Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Toy Story (1995)

Originaltittel: Toy Story

Woody er den gamle og ærverdige sjefen blant lekene til Andy. Han er en sheriff-dukke, og alle har stor respekt for Woody. Harmonien på lekerommet blir brutalt ødelagt når Buzz Lightyear ankommer. Han er en helt nymoderne leke som både kan fly og mange andre fantastiske ting. En bitter kamp begynner mellom de to lekene. Det er ikke før Andy kommer ut i trøbbel at de to skjønner at de faktisk må samarbeide for å redde sin "herre". Da legger lekene ut på en farlig og spennende ferd!

Omtale

Premiere 15. mars 1996 Klingenberg, Oslo.


Disney-fabrikken, i samarbeid med produksjonsselskapet Pixar, forbereder seg på nye tider, og denne filmen markerer en overgang til utnyttelsen av computer-grafikk innen animasjonsfilmen. Filmen utspiller seg i en verden der leker blir levende når menneskene ikke er til stede. Filmen fokuserer på to rivaliserende leker. En cowboy-dokke som snakker, Woody, har lenge hadde hedersplassen blant lekene til seks år gamle Andy. Han har en lederfunksjon blant alle lekene på gutterommet, en posisjon som blir utfordret når den tøffe og "coole" rom-figuren Buzz Lightyear dukker opp. Buzz tilfredsstiller Andys guttedrømmer, men blir en konstant trussel for Woody. Buzz vil ikke innrømme at han er en leke, men en figur som faktisk har som oppgave å forsvare universet fra den grusomme herskeren Zorg. Buzz leter etter boksen han lå i når han ble kjøpt, som han tror er et romskip, for å fortsette sitt evige oppdrag.

John Lasseter har laget flere banebrytende kortfilmer innen data-animasjon, Luxo jr., Tin Toy (Oscar 1989) og Knick- knack.

Film & Kino


Samarbeidet mellom Disney-konsernet og data-animasjonsfirmaet Pixar Animation Studios har resultert i en revolusjonerende og heidundrandes underholdende film. ân ting er i hvertfall sikkert: Animasjonsfilmen har blitt tilført en ny og livsfrisk teknikk som er moden for å tas i bruk!

Toy Story er historien om lekene til lille Andy som lever sitt eget liv når ingen ser dem. Andys favoritt blant dem, og den som er ubestridt leder, er cowboydukken Woody. Hans posisjon blir totalt forandret når romfartshelten Buzz Lightyear dukker opp og detroniserer Woody. Rivaliseringen som de to kommer opp i bringer dem ut av huset til Andy og opp i flere farlige situasjoner.

Med Nick Parks mesterverk, dukkeanimasjonen The Wrong Trousers friskt i minne blir man kanskje litt skeptisk til en 100 prosent data-animert film som denne, men akkurat dét er det absolutt ingen grunn til. Fire års animasjonsarbeide synes! Figurene er levende og har personlighet hva enten det er dukker, biler eller hunder det er snakk om, `menneskene' i filmen derimot beveger seg mer stakkato og rykkete.

Det spiller ikke så stor rolle, for det er jo Woody, Buzz og de andre lekene som er våre følgesvenner. Man lever seg virkelig inn i følelseslivet og problemene til disse små plastikk- eller tøyvesenene. Historien sitter som et skudd! Ikke noen hvilepauser som drar ned på tempoet. Her er det action og komedie non-stop, med akkurat passe doser romantikk, ja til og med litt barnevennlig horror har man fått plass til. Du trenger ikke være under 12 år for å la seg rive med av denne fortelleglade filmen.

Toy Story er den første av 3 planlagte filmer fra Disney og Pixar, og den innfrir alle forventninger du måtte ha blitt vant å stille til moderne animasjon. Ta med unger, svigermor og naboer på Toy Story, her har vi nemlig å gjøre med en perfekt familiefilm! Jeg gleder meg til neste samarbeidsprosjekt, og Gud forby det måtte ta nye fire år!

Terningkast 6 Kjetil Johansen

FilmMagasinet nr. 1 - 1996


Hva sa pressen?

Disney-film med dataproduserte levende leker. "I sine beste stunder har filmen en vitalitet og friskhet som kan minne om høydepunktene i barnefilmsuksessen Home Alone... Bevegelser, stofflighet og lys er førsteklasses og gir illusjon av at dukkene lever." (A.S. VG 5 poeng.) "Unger flest vil nok kose seg med dette, og eldre datafrikere av ulike avskygninger vil vel annamme verket med geil interesse - de óg." (T.E. Dagbl.) " - en godt fortalt, morsom, teknisk imponerende, men visuelt sett kald, blass og sjarmløs "tegnefilm" for barn... Det beste ved filmen er faktisk dens manus. Historien om rivaliseringen mellom to dukker... om plassen som en liten gutts favorittleke, og dermed som "konge" på barneværelset, er riktig bra satt sammen. Den har tempo, gode ideer, og humor, den er godlynt og snill, men fri for kliss." (H.K. Arb.)

Film & Kino


Animert action

Cowboy-leken Woody blir sjalu og føler seg truet når en fancy astronaut overtar plassen som favorittleken på gutterommet. Woody har lenge hadde hedersplassen blant lekene til seks år gamle Andy. Han har en lederfunksjon blant alle lekene på gutterommet, en posisjon som blir utfordret når den tøffe og "coole" rom-figuren Buzz Lightyear dukker opp. Buzz tilfredsstiller Andys guttedrømmer, men blir en konstant trussel for Woody. Buzz vil ikke innrømme at han er en leke, men en figur som faktisk har som oppgave å forsvare universet fra den grusomme herskeren Zorg. Buzz leter etter boksen han lå i når han ble kjøpt, som han tror er et romskip, for å fortsette sitt evige oppdrag.

TV2 2006

Alle bilder av Toy Story

Trailer

Link til denne traileren

Toy Story (1995)

Produsent: Ralph Guggenheim
Regi: John Lasseter
Manus: Joss Whedon
Sjanger: familiefilm, animasjon, barnefilm
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 21 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Hanks
Uspesifisert rolle
Tim Allen
Uspesifisert rolle
Don Rickles
Uspesifisert rolle
Jim Varney
Uspesifisert rolle
Wallace Shawn
Uspesifisert rolle
John Ratzenberger
Uspesifisert rolle
Annie Potts
Uspesifisert rolle
John Morris
Uspesifisert rolle
Erik Von Detten
Uspesifisert rolle
Laurie Metcalf
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
John Goodman
John Goodman
John Mahoney
John Mahoney
Martin Landau
Martin Landau
András Kovács
András Kovács
Josef Kemr
Josef Kemr
Larry Riley
Larry Riley