Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Romeo og Julie (1996)

Originaltittel: William Shakespeare's Romeo & Juliet

Vi er i nåtiden, i en fantasiversjon av Los Angeles som du neppe har sett maken til: De to rivaliserende familiene Montague og Capulet er i konstant krig. Mens klanene utkjemper sine mange kamper i gatene, finner ganske snart Romeo sin Julie. Men deres kjærlighet er så forbudt at de ikke tør fortelle om den til noen, for de to er nemlig medlemmer av hver sin klan - og den slags blir selvsagt ikke sett på med blide øyne! Dette er en totalt ny, men like spennende og dramatisk versjon av William Shakespeare's tidløse tragedie.

Omtale

En ny, annerledes og forfriskende vri på den kjente og elskede Wiliam Shakespeare klassikeren. En blendende revolusjonær verden full av fantastiske elementer som fremhever og avslører fortellingen om de to berømte og evige elskerne.

(Filmtilsynet)


Shakespeares drama "Romeo & Juliet" feirer 400-årsjubileum i år, og nødvendigvis måtte en ny filmversjon lanseres i den anledning. Historien er velkjent, om de to unge fra to rivaliserende familier på Verona Beach, som stadig vekk hindres i få hverandre.

William Shakespeare's klassiske drama om et problematisk kjærlighetsforhold er innspilt i spennende varianter tidligere. Best kjent er Franco Zeffirellis versjon fra slutten av 60-tallet, men den friskeste er vel West Side Story. Australske Baz Luhrmann hadde suksess med sin film Strictly Ballroom, og han har også gått noen utradisjonelle stier i denne filmatiseringen.

(Film & Kino)


Shakespeare i skuddet

Glem fordommene om trikoter og dølle balkong-scener; på 400-årsjubileet til Romeo & Julie serverer australske Baz Luhrmann (Strictly Ballroom) en banebrytende utgave av den ultimate "love-story"! Kjærligheten mellom de unge elskende er tidløs, men rammen rundt er totalrenovert for et nytt årtusen. Åstedet er Verona Beach, downtown L.A. De rivaliserende klanene er duellerende gategjenger utstyrt med designervåpen, konstant overvåket av politihelikoptere som putrer i horisonten - og spinner den gamle forfatteren i kisten sin over blasfemien, er det i takt med tung tøff indie-musikk! Dialogen er uforandret, men selv om enkelte kanskje vil falle av i de verbale svingene er det shakespearianske tungemålet en fyndig motvekt til det heftige miljøet.

Claire Danes og Leonardo DiCaprio er bedårende som de desperate turtelduene, og igjen utmerker DiCaprio seg som en av det unge Hollywoods største naturtalenter. Luhrmanns banebrytende regi-stil starter opp eksplosivt og hyperkinetisk, men sobrer seg kanskje opp litt for mye midtveis i eventyret. Selv om tempoet til tider halter, er resulatatet en klar trendsetter godt forankret i bane rundt Planet Shakespeare. Noen vil kanskje se det ironiske i at den mest klassiske av alle lidenskapelige romanser har blitt en av årets hippeste filmer, men sannheten er nok at vi hverken vokser fra gode historier eller bekreftelser på at det fortsatt finnes ting der ute det er verdt å ofre livet for. Dette er glødende romantisk uten bismak, og en av årets heftigste filmopplevelser så langt - Kanskje vi rett og slett ikke er så helvetes ironiske?

5 Espen Svenningsen Rambøl

FilmMagasinet nr. 2 - 1997


To mektige familier som hater hverandre dypt og inderlig. To vakre, unge mennesker som forelsker seg hjelpeløst i hverandre. Bråkjekke guttunger med farlige våpen. Dyp tragedie.

William Shakespeare skrev teaterstykket Romeo & Julie da han var rundt 30 år gammel. I Baz Luhrmans forrykende modernisering av stykket er handlingen flyttet fra Verona i Italia for 400 år siden til Verona Beach, USA, akkurat nå.

Fiktive Verona Beach er sexy, voldsom og livsfarlig, og revolveren er en del av unge menns formelle antrekk, akkurat slik kården var det på Shakespeares tid. Luhrmans film er "rock n roll Shakespeare", trofast mot teksten, men med en fantasirikdom og et eksploderende overskudd som presser deg ned i kinosetet og holder deg fast. Gode gamle Will blir aldri den samme!

I hovedrollene som Julie og hennes Romeo ser vi Claire Danes og Leonardo DiCaprio, og de leverer praktfulle prestasjoner. Det gjør også Harold Perrineau som Mercutio og Miriam Margoyles som den gamle barnepiken.

Baz Luhrman har tidligere regisserte bl.a. suksessen Strictly Ballroom.

På Kino nr. 2 - 1997


Hva sa pressen?

Shakespeares klassiker som musikkvideo lagt til våre dager i Verona Beach, Miami. "Dette er en av de beste Shakespeare-filmene på lenge. Med strek under film... filmen er en hyperaktiv fornøyelse. Shakespeare ungdommelig her og nå." (P.H. Aft.) "Ved siden av fremragende spill i de ledende roller, viser regissøren kreativ oppfinnsomhet og intelligent detaljutforming i de elskendes støyende miljø. Luhrman har så absolutt skapt en annerledes Romeo & Julie, men også en Romeo & Julie som er verd å huske." (A.S. VG 5 poeng.) "Når så Leonardo DiCaprio ... og Claire Danes leverer to meget fine og spesielle tolkninger av Romeo og Julie, blir faktisk dette en interessant filmopplevelse. Gode typetegninger ellers gjør også sitt til at dette er en film som blir helt annerledes, men absolutt severdig." (G.H. Vårt L.)

Film & Kino


DiCaprio som moderne Romeo

To mektige familier hater hverandre dypt og inderlig. To vakre, unge mennesker forelsker seg hjelpeløst i hverandre. Kjærlighetshistorien mellom de unge elskende er tidløs, men filmen "Romeo og Julie" er en forfriskende vri på den kjente William Shakespeare-klassikeren. Den nye filmversjonen av "Romeo og Julie" ble lansert samtidig som Shakespeares drama feiret 400-årsjubileum i 1996. Historien om Romeo og Julies umulige kjærlighet er velkjent. Som henholdsvis sønn og datter av overhodene i de rivaliserende familiene Capulet og Montague, er ethvert forhold mellom dem utelukket. Men turtelduene klarer ikke å holde seg borte fra hverandre, og det ender som det må - i tragedie.

Duell med designerpistoler

Handlingen er flyttet fra 1500-tallets Verona i Italia til Verona Beach i nåtidens USA. De rivaliserende klanene Capulet og Montagues yngre medlemmer duellerer med designervåpen, konstant overvåket av politihelikoptere. Dialogen er den originale, men selv om det shakespearianske tungemålet byr på en aldri så liten utfordring, gir det et kledelig høytidelig preg på et ellers heftig og moderne miljø.

I hovedrollene som Julie og hennes Romeo finner vi Claire Danes og Leonardo DiCaprio, og de leverer praktfulle prestasjoner. Det gjør også Harold Perrineau som Mercutio og Miriam Margoyles som Julies gamle barnepike. Regissør Baz Luhrman har tidligere stått bak filmsuksessen "Strictly Ballroom".

TV2 2004


Den fantasifulle instruktøren Baz Luhrman står bak denne moderne tolkningen av William Shakespeares tragiske kjærlighetshistorie om det unge elskende paret Romeo og Julie. Historien er denne gangen forandret til et nåtidsdrama, med pistoler istedet for sverdkamper, men det gamle hatet mellom de rivaliserende familiene Capulet og Mantague er det samme som det alltid har vært.

Viasat 2005

Alle bilder av Romeo og Julie

Romeo og Julie (1996)

Produsent: Gabriella Martinelli
Regi: Baz Luhrmann
Manus: Baz Luhrmann
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 1 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Leonardo DiCaprio
Romeo
Claire Danes
Juliet
John Leguizamo
Tybalt
Jesse Bradford
Balthasar
Miriam Margolyes
The Nurse
Diane Venora
Gloria Capulet
Paul Sorvino
Fulgencio Capulet
Brian Dennehy
Ted Montague
Paul Rudd
Dave Paris
M. Emmet Walsh
Apothecary
Vis alle roller
Jimmy Lydon
Jimmy Lydon
Keir Dullea
Keir Dullea
Anna Proclemer
Anna Proclemer
Lawrence Roman
Lawrence Roman
Louis Daquin
Louis Daquin
Louise Campbell
Louise Campbell