Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

The Rock (1996)

Originaltittel: The Rock

En gruppe av forræderiske tidligere marinesoldater stjeler en mengde kjemiske våpen som inneholder den dødelige nervegassen VX. De slår til på den forlatte fengselsøya Alcatraz og tar 81 turister som gisler. De forlanger 100 millioner dollar som kompensasjon for alle de soldatene som har omkommet under hemmelige operasjoner; til enkene deres som ble nektet kompensasjon etterpå. Dersom deres krav ikke blir etterkommet, vil terroristene sende flere raketter med den dødelige gassen innover San Fransisco. Et spesielt sammensatt SEAL-team blir satt inn for å forsøke å uskadeliggjøre rakettene før de avfyres. Med på laget er også en spesialist på kjemiske stridsgasser og en tidligere fange fra Alcatraz.

Omtale

Da terrorister tar gisler på Alcatraz-øya og truer med å slippe løs kjemiske våpen som er lagret der, sender FBI sin ekspert på kjemisk krigføring. Men siden han på alle andre måter er helt grønn, sender FBI bud på den eneste mannen som har overlevd en flukt fra fengslet. Han skal nå hjelpe dem å bryte seg inn i fengselet..

(Filmtilsynet)


Fengslende spill, for løs regi

The Rock ble den siste filmen fra produsenten Don Simpson, og hans partner Jerry Bruckheimer har sørget for at Simpsons gravøl ble like eksplosivt og spektakulært som hans liv var. Handlingen går i korte trekk ut på at en frustrert general, spilt av den alltid fremragende Ed Harris, okkuperer Alcatraz, tar masse turister som gisler - og truer med å utrydde store deler av San Franciscos befolkning med gift. De eneste som kan stoppe ham viser seg å være Nicolas Cages entusiastisk uerfarne kjemi-ekspert, og Sean Connery - som spiller en ulovlig fengslet britisk superagent som i sin tid faktisk klarte å rømme fra Alcatraz. Det er da også skuespillerprestasjonene som hever The Rock over den gjennomsnittlige stunt- og effektkavalkaden. Cage og Connery - som her svarer på spørsmålet `hva om James Bond satt i fengsel i 30 år?' - finner umiddelbart en uanstrengt tone som tillater de to å ha et konstant glimt i øyet, mens Ed Harris tilfører sin nokså utakknemlige skurkerolle et nivå av menneskelighet actionsjangeren later til å ha glemt. Regissør Michael Bay har da også vanskeligheter med å sjonglere disse to emosjonelle motpolene, og går flere ganger over grensen for spekulasjon og sadisme. Likeledes bærer manuset, som så mange andre fra Simpson & Bruckheimers testosteronfabrikk, klart preg av at man har stoppet idet manus og de enkelte scenene var `greie nok' - hvilket nødvendigvis jo må resultere i en film som i all hovedsak er `grei nok'. Det er synd, fordi de to superprodusentene med sin Crimson Tide faktisk klarte å levere noe så uhørt som en gjennomarbeidet, vanntett og substansiell thriller. The Rock bærer imidlertid preg av å være et kompromiss av en håndfull forskjellige tilnærmelser til materialet. Det lille ekstra mangler; det som kunne gjort gitt fyrverkeriet mål og mening utover den underholdningsverdien det begavede trekløveret i hovedrollene byr på. The Rock holder høyere standard enn de fleste actionfilmer - men med tanke på de stjernene produsentene hadde til rådighet her, er ikke det godt nok.

FilmMagasinet nr. 4 - 1996


Fangeøya Alcatraz blir okkupert av en frustrert general (Ed Harris). Han er ikke begeistret for det Amerika er blitt til, og for å markere sin avsky tar han en gruppe turister som gisler og truer med å utrydde San Francisco med dødelig gift. Den eneste som muligens kan stoppe galningen er Nicholas Cage, som spiller kjemiekspert, og Sean Connery, en forhenværende britisk agent(!), som i sin tid klarte å rømme fra Alcatraz, men nå altså må bryte seg inn.

Det umake paret skal forsøke å komme seg usett i land på Alcatraz og stoppe generalen før det går riktig galt. På veien blir det selvsagt høyoktans biljakt i San Fransiscos gater, slagsmål, eksplosjoner, skyting og lettkjøpte vitser an mass.

The Rock ble produsent Don Siinpsons (blant annet Top Gun, Days of hunder, Rødt hav) siste film, men det er et verdig gravøl - spektakulært og spekulativt. Filmen vil sikkert møte reaksjoner på all underholdningsvolden (regissør Michael Bay har tidligere laget den blodige actionkomedien Bad Boys), men gutta vil elske den!

På kino


Hva sa pressen?

Action-thriller der en gal general har forskanset seg på fangeøya Alcatraz med våpen og gassraketter for å presse Washington til å skaffe oppreisning for amerikanske soldater. "Duoen Connery/Cage er en absolutt fryd for øyet, og som helhet har The Rock mer enn nok futt i seg til å lyse opp en regntung sommerhimmel." (A.S. VG 5 poeng.) " - en underholdende og vakker hyllest til actionfilmens kapasitet til å være en ren film... Et glimrende skuespillertrekløver som tilfredsstillende krydrer totaloopplevelsen." (O.K. Klassek.). "Riktig noe for gutta." (P.H. Aft.)

