien fortalt fra en på innsiden, får vi den nå fra en outsider.

NRK2 2006

Alle bilder av Donnie Brasco

Trailer

Link til denne traileren

Donnie Brasco (1996)

Produsent: Mark Johnson
Regi: Mike Newell
Manus: Paul Attanasio
Sjanger: krim, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 6 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Al Pacino
Lefty Ruggiero
Johnny Depp
Donnie Brasco / Joe Pistone
Michael Madsen
Sonny Black
Bruno Kirby
Nicky
James Russo
Paulie
Anne Heche
Maggie Pistone
Zeljko Ivanek
Tim Curley
Gerry Becker
Dean Blandford
Zach Grenier
Dr. Berger
Brian Tarantina
Bruno
Robert Miano
Sonny Red
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf