Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Get Shorty (1996)

Originaltittel: Get Shorty

I Hollywood vil alle HA, men måten de FÅR det på kan være utrolig. Chili Palmer (John Travolta) er en torpedo fra Miami som er sendt til Los Angeles for å kreve inn spillegjeld fra filmprodusenten Harry Zimm. Harrys flaks har imidlertid tatt en U-sving, ettersom Chili er en helfrelst filmfan - selv fan av B-skrekkfilmene som Harry spyr ut. Så i stedet for å brekke bena på Harry, gir Chili ham en idé som kan bety hans store gjennombrudd. Chili oppdager snart at å være pengeinnkrever er den perfekte bakgrunn for å komme seg inn i filmbransjen...

Omtale

DVD-utgivelsen 2007 En hysterisk morsom komedie som insisterer på at det ikke kreves mye for å lage film... bare litt bakgrunn som gangster. Lånehaien Chili Palmer (John Travolta) er ferdig med gangsterlivet. Så når "forretningene" bringer ham til Los Angeles for å samle inn gjelden fra en middelmådig filmregissør (Gene Hackman), stuper Chili, med hodet først inn på B-skuespillerinne (Rene Russo) og får til og med reservert bord på de hotteste restaurantene i byen. Alt hadde gått på skinner fro denne kule, nye produsenten, var det ikke for at noen narkotikasmuglere og en truende mafiagjeng ikke vil la ham være i fred. Men hva så? Dette er Hollywood, og ingen sa det ville bli lett!

SF Norge


DVD-utgivelsen Narkotikasmugling. Torpedovirksomhet. Pengeinnkreving. Velkommen til Hollywood.

En komedie som insisterer på at det ikke kreves mye for å lage film... bare litt bakgrunn som gangster. Lånehaien Chili Palmer (John Travolta) er ferdig med gangsterlivet. Så når "forretningene" bringer ham til Los Angeles for å samle inn gjelden fra en middelmådig filmregissør (Gene Hackman), stuper Chili, med hodet først, inn på Hollywood-scenen. Han prater seg inn hos en filmstjerne (Danny DeVito), forfører en B-skuespillerinne (Rene Russo) og får til og med reservert bord på de hotteste restaurantene i byen.

Alt hadde gått på skinner, var det ikke for noen narkosmuglere og en truende mafiagjeng som ikke vil la ham være i fred. Men hva så? Dette er Hollywood, og ingen sa at det ville bli lett.

SF


Pengeinnkreveren Chili Palmer drar til Hollywood for å inndrive en gammel spillegjeld. Istedet havner han i filmbransjen som får torpedobransjen til å synes som en dobbelparantes...


Pengeinnkreveren Chili Palmer er av den "coole" beregnende sorten. Han drar til Hollywood for å inndrive en gammel spillegjeld på enkleste måte fra den ikke særlig velkjente filmprodusenten Harry Zimm som har stått bak titler som "Grotesque" og "Slime People". Harry er en av de mange som skulle ønsket at suksessen kom til dem, de store pengene er liksom bare en film unna, og slik har det vært i mange år. Flaks for Harry at pengeinnkreveren som kommer til ham er en filmentusiast som ser muligheten til å få et bein innenfor studioportene gjennom Harrys bekjentskap. Så snart Chili har fortalt om en av sine egne fantastiake filmideer for Harry, så begynner snøballen å rulle, og Chili får snart erfare at hans nye "bransje" ikke står noe tilbake for den han kom fra. Forviklingene i filmverdenen er knapt til å tro på.

En komedie fra Hollywoods innside, ganske annerledes enn Robert Altmans røntgenbilde av Hollywood i The Player, men ifølge amerikansk presse svært så morsomt. Filmen er basert på en roman av Elmore Leonard. Barry Sonnenfeld har en lang karriere som filmfotograf, før han debuterte som regissør på filmene om "The Addams Family".

Film & Kino


Chili Palmer er verdens tøffeste torpedo! Hans eneste svakhet er hans store kjærlighet til film. Når han får i oppdrag å oppspore B-filmkongen Harry Zimm øyner han en mulighet for å få oppfylt sine filmdrømmer og slutte i skurke-bransjen. Det skal vise seg at en fortid som torpedo slettes ikke er noen ulempe i filmbyen...

Det er John Travolta som er Chili Palmer, og det til fingerspissene - 'Se meg i øynene' sier han, og man har ikke noe valg. Å gi Gene Hackman rollen som en temmelig forsoffen, men fortsatt like håpefull filmskaper, er en liten genistrek. Barske Hackman har et hittil ukjent talent som komiker!

Elmore Leonard har skrevet romanen om Chili og hans jakt på 'Shorty', og i tittelrollen som den kortvokste superstjernen 'alle' vil ha med i sine filmer finner vi - nær sagt selvfølgelig - Danny DeVito. Og her er han glimrende som nykkete stjerne, på jakt efter sitt livs rolle.

Spinnesiden i komedien taes vel vare på av Gene Russo som Karen Flores. Hun er B-filmdronningen som desperat ønsker å bli tatt på alvor. Og, som Hackman, har hun glimrende komisk 'timing'.

Det er 'forandring' det handler om; det å ta fatt i sitt eget liv og gjøre noe med elendigheten.

Det er mye bra action her, og settingen er utallige av Hollywoods landemerker, men det er dialogen som virkelig løfter filmen til de store høyder! Jeg tør vedde på at Chili vil bli sitert i det vide og brede...

DeVitos produksjonsselskap Jersey Films står bak og Barry Sonnenfeld (Addams family-filmene) har regien. I den rasende festlige barbersalongscenen helt i starten dukker skurken Barboni (Dennis Farina) opp sammen med to kumpaner -prøv å gjette hvem av dem som er virkelighetens 'Chili' Palmer - mannen som Leonard bygger sin romanfigur på!

Det er med mine beste anbefalinger at jeg gir Get Shorty høyeste terningkast! Terningkast 6 Kathrine Kristiansen

FilmMagasinet nr. 2 - 1996


Hollywood-parodi der det harseleres over action, skrekk og gangstervelde i filmbyen. "Det spilles med fryd, fynd og klem, stilen er rokokkolett, vittig, skarpsindig. Og best av alle er det gamle idolet Travolta, som suveren taktiker, smart, slagferdig... Denne spøken har uimotståelig sjarm. Tre ganger tre Travolta!!!" (P.H. Aft.) " - her er litt av hvert å underholdes av, filmen yrer naturligvis av "in-jokes" og showbiz-referanser." (T.E. Dagbl. 4 poeng.) "Allerede første scenen slår an tonen i denne underholdende filmparodien." (B.M. VG 5 poeng.)

Film & Kino


I Hollywood vil alle HA, men måten de FÅR det på kan være utrolig. Chili Palmer (John Travolta) er en torpedo fra Miami som er sendt til Los Angeles for å kreve inn spillegjeld fra filmprodusenten Harry Zimm. Harrys flaks har imidlertid tatt en U-sving, ettersom Chili er en helfrelst filmfan - selv fan av B-skrekkfilmene som Harry spyr ut. Så i stedet for å brekke bena på Harry, gir Chili ham en idé som kan bety hans store gjennombrudd. Chili oppdager snart at å være pengeinnkrever er den perfekte bakgrunn for å komme seg inn i filmbransjen... John Travolta vant Golden Globe for beste skuespiller. Get Shorty ble også nominert til beste film.

TV3 1999


Fra krim til film

En gangster prøver å komme vekk fra svikefulle avtaler og svindel, men ender opp med å havne i filmindustrien, en industri som har flere svin på skogen enn han kan tenke seg.

Chili Palmer (John Travolta) har fått i oppdrag av mafiaen å kreve inn spillegjeld av Harry Zimm (Gene Hackman), en lettere tilsjasket filmprodusent som lager lavbudsjetterte skrekkfilmer i B-klassen. Selv om Chili er klar til å skade Harry om nødvendig, kan han ikke unngå å like ham. Chili blir også betatt av Harrys kjæreste, Karen (Rene Russo), en kvinne han kjenner igjen fra Harrys filmer.

Det viser seg at Harry har kommet over et manuskript som han mener kan gi ham en Oscar hvis han bare får den rette skuespilleren til hovedrollen, det vil si den respekterte, men egosentriske Martin Weir (Danny DeVito).

Chili blir snart trukket inn i filmbransjen med begge beina, og han blir kjent med flere skurker enn han hadde trodd var mulig. Chili er for øvrig ikke den eneste gangsteren Harry kjenner. Harry har fått økonomisk hjelp av Bo Catlett (Delroy Lindo), en narkodealer med et svært farlig temperament.

Om filmen ”Get Shorty” er både en krimhistorie og et blikk på det absurde i filmbransjen i Hollywood. Filmen er basert på boken av Elmore Leonard med samme navn. Leonard baserte karakteren Chili på en ekte gangster forfatteren kjente en gang, men denne personen jobbet aldri i Hollywood.

NRK2 2005

Alle bilder av Get Shorty

Trailer

Link til denne traileren

Get Shorty (1996)

Produsent: Danny DeVito
Regi: Barry Sonnenfeld
Manus: A. Scott Frank
Sjanger: action, komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 46 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

John Travolta
Chili Palmer
Danny DeVito
Martin Weir
Gene Hackman
Harry Zimm
Rene Russo
Karen Flores
Dennis Farina
Ray "Bones" Baboni
Delroy Lindo
Bo Catlett
James Gandolfini
Uspesifisert rolle
Jon Gries
Uspesifisert rolle
Renee Props
Uspesifisert rolle
David Paymer
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf