Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Elsk meg i morgen (2005)
22:15 - TV2
Imaginary Heroes (2004)
23:15 - NRK1
Byen er stille (2001)
23:25 - SVT1
Rått parti (1986)
23:45 - TV4
Forbrytelser (2003)
00:10 - TV2
The Deal (2005)
00:45 - TVN

TV-program for de nærmeste dagene

Dolores Claiborne (1995)

Originaltittel: Dolores Claiborne

Produsent: Taylor Hackford
Regi: Taylor Hackford
Manus: Tony Cilroy
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 11 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Kathy Bates
Dolores Claiborne
Jennifer Jason Leigh
Selina St. George
Judy Parfitt
Verna Donovan
Christopher Plummer
Detektiv John Mackey
David Strathairn
Joe St. George
John C. Reilly
Konstabel Frank Stamshaw
Eric Bogosian
Peter
Ellen Muth
Unge Selina
Bob Gunton
Mr. Pease
Roy Cooper
Magistraten
Vis alle roller

Dolores Claiborne er en kvinne fra arbeiderklassen som mistenkes for to mord. Første gang var da mannen hennes døde, og andre gang da arbeidsgiveren døde under mystiske omstendigheter. En hevngjerrig politimann som ikke lyktes i å få henne dømt første gangen, er sikker på at hun er skyldig, og det er også Dolores' datter ...

Omtale

Kathy Bates spiller tittelrollen i denne Stephen King-baserte thrilleren. Dolores er en bitter gammel kvinne som er beskyldt for drap på sin arbeidsgiver og rike husvertinne Vera Donovan. Nyheten om dette når datteren Selena St.George, en suksessrik journalist i New York. Hun reiser hjem til byen i New England, et sted hun ikke har besøkt på over 10 år. Gjensynet med den lille byen, og menneskene der, vekker vonde minner hos Selena. Det er blant annet minner om hennes alkoholiserte far, som døde i en ulykke under en solformørkelse. Også den gang ble Dolores beskyldt for å ha drept ham, men hun ble aldri tiltalt. En politimann er overbevist om hennes skyld i begge drapene, og er fast bestemt på å bringe henne inn for retten.

Sist Kathy Bates figurerte i en Stephen King-thriller var Misery, og det er til dags dato en av de beste filmatiseringene av Kings bøker. Taylor Hackford var toneangivende på den melodramatiske fronten på 80-tallet med filmer som En offiser og en gentleman og Mot alle odds. Sist så vi ham i brødredramaet Blodets bånd.

Film & Kino


Ligg unna denne filmen hvis du vil slappe av og kose deg !

Denne er så god at du kommer til å bli grepet, enten du vil eller ei.

Cathy Bates er ikke Hollywoods vakreste, men hun får de beste rollene. Tittelrollen her hvor hun fremstiller den bitre og ikke helt sympatiske Dolores med 20 års mellomrom er krevende. Tolkningen hennes er perfekt. Jason Leigh som ikke har overbevist denne anmelderen i sine tidligere frustrerte roller, leverer 100 % her som datteren. Igjen får Bates et utmerket utgangspunkt av Stephen King (som i "Misery"). King har lenge hatt ambisjoner om å bli en bedre forfatter og løsrive seg fra effekter som zombier, sinnsyke og hevngjerrige dyr for å lage en historie. I historien om "Dolores Claiborne" har han lykkes. Regissør Hackford har tidligere vist at han er en profesjonell underholder ("En offiser og en gentleman"), nå klarer han lage film med dybde, uten at det går på bekostning av underholdningen. Denne filmen er et feministisk knyttneveslag fra herrene Hackford og King.

Bates spiller en arbeiderklassekvinne som for annen gang blir mistenkt for mord. Det første på sin mann, det andre på sin arbeidsgiver. En hevngjerrig politimann som mislykkes i å få henne dømt for det første, og hennes datter som stakk da faren døde, kommer til Bangor, Maine (Stephen King-land), begge overbevist om at "Dolores" er skyldig. Ved hjelp av tilbakeblikk får vi sannheten om de to "mordene".

Pensjonert purk, massemor(d), incest, klassekamp og kvinnefrigjøring kan ikke gjøres bedre!

Karakter: M+ Dag Tufte

FilmMagasinet nr. 5 - 1995


Hva sa pressen?

Psykologisk thriller etter en novelle av Stephen King, om en enke som pleier en rik, eldre dame som dør under mystiske omstendigheter, og hun mistenkes for mord. "Den drevne Hackford gjør likevel filmen ekstra dramatisk med sitt solide håndverk, Han veksler ofte og fint mellom fortid oh nåtid ved å operere med to ulike farveskalaer - varme og kalde."(P.H. Aft.) "Av dette gjør Taylor Hackford (regi) en bra blanding av melodrama og spenningsfilm. Men han hadde stått betydelig svakere uten talenter som Bates og Jason Leugj på rollelista." (T.E. Dagbl. 4 poeng.) "Men det hele er egentlig bare en ubehagelig morbid såpe-opera, som Taylor Hackford - en regissør med et visst talent - tydeligvis tror han kan sublimere til en slags filmkunst, ved anvendelse av en registil jeg er fristet til å karakterisere som simulert følsomhet." (H.K. Arb.)

Film & Kino


Det er sjeldent man ser Kathy Bates i en dårlig filmrolle. Dette er intet unntak. I rollen som Dolores får Kathy virkelig mange strenger å spille på, og som den forsmådde husmoren i småby-Amerika er hun nydelig. Man kan formelig smake bitterheten hennes gjennom TV-skjermen. Og det er nettopp bitterhet som er nøkkelordet for Dolores' liv. Ikke nok med at hun ble beskyldt for å ha drept sin egen mann for mange år siden, men nå reises mistankene mot henne igjen: Denne gang er det hennes arbeidsgiver som er offeret.

Datteren spilles like overbevisende av Jennifer Jason Leigh. Hun har forlengst flyktet fra hjembyen og barndomshjemmet, men får høre at moren på nytt er i politiets søkelys. Hun tar en vanskelig beslutning: Hun drar tilbake for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Før hun drar hjem til gamle trakter har hun allerede gjort seg opp en mening om saken: Dolores er skyldig! Spørsmålet er bare om hun drar hjem for å få bekreftet sine mistanker eller å bevise at de er feil!

Dolores Claiborne er en mesterlig spenningsfilm hvor skuespillerprestasjoner står i høysetet. Imponerende er også birollene som støtter opp rundt et allerede sterkt galleri. Filmen er et mustfor filmelskere! (SG)

Filmspesialisten

(FSP 6)


Mor-datter-krig, pensjonert klassekamp og kvinnefrigjøring kan neppe skildres bedre enn det blir gjort i Dolores Claiborn. Et feministisk knyttneveslag fra herrene Taylor Hackford & Stephen King. Ute i juni.

FilmMagasinet nr. 4 - 1996


Dolores Claiborne er en kvinne fra arbeiderklassen som mistenkes for to mord. Første gang var da mannen hennes døde, og andre gang da arbeidsgiveren døde under mystiske omstendigheter. En hevngjerrig politimann som ikke lyktes i å få henne dømt første gangen, er sikker på at hun er skyldig, og det er også Dolores' datter ...

NRK 1999


Dolores Claiborne er en kvinne fra arbeiderklassen som mistenkes for to mord. Første gang var da mannen hennes døde, og andre gang da arbeidsgiveren døde under mystiske omstendigheter. En hevngjerrig politimann som ikke lyktes i å få henne dømt første gangen, er sikker på at hun er skyldig, og det er også Dolores' datter ...

TVN 2005

Alle bilder av Dolores Claiborne
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon