Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Elsk meg i morgen (2005)
22:15 - TV2
Imaginary Heroes (2004)
23:15 - NRK1
Byen er stille (2001)
23:25 - SVT1
Rått parti (1986)
23:45 - TV4
Forbrytelser (2003)
00:10 - TV2
The Deal (2005)
00:45 - TVN

TV-program for de nærmeste dagene

The River Wild (1994)

Originaltittel: The River Wild

Produsent: David Foster
Regi: Curtis Hanson
Manus: Denis O'Neill
Sjanger: action, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 52 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Arbeiderbladet: Terningkast 1
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Meryl Streep
Gail
Kevin Bacon
Wade
David Strathairn
Tom
Joseph Mazzello
Roarke
John C. Reilly
Terry
Benjamin Bratt
Johnny, ranger
Buffy
Maggie, hund
Stephanie Sawyer
Willa
Elizabet Hoffman
Gails mor
Victor H. Galloway
Gails far
Vis alle roller

En tidligere villmarksguide arrangerer en raftingferie for å feire sønnens fødselsdag, samt redde ekteskapet. Hun får satt evneer og mot på prøve når tre fremmede truer med å forvandle turen til et helvete.

Omtale

Gail Hartman får mot og styrke fra sin nære tilknytning til elven. Hun er født og oppvokst nær elven, og hun kjenner dens lunefulle farlige sider like godt som de mer romantiske og myke sidene. Men Gail forlot elven for å gifte seg, og bygge opp en familie. Når ekteskapet viser tegn på rust og slår sprekker, drar Gail og Tom sammen med sin sønn på rafting-ferie på elven. Underveis støter familien bort i et par truende menn som tar familien som gisler. Familien får dermed to sterke krefter å kjempe imot, naturen og ondskapen. Curtis Hanson har laget flere spennende thrillere som Vitne i vinduet, Bad Influence og Hånden som rører vuggen. I denne filmen lurer farene utenfor intimsfæren der Hansons tidligere filmer har befunnet seg.

Kalle Løchen

Film & Kino


En forstadsmor (Streep) med surrete arkitektmann (Strathairn) drar på raftingtur med en sønn (Mazello) som ikke akkurat ser opp til sin lite mandige og familiekjære far. Hun er en meget rutinert elvepadler, og hjelper noen meget urutinerte sådanne når de kommer i nød. Sønnen finner den ene (Bacon) langt mer interessant enn faren. Når det viser seg at de nye vennene er ranere og drapsmenn på flukt er terroren igang, og familien må lære et nytt samhold for å overleve.

Historien er en standardaffære, men godt skuespill fra alle parter og tildels van(n)vittige elvestunts hever den litt over gjennomsnittsthrilleren. I USA blir jo karakterskuespill regnet som å bruke månedsvis på å lære seg ferdigheter som elvepadling eller å legge på seg femten kilo. Utgangspunktet var så vidt jeg forstår å filme elvepadling, og det finnes langt verre eksempler på flotte bilder av dristige idretter med påklistret handling. Den forbudte elven har faktisk et budskap. Et mesterverk er filmen imidlertid ikke, verken som spenningsfilm eller drama.

Overforenklinger og hull i historien irriterer litt, og naturfotograferingen som fyller overgangene i intrigen kunne med fordel vært kuttet ut - eller i det minste ned. For eksempel er grantreet med den amerikanske nasjonalørnen ikke stort bedre enn en elg i solnedgang på en dårlig dag. Og hvor mye fortere enn en gummibåt i stri medstrøm kan egentlig en mann løpe gjennom ulendt terreng?

Curtis Hanson har tidligere regissert spenningsfilmer ikke helt blottet for verken budskap eller talent. I Hånden som rører vuggen rørte han også ved den truede arten kjernefamilier, men Den forbudte elven er etter min mening en bedre film. Så bra som hans Hitchcock-studie Vitne i vinduet er den likevel ikke.

Karakter: M- Erlend Eskeland

FilmMagasinet nr. 1 - 1995


Selv om mange menn utvilsomt vil finne veien til denne forestillingen, har Meryl Streep i flere intervjuer sagt at hun lagde denne spennings-, eller action-filmen om du vil, for sine døtre. Ved å portrettere en sterk kvinne vil hun gi et bidrag til å skape gode rollemodeller for sitt kjønn. Rollen hennes er også uvanlig sterk i Hollywood-sammenheng. Det aspektet blir ikke mindre slående ved å ta hensyn til sjangeren den er i - ikke siden Alien-filmene har en gjeng menn vært mer avhengige av en kvinne i en thriller.

Forstadsfruen og tobarnsmoren (Streep) behersker et miljø som vel ellers regnes som utpreget maskulint - elvepadling. Hennes mann, en tufs av en arkitekt (Strathairn), har i skarp kontrast til sin kone ikke en gang kontroll over sin arbeidssituasjon. Under det som i utgangspunktet var ment som en hyggelig rafting-tur i anledning sønnens (Mazello) fødselsdag, møter den skilsmissetruede familien en noe klønete kameratflokk på vei ned den samme elven. Den ene av elve-amatørene (Bacon) har imidlertid kvaliteter som elleveåringen gjerne skulle sett i sin far, og kona finner ham heller ikke usympatisk. Konflikten blir uholdbar i det øyeblikket det viser seg at de nye vennene er ranere og drapsmenn.

Elven spiller en sentral rolle i filmen, og dens veksling mellom stryk og langsomme buktninger er med å bygge opp under spenning, drama og komikk. Innspillingen må ha vært teknisk meget krevende, for enkelte av stuntscenene ser virkelig farlige ut. Meryl Streep må også ha brukt noen timer på å lære seg å ro og padle.

Regissør Curtis Hanson har etterhvert laget noen hederlige thrillere. Hånden som rører vuggen og Vitne i vinduet er gode eksempler på det. The River wild står ikke tilbake for noen av dem. Meryl Streep kan trygt vise den for sine eventuelle sønner også.

Erlend Eskeland

På Kino nr. 1 - 1995


Hva sa pressen?

Thriller der Streep er tøff rafting-fører og redder familien fra elvestryk og bankrøvere. " - god, rendyrket spenning, glimrende fotografert. Så dyktig at vi simpelthen er med ombord." (E.M.S. VG 5 poeng.) " - en temmelig forutsigbar spenningsfilm, uten altfor frisk sprut og spenst." (P.H. Aft.) "Filmens handling er tynnere enn Meryl Streeps nese; og hun er irriterende prektig og renvasket og kjernesunn i hovedrollen -en knoklete, aerobisk Doris Day-modell 1995." (H.K. Arb. 1 poeng.)

Film & Kino


Meryl Streep er ikke akkurat et navn vi forbinder med actionfilm. Hun har selv sagt at hun tok rollen for å vise sine døtre at det fremdeles var mulig å få roller som tøffe og selvstendige kvinner. Og tøff er hun. Til å være 46 år er hun både sprek og spenstig. Hun har nok trent ganske mange timer før innspillingen av The River Wild. Meryl har hovedrollen som den erfarne elvepadleren Gail, som nå tar turen tilbake til sin barndomsinteresse, elvepadling, for å forsøke å reparere en familie med sprekker. Hun får en tøff jobb når to mordere dukker opp og tar hele familien som gisler. Flere av stuntene i filmen ser skikkelig skumle ut, så dette har uten tvil vært en krevende innspilling for skuespillerne, Meryl i særdeleshet.

Som spenningsfilm er The River Wild et bra produkt. En rekke fantastiske elvestunts som er glimrende filmet får seeren til å føle faren og spenningen. På et skikkelig TV med surround-anlegg er dette en kjempemessig filmopplevelse. Dog har man lagt for lite vekt på handlingen. Dersom man virkelig ser etter, er flere tabber påfallende, noe som er typisk for amerikansk actionfilm. Kanskje er amerikanere mer naive enn nordmenn... Masse vakker natur hører med. Andre kritikere mener det er for mye av det gode, men vi synes ikke det. Filmen har fått delte kritikker, alt fra lovord som glimrende, fantastisk, til et utsagn om at Meryl ligner en knoklete, aerobisk Doris Day-modell.

Mannen i gata vil likevel elske denne filmen. Regien er det ikke noe å si på, og når man bruker så masse penger og dyktige folk på å lage en spenningsfilm, blir resultatet nesten alltid imponerende. En film som vil spikre seeren til sofaen! (SG)

Filmspesialisten

(FSP 8)


Meryl Streep i en actionfilm som fungerer også på den vesle skjermen. Det blir vått i stua når hun rafter ned ville elvefar med en overbevisene sleip Kevin Bacon i skurkerollen. En ny "familie i fare" film fra Curtis Hansson som også regisserte ¦Hånden som rører vuggen+. Men de første førti minuttene som burde vært brukt til å bygge opp uhyggen er et heller kjedelig familiedrama. Når Bacon først avslører sitt sanne jeg blir det full rulle.

Karkater: M-/G+? DT

FilmMagasinet nr. 4 - 1995 (Video)


Gail (Meryl Streep) får krefter og overskudd fra elven i området der hun vokste opp, men forlot en gang de strie strømmene for et byliv med mann og barn. En ferietur tilbake til barndommens rike tar en grusom vending når hun må kjempe seg ned fossefallene for å beskytte sine elskede og holde seg i live. Vanligvis er ikke fallene noen utfordring for henne, men denne gangen dukker to mystiske fremmede opp og sender familien ut på en farefull ferd nedover elven.

TV3 2001


Gail og Tom drar på raftingtur med sønnen, Mazello, som ikke akkurat ser opp til sin lite mandige og familiekjære far. Gail er en meget rutinert elvepadler, og hjelper noen urutinerte turister når de kommer i nød. Sønnen finner den ene av turistene langt mer interessant enn faren. Når det viser seg at de nye vennene er ranere og drapsmenn på flukt er terroren igang, og familien må lære et nytt samhold for å overleve.

TVN 2004

Alle bilder av The River Wild
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon