Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Sophie Scholls siste dager (2005)

Basert på en sann historie om den tyske studenten Sophie Scholl, som jobbet for å fremskynde det tredje rikets undergang.

Hele saken (763 ord)

En shopoholikers bekjennelser

Rebecca Bloomwood er en livsglad jente som er veldig god til å shoppe - litt for god kanskje.

Hele saken (1067 ord)

Yatzy

Yatzy er en norsk ungdomsfilm om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv.

Hele saken (437 ord)

Che - Argentineren

Første filmen av to frittstående deler om Che Guevara. Premieredato: 20.03.09

Hele saken (159 ord)

Sannhetsjegeren - Historien om Tore Sandberg og Fritz Moen (2009)

Dokumentar om av justismordet av Fritz Moen og medias forhåndsdømming av saken.

Hele saken (2134 ord)

Rødt hav (1995)

Originaltittel: Crimson Tide

De Oscar - belønnede skuespillerne Gene Hackman og Denzel Washington spiller hovedrollene i thrilleren "Rødt hav". Stridsveteran og skipssjef Frank Ramsey og hans ferske orlogskaptein Ron Hunter havner i den største verdensomfattende krisen siden Cuba-krisen.

Ombord på atomubåten USS Alabama setter de kursen mot Russland der ultranasonalister truer med å starte 3. verdenskrig. Men når de mottar en ubekreftet ordre om å benytte sine atomraketter er Ramsey og Hunter uenige i om de skal utføre orderen. På grensen til atomkrig bryter det ut et mytteri som kan komme til å avgjøre menneskehetens skjebne.

Omtale

Blu-Ray-utgivelsen:

Superstjernene Denzel Washington og Gene Hackman spiller mot hverandre i den intensive actionthrilleren Rødt Hav, som nå finnes på Blu-ray™ disc. I andre roller ser vi Viggo Mortensen og James Gandolfini. Opplev hvordan den nervepirrende spenningen bringes til bristepunktet i dette fantastiske formatet! Midt under en verdenskrise får atomubåten USS Alabama ordre om å avfyre sine kjernevåpenmissiler – noe som vil innebære starten på tredje verdenskrig! Men når fartøysjefen og befalet hans braker sammen over om de skal følge ordren eller ikke, starter en dramatisk maktkamp under havoverflaten. Se hver eksplosiv billedrute i knivskarp 1080p-oppløsning, mens den ukomprimerte 24-bits, 48 khz, 5.1 surroundlyden ryster deg. Se, hør og opplev den intense kampen om kontrollen over USS Alabama i Blu-ray high definition!


Det har vært et internt opprør i Russland, og den nye makthaver truer USA med atomvåpen. En amerikansk U-båt med atomvåpen sendes ut for å avskjære angrepet. U-båten kommer i posisjon og mottar den første ordre om å avfyre en atomrakett mot den russiske atombasen. Den nødvendige annengangsbekreftelsen av ordren blir ikke mottatt skikkelig pga. feil i radiosystement. Skal man anta at også den andre avsendte ordren tilsier at atomraketten skal avfyres og hele menneskeheten utsettes for trussel om utslettelse? Dette er foranledningen til et internt oppgjør mellom kapteinen og hans nestkommanderende...


Kult! U-båt-film! Jeg tror jeg har sett alt i sjangeren, og den følger oppskriften til punkt og prikke. Mytteri, torpedoer, masse fancy teknologi som skrangler og blinker når vannet fosser inn, klamme og bleke fjes - hele pakka. Det er til og med en intern spøk med "Enemy Below" (1957) med Robert Mitchum. Hva mer kan vi svorne U-fans forlange?

Gene Hackman spiller utvokst og halvtemmet villstyringen med kapteinuniform, og er på sitt mest forlig sjarmerende. Denzel Washington er hans nestkommanderende, en college-utdannet fyr med de riktige, liberale meningene. De fører en amerikansk atomubåt, som legger seg midt i Stillehavet for å besvare atomraketter fra den i action-sammenheng etterhvert noe utslitte russiske nasjonalistlederen. Ordren om å sende ut masseødeleggelsesvåpnene kommer, men er det den endelige ordren?

Washington og Hackman er fin-fine sjøfolk, og jeg digger vilt når Hackman sier "dismissed, sailor", med den store sigaren sin, godt plantet i munnviken. Scenografien er ikke tatt så langt ut i high-tech'en som i "Jakten på Rød oktober", men er våt, mørk og nødtørftig. Det kler manuset, som faktisk legger en del vekt på dramaet mellom menneskene ombord, mer enn en kanskje kunne forvente av en slik produksjon.

OK. Det må nevnes at filmen er temmelig oppskriftsmessig. Regissør Tony Scott, som kanskje har en grei med uniformer (kf. "Top Gun" (1986)), mestrer alle grepene i boka, men lager ingen nye. Nåja, han har i alle fall skjønt at ventingen, uten mulighet til å gjøre noe, kan være en mer effektiv spenningsbygger under vann enn vill panikk hele tiden.

Sammenlignet med for eksempel Wolfgang Petersens mesterlige "Das Boot" (1981), kommer "Rødt hav" til kort. Men med "Jakten på Rød oktober" er den en jevn match.

Utmerket underholdning.

Karakter M- Erlend Eskeland

FilmMagasinet nr. 3 - 1995


Hva sa pressen?

Thriller om en atomubåt i den kalde krigen. "Dette er kvalitetsspenning på høyt amerikansk nivå - uten åpenbare lyter. (J.S. VG 4 poeng.) "Med sine tøffinger med reservasjoner, og en spenning så det holder, fornyer Rødt hav effektivt en på mange måter utbrukt filmformel rundt en dommedagsaktig atomtrussel på en kreativ måte. Til tross for at tvilen rundt hva som må gjøres blir vel stor når faren er som størst, redder filmen seg gjennom den spektakulære fortellermåten som blir underholdning i seg selv, med en imponerende koreografi som matcher tonene av et mannskor og en pompøs orkestermusikk. Når formen blir opplevelsen, virker selv det militære tiltalende." (O.K. Klassek.)

Film & Kino


Rødt hav er en glimrende film. Den er så godt og realistisk laget at man faktisk får følelsen av at det hele er en biografisk film, og man må flere ganger underveis riste tankene av seg og si: Slapp av, det er jo bare en film!

Atomubåter er av de mest dødbringende krigamaskiner som noensinne er bygget av mennesker. Fra dypet har de muligheter til å spre død og fordervelse til hele nasjoner. Filmen tar opp et brennaktuelt tema: Hva skjer dersom det blir krig? Vil de som sitter der nede i dypet virkelig trykke på knappen og sende sine dødbringende atomvåpen avgårde mot en fiende? Vel vitende at de i samme sekund mest sannsynlig sørger for at de ikke har noe å vende hjem til? Det har vært laget mange filmer om atomkriger. Også Rødt hav spiller på alles redsel for dette verste av alle grusomme mareritt. Med en glimrende Denzel Washington i hovedrollen som den tenkende offiseren, og Gene Hackman som den gamle militæren som blindt følger prosedyrer og ordre blir det hele en eksplosiv drakamp vi sjeldent har sett festet til film.

Det er nesten utrolig at en film som nesten uten unntak legger handlingen til en ubåt under havflaten kan bli så spennende og nervepirrende. Man føler også underveis virkelig med mannskapet som må gjennomgå en rekke store psykiske påkjenninger. Men det er de jo trenet for, eller hva? (SG)

Filmspesialisten

(FSP 8)


Det har vært et internt opprør i Russland, og den nye makthaveren truer USA med atomvåpen. En amerikansk ubåt med atomvåpen sendes ut for å avskjære angrepet. Ubåten kommer i posisjon og mottar den første ordre om å avfyre en atomrakett mot den russiske atombasen. Den nødvendige bekreftelsen av ordren blir ikke mottatt skikkelig på grunn av feil i radiosystemet. Skal man anta at også den andre ordren bekrefter at atomraketten skal avfyres og hele menneskeheten utsettes for trussel om utslettelse? Dette er foranledningen til et internt oppgjør mellom kaptein Ramsey og hans nestkommanderende Hunter.

I atomalderen er krig den verste trussel

Ramsey (Gene Hackman) spiller en villstyring med kapteinuniform, og er på sitt beste farlig sjarmerende. Han er av den gamle militære typen som lytter til ordrer og utfører dem uten å tenke selv. Hunter (Denzel Washington) er hans nestkommanderende, en utdannet fyr med de riktige, liberale meningene. Sammen fører de en amerikansk atomubåt, som legger seg midt i Stillehavet for å besvare atomraketter fra russerne.

Spørsmål som skremmer

"Rødt hav" spiller på det mange frykter mest - den usynlige krigen. Vil de som sitter der nede i dypet virkelig trykke på knappen og sende sine dødbringende atomvåpen avgårde mot en fiende? Vel vitende at de i samme sekund mest sannsynlig sørger for at de ikke har noe å vende hjem til?

Til tross for en meget god mottakelse hos publikum ble "Rødt hav" bare nominert til en Oscar.

TV2 2000


Russiske rebeller tar kontroll over en atomvåpenbase og truer med å sende en atombombe mot USA. USA svarer med å sende ubåten USS Alabama for å patruljere i russiske farvann. Men atomubåten har tilstrekkelig med atomraketter til å starte en ny verdenskrig...

TV3 2003


Det har vært et internt opprør i Russland, og den nye makthaveren truer USA med atomvåpen. USA svarer med å sende ubåten USS Alabama inn i russisk farvann. På grensen til atomkrig bryter det ut et mytteri som kan komme til å avgjøre menneskehetens skjebne.

TVN 2007

Alle bilder av Rødt hav

Trailer

Link til denne traileren

Rødt hav (1995)

Produsent: Don Simpson
Regi: Tony Scott
Manus: Michael Schiffer
Sjanger: action, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 56 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Denzel Washington
Uspesifisert rolle
Gene Hackman
Uspesifisert rolle
Matt Craven
Uspesifisert rolle
Viggo Mortensen
Uspesifisert rolle
George Dzundza
Uspesifisert rolle
James Gandolfini
Uspesifisert rolle
Rocky Carroll
Uspesifisert rolle
Michael Caine
Michael Caine
Wolfgang Petersen
Wolfgang Petersen
Billy Crystal
Billy Crystal
Johan Jacobsen
Johan Jacobsen
John Byrum
John Byrum
John McCallum
John McCallum
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid