Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Copycat (1995)

Originaltittel: Copycat

Helen Hudson er psykolog med spesialitet på bestialske mordere. Hun skriver en bok om sine studier, og en gal mann etteraper boken hennes - og til slutt blir hun selv offer for galskapen. Hun unnslipper såvidt med livet i behold, og stenger seg inne i huset sitt sammen med sin trofaste tjener. Der blir hun raskt alkoholiker med epileptiske tendenser. Når en ny massemorder er på ferde, vet Helen hvem det er: Hun har lenge studert dette bestialske menneskesinnet. Hun forsøker å fortelle politiet hva hun vet uten å røpe sin identitet. Ganske snart har hun politiet på besøk. De vil gjerne at Helen selv skal hjelpe dem til å fakke morderen før flere uskyldige mennesker dør. Først må Helen overvinne sin egen frykt, deretter må hun sørge for å holde seg i live lenge nok til å lede politiet til den skyldige!

Omtale

Premiere 3. mai 1996 Klingenberg, Oslo.


Tøffe damer møtes når Sigourney Weaver og Holly Hunter møtes på norske lerreter i slutten av november (1995) i denne filmen. En rettspsykiater (Weaver) slår seg sammen med en ambisiøs politikvinne for å fakke en seriemorder. Morderen terroriserer San Francisco ved å kopiere en tidligere serimorder. Regien er ved britiske Jon Amiel ("På bølgelengde" og "Sommersby").

FilmMagasinet nr. 3 - 1995


Etter å ha sett massemordere i Red Dragon, Nattsvermeren, I sannhetens tjeneste og Seven, lurer jeg på om sjangeren trenger fornyelse. Det er nemlig ikke tilfeldig at denne filmen heter Copycat, eller `hermegås'.

En pågående og oppvakt mordetterforsker (Holly Hunter) må søke hjelp hos den mildt sagt nervøse psykologiprofessoren (Sigourney Weaver), fordi en massemorder er løs. Det eneste denne galningen ikke har til felles med sine kolleger i nevnte filmer, er at han kopierer beryktede drapsmenn. Filmen bruker virkelige navn på disse - hva nå de gjenlevende etter ugjerningene skulle mene om det har visst ingen tenkt på.

Weaver og Hunters innsatser er det positive ved Copycat. Spillet mellom dem er underholdende, noe jeg ikke alltid kan si om jakten på morderen. Intrigen skrider fram langs etterhvert velprøvde stier, og det gjør handlingen for lett å forutse.

Den britiske regissøren John Amiel sto bak den originale TV-serien The Singing Detective (basert på Dennis Potters manus) i 1987. Det bør være lov å forvente at han skulle være i stand til å finne mer spennende materiale enn denne middelmådige thrilleren.

Terningkast 3 Erlend Eskeland

FilmMagasinet


Kriminalpsykologen Helen Hudson er ekspert på massemordere, Under en forelesning legger hun fram materiale som sier at 90% av alle massemordere er hvite menn mellom 20 og 35. Det viser seg at en av dem befinner seg i forelesningssalen, og at han etter å ha overlistet sikkerhetsvaktene dreper en politimann og nesten tar livet av Hudson før han blir tatt. Tretten måneder senere er massemorderen fremdeles bak lås og slå, men Hudson sliter med sin egen angst etter den sterke påkjenningen det var å møte morderen ansikt til ansikt. Hun klarer ikke å forlate sin egen leilighet, og hun makter heller ikke å vende tilbake til sitt arbeide. Men når den kvinnelige drapsetterforskeren Monahan henvender seg til henne i en sak som ser ut til å dreie seg om en gal massemorder, så lokkes hennes interesse på nytt for noen av detaljene i saken. De står foran en massemorder med historisk kunnskap, han etterligner tidligere velkjente amerikanske massemordere.

Copycat er en film som følger i fotsporene til Nattsvermeren og den snart lanseringsklare Seven. Men ennå har ingen laget filmen på Brett Eaton Ellis' roman "American Psycho". Jon Amiel er best kjent for å ha stått for regi av den vellykkede TV-serien The Singing Detective etter manus av Dennis Potter.

Film & Kino


Hva sa pressen? Film & Kino

Grøsser om en seriemorder som kopierer drapsmetodene til tidligere kjente mordere. "Betent, ekkelt og sadistisk." (P.H. Aft.) " - en genuint guffen film..." (B.G. Mbl.) "intelligent og oppfinnsom thriller... Det er sjeldent i denne sammenheng å se så gode skuespillere som Weaver og Hunter, faktisk få brukbart skrevne karakterer. De har glimrende samspill og en tilstedeværelse der de utfyller hverandres roller." (O.K. Klassek.)


Amerikansk thriller fra 1995 der en kvinnelig psykiater blir terrorisert av en mann som kopierer beryktede drap. Kriminalpsykologen Helen Hudson har spesialisert seg på seriemordere. Etter å ha engasjert seg sterkt i en forbryters psyke, holdt hun selv på å bli drept av vedkommende.Nå sliter hun med psykiske problemer, og lider av frykt for store, åpne plasser. Derfor har hun isolert seg i sitt eget hjem, og hennes eneste kontakt med omverdenen er gjennom internet og assistenten Andy. Nå mottar hun skremmende trusler fra en seriemorder via nettet. Den ambisiøse politidetektiven M.J. Monahan er på sporet av dette syke monsteret. Hun ber om Helens hjelp til å sirkle ham inn. Helen gjenopplever marerittet fra da hun nesten mistet livet. Hun vet hvordan morderen tenker, og han vet hvor hun bor.

TVN


Amerikansk thriller fra 1995. Kriminalpsykologen Helen Hudson er ekspert på massemordere. Selv blir hun nesten drept av en av dem og sliter med store psykiske problemer etterpå. En kvinnelig drapsetterforsker henvender seg til henne. Saken gjelder en massemorder som tydeligvis har historiske forbilder, da han kopierer forbrytelsene til kjente massemordere.

NRK 2003


I en seriemorders sinn

Sigourney Weaver spiller en psykolog som er ekspert på seriemordere. Hun lider av agorafobi (angst for åpne plasser), og hennes eneste forbindelse med omverdenen er dataskjermen. Så begynner hun å få e-post fra en spesiell seriemorder.

Spenningen merkes fra første scene i denne thrilleren, hvor Sigourney Weaver gjør en glimrende innsats som kriminalpsykologen Helen Hudson, en kvinne som lider av et post traumatisk stress-syndrom. Humøret svinger opp og ned, angstanfall og panikk – alt som kjennetegner en person som kjemper mot depresjonen.

E-posten hun får av seriemorderen, som kopierer metodene til mer berømte seriemordere, er full av trusler. Den kvinnelige politibetjenten M.J. Monahan (Holly Hunter) er imidlertid på sporet etter morderen. Håpet er at morderen blir identifiser og uskadeliggjort, men tiden er knapp.

NRK2

Alle bilder av Copycat

Copycat (1995)

Produsent: Arnon Milchan
Regi: Jon Amiel
Manus: Frank Pierson
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 5 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Sigourney Weaver
Helen Hudson
Holly Hunter
Det. M.J. Monahan
Dermot Mulroney
Ruben Goetz
William McNamara
Peter Foley
Will Patton
Nicoletti
John Rothman
Andy
Harry Connick jr.
Daryll Lee Cullum
J.E. Freeman
Quinn
Bert Kinyon
Burt - purken