Film & Kino


En gruppe opprørske kommandosoldater stjeler kjemiske våpen og tar over makten på Alcatraz med 81 turister som gisler. Lederen, den tidligere høyt dekorerte generalen Francis X Hummel, forlanger 100 millioner dollar i løsepenger. En sum han hevder skal kompensere familiene til soldater som har dødd under dekkoperasjoner. Hvis ikke kravet blir innfridd vil han fyre av 15 raketter med nervegass mot San Fransisco. Myndighetene setter inn sine beste soldater i et motangrep. Sammen med Stanley Goodspeed, som er ekspert på kjemisk krigføring, og John Mason - en tidligere Alcatraz-rømling må de nøytralisere rakettruslene før San Fransisco blir angrepet.

TVN 1999


Stjernespekket action

Stjerner som Sean Connery, Nicolas Cage og Ed Harris medvirker i denne amerikanske actionfilmen som utspiller seg på fangeøya Alcatraz. Her har en gruppe frustrerte kommandosoldater tatt makten og holder 81 turister som gisler. Soldatene truer med å sende dødelig gift utover hele San Francisco.

Kommandosoldatenes leder, en tidligere høyt dekorert amerikansk general, forlanger 100 millioner dollar i løsepenger. Summen skal fordeles på familiene til soldater som døde i hemmelige operasjoner. Disse ble nektet erstatning. Hvis ikke hans krav blir innvilget, truer generalen med å sende 15 raketter med den dødelige nervegassen VX ned over millionbyen San Francisco.

Et eliteteam, med støtte av en FBI-ekspert på kjemisk krigføring, Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) og en tidligere rømt fange fra Alcatraz, John Mason (Sean Connery), samles for å trenge igjennom terroristenes rekker på Alcatraz, og uskadeliggjøre rakettene før tidsfristen renner ut. Som general Francis X. Hummel ser vi Ed Harris.

NRK2 2001


Nicolas Cage spiller Stanley Goodspeed, en FBI-ekspert på kjemiske våpen, som får en unik oppgave å bryne seg på. Francis X. Hummel (Ed Harris), en gal marinegeneral, har tatt 81 turister til fange i et forlatt fengsel på øya Alcatraz. Hummel og hans menn truer med å bombe San Francisco med dødelig gass, dersom ikke 100 millioner dollar blir betalt i kompensasjon til familiene til tjenestemenn som har mistet livet under hemmelige oppdrag. Goodspeed allierer seg med den britiske eks-spionen (Sean Connery), og de to må ta seg inn i fengselet og stoppe Hummel før det er for sent. ”The Rock” var den siste filmen som ble produsert av Don Simpson, og den ble sluppet etter at han døde i 1996. Enkelte kilder hevder at Simpsons døde av en narkooverdose. Simpson har tidligere produsert filmer som Beverly Hills Cop (1984) og Top Gun (1986).

Viasat 2004


Connory til fengslet

En frustrert general tar gisler på fangeøya Alcatraz, den eneste som har klart å rømme derfra skal prøve å stoppe ham. Fangeøya Alcatraz blir okkupert av en frustrert general (Ed Harris). Han er ikke begeistret for det Amerika er blitt til, og for å markere sin avsky, tar han en gruppe turister som gisler, og truer med å utrydde San Francisco med dødelig gift.

Britisk agent Den eneste som muligens kan stoppe galningen, er en kjemiekspert fra FBI (Nicholas Cage) og en forhenværende britisk agent (Sean Connery), som i sin tid klarte å rømme fra Alcatraz, men nå altså må bryte seg inn.

Det umake paret skal forsøke å komme seg usett i land på Alcatraz og stoppe generalen før det går riktig galt. På veien blir det selvsagt høyoktans biljakt i San Fransiscos gater, slagsmål, eksplosjoner, skyting og lettkjøpte vitser.

Gravøl The Rock ble produsent Don Siinpsons (blant annet Top Gun, Days of Thunder, Rødt hav) siste film, men det er et verdig gravøl - spektakulært og spekulativt. Filmen vil sikkert møte reaksjoner på all underholdningsvolden (regissør Michael Bay har tidligere laget den blodige actionkomedien Bad Boys), men gutta vil elske den!

TV2 2007

Alle bilder av The Rock

Trailer

Link til denne traileren

The Rock (1996)

Produsent: Don Simpson
Regi: Michael Bay
Manus: David Weisberg
Sjanger: action, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 16 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Sean Connery
John Patrick Mason
Nicolas Cage
Stanley Goodspeed
Ed Harris
Gen. Francis X. Hummel
Michael Biehn
Charles Anderson
David Morse
Major Tom Baxter
John Spencer
FBI-direktør Womack
John C. McGinley
Marinekorpskaptein Hendrix
Tony Todd
Kaptein Darrow
Bokeem Woodbine
Sjt. Crisp
Danny Nucci
Special Agent Shepard
Vis alle roller
John Goodman
John Goodman
John Mahoney
John Mahoney
Martin Landau
Martin Landau
András Kovács
András Kovács
Josef Kemr
Josef Kemr
Larry Riley
Larry Riley