Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Silkesvarten (1994)

Originaltittel: Black Beauty

På slutten av 1800-tallet, i en lanterne-opplyst stall blir "Black Beauty" født, med en skinnende hvit stjerne på folens forhode. I løpet av tjue år følger vi den svarte hingsten gjennom gode og dårlige tider, med gode og dårlige eiere, trofaste venner og bitre fiender. Hele livet vil hingsten være avhengig av sine tobente følgesvenner, venner å stole på, venner man mister tilliten til, venner som får tilliten tilbake.

Omtale

Premiere: 2. juni 1995 Saga, Oslo


På slutten av forrige århundrede, i en lanterne-opplyst stall blir "Black Beauty" født, med en skinnende hvit stjerne på folens forhode. I løpet av tjue år følger vi den svarte hingsten gjennom gode og dårlige tider, med gode og dårlige eiere, trofaste venner og bitre fiender. Hele livet vil hingsten være avhengig av sine tobente følgesvenner, venner å stole på, venner man mister tilliten til, venner som får tilliten tilbake.

Filmen er i sin helhet innspilt i England, fra de grønnkledde markene på landet til de brosteinbelagte gatene i London. Hesten i filmen blir i virkeligheten spilt av to hester,Docs Keepin' Time og American Quarter Horse, og hesten har en stemme. Regissøren Caroline Thompson debuterer med denne filmen, men har tidligere en lang karriere som manusforfatter i USA.

Kalle Løchen

Film & Kino


Hva sa pressen?

Nyfilmatisering av Anna Sewells barnebok om hesten Black Beauty fra 1877, fortalt gjennom hesten selv. "Snill, pen og kjedelig." (E.B. Aft.)"Selvsagt et "must" for hesteglade, men også for dem med sans for en dyrehistorie uten disneysk fiksfakseri." (T.E. Dagbl. 4 poeng.) "Intensiteten i bildene, de alltid tilstedeværende fysiske hestelydene, de tette nærbildene, lysspillet i dyrets fine anatomi er glimrende. Dyreelskere, hestejenter og eldre venninner på bytur vil glede seg sterkt over denne filmen." (I.K.D. Klassek.)

Film & Kino


Det er få historier som har sjarmert flere barn enn nettopp den om Slikesvarten. Mange vil huske TV-serien som for noen år tilbake fikk mange unger til å grine foran TV-skjermene i de tusen hjem.

Denne filmatiseringen av den kjente historien er nok den som er mest tro til boken. Her er det nemlig Silkesvarten selv som forteller. Vi ser hele historien gjennom hestens øyne. Hvordan han blir solgt og solgt, og kommer fra det ene elendige stedet til det andre, mens den unge stallgutten Joe Green leter etter hesten for etterhvert å kjøpe den tilbake.

Historien forteller om dyremishandling og elendige levekår, og er i sp måte en tankevekker. Men først og fremst er det et sjarmerende og dramatisk eventyr for hele familien. For de hestegale jentene er dette en selvfølge. Det er heldigvis godt etter jul nå, ellers hadde man risikert en drøss med sippete jentunger som furter på julaften fordi de ikke fikk en hest i julegave... (De kunne jo bare ha den i garasjen!!)

Et klassisk engelsk eventyr spilt inn i England er flott underholdning på kalde vinterkvelder i Norge. Varmen fra filmen hjelper nesten litt på kulda som hyler rundt hushjørnene... (SG)

Filmspesialisten

(FSP 6)


Amerikansk familiefilm fra 1994 om hesten Silkesvarten og dens erfaringer hos de forskjellige menneskene som eier den i løpet av livet. Silkesvarten blir født i en stall i midt-England en gang på 1800-tallet. De neste 20 årene følger vi ham på hans opplevelser i livet, gode og dårlige eiere, snille og onde mennesker. Hele sitt liv er Silkesvarten avhengig av folkene som eier ham. Alt han ønsker er eiere som elsker ham og behandlet ham godt.

TVN 1998

Alle bilder av Silkesvarten

Trailer

Link til denne traileren

Silkesvarten (1994)

Produsent: Peter MacGregor-Scott
Regi: Caroline Thompson
Manus: Caroline Thompson
Sjanger: familiefilm
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 28 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

David Thewlis
Jerry Baker
Sean Bean
Farmer Grey
Jim Carter
John Manly
Peter Davison
Squire Gordon
Andrew Knott
Joe Green (ung)
Ian Kelsey
Joe Green (vuxen)
Alun Armstrong
Reuben Smith
Alan Cumming
Silkesvartens stemme
John McEnery
Mr. York
Eleanor Bron
Lady Wexhire
Vis alle roller
Judy Campbell
Judy Campbell
Lea Thompson
Lea Thompson
Sharon Gless
Sharon Gless
Tom Berenger
Tom Berenger
Brooke Shields
Brooke Shields
Clint Eastwood
Clint Eastwood