Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Når du minst venter det.. (2003)

Kan en mann med dragning mot yngre modeller takle moden kjærlighet?

Hele saken (643 ord)

Sophie Scholls siste dager (2005)

Basert på en sann historie om den tyske studenten Sophie Scholl, som jobbet for å fremskynde det tredje rikets undergang.

Hele saken (773 ord)

En shopoholikers bekjennelser

Rebecca Bloomwood er en livsglad jente som er veldig god til å shoppe - litt for god kanskje.

Hele saken (1068 ord)

Yatzy

Yatzy er en norsk ungdomsfilm om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv.

Hele saken (437 ord)

Che - Argentineren

Første filmen av to frittstående deler om Che Guevara. Premieredato: 20.03.09

Hele saken (159 ord)

Desperado (1995)

Originaltittel: Desperado

Het, kruttsterk og rå action blir det med Antonio Banderas i rollen som El Mariachi i oppfølgeren til regissør Robert Roderiguez’ kritikerroste debutfilm. Denne gangen stuper den høye mexikaneren ned i mørke grenseland i det han følger de blodige sporene til narkotikakongen Bucho, som han skal hevne seg på for å ha drept hans elskede og skutt i stykker gitarhånden hans. Med hjelp fra sin beste venn og en vakker bokhandler, utfordrer El Mariachi en hær av desperadoer for å komme Bucho til livs. Hans tørst etter hevn har ført ham på ville veier, og den eneste som kan redde ham er vakre Carolina med sine mystiske øyne og brennhete sjarm.

Omtale

En naturlig oppfølger, eller en ny filmatisering, av Rodriguez debutfilm El Mariachi. Hovedpersonen er en moderne kriger, delvis med westernreferanser og som ridder, men mest av alt en desperado med latinsk kombinasjon av matador og danser. Vi møter en mann uten navn som farer hodestups inn i en brutal underverden når han følger de blodstenkte sporene av den siste store mexicanske narkotikakongen Bucho. Med hjelp av en god venn, og en vakker bokhandler, tar "the mariachi" et oppgjør med Bucho og hans hær av desperadoer, og etterlater selv en mengde blod i sine spor. En "mariachi" er en reisende trubadurfigur, i Rodriguez' filmer reiser han rundt med en gitarkasse fylt med våpen. Det er en forvirret personlighet, som nærmest skjebnebestemt har havnet på temmelig ville veier, og den eneste som kan redde ham er den vakre Carolina med sine mystiske øyne og brennende romantiske sjarm.

Desperado er en genrefilm som tegner sine figurer og situasjoner med grov pensel. Rodriguez liker sine typer, og lager sine filmer på forholdsvis små budsjetter, og han har opgså en fortid som tegneserieforfatter, samt at han har produsert en rekke kortfilmer på super-8 og video.

Film & Kino


Unge Robert Rodriguez, som fikk betydelig oppmerksomhet med sin no-budget "El Mariachi", har fått noen millioner for å leke seg med nye actionøvelser. Ellevillt blir det i "Desperado", der storsjarmøren Antonio Banderas ikler seg rollen som "El Mariachi". Gitarkassa er stappfull av heavy våpenutstyr, og Rodriguez koreograferer folk og våpen til skyteepisoder du knapt har sett maken til, og selv når man tar underholningsvoldsmenn som John Woo og Quentin Tarantino med i sammenligningen.

Barscenene i begynnelsen er hysteriske, der Steve Buscemi og Tarantino er gjester før Banderas beviser at han kan mer enn å synge og spille gitar, på sin hevngjerrige ferd. Åpningscenen er forøvrig nesten identisk med Buscemis egen kortfilmdebut, "What Happened To Pete?", en historie som Rodriguez likte så godt at han "stjal"den til sin egen film, og Buscemi er perfekt i rollen som den fremmede som varsler død og fordervelse.

Uten hemninger bærer det av sted, med kuler krutt, flammer og elskov; fargerikt, humørfylt og ultravoldelig. Banderas møter blant annet den sexy Carolina, talentfullt spilt av Salma Hayek. Regissøren av ¦Desperado+ har tidliger laget tegneserier, her er hans serieverden overført til levende filmbilder. Så voldsomt at det sikkert vil sjokkere noen, og glede langt flere. Rodriguez har jobbet effektivt for at filmen skal se 10 ganger dyrere ut. For å få plass til sine nye varianter av skuddvekslinger, har Rodriguez tatt lett på fortelling og personregien. Men det tilgir jeg gjerne. Desperado" er 10 ganger mer festlig enn "Die Hard i New York".

Karakter: M Tommy Lørdahl

FilmMagasinet nr. 5 - 1995


Hva sa pressen?

Oppfølger av debutfilmen El Mariachi fra 1992 om revolvermannen og gitaristen som vil hevne narkotikagangstere som har drept hans kjæreste. "Dette er begavet utført, fast, musikalsk. Men jeg føler likevel behov for å distansere meg fra den stiliserte volden. Den blir bare som et musikalsk element, eller en serie stunts, uten gnist av moralsk refleksjon. Det mangler den desperat." (P.H. Aft.) "For inni er det lite, og i bunnen ingenting. Ingen legitim kamp for livet, intet altoverskyggende mål og ingen mening. Ut over hevnen. Det visuelle blodbads hevn." (E.M.S. VG 2 poeng.)

Film & Kino


Damer, eksplosjoner, tequila og gitarer!

I 1992 lot Robert Rodriguez seg verve til medisinske eksperimenter for å samle penger til sin første spillefilm El Mariachi. Budsjettet var på 7000 dollar. 3 år senere var oppfølgeren klar: En stjernespekket høybudsjettsfilm ved navn Desperado. "Mariachi" er en spansk-meksikansk betegnelse på en type omreisende gitarmusikere som reiser fra by til by, på jakt etter spillejobber. Med gitarkassen under armen kommer vår navnløse hovedperson til en liten by et sted i Mexico. Han er dog ikke kommet for å spille vakre ballader. Han er kommet for å søke hevn. Med nok våpen til å utstyre en sandinist-hær går den mytiske El Mariachi til angrep på den lokale narko-gangsteren som han mistenker for å stå bak hans elskedes død og for å ha avfyrt kulen som gjorde hans gitarhånd ubrukelig.

Desperado er et bevis på at harpakket actionfilm kan lages med estetisk verdighet. På samme måte som Sergio Leone hevet den gamle westernfilmen opp i et nytt og spennende lys, har Robert Rodriguez gitt 80- og 90-tallets Shoot'em'up voldsfilm-genre et mesterlig og visuelt tiltalende ansikt. Fra begynnelse til slutt er filmen en serie av dramatiske skytescener, feberhet elskov og hardtslående sitater som hele tiden svever på grensen til det ironiske. I det gitarkasser snus og blir til bombekastere eller helter lar pistolrekylen lede dem gjennom akrobatiske mordballetter kan vi ikke unngå å legge merke til med hvilken eleganse alt er klippet sammen, lyset er satt og bevegelsene filmet. Desperado gir utvilsomt assosiasjoner til filmer av andre voldsfilm-mestre som Sam Peckinpah og John Woo, men har samtidig et unikt tacowestern-preg som man kun finner igjen i forgjengeren, El Mariachi.

Rodriguez beskriver i Desperado den absolutte klisjeen på en meksikansk småby, med svette skjeggete ansikter, øl som aldri kan bli kaldt nok og mørkhårede skjønnheter som kan få selv en kaktus til å sitre. Den kompakte stemningen like før alt braker løs er som i en fyrkjele, like før den skal til å eksplodere. I det El Mariachi, spilt av Antonio Banderas, entrer scenen venter man når som helst at hele lerretet skal ta fyr. Og det gjør det. Rodriguez' estetikk er hetens estetikk. jfh

Cinemateket 1997


Dette er den uavhengige fortsettelsen til EL MARIACHI regissøren Rodriguez utrolige $7000 debut. Antonio Banderas spiller den "Jeg bryr meg ikke om noe" guitaristen uten navn. Han er den sorte mannen med hevn i sitt sinn, og et enormt arsenal i sin koffert. (Kvinnen han elsket, ble drept i den første filmen.) Det han da fordriver tiden med er å drepe dop-langere, som en slags TexMex versjon av the Punisher.

En ting er ganske imponerende, regissør Robert Rodriguez har klart å få en faenvoldsk stemning i filmen. Jeg skulle ikke bli forundret om han har sett mye Tarrantino. Det er ikke mye emosjonell kjerne i DESPERADO, og det er derfor filmen blir en en sort parodi på TARRANTINO filmer. Noen vil sikkert rynke litt på nesen av det høye drapstallet, ihvertfall rundt 100 er et rettferdig tall, men det er en humoristisk film. En litt mørk humor om du vil. Og det er kanskje derfor den fungerer ganske bra, en regissør som ikke tar noe høytidelig vil alltid ha sitt på det rene.

Hvis Sergio Leone skulle halaget en ny film, ville det ha vært denne. Nærmere Western kommer du ikke. Dette er en film som ikke lar deg slappe av før lenge efter den er ferdig. Spenn deg fast i godstolen og kjør film!

PS! Jeg kan nesten ikke vente med å se den en gang til! (RF)

Filmspesialisten

(FSP 8)


Det blir het, kruttsterk og rå action med Antonio Banderas i rollen som den navneløse "El Mariachi". Denne gangen havner den høye meksikaneren i underverdenens mørke, på jakt etter narkotikakongen Bucho. Han vil hevne seg på Bucho for drapet på sin elskede og sin ødelagte gitarhånd. Med hjelp fra sin beste venn og en vakker bokhandler, utfordrer El Mariachi en hær av desperadoer for å komme Bucho til livs. Hans tørst etter hevn har ført ham på ville veier, og den eneste som kan redde ham, er den vakre Carolina med sine mystiske øyne og brennhete sjarm.

Viasat 2007

Alle bilder av Desperado

Trailer

Link til denne traileren

Desperado (1995)

Produsent: Bill Borden
Regi: Robert Rodriguez
Manus: Robert Rodriguez
Sjanger: action, komedie
Nasjonalitet: MEX, USA
Spilletid: 1 time, 45 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 1
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Antonio Banderas
El Mariachi
Steve Buscemi
Buscemi
Quentin Tarantino
Narkotikahandler/Pick-up-Guy
Salma Hayek
Carolina
Carlos Gallardo
Campa
Joaquim de Almeida
Bucho
Cheech Marin
Bartender
Umberto "Tito" Larriva
Tavo
Angel Aviles
Zamira
Carlos Gómez
Right Hand
Vis alle roller
Kevin Smith
Kevin Smith
John Addison
John Addison
Kate Nelligan
Kate Nelligan
Leo McKern
Leo McKern
Louis Page
Louis Page
Morgan Conway
Morgan Conway
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid