Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

På TV i kveld: Million Dollar Baby (2004)

Nominert til fem Golden Globe-priser inkl. beste film i 2005.

Hele saken (294 ord)

På TV i kveld: Faster Pussycat! Kill! Kill! (1966)

Myke bryster og knivskarpe kinnben – gjør deg klar til å bli forført!

Hele saken (449 ord)

The Boat That Rocked

Piratradioen spilte rock og pop fra havet 24 timer i døgnet, og 25 millioner lyttet til piratene hver eneste dag.

Hele saken (1321 ord)

Fire bryllup og en gravferd (1994)

Originaltittel: Four Weddings and a Funeral

Fire bryllup og en gravferd er en romantisk komedie som helt og holdent utspiller seg på...ja, fire bryllup og en gravferd. En fortelling om 8 venner, 5 prester, 11 bryllupskjoler, 16 svigerforeldre, 2000 champagneglass og 2 personer som er perfekte for hverandre, men som ikke får seg til å gjøre noe med det.

Omtale

Fire bryllup og en gravferd er en romantisk komedie som helt og holdent utspiller seg på... ja, fire bryllup og en gravferd. En fortelling om 8 venner, 5 prester, 11 bryllupskjoler, 16 svigerforeldre, 2000 champagneglass og 2 personer som er perfekte for hverandre, men som ikke får seg til å gjøre noe med det.

(Vaskeseddelen)


DVD-utgivelsen Champagnen flyter - og det gjør også moroa - i denne herlige, romantiske komedien om to mennesker som hører sammen, men bare ikke klarer å spleise seg. Med to Oscar-nominasjoner, Hugh Grant ("Notting Hill") og Andie MacDowell ("Michael") i hovedrollene og birolleinnehavere i toppklasse, blant dem den Oscar-nominerte Kristin Scott Thomas er "Fire bryllup og en gravferd" en svært spesiell begivenhet. Charlie (Grant) er alltid forlover, men aldri brudgom. Fast besluttet på å unngå selv den minste forpliktelse kommer denne kjekke, engelske gentlemannen alltid for sent i brylluper. Men i dag får han en stor overraskelse. Ikke bare har han glemt ringen... han har også fått et glimt av drømmepiken (MacDowell). Filmen er elegant, festlig og veldig, veldig morsom. Engasjerende underholdning fra begynnelse til slutt!

SF Norge


Jo flere brylluper du går i, desto mindre får du lyst til å gift deg. Det er Charles (Hugh Grant) følelse etter å vært i det ene bryllupet etter det andre i vennekretsen.

Britisk humor på sitt beste har alltid et stort publikum. Og den nye britiske yndlingen Hugh Grant er med på garantere suksessen til denne romantiske komedien. Ikke siden "A Fish Named Wanda" har britisk film hatt en slik suksess.

Charles (Hugh Grant) er midt i tredveåra. Han deler leilighet med en venninne, uten at det er noe mer mellom dem. Charles problem er at han stadig treffer på jenter han faller for. Han er erketype av en engelskmann som har problemer med å vise og uttrykke sine følelser overfor de jentene han blir kjent med. Forholdene hans blir overfladiske - inntil han oppdager Carrie (Andie MacDowell) en ung, vakker og intelligent amerikanske jente i et bryllup. Han prøver å holde kontakten med henne, uten å bli forelsket i denne jenta som han innerst inne vet han er forelsket i. Gjennom ytterligere tre bryllup og en begravelse følger vi vennekretsen. Det siste bryllupet han er invitert i er Carries bryllup.

Dette bryllupet fører til at han føler livet er i ferd med å løpet fram, og bestemmer seg for å gifte seg. Ved alteret kommer selverkjennelsen- det er så absolutt ikke den kvinnen han går til alters med han vil dele resten av livet med.

Mike Newell har laget en både hjertevarm og nydelig film, godt hjulpet av et fremragende manus skrevet av Richard Curtis som i Norge er mest kjent som manusforfatteren for suksessen "Sorte orm". Med fremragende skuespillere som Hugh Grant, Andie MacDowell og Rowan Atkinson skulle suksessen også være sikret på norske kinoer.

Karakter M+ Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 2 -1994


Hva sa pressen?

Romantisk komedie om en ungkar som stadig er glemsk forlover i venners brylluper, og selv redd for å forbli ungkar. "Det er sjelden å konmme over en komedie som er så mirakuløst underholdende og som ikke skammer seg over det. En riktig godbit." (P.H. Aft.) "Pur frivolitet og eskapisme og høyt kvalifisert sjarm-horing er noe vi trenger vår faste dose av, og her får vi det uten knussel." (H.K. Arb. 5 poeng.) " - en britisk komedie full av gøy og latter og det smule innkast av alvor enhver bra komedie trenger ... en fornøyelig satire." (T.E. Dagbl. 5 pooeng.) " - en lett, varm film - myk som en brudevals, stram som en brudgom, og britisk på sitt beste." (E.M.S. VG 5 poeng.)

Film & Kino


Selvfølgelig er det mange som blir irritert når det er en vakker film med brylluper i høysetet som blir Storbritannias største filmsuksess noensinne. Fire bryllup... er rørende uten å bli sentimental; ikke en hverdagskomedie, men en høytidskomedie. Treffsikkerheten ligger mest i hvordan det spraglete persongalleriet (som, dukker opp i de fleste bryllup) er integrert i selve historien: Ved siden av romansen Charles og Carrie treffer vi de senile gamle, de ulykkelige forelskede, de homofile og de som er litt sprø. Alle skildres imidlertid med respekt, og det er nok hovedgrunnen til at filmen har blitt så populær. Sjarmerende opptredner fra Hugh Grant og Andie MacDowell, men det er Kristin Scott Thomas (som også spilte mot Hugh Grant i Polanskis Bitter Hevn) som står for filmens mest gripende karakter.

Karakter: M

Kjetil Korslund

FilmMagasinet nr. 4 - 1994


Denne engelske komedien har slått alle tidligere rekorder. Hvorfor? Fordi den er engelsk - men ikke så typisk engelsk at vi får fnatt av den. Med kjente navn som Andie MacDowell og Hugh Grant på rollelisten, blir det hele bare enda morsommere. I hektisk tempo tar denne turbofarsen oss gjennom fire bryllup og en gravferd; dvs at hovedpersonen i historien, Charles, ikke får gjort annet i helgene enn å gå i brylluper. Der møter han sin store kjærlighet, amerikaneren Carrie. Hun er vakker, forførerisk og intelligent. Han faller selvfølgelig pladask, og det blir både elskov og tid for en prat - før Carrie plutselig sier fra at hun drar hjem til statene igjen. Og det var det, tror Charles. Selvfølgelig er det ikke så enkelt. For i neste bryllup dukker Carrie opp igjen - med sin nye ektemann!!! Nå burde de fleste ha skjønt hvor det hele bærer, til en vanvittig farse med høyt tempo.

Selv om Hugh Grant har vært skuespiller lenge, har "Fire bryllup og en gravferd" vært hans store gjennombrudd. I tidsrommet 1982 til 1993 spilte han inn 9 filmer. Bare i 1994 har han spilt inn 7!! Det er hva man trygt kan kalle pangsuksess!! Ikke alle de nye filmene til Hugh er like kommersielle, men en nyinnspiling av "The Saint", der også veteran-helgen Roger Moore muligens dukker opp - er en film mange venter på. "Sirenene", filmdebuten til Elle "Kroppen" McPherson er også en film mange med lengsel venter på. Man kan trygt si at Hugh's liv har forandret seg av å være gjest i tre brylluper, gifte seg i det fjerde - og delta i sin venns begravelse.. .(SG)

Filmspesialisten


En flokk venner hvorav flere søker etter den "ekte" kjærligheten, danner utgangspunkt for Fire bryllup og en gravferd. Hovedpersonen Charles, den tilsynelatende usikre og tilbakeholdne ungkar, tilhører denne noe brokete venneflokken. Gjengen består ellers av den rappkjeftede Fiona og hennes meget velhavende bror Tom, den pønkete Scarlett som Charles deler leilighet med, homseparet Garreth og Matthew, og Charles' døve bror David. Venneflokken møtes ustanselig til bekjentes brylluper, ingen av dem har imidlertid selv våget å ta steget inn i ektestanden. Ved en av disse "sammenkomstene" faller Charles pladask for en vakker, amerikansk pike, Carrie, som mot alle odds inviterer ham med til sengs. Tross denne episoden har Charles langt fra erobret Carrie. I resten av filmen skildres hans pinefulle og noe klossete kamp for å vinne henne.

Hugh Grant får i rollen som Charles utfoldet sine evner til å opptre keitet og sjenert, og viser seg som en sann elev av "the Ken Russel school of self-humiliation". Grants skuespillerprestasjoner av denne typen er mesterlige. Charles' fomlete og stammende forsøk på å gi Carrie sin kjærlighetserklæring midt på gaten, er karakteristisk: Charles er ute av stand til å sette ord på sin kjærlighet. Han stammer, stryker seg gjennom håret, blinker kraftig, svelger hyppig og så videre. Forsøket er urkomisk, spesielt fordi det er alle forelskedes mareritt.

Grants senere feiltrinn i det "virkelige liv" bidrar muligens til å øke Fire bryllup og en gravferds attraksjonsverdi ytterligere. Det er nærmest umulig å se filmen uten å ha i mente Grants utskeielser, og vitsene i kjølvannet av dem: "My car broke down and I thought she asked me if I needed a tow-job."

Filmens manusforfatter, Richard Curtis, er blant annet opphavsmann til TV-komediene "Not the Nine O'clock News", "Black Adder" og "Mr. Bean". Fire bryllup og en gravferd bærer tydelig Curtis' kjennetegn: en sitcom-lignende struktur med vittigheter på rekke og rad. Filmkritikere på den politiske venstresiden har med dette for øye kritisert filmen for dens mangel på miljøskildringer: Personene er ikke plassert i fysiske eller sosiale kontekster; narrasjonens tid og sted er fraværende. Med en sådan synsvinkel kan filmen ses som et radikalt avvik fra britisk, sosialrealistisk film generelt. Imidlertid har dens "mangler" ikke hatt noen effekt på publikumstallet. Det er den mest suksessfulle britiske film noensinne. ??

(Bergen Filmklubb)

Dette diktet ble lest i begravelsen. Forfatter er W.H. Auden og er kjent som "Stop All the Clocks". Det ble også kalt "Funeral Blues" i et tidsskrift fra 1940.

Stop all the clocks, cut off the telephone, Prevent the dog from barking with a juicy bone, Silence the pianos and with muffled drum Bring out the coffin, let the mourners come.

Let aeroplanes circle moaning overhead Scribbling on the sky the message He is Dead, Put crepe bows round the white necks of the public doves, Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

He was my North, my South, my East and West, My working week and my Sunday rest, My noon, my midnight, my talk, my song; I thought that love would last forever; I was wrong.

The stars are not wanted now; put out every one: Pack up the moon and dismantle the sun; Pour away the ocean and sweep up the woods:

For nothing now can ever come to any good.


8 venner, 5 prester, 11 bryllupskjoler, 16 svigerforeldre, 2000 champagneglass og 2 mennesker som er skapt for hverandre, men som har det for travelt med å gå i andres brylluper til å oppdage det - dette er sentrale elementer i filmen. Charles, en sjarmerende 32-åring, har et liv fylt med kjærester og gamle flammer. Han har hatt en drøss søte venninner, men klarer ikke å binde seg til noen. Dess flere bryllup han og vennene hans går i, jo mindre ønsker han å gifte seg. Inntil en vakker lørdag da han er i nok et bryllup og ser Carrie – den mest unike, vakre og skarpe amerikanske kvinnen han noensinne har møtt. Charles prøver å ikke forelske seg i henne, men etter en begravelse, to soverom og ytterligere tre brylluper, hvilket et av dem er hennes, skjønner han at det er uunngåelig.

TV3 1999


Hugh Grant i romantisk suksess-komedie "Fire bryllup og en gravferd" utspiller seg helt og holdent i løpet av fire bryllup og en gravferd. Den fomlete engelskmannen Charles (Hugh Grant) og den elegante amerikanerinnen Carrie (Andie MacDowell) trenger minst så mange høytider for å innse at de er perfekte for hverandre. En flokk venner er alle på jakt etter den ekte kjærligheten. Hovedpersonen Charles er en tilsynelatende usikker og tilbakeholden ungkar. Hans venner teller den rappkjeftede Fiona og hennes meget velhavende bror Tom, den pønkete Scarlett, som Charles deler leilighet med, homseparet Garreth og Matthew, og Charles` døve bror David.

Bryllup hver helg

Det er bryllupssesong, og den brokete venneflokken møtes hver helg til bekjentes brylluper. Men ingen av dem har selv tatt steget inn i ektestanden. I et av bryllupene fanger en hvit, bredbremmet hatt Charles` oppmerksomhet. Piken under hatten er den vakre, amerikanske piken Carrie, og til Charles store overraskelse inviterer hun ham med til sengs. Men det skal vise seg at Charles langt fra har erobret Carrie. I de neste fire høytidene sirkler de rundt hverandre ute av stand til å innse det alle andre vet - at de er perfekte for hverandre.

Sjenerte Hugh Grant

Rollen som Charles gir Hugh Grant muligheten til å utfolde sine evner til å opptre keitete og sjenert. Grants skuespillerprestasjoner av denne typen er mesterlige. Charles er ute av stand til å sette ord på sin kjærlighet. Han stammer, stryker seg gjennom håret, blinker kraftig og svelger hyppig. "Fire bryllup og en gravferd" ble Hugh Grants store gjennombrudd, og etter dette har filmtilbudene strømmet på. Bare i 1994 spilte han inn hele syv filmer.

Regissør Mike Newell har med "Fire bryllup og en gravferd" laget en hjertevarm og nydelig film, godt hjulpet av et fremragende manus skrevet av Richard Curtis, som også er manusforfatter for suksessen "Sorte orm".

TV2 2001


Britisk på sitt beste Åtte venner, fem prester, 11 brudekjoler, 16 svigerforeldre, 2000 champagneglass og endelig to mennesker som hører sammen uten å skjønne det selv. I sum firebryllup og en gravferd som utgjør rammen om denne romantiske komedien.

I hovedrollene møter vi Hugh Grant som den innbitte ungkaren Charles og Andie MacDowell som Carrie.

32 år gamle Charles er keitete, vittig og sjarmerende, med et liv som inkluderer kjærester og venninner i fleng som han beundrer. Men der stopper det, for Charles kan ikke engasjere seg følelsesmessig i damene. Til det er han for mye i utakt med sitt eget hjerte og egne følelser.

I filmen følger vi Charles og venneflokken gjennom flere bryllup og en gravferd. Charles blir mer og mer fast bestemt på ikke å gifte seg, og anstrenger seg til det ytterste for ikke å forelske seg i Carrie. Ett av bryllupene han deltar i er da også hennes.

Omsider befinner han seg midt i en engelsk katedral i sitt eget bryllup, bare for å oppdage at bruden ved siden av ham ikke er den han ønsker å tilbringe resten av livet sammen med.

Mike Newell "Fire bryllup og en gravferd" er regissert av en av Englands ledende filmskapere, Mike Newell, som har signert filmer som "En deilig april" og "Donnie Brasco".

Manusforfatteren Richard Curtis er kjent for tv-suksesser som "Not the Nine O'clock News", "Black Adder" og Mr. Bean.

Da filmen gikk på kino ble den omtalt i pressen som mirakuløst underholdende, en fornøyelig satire og en hjertevarm og nydelig film. Med andre ord: Engelsk på sitt beste.

NRK1 2006


Champagnen flyter - og det gjør også moroa - i denne herlige, romantiske komedien om to mennesker som hører sammen, men bare ikke klarer å spleise seg. Med to Oscar-nominasjoner, Hugh Grant og Andie MacDowell i hovedrollene og birolleinnehavere i toppklasse, blant dem den Oscar-nominerte Kristin Scott Thomas er "Fire bryllup og en grevferd" en svært spesiell begivenhet. Charlie er alltid forlover, men aldri brudgom, fast besluttet på å unngå selv den minste forpliktelse kommer denne kjekke, engelske gentlemannen alltid for sent i brylluper. Men i dag får han en stor overraskelse. Ikke bare har han glemt ringen... han har også fått et glimt av drømmepiken. Filmen er elegant, festlig og veldig, veldig morsom. Engasjerende underholdning fra begynnelse til slutt!

Viasat 2007

Alle bilder av Fire bryllup og en gravferd

Fire bryllup og en gravferd (1994)

Produsent: Duncan Kenworthy
Regi: Mike Newell
Manus: Richard Curtis
Sjanger: komedie, romantikk
Nasjonalitet: GBR
Spilletid: 1 time, 57 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Hugh Grant
Charles
Kristin Scott Thomas
Fiona
Andie MacDowell
Carrie
Simon Callow
Tom
John Hannah
Matthew
Charlotte Coleman
Scarlett
David Bower
David
Corin Redgrave
Mamish
Rowan Atkinson
Father Gerald
Jennifer Esposito
Jennifer Esposito
Joel Grey
Joel Grey
John Milius
John Milius
Johnny Sheffield
Johnny Sheffield
Anna Magnani
Anna Magnani
Leo Rosten
Leo Rosten
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid