Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Casper (1995)

Originaltittel: Casper

Casper er et lite spøkelse som er veldig trist, for han har ingen venner. Alle er redde for ham. Han aner imidlertid håp når han ser på TV at det finnes en spøkelses-psykolog. Ennå bedre blir det når den slemme eieren av huset han bor i sender bud på den spesielle legen for å drive Casper ut av huset. Nå skal sant sies at Casper slett ikke er problemet. Det er de tre andre spøkelsene som også bor i huset som lager leven og ugagn.

Omtale

Premiere 28. juli 1995 Colosseum, Oslo

-


Kan du huske tegneserien om det lille, vennlige spøkelset Casper, som ikke kunne noe for at han alltid skremte alle han traff? Filmen har Steven Spielberg med på produsentsiden, og regisseres av spillefilmdebutant Brad Silberling, som kanskje står litt tryggere med viten om hva hans produsent har fått til, og med halvparten staben fra Roger Rabitt. I hovedrollen (blant menneskene) finner vi kat Harvey, den tungsindige jentungen fra The Addams Family. Eric idle fra Monty Python har også en rolle.

FilmMagasinet nr. 2 - 1995


Trivelig og upretensiøs liten sak om det vesle, vennlige spøkelset Casper (finnes den tegneserien ennå?). Han bebor et gammelt hus med sine tre slemme onkler. Huset blir arvet av en om mulig enda slemmere dame som vil finne en skatt i kjelleren. For å komme dit må hun bli kvitt gjengangerne, og hyrer en spøkelses-psykolog(!) (Bill Pullman), som med sin unge datter (Christina Ricci) flytter inn for å gi åndene terapi.

Steven Spielberg har hatt fingrene borti denne filmen, og det merkes. Den hopper bukk over et par normer for historiefortelling for å gi plass til det forvokste guttunger som Spielberg er mest opptatt av: Spesialeffekter. Denne filmen kunne lett blitt en ny "Jurassic Park", der det bare var data-triksingen som var morsom. Her har imidlertid Christina Ricci hovedrollen (jenta fra "Mermaids" og ikke minst "The Addams Family"), og hun er fabelaktig.

Hun er langt mer troverdig når hun må spille mot luft (dataanimasjonen blir jo lagt på etterpå), enn sine eldre og langt mer rutinerte medspillere. Data-figurene er faktisk ikke så papp-aktige som denne anmelderen fryktet.

En advarsel til foreldrene er på sin plass. Den noe lemfeldige omgangen med døden vil kanskje skremme ungene, og er sikkert ikke så lett å forklare.

Karakter: M- Erlend Eskeland

FilmMagasinet nr. 4 - 1995


Hva sa pressen?

Spøkelseshistorie om det snille spøkelset Casper som ønsker seg en venn. " - en suveren oppvisning av visuelle effekter - og lite annet." (E.W.A. Dagbl. 3 poeng.) " - ikke sjelden er de helt i nærheten av å lykkes. Men noe mangler - spontan sjarme, gnisten av magi, av lidenskapelig, poetisk innforlivelse i barne-fantasiens verden." (H.K. Arb. 3 poeng.) " - strander ved å skulle tilfredsstille en hel familie på en gang." (K.A. Klassek.)

Film & Kino


Casper er nok en storsatsing av Steven Spielberg, som er en av produsentene. Han har som kjent kastet seg over flere ambisiøse prosjekter før, og dette står det også respekt av.

Casper er et lite spøkelse som er veldig trist, for han har ingen venner. Alle er redde for ham. Han aner imidlertid håp når han ser på TV at det finnes en spøkelses-psykolog. Ennå bedre blir det når den slemme eieren av huset han bor i sender bud på den spesielle legen for å drive Casper ut av huset. Nå skal sant sies at Casper slett ikke er problemet. Det er de tre andre spøkelsene som også bor i huset som lager leven og ugagn.

Det blir ennå verre når det viser seg at den såkalte spøkelses-psykologen aldri har sett et spøkelse før!!! Derimot tar han det ganske pent, og datteren hans Kat virker som en fin venn for Casper.

Selvsagt er spesialeffektene enorme og svært imponerende. Noe annet hadde vi ikke ventet fra Spielberg's produksjonsselskap. De to hovedrolleinnehaverne Bill Pullman (Dr. Harvey) og Kristina Ricci (Kat) gjør også gode jobber. Det er tross alt en komplisert oppgave å være skuespiller når du ikke ser motspillerene dine fordi de først blir til i spesialeffekts-studioet etterpå!

Casper er en morsom og underholdende film for hele familien. Den er heller ikke så barnslig at voksne ikke kan le av den, tvert imot! (SG)

Filmspesialisten

(FSP 8)

Alle bilder av Casper

Casper (1995)

Produsent: Steven Spielberg
Regi: Brad Silberling
Manus: Sherri Stoner
Sjanger: komedie og animasjon
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 41 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Christina Ricci
Kat Harvey
Bill Pullman
Dr. James Harvey
Cathy Moriarty
Carrigan Crittenden
Eric Idle
Dibs
Chauncey Leopardi
Nicky
Spencer Vrooman
Andreas
Malachi Pearson
(Caspers stemme)
Ben Stein
Rugg
Don Novello
Uspesifisert rolle