Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

Mars Attacks! (1996)

Originaltittel: Mars Attacks!

Marsboerene bestemmer seg for å angripe Jorda og ødelegge alt. De elsker å drepe, og ødelegge byginger. De spiller til og med bowling med statuene på påskeøya. De poserer foran byggninger og templer mens de blir sprengt. Vil noen finne en vei å stoppe dem på, eller vil alle dø i denne krigen?

Omtale

”Don’t run! We are your friends!”

Få filmer har blitt så misforstått som Tim Burtons elleville hyllest til bølgen av invasjonsfilmer som herjet 50-tallets USA som verst (ikke minst Earth vs The Flying Saucers, som Burton låner fritt fra). Mars Attacks! kom surfende inn på dønningene etter Roland Emmerichs ultrapatriotiske og ironifrie invasjonsfilm Independence Day. Burton begynte på sin film først, men for den gjennomsnittlige kinogjenger fremsto Mars Attacks! likevel bare som en sær kopi av Independence Day, med mange kjente fjes, men uten ID4s fete actionscener og store pauker. Filmen mageplasket ugrasiøst og sank raskt til bunns uten å generere særlig store inntekter.

Mars Attacks! er basert på en serie morbide tyggegummikort fra 1962, og noe plott i ordinær forstand eksisterer ikke - her får vi primært servert en bråte festlige hendelser spunnet rundt den lett absurde ideen om at marsboere plutselig har fått det for seg at de skal invadere oss. Og sett utifra filmens egne premisser er dette en braksuksess - kommersiell flopp eller ei! gf

Cinemateket 2000


Det fins liv på Mars, og nå kommer de!

En sverm av romskip letter fra Mars’ røde overflate, og raser mot jorden i tette formasjoner. Verdens ledere er i villrede og spørsmålene florerer: Hva vil de fremmede? Har de fredelige hensikter? Ønsker de krig? Hvordan ser de ut, og hvordan skal man kle seg når man tar i mot dem?

I Tim Burtons science-fiction-komedie ”Mars attacks!” møter jordboere små grønne menn – med store hjerner – fra Mars.

Stjernespekket Filmen byr på stjerner, ikke bare fra verdensrommet, men i alle roller. Jack Nicholson er den amerikanske presidenten James Dale som mest bekymrer seg om hvilken dress han skal ha på seg når han skal møte de besøkende fra Mars. Glenn Close spiller hans førstedame, Marsha, med et frosset smil og en perfekt frisyre. Presidentens rådgivere er usedvanlig verdiløse. General Drecker, spilt av Rod Steiger, vil helst eliminere marsboerne før man i det hele tatt har funnet ut hva de ønsker. Paul Winfield spiller general Casey som mener at de har kommet i fred, et syn han deler med den piperøkende professor Donald Kessler, spilt av Pierce Brosnan. De tar begge feil.

Martin Short spiller presidentens hormonstyrte pressesekretær, mens Jack Nicholson har nok en rolle i filmen, som eiendomsspekulanten Art Land. Land er optimistisk – også marsboere trenger et sted å bo. Hans kone, Barbara, spilt av Anette Bening, har byttet ut alkoholen med meditasjon, og mener at et besøk fra rommet er et positivt tegn i tiden. Danny DeVito er en grovkjeftet Las Vegas-gambler som ikke lar seg distrahere av en bagatell som jordens undergang. Jim Brown spiller eks-bokseren Byron Williams og den legendariske entertaineren Tom Jones spiller seg selv.

Med ubrukelige voksne i alle ledende stillinger er det selvfølgelig opp til giddalause tenåringer og senile bestemødre å redde verden fra ondsinnede, grønne krypene. Hvis det da ikke allerede er for sent…

NRK 2003


Filmen handler om hvordan amerikanerne over hele USA tappert sloss mot krigssugne horder fra Mars. Jack Nicholson spiller dobbelt rollen som presidenten James dale og eiendomsmegleren Art Land. Som presidentens kone ser vi Glenn Close.

(Filmtilsynet)


Den store og rare tyggegummifilmen

Tim Burton har atter en gang laget en eminent underholdningsfilm. Proppfull av øyegodterier og underfundig humor. En nostalgisk reise til den tid hvor skumlinger fra andre planeter invaderte kinolerretene i utallige armadaer. Handlingen er identisk med Independence Day. Men for å stoppe kjeften på den som skulle prøve a mumle noe om at ID4 dermed skulle by på større originalitet, kan vi for det første si at Mars Attacks! var påbegynt tidligere og at ID4 er en skamløs nyfilmatisering av H.G. Wells berømte science fiction-roman The War of the Worlds (skamløs fordi man tydeligvis ikke fant det nødvendig å kreditere sine kilder).

Mars Attacks! er derimot basert på en samlekort-serie utgitt på 60-tallet av det amerikanske forlaget Topps. Et firma som for øvrig har patent på å gi ut samlekort innpakket med hard rosa tyggegummi. Disse kortene markerte slutten på rominvasjonsfilmens store tiår. En filmtrend som startet med nettopp en filmatisering av War of the Worlds i 1953. Så med Mars Attacks! er sirkelen på et vis sluttet.

Og hvilken herlig nostalgisk suppe det har blitt. Alle rominvasjonsklisjeene på ett brett servert med Burtons glede over filmmediets muligheter. Burton er utvilsomt en av de mest personlige og originale av dagens effektregissører. I Mars Attacks! vil man kanskje savne det sentimentale og dystre som ofte preger Burtons filmer. Men det er moro å se mannen leke seg med effekter og kaste all handling og sentimentalitet på båten. Her regjerer de computeranimerte marsboerne på anarkistisk vis. Selv store stjerner som Nicholson og Close stiller i annen rekke. Hvis det er så moro å bli massakrert av marsboere er de velkomne når som helst! Det eneste denne filmen mangler for å bli den ultimate opplevelse er utdeling av tyggegummi i døren. Så man får nyte medbragt. Husk, det duger ikke med Toy, her fungerer kun melete rosa ballongtyggis med mystisk kunstig smak. Hvis ikke dette kan fremskaffes vil rød Bugg under tvil gjøre samme nytten.

5 Atle H. Boysen

FilmMagasinet nr. 2 - 1997


Blomkålhjernene angriper! Jorda er hjelpeløs, og ute i verdensrommet høres en kaklende, rå latter...

Tim Burton er et stort, genialt barn. I Mars Attacks! får han lage akkurat en sånn film som han elsket som barn, men med en voksen manns beksvarte humor og et digert, fett millionbudsjett. Tusenvis av romskip omringer jorda og ingen forsøk på å komme i kontakt med romvesnene lykkes - akkurat slik som i den selvhøytidelige Indepedence Day - men her stopper også alle likhetstegn. Mars Attacks! driver frydefullt gjøn med de fleste science fiction- og katastrofefilmklisjeene med stort hell og oppfinnsomhet.

Jack Nicholson er både president og kasinoeier. Glenn Close er stoisk presidentfrue. Annette Bening redder verden sammen med smørsangeren Tom Jones, og det er åpenbart at det ikke bare er Tim Burton som har kost seg under innspillingen!

På Kino nr. 2 - 1997


Hva sa pressen?

Science fiction-spøk der Mars-boere har invadert Jorden og utrydder alle. "For en karusell av løssluppen gjøglerglede! Dette er så morsomt at amerikanerne holdt seg unna kinoene, men det er ingen grunn til å imitere dem på det punktet. Burton er befriende velopplagt, leverer sprekt drivstoff til en munter stund i kinosalen." (P.H. Aft.) "Suveren bruk av computerteknikk, alskens tricks og visuelle gags og livlige skuespillerinnsatser av et helt stjernegalleri. Du finner alt dette i Mars Attacks! Men du finner ingen "story", intet moralsk eller satirisk poeng." (T.E. Dagbl. 3 poeng.)


Amerikansk sciencefiction-komedie fra 1996 om marsboere som bestemmer seg for å ødelegge jorden. Marsboere bestemmer seg for å angripe vår planet og ødelegge alt. Hvorfor? Fordi det er gøy! De nyter å drepe folk og ødelegge bygninger. De spiller til og med bowling med statuene på Påskeøyene og poserer på bilder foran templene de sprenger. Vil noen finne en måte å stoppe dem på, eller vil alle på jorden dø i krigen med disse små romvesnene med store hjerner?

TVN 2002


Det fins liv på Mars, og nå kommer de!

En sverm av romskip letter fra Mars’ røde overflate, og raser mot jorden i tette formasjoner. Verdens ledere er i villrede og spørsmålene florerer: Hva vil de fremmede? Har de fredelige hensikter? Ønsker de krig? Hvordan ser de ut, og hvordan skal man kle seg når man tar i mot dem? I Tim Burtons science-fiction-komedie ”Mars attacks!” møter jordboere små grønne menn – med store hjerner – fra Mars.

Filmen byr på stjerner, ikke bare fra verdensrommet, men i alle roller. Jack Nicholson er den amerikanske presidenten James Dale, som mest bekymrer seg om hvilken dress han skal ha på seg når han skal møte de besøkende fra Mars. Glenn Close spiller hans førstedame, Marsha, med et frosset smil og en perfekt frisyre. Presidentens rådgivere er usedvanlig verdiløse. General Drecker, spilt av Rod Steiger, vil helst eliminere marsboerne før man i det hele tatt har funnet ut hva de ønsker. Paul Winfield spiller general Casey som mener at de har kommet i fred, et syn han deler med den piperøkende professor Donald Kessler, spilt av Pierce Brosnan. De tar begge feil.

Martin Short spiller presidentens hormonstyrte pressesekretær, mens Jack Nicholson har nok en rolle i filmen, som eiendomsspekulanten Art Land. Land er optimistisk – også marsboere trenger et sted å bo. Hans kone, Barbara, spilt av Anette Bening, har byttet ut alkoholen med meditasjon, og mener at et besøk fra rommet er et positivt tegn i tiden. Danny DeVito er en grovkjeftet Las Vegas-gambler som ikke lar seg distrahere av en bagatell som jordens undergang. Jim Brown spiller eks-bokseren Byron Williams og den legendariske entertaineren Tom Jones spiller seg selv.

Med ubrukelige voksne i alle ledende stillinger er det selvfølgelig opp til giddalause tenåringer og senile bestemødre å redde verden fra ondsinnede, grønne krypene. Hvis det da ikke allerede er for sent…

NRK2 2002

Alle bilder av Mars Attacks!

Trailer

Link til denne traileren

Mars Attacks! (1996)

Produsent: Tim Burton
Regi: Tim Burton
Manus: Jonathan Gems
Sjanger: komedie, sci-fi
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 46 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Jack Nicholson
President Dale/Art Land
Annette Bening
Barbara Land
Pierce Brosnan
Donald Kesler
Lukas Haas
Richie Norris
Sarah Jessica Parker
Nathalie Lake
Jim Brown
Byron Wiliams
Glenn Close
Marsha Dale
Rod Steiger
Gen. Decker
Natalie Portman
Taffy Dale
Michael J. Fox
Jason Stone
Vis alle roller
Rod Steiger
Rod Steiger
Sarah Michelle Gellar
Sarah Michelle Gellar
Adrien Brody
Adrien Brody
Joan Darling
Joan Darling
John Gielgud
John Gielgud
John Howard
John Howard
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid