Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Richard III (1996)

Originaltittel: Richard III

I 1930 -årene raser det en blodig borgerkrig i England. En krig som slutter med henrettelse av kongen. Hans etterfølger Edward og hans kone Elisabeth har tre barn og tronen synes sikkert i mange år fremover. Men Edwards bror, den pukkelryggede og forkrøplende folkeføreren Richard har andre planer! Dette er en modernisering av William Shakespeare's berømte drama - hvor scenen er satt til en fiktivt England rett før annen verdenskrig.

Omtale

Premiere 13. desember 1996 Filmteatret, Oslo.


Shakespeares skuespill flyttet til moderne tid.

(Filmtilsynet)


Hva sa pressen?

Etter Shakespeares drama lagt til 30-årenes England. - en sann svir av en film. Djevelsk velspilt, galopperende banal, heidundrende spekulativ, uhemmet i alt sitt vesen. Den nærmer seg stygt den totale filmopplevelsen... (J.S. VG 5 poeng.) I Loncraines hender er det shakespearske tyvegodset blitt energisk, prangende, teatralsk underholdning med appell til et relativt bredt film-publikum. Men filmkunst er denne Richard III i alle fall ikke. (H.K.

Aft.)


Richard III Shakespares klassiske tragedie Richard III er festet til lerretet en rekke ganger. En av de mest vellykkede versjonene er fra 1995, der handlingen er lagt til et facistisk, Hitler-inspirert England på 30-tallet. Skuespillerprestasjoner, kostymer, atmosfære og ikke minst Ian McKellens fabelaktige manus gjør dette til en film du bør unne deg å se. I tillegg til sin utradisjonelle og glimrende versjonering bidrar McKellen med en sterk, nesten hypnotisk tolkning i hovedrollen som den maktsyke, grusomme og tragiske karakteren Richard III. Slik sett blir filmen sterkt preget av McKellens hånd, til tross for at regissør Richard Loncraine også har sin del av æren for resultatet.

Facistisk England

Et tenkt facistisk England på 30-tallet gir en perfekt og spennende ramme til Shakespare-dramaet. Vi følger Richards løgnaktige og svikefulle vei til tronen, i et samfunn som gir uhyggelige assosiasjoner til Nazi-Tyskland. Shakespeare`s fortelling og dialog understreker på genialt vis det facistiske regimets karakter.

I følge kritikerne er dette både en modig og original tolkning av Shakespare. Og ikke nok med det; den lykkes på alle plan. Blant de gjennomført gode skuespillerprestasjonene bør man foruten McKellens egen, trekke frem Maggie Smith som Richard`s mor som nesten ikke makter å legge skjul på den avskyen hun føler for sin egen sønn. Nigel Hawthorne er glimrende i rollen som Richards bror som effektivt blir ekspedert til fangetårnet, mens Adrian Dunbar gir begrepet grusomhet en ny dimensjon som Richards bølle.

TV2

Alle bilder av Richard III

Richard III (1996)

Produsent: Lisa Katselas Pare
Regi: Richard Loncraine
Manus: Ian McKellen
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 45 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Ian McKellen
Rikard III
Annette Bening
Dronning Elisabeth
Jim Broadbent
Buckingham
Robert Downey Jr.
Hertug Rivers
Nigel Hawthorne
Clarence
Kristin Scott Thomas
Lady Anne
Maggie Smith
Hertuginnen av York
John Wood
Edvard IV
Adrian Dunbar
James Tyrell
Dominic West
Henry Richmond
Jesse Bradford
Jesse Bradford
Kylie Minogue
Kylie Minogue
Bruce McDonald
Bruce McDonald
Irwin Winkler
Irwin Winkler
Johannes Meyer
Johannes Meyer
John Karlen
John Karlen