Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nixon (1995)

Originaltittel: Nixon

President Richard M. Nixon var en av de mest gåtefulle personene i amerikansk politikk. Han var dårlig likt av det amerikanske folket, allikevel klarte han å bli valgt inn i det hvite hus - to ganger! Mange kjente ikke til hans personlighet, men her får vi se hvordan mennesket Nixon var - og ikke minst, detaljene rundt hendelsene som brakte hele hans administrasjon til fallit. Nixon var den eneste presidenten i amerikas historie som måtte gå av i vanære. I denne fantastiske og detaljrike filmen får vi se hvordan presidenten var som mann - og menneske.

Omtale

Premiere 3. mai 1996 Colosseum, Oslo.


Den som hadde ventet seg en grovt tilhugd nidvise om Richard Nixon kommer til å bli skuffet. Nixon er nærmest Oliver Stones kjærlighetserklæring til USAs mest forhatte president gjennom tidene. Stone identifiserer seg alltid med outsideren, og hvem var vel mer på utsiden enn den paranoide, sosialt hemmete bondegutten Richard Millhouse Nixon?

Anthony Hopkins er ikke særlig portrettlik Nixon, men den dyktige waliseren maner frem den gamle krigspresidenten med et steilt kroppspråk og uventede skift i stemmeleiet. Ikke engang den mest rabiate vietnamdemonstrant kan føle annet enn sympati for Hopkins' Nixon, særlig i de scenene der han virrer rundt i Det hvite hus om nettene. Da er han som kuldespøkelset i bøkene om Mumietrollet, som oppdaget at alt det forsøkte å nærme seg frøs til is eller døde. Ikke engang familiens hund tåler at Nixon klapper den.

Hopkins har en fremragende rollebesetning i ryggen. Paul Sorvinos Henry Kissinger ville lurt fru Kissinger. James Woods er troverdig som H.R. Haldeman, og Joan Allen både ser ut og låter som en omtenksom `Plastic Pat' Nixon.

Oliver Stone er ikke fullt så konspirasjonskåt i Nixon som i JFK, selv om de to filmene ikke har så ulik fortellermåte og tema. På tross av den tre timer lange spilletiden, tross de mange og lange snakkesekvensene, finnes det ikke et dødpunkt i Nixon.

En politisk thriller på sitt beste.

Terningkast 6 Mercy Sandberg-Wright

FilmMagasinet nr. 1 - 1996


Hva sa pressen? Film & Kino

Biografisk film om president Nixon, og et forsøk på å renvaske ham. " - et fantastisk, medrivende skjebnedrama er det. Skapt av en fortellerkunstens sanne mester - og med den samme kunstners sanne forakt for "sannhet". (E.M.S. VG 5 poeng.) "Filmen er i det minste den mest "ålreite" fra den meget kontroveriselle Stones hånd på svært lenge." (P.H. Aft.) " - filmvårens lengste, tyngste og styggeste bagatell." (H.K. Arb.)

Alle bilder av Nixon

Nixon (1995)

Produsent: Clayton Townsend
Regi: Oliver Stone
Manus: Stephen J. Rivele
Sjanger: politisk og drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 3 timer, 10 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Anthony Hopkins
Richard M. Nixon
Joan Allen
Pat Nixon
Powers Boothe
Alexander Haig
Ed Harris
E. Howard Hunt
Bob Hoskins
J. Edgar Hoover
E.G. Marshall
John Mitchell
David Paymer
Ron Ziegler
David Hyde Pierce
John Dean
Paul Sorvino
Henry Kissinger
Mary Steenburgen
Hannah Nixon
Vis alle roller