Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Eraser (1996)

Originaltittel: Eraser

The Witness Protection Program er en meget viktig del av det amerikanske retts-systemet - som gjør det mulig å få personer til å vitne mot storforbrytere. Her blir man flyttet til en helt annen del av landet, skaffet en helt ny identitet og får starte helt på nytt med blanke kort - som takk for hjelpen dersom du vitner mot en storskurk eller flere. Det er her Marshal Kruger kommer inn. Han har som spesialitet å få folk til å forsvinne! Hans neste oppdrag, Lee, arbeider for et stort våpenfirma i USA. De korrupte sjefene for selskapet planlegger å selge en mengde livsfarlige våpen til den russiske mafiaen. Bare Lee kan stoppe dem - dersom hun lever lenge nok! Ganske snart legger de to ut på det livsfarlige oppdraget å skaffe beviser mot skurkene, og ikke minst å holde seg i live lenge nok til å bruke den!

Omtale

John Kruger får i oppdrag å beskytte en ung kvinne og blir involvert i en konspirasjon som har forgreninger langt oppe i regjeringen.

(Filmtilsynet)


Et utall av Hollywoods actionspesialister på manussiden har bidratt til Erasers nokså kompliserte og uhyre kostbare fødsel, men påtagelig nok er det fint lite i den endelige filmen som tyder på dette. Eraser er nemlig den mest formulariske klisjéorgien undertegnede har sett på år og dag - hvilket etter en sommer med The Rock, lndependence Day og Mission: Impossible - ikke sier så rent lite.

På den annen side er det ingen dum formula, forutsatt at man liker å se Arnold Schwarzenegger avfyre tunge automatvåpen med et glimt i øyet og en kjekk replikk på tungen. Eller aldrende karakterskuespillere, i dette tilfellet james Caan, prøve seg som psykopater med drømmer om verdensherredømme, eller halvt avkledde ungpiker springende rundt som om ingenting hadde hent - i Erasers tilfelle, Vanessa Williams. Handlingen? Williams jobber for en korrupt våpenprodusent, får vite noe som gjør henne overflødig - og blir en jobb for Arnold, som er spesialist i å «viske ut» alle spor etter folk som underskriver sin egen dødsdom ved å vitne mot slemminger. Pang, pang.

Actiongenren per i dag er imidlertid slik at en helst bør overgå forgjengeren, og Arnold har problemer med dette hver gang han ikke jobber med James Cameron (T2, True Lies). Med Eraser later det til at verken han eller noen av de andre involverte engang gidder å prøve - utover at manusstaben har kommet opp med et rekord- artet antall kjekkasmeldinger i «I'll be back»-skolen. Den nesten 50 år gamle trestammen vet imidlertid at hans dager som actionhelt er på heil, og understreker i stadig større grad sin personlige sjarm og selvironiske humor framfor overmenneskelige stunts.

Foreløbig er han enda på hjemmebane i Eraser - men undertegnede kommer ikke til å felle noen tårer idet safe, forutsigbare formulafilmer som dette er et tilbakelagt stadium for Kennedyklanens svarte får.

FilmMagasinet 5/96

Kathrine Kristiansen


En kvinne kommer helt tilfeldig over planer om en konspirasjon på høyt offentlig nivå. Hun søker tilflukt i "Federal Witness Protection Program", en hemmelig organisasjon som skal sikre identiteten og tilværelsen overfor vitner som er truet. Federal Marshall John Kruger blir hennes hjelpende hånd i organisasjonen, en mann som er kjent for å være så god til å viske ut identiteten hos vitner, at han bare blir kalt "Eraser". Men han har aldri tidligere beskyttet et vitne som synes å være truet av noen innenfor den organisasjonen han selv jobber, og som gjør gjentatte forsøk på å ta livet av kvinnen som har kommet over deres skumle planer.

Schwarzenegger er tilbake i en type rolle han ikke er ukjent med, og som han faktisk har kunnet leve med også etter "Last Action Hero". Filmens handling har klare konturer av paranoia-syndromet i amerikansk film, der de som man aller mest skulle stole på ikke nødvendigvis er det de gir seg ut for å være. Chuck Russell har taklet genremateriale bra tidligere også, kanskje aller best i "The Mask" og nyfilmatiseringen av "The Blob".

Film & Kino


Et utall av Hollywoods actionspesialister på manussiden har bidratt til Erasers nokså kompliserte og uhyre kostbare fødsel, men påtagelig nok er det fint lite i den endelige filmen som tyder på dette.

Forutsatt at du liker å se Arnold Schwarzenegger avfyre tunge automatvåpen med et glimt i øyet og en kjekk replikk på tungen er dette slett ikke så ille. Hvis du også setter pris på aldrende karakterskuespillere, i dette tilfellet James Caan, som psykotpater med drømmer om verdensherredømme,får du alt hva ditt lille hjerte kan begjære i Eraser.

Actiongenren per i dag er imidlertid slik at en helst bør overgå forgjengeren, og Arnold har har problemer med dette hver gang han ikke jobber med James Cameron (T2, True Lies). Den nesten 50 år gamle østerriske trestammen av en mann vet imidlertid at hans dager som actionhelt er på hell, og understreker i stadig større grad sin personlige sjarm og selvironiske humor framfor overmenneskelige stunts.

På kino


Hva sa pressen?

Actionfilm om våpenindustri og korrupsjon og Arnold som FBI-agent. " - har den gode slap-stick-farsens tempo, og dens sikkert aiennomførte crescendo-effekt, etter hvert som galskapen stiger. Og volden er mye mer parodisk enn skremmende eller sadistisk." (H.K Arb.) "Et par suverene overdrivelser til tross: Eraser er en god, meget underholdende og ganske spennende film i sin genre." (E.M.S. VG 4 poeng.)

Film & Kino


John Kruger jobber i den hemmelige tjenesten som beskytter vitner og gir dem ny identitet. Nå skal han beskytte vakre Lee Cullen. I sin jobb for et våpenproduserende firma, så hun det hun ikke skulle se og interessene til de mektige våpenprodusentene står på spill. Det John ikke vet er at også folk helt opp på regjeringsplan står bak det skitne spillet og at de medsammensvorne også finnes innenfor hans egen etat. Han og Lee må slåss mot de mektigste kreftene i verdens mektigste stat, i dette forrykende actiondramaet.

TVN 1999


John Kruger er FBI-agent. Han får i oppdrag å beskytte en ung kvinne og blir involvert i en konspirasjon som har forgreninger langt oppe i regjeringen.

NRK2 2002


Schwarzenegger på sitt beste

I denne actionfylte thrilleren spiller Arnold Schwarzenegger U.S Marshall John Kruger, en agent som har til oppgave å viske ut fortiden til føderale vitner i forbindelse med alvorlige trusler mot landets sikkerhet. Når Lee Cullen snubler over en plan om å selge et nytt supervåpen til en fiendtlig, fremmed stat, kommer John ”Eraser” Kruger på banen.

Lee Cullen (Vanessa Williams) arbeider i en stor våpenfabrikk, og oppdager ved en tilfeldighet at fabrikken selger nye, høyteknologiske våpen til internasjonale terroristgrupper med hjelp av fraksjoner innenfor USA.

John Kruger oppdager på sin side at prosjektet med å beskytte vitner som han arbeider med, har en muldvarp i huset – og den muldvarpen er sjefen hans, U.S. Marshall Robert Deguerin (James Caan).

Krugers eget liv er i fare, mens han prøver å beskytte Lee Cullen. Han må ”erase” hennes fortid – selv om han blir det neste målet.

NRK2 2005

Alle bilder av Eraser

Eraser (1996)

Produsent: Arnold Kopelson
Regi: Chuck Russell
Manus: Tony Puryear
Sjanger: action, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 55 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Arnold Schwarzenegger
"Eraser" John Kruger
James Caan
Robert Deguerin
Vanessa Williams
Lee Cullen
James Coburn
Beller
Robert Pastorelli
Johnny C
James Cromwell
Donahue
Danny Nucci
Monroe
Andy Romano
Harper
Nick Chinlund
Calderon
Gerry Becker
Morehart
Vis alle roller
Judy Campbell
Judy Campbell
Lea Thompson
Lea Thompson
Sharon Gless
Sharon Gless
Tom Berenger
Tom Berenger
Brooke Shields
Brooke Shields
Clint Eastwood
Clint Eastwood