Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Restoration (1995)

Originaltittel: Restoration

Robert Merival er nettopp utnevnt til Kongelig Hundelege, etter en mirakuløs helbredelse av kongens yndlingshund. Han blir med ett medlem av kongens hoff, og kan boltre seg i ville fester, flotte klær og vakre kvinner. Alt dette forandres brått når han får beskjed om å gifte seg med kongens elskerinne. Dronningen er nemlig begynt å ane uråd, og da er det ikke noe som er mer effektivt enn at den antatte elskerinnen gifter seg! Ennå verre blir tingene når Merrivel etter hvert blir forelsket i sin nye kone! Men kongen vil da ikke finne seg i noe så uhørt! Eller?

Omtale

Hugh Grant har dukket opp både her og der i det siste. Denne gangen er han i godt selskap, med bl.a. Robert Downey jr., Meg Ryan, Sam Neill, David Thewlis. Michael Hoffman har regien i denne lystige fortellingen om en legestudent på 1600-tallet som får tittel som Kongelig Hundelege, men som er mer interessert i hunnene enn hundene.


Et storslagent historisk kostymedrama som på et forunderligvis unnlater å fenge. Årsaken ligger trolig i at regissør Hoffman ikke føler med sin hovedperson; Downeys innsats er det lite å utsette på når premissene først er lagt. En spennende tidsalder, rundt 1650, i et England hvor den puritanske Cromwell er styrtet og det dekadente kongeveldet har gjenoppstått. En ung medisinerstudent blir dratt inn i hoffet for å kurere en av kongens elskede cocker spaniels - han blir kongens yndling, faller i unåde, må gjenoppta legegjerningen, og faller i nåde igjen. Et livsløp som kunne vært skildret av Charles Dickens, men enda mer William Thackeray fordi hovedpersonen utvikler seg fra å være fullstendig tom til å bli god - uten noensinne å bli interessant. Hoffman holder avstand til sine personer, men uten å gi en ironisk distanse til historien. Filmens originaltittel burde vært ironisk da samfunnet som blir gjenoppbygget er korrupt og urettferdig. Når filmen likevel ikke blir kjedelig skyldes det en troverdig tidstegning - vi forstår absolutt hvorfor puritaneren Cromwell hadde gjort opprør mot det overfladiske og sløsende kongeveldet. Likeledes er det artig å følge Downeys legegjerning i brytningstiden mellom tro, overtro og vitenskap. Meg Ryan og Hugh Grant gjør to fine biroller, Ryan som irsk sinnsforvirret kvinne og Grant som eh.. eh.. hm.. hm.. Hugh Grant.

FilmMagasinet nr. 4 - 1996


Denne storproduksjonen nådde aldri norske kinoer, på tross av to Oscar-nominasjoner; beste scenografi og beste kostyme. Og det er virkelig en vakker film med fantastiske scener. Den lille sleipingen Merivel (Robert Downey Jr.) jukser og bedrar og får dermed en plass ved kongens hoff. Men det er ikke alltid like greit å holde seg inne med en lunefull konge, og snart blir Merivel støtt ut i kulda igjen. I andre roller ser vi bl.a. Hugh Grant og Ian McKellen, mens Sam Neill gjør en praktfull kongeskikkelse.

4 poeng KK

FilmMagasinet Nr. 4 1997


Kostymefilm med Hugh Grant og Meg Ryan Året er 1650 og vi befinner oss i et England hvor den puritanske Cromwell er styrtet og det dekadente kongeveldet har gjenoppstått. Den sleipe legestudenten Merivel (Robert Downey Jr.) lurer seg til en plass ved kongens hoff. Men det er ikke alltid like greit å være på godfot med en lunefull konge (Sam Neill), og snart blir Merivel støtt ut i kulden igjen. Den unge medisinerstudenten Merivel dukker opp på hoffet for å kurere en av kongens elskede cocker spaniels. Han blir straks kongens yndling og får tittelen "Kongelig Hundelege". Det varer imidlertid ikke lenge før han faller i unåde på grunn av sin vellystige natur. Hundelegen er nemlig mer interessert i hoffets vakre kvinner enn i kongens syke hunder, og Merivel må kjempe en innsmigrende og innbitt kamp for igjen å oppnå kongens gunst.

Overtro og vitenskap "Restoration" gir en troverdig tidstegning av 1600-tallets sammensatte virkelighet - og øker forståelsen for hvorfor puritaneren Cromwell gjorde opprør mot det overfladiske og sløsende kongeveldet. Vi får også et innblikk i legegjerningens forhold i denne brytningstiden mellom tro, overtro og vitenskap.

Storslagent Denne storproduksjonen nådde aldri norske kinoer, på tross av Oscar-nominasjoner for beste scenografi og beste kostyme. "Restoration" er et storslagent, historisk kostymedrama med mange vakre scener. I tillegg til Robert Downey Jr. finner vi blant andre Hugh Grant og Ian McKellen i sentrale roller. Meg Ryan spiller en irsk, sinnsforvirret kvinne og Sam Neill gjør en praktfull kongeskikkelse. Det er Michael Hoffman som har regien for denne lystige fortellingen.

TV2 2000

Alle bilder av Restoration

Restoration (1995)

Produsent: Cary Brokaw
Regi: Michael Hoffman
Manus: Rupert Walters
Sjanger: komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 58 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Robert Downey Jr.
Robert Merivel
Sam Neill
Charles II
David Thewlis
John Pearce
Polly Walker
Celia
Meg Ryan
Katherine
Ian McKellen
Will Gates
Hugh Grant
Finn
Hugh McDiarmid
Ambrose
Mary Macleod
Jordmor
Mark Letheren
Daniel
Jesse Bradford
Jesse Bradford
Kylie Minogue
Kylie Minogue
Bruce McDonald
Bruce McDonald
Irwin Winkler
Irwin Winkler
Johannes Meyer
Johannes Meyer
John Karlen
John Karlen