Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Philadelphia (1993)

Originaltittel: Philadelphia

Den unge lovende advokat Andrew Becket er akkurat blitt sagt opp fra sin jobb. Hans tidligere arbeidsgiver hevder det er fordi han ikke er dyktig nok. Andrew mener det er fordi han har aids. Han er fast bestemt på å forsvare sitt profesjonelle rykte. Han leier den dyktige advokat Joe Miller til å føre sin sak mot sin tidligere arbeidsgiver. Det blir en lang og seig kamp for rettferdigheten - og ikke minst en kamp mot fordommer og diskriminering.

Omtale

Hollywoods første store produksjon om AIDS-epidemien. Andrew er en ung advokat med en lysende framtid foran seg i et mektig firma. Men så blir han rammet av sykdommen AIDS, noen viktige saksdokumenter forsvinner sporløst, og Andrew får sparken på grunn av slurv. Selv mener han at det hele er et komplott, der den egentlige grunnen for avskjedigelsen var hans sykdom, og det faktum at han erkjenner åpenlyst sitt homofile samliv med Miguel. Han saksøker firmaet for usaklig oppsigelse, og oppsøker den svarte advokaten Joe Miller. Joe har foraktfulle fordommer overfor homofile, og skyver Andrew fra seg. Ved en senere anledning blir han vitne til diskriminering av den unge syke mannen, og han velger å stille i rettssalen for Andrew. En lang slitsom rettsak følger der ubehagelige episoder nødvendigvis trekkes fram i all offentlighet.

Kalle Løchen, Film & Kino


Hva sa pressen?

Samfunnskritisk drama om en homofil advokat som blir sagt opp fra jobben fordi han har AIDS, og han saksøker firmaet for usaklig oppsigelse. "-konvensjonelt fortalt filmhistorie som ikke minst ved hjelp av et nærbildeorientert kamera forsøker å bringe oss inn på personene. Alle skuespillerne er overbevisende, spesielt Hanks som er blitt Oscarnominert for sin innsats. Genremessig bærer den preg av å være et ytterst tradisjonelt rettssalsdrama." (Y.F. Klassek.) "Masser av gode forsetter - men banal, overflatisk film... Det hele lider under et fatalt underskudd på menneskelig og dramatisk troverdighet." (H.K. Arb. 3 poeng.) "Man blir ikke deprimert av Philadelphia. Bare klokere og mer innsiktsfull." (J.S. VG 5 poeng.)

Film & Kino nr. 2-1994


BERLIN: - "Philadelphia" er den første store Hollywood-filmen om aids. Den har fått kritikerros, Oscar-nominasjoner, men blandet mottakelse fra de homofiles organisasjoner. Filmens hovedrolleinnehaver Tom Hanks kunne fortelle Filmaktuelt litt om reaksjonene i hjemlandet, over lunsjsmørbrødet ved filmfestivalen i Berlin.

Siden vi skulle lage denne filmen for 25 millioner dollar, var vi ganske avhengig av å få folk til å se den. Derfor måtte jeg skape en person som folk uten homofile venner kunne se, og likevel føle at de hadde en venn i hovedpersonen. Dette førte til at jeg gjorde "Philadelphia" sin homofile hovedperson til en alminnelig, likandes fyr, ikke til en stereotyp homse med fniselatter og høye armbevegelser. Enkelte homofile organisasjoner har derfor karakterisert min rolletolkning som "over-streit". Men dette er bare en av mange reaksjoner, "Philadelphia" har også møtt mye god respons.

- Det er vanskelig for en eneste film å fange alle sider av et så komplisert tema som aids. Forhåpentligvis kommer det mange flere filmer som kan belyse andre sider av aids-epidemien, sier Hanks håpefullt.

I filmen spiller Hanks den suksessrike advokaten Andrew Beckett, som får sparken etter at arbeidsgiveren får vite at han har aids. Beckett går til rettssak, og som sin forsvarer hyrer han en svart advokat (Denzel Washington), som i utgangspunktet er fordomsfull mot homofile. Aids-tematikken belyses for en stor del gjennom forholdet mellom de to advokatene.

Produsentene ville først ha Tom Hanks i filmens "streite" rolle. Men skuespilleren, som lenge har følt seg låst i komedieroller, valgte den mest utfordrende av de to rollene.

- Først valgte jeg den fordi jeg så mulighetene til å gjøre en rolle som ville gå inn i filmhistorien som et nøyaktig tidsbilde på det tidlige nitti-tallet. Siden, etter å ha snakket med aids-syke under rollearbeidet, ble det å røske opp i all uvitenheten rundt aids en vel så viktig motivasjon, forteller den sjarmerende skuespilleren.

Selv er han en heterofil mann på 37 år, med en søt kone og tre fantastiske barn. Han frykter ikke "homse-stempel" etter denne filmrollen.

- Etter femten år i bransjen, tror jeg folk kjenner meg for godt til å danne seg oppfatninger av meg på grunnlag av en film. Det var ingen som trodde jeg var elleve år i "Big" heller.

Nils Olav Sæverås

Filmaktuelt på kino nr. 2 - 1994


Dette er den første storfilmen om AIDS, den mest fryktede sykdommen i vår tid. Tom Hanks, som i virkeligheten har kone og tre barn, var egentlig tiltenkt rollen som advokat i filmen. Tom sier selv i et intervju at han mye heller ville ha rollen som den AIDS-syke Andrew. "Først valgte jeg rollen fordi jeg så mulighetene til å gjøre en rolle som ville gå inn i filmhistorien... Siden, etter å ha snakket med AIDS-syke under arbeidet med filmen, ble det å røske opp i all uvitenhet rundt AIDS en vel så viktig motivasjon", sier Tom.

Her i Norge hadde vi vår egen "Philadelphia"-sak for noen år tilbake. Henki Hauge Karlsen ble oppsagt fra sin stillig på et discotek i Fredrikstad, og etter en lang og smertefull rettsak bestemte høyesterett at Henki skulle ha jobben tilbake. Det hører til historien at han døde kort etter rettsaken, og at han stod på for at andre som kom etter ham ikke skulle oppleve samme skjebne...

Selv om AIDS er et dystert tema, klarer gutta bak "Philadelphia" å gjøre dette til en gledelig film, som også har sine morsomme sider. Dette skyldes mye hovedrolleinnehaverne. Etter å ha sett filmen er man egentlig ikke deppa, men sitter igjen med en liten klump i halsen over tapperheten til Andrew, vel vitende om at det samme skjedde her hjemme i Norge. "Philadelphia" er filmhistorie lenge før den har videopremiere i Norge! (SG)

Filmspesialisten


Neste gang en eller annen fisefin kulturperson påstår at "Video er noe dritt!", spør vedkommende om han/hun rakk å se Philadelphia da den gikk på kino. Det har vedkommende neppe, og du har et godt argument for videoens eksistens. Dette er et hundre prosent godt drama. Tom Hanks som aidssyk advokat går til sak mot firmaet som sparket ham på grunn av sykdommen (og det er i grunnen hele handlingen). Filmen røsker godt i heterofile fordommer, den er spennende og tåredryppende uten å bli sleip. Etter Forrest Gump er det helt unødvendig å slå fast at Tom Hanks er en formidabel skuespiller. Har du ikke sett den? Slapp av, den kommer på video den også!

Karakter: M DT

FilmMagasinet nr. 1 - 1995


Filmselskapet TriStar har betalt et forlik i millionklassen til de etterlatte av Geoffery Bowers, som viste seg å være personen Oscar-sankeren PHILADELPHIA var basert på. I likhet med rollen Tom Hanks spilte i filmen, var Bowers en homofil advokat som ble sparket fra jobben sin da arbeidsgiverne oppdaget at han hadde AIDS. Filmprodusenten Scott Rudin bygget historien på en artikkel om Bowers publisert i magasinet 7 Days, men når han hoppet av prosjektet ble også avtalen med Bowers familie brutt. Kun timer før rettsaken mot filmprodusenten skulle starte ble partene dog enige på kammerset...

FilmMagasinet nr. 4 - 1996


Den suksessrike homoseksuelle advokaten Andrew Beckett, mister jobben i et advokatfirma på tross av at han nettopp har blitt forfremmet. Sjefene begrunner avsigelsen med at han er imkompetent i jobben. Imidlertid er han sikker på at den virkelige årsaken er at de har oppdaget at han har AIDS, og han saksøker derfor firmaet for diskriminering... Tom Hanks gir et menneskelig og ekte ansikt til rollen som aids-offer, en rolle han mottok både Oscar og Golden Globe-pris for. Mange vil sikkert huske Bruce Springsteens tittelmelodi "Streets of Philadelphia", som også ble belønnet med Oscar. Denzel Washington gjør også en imponerende jobb med å representere en av de mange "vanlige menneskene" som har homofobi. Han må, i likhet med mange andre, se nærmere på sine fordommer og tenke gjennom sine følelser overfor homofile, når han blir kjent med menneskene bak myten.

Viasat 2004


Den unge lovende advokaten Andrew Becket er akkurat blitt oppsagt. Hans tidligere arbeidsgiver hevder det er fordi han ikke er dyktig nok. Andrew mener det er fordi han har aids. Fast bestemt på å forsvare sitt profesjonelle rykte, blir det en lang og seig kamp for rettferdigheten - og ikke minst en kamp mot fordommer og diskriminering. Tom Hanks gir et menneskelig ansikt til aids-tematikken, en prestasjon han mottok både Oscar og Golden Globe-pris for.

NRK1 2008

Alle bilder av Philadelphia

Trailer

Link til denne traileren

Philadelphia (1993)

Produsent: Jonathan Demme
Regi: Jonathan Demme
Manus: Ron Nyswaner
Sjanger: komedie, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 4 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Hanks
Andrew Beckett
Denzel Washington
Joe Miller
Jason Robards Jr.
Charles Wheeler
Mary Steenburgen
Belinda Conine
Antonio Banderas
Miguel Alvarez
Joanne Woodward
Sarah Beckett
Ron Vawter
Uspesifisert rolle
Robert Ridgely
Uspesifisert rolle
Charles Napier
Uspesifisert rolle
Roger Corman
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf