Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

El Mariachi (1993)

Originaltittel: El Mariachi

En sortkledd arbeidsløs gitarist ankommer en mexicansk småby og blir forvekslet med en nylig løslatt drapsmann. Dette er det enkle premisset for 23 år gamle Rodrigues forbløffende og friske filmdebut. Den brutale, men svært underholdende filmen ble spilt inn på to uker og et latterlig lavt budsjett, og gjorde det mulig for ham å lage en mer påkostet versjon (Desperado) med Antonio Banderas i hovedrollen.

Omtale

En sortkledd arbeidsløs gitarist ankommer en mexicansk småby og blir forvekslet med en nylig løslatt drapsmann. Dette er det enkle premisset for 23 år gamle Rodrigues forbløffende og friske filmdebut. Den brutale, men svært underholdende filmen ble spilt inn på to uker og et latterlig lavt budsjett, og gjorde det mulig for ham å lage en mer påkostet versjon (Desperado) med Antonio Banderas i hovedrollen.

Cinemateket 1998


Stedet er en støvete grenseby i Mexico noen år frem i tid. En ensom mariachimusiker ankommer den lille byen samtidig med en leiemorder. Begge er sortkledde, bærende på hver sin til forveksling like gitarkasse. Den store forskjellen ligger i at mariachiens kasse inneholder hans kjære instrument, mens leiemorderens er full av våpen. Da musikeren ved et uhell blir forvekslet med leiemorderen, kastes han inn i småbyens voldsomme underverden, hvor brå og voldsom død lurer bak hvert hjørne og i hver krok...

(Omslaget)


Hva sa pressen?

"Unn deg El Mariachi. En blodig, men råsjarmerende, liten thriller om en fredelig, ung musiker som plutselig har en hel mafiahær i hælene. En kjapp, vellaget og sorgmunter historie som gnistrer av oppfinnsomhet og skaperglede." (E.M.S. VG 5 poeng.) "Historien fortelles med en form for kontant humor og et anstrøk av melankoli." (E.B. Aft.) "Det som redder det hele fra å bli en kjedelig og langdryg voldsorgie, er først og fremst den helsvarte humoren." (E.W.A. Dagbl. 4 poeng.)

Film & Kino


Rebel without a crew

I en støvete småby nord i Mexico klarer en leiemorder ved navn Azul å rømme fra fengselet. Han får god hjelp til flukten av sine håndlangere, som også overleverer ham en gitarkasse fylt med våpen. Den lokale gangstersjefen Moco, som ser på Azul som en trussel, blir varslet om flukten. Samtidig vandrer en ung, svartkledd mariachi-musiker inn i byen, i håp om å finne arbeid i en bar. Eieren av den første baren han prøver lykken i, kan ikke hjelpe ham, for de har allerede et "band"; en mann som spiller keyboards. Idet mariachi-musikeren forlater baren, entres den av Azul, som skyter fire av kundene. Bartenderen ringer til Moco og advarer ham om den dødbringende "musikeren", en svartkledd ung mann som bærer på en gitarkasse. Ikke uventet blir mariachi-musikeren tatt for å være leiemorderen, og blir offer for en nådeløs jakt. Det viser seg etter hvert at vår helt er en modig og intelligent ung mann, om enn noe dumdristig, som er rede til å dø med støvlene på.

Handlingen i El Mariachi spinnes rundt en tradisjonell fortelling man gjenfinner i de fatalistiske mariachi-sangene. Disse sangene har spilt en vesentlig rolle i utviklingen av en mexikansk-amerikansk kultur og identitet, og er i all sin dramatikk et perfekt rammeverk for film-mediet. El Mariachi kan også ses som en parodi på spaghetti-westernens macho- karakterer, som når kjeltringene tenner fyrstikkene sine på utallige deler av hverandres anatomi. Og stor er forskrekkelsen hos de tøffe guttene når kelneren presterer å servere dem glass ved siden av ølflasken. Ikke rart de ser ned på vår helt som nekter å røyke, og bare drikker brus, fordi han hevder at alt annet vil skade stemmen hans. Filmen er også en western-pastisj, med sine mer eller mindre gjenkjennelige elementer fra western-klassikerne. Kruttrøyk (1953) er et eksempel: i begge filmene er den eneste kvinnelige karakteren en sympatisk bareier, og en gangster "eier" hele byen.

El Mariachi ble lansert som en lavbudsjetts-forvekslingskomedie, produsert for beskjedne 7000 dollar. Fakta er imidlertid at filmen kostet 200 000 dollar, men den første summen "hørtes bedre ut" for distributøren. Nå er ikke akkurat 200 000 dollar en svimlende sum heller, og for få å det hele til å gå i hop, fikk Rodriguez derfor hjelp i form gratis arbeidskraft både fra familie og venner. Han og hans partner, Carlos Gallardo, som forøvrig også har en rolle i filmen, brukte et lånt kamera, og filmet El Mariachi i løpet av en to ukers ferie. I 1995 laget Rodriguez imidlertid en Hollywood-remake av El Mariachi, Desperado, på millionbudsjett. Hollywood var mer enn villig til å gi Rodriguez penger til det de oppfattet som et perfekt "post-Tarantino"-prosjekt. Med filmstuten Antonio Banderas i hovedrollen, ønsket Rodriguez å trekke et større publikum enn det originalversjonen klarte, noe han utvilsomt lyktes med. Men ikke mange av Desperado-fansene kan skryte av å ha sett originalen, noe filmklubb-gjengerne nå har sjansen til.

(Bergen Filmklubb)


Musikeren El Mariachi (Carlos M. Gallardo) vandrer gjennom livet slik hans far og bestefar gjorde før han; med en sang i hjertet, et smil om munnen og gitarkassen i hånden. En dag støter El Mariachi på en liten by som styres av en lokal mafiabande. Det har seg slik at banden venter på at en hodejeger ved navn Azul (Reinol Martinez) skal ankomme byen denne dagen. Og denne Azul skulle være grei nok å kjenne igjen. Han bærer nemlig alltid våpenet i en gitarkasse. Dermed er alt duket for en blodig forveksling… “El Mariachi” ble filmet med et utrolig lavt budsjett. Enkelte påstår at den ble laget for så lite som 7000 dollar, mens andre sier at budjsettet var på 200 000 dollar. Noe stort filmbudsjett er det uansett ikke snakk om. Filmen fikk allikevel mye ros, også i Norge, for sin skarpe produksjon, underholdningsverdi og oppfinnsomhet.

Viasat 2003


Vold, tragedie og lidenskap

En ung, omreisende musiker ankommer en meksikansk grenseby for å søke arbeid. Han er kledd i svart og bærer en gitarkasse. På samme tid og sted melder også en morder sin ankomst, også han kledd i svart og bærende på en gitarkasse – fylt med våpen.

En forveksling skjer, og plutselig befinner den fredelige musikeren seg midt i en blodig konflikt, hvor folk skyter på ham.

Han blir venn med den sexy bareieren, men hun viser seg å være gangsterlederens utvalgte. Musikeren får med andre ord mer trøbbel enn han trenger. Situasjonen krever mye mot, hell og kuler for å komme helskinnet ut av det.

Om filmen "El Mariachi" vant Publikumsprisen under Sundance Film Festival i 1993.

NRK2 2006

Alle bilder av El Mariachi

Trailer

Link til denne traileren

El Mariachi (1993)

Produsent: Robert Rodriguez
Regi: Robert Rodriguez
Manus: Robert Rodriguez
Sjanger: action, thriller
Nasjonalitet: MEX, USA
Spilletid: 1 time, 21 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Carlos Gallardo
El Mariachi
Consuelo Gómez
Domino
Jaime de Hoyos
Bigotón
Peter Marquardt
Mauricio
Reinol Martinez
Azul
Ramiro Gomez
Cantinero
Jesús López
Viejo Clerk
Luis Baró
Domino's Assistant
Oscar Fabila
The Boy
Poncho Ramón
Azul's Rat
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf