Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

You Don't Mess with the Zohan [Trailer]

Adam Sandler spiller Zohan, en israelsk kommandosoldat som bløffer sin egen død for å oppfylle sin største drøm: Å bli hårstylist i New York

Hele saken (76 ord)

Bangkok Dangerous [Trailer]

Livet til en anonym leiemorder tar en uventet vending når han reiser til Thailand.

Hele saken (415 ord)

The day the earth stood still (1951) - et tilbakeblikk

Vi ser på orginalen som det kommer snart en nyinspilling av.

Hele saken (650 ord)

Step Brothers [Trailer]

Will Ferrells Step Brothers går rett på DVD.

Hele saken (178 ord)

The Mutant Chronicles

En B-film i god Ron Perlman stil.

Hele saken (557 ord)

Frihetens regn (1994)

Originaltittel: The Shawshank Redemption

Andy Dufresne er en velstående borger som dømmes til livstid fengselsstraff for mordet på sin kone. Han er selv overbevist om sin uskyld, og forsøker under oppholdet i Shawshank-fengselet å renvaske sitt navn, og samtidig forsøke å bevare en viss form av verdighet som menneske i de svært umenneskelige omgivelsene rundt ham. Andy vil også rømme, og etter tjue år bak murene finner han en mulig vei ut, og det er ingen andre enn den avdøde filmdivaen Rita Hayworth som sitter med nøkkelen til hans vei mot friheten.

Omtale

DVD-utgivelsen Dette er historien om den unge bankmannen Andy Dufresne (Tim Robbins) som dømmes til livsvarig fengsel for to mord han er uskyldig i.

Filmen ble nominert til 7 Oscar, deriblant for Beste Film og Beste Skuespiller og er en fantastisk historie om håp, vennskap og overlevelse på innsiden av et fengsel. Filmen ble Frank Darabounts gjennombrudd som regissør, som i filmen etter leverte mesterverket DEN GRØNNE MIL – også den basert på en historie av Stephen King. Frihetens Regn er kåret til verdens nest beste film gjennom tidene, bare slått av GUDFAREN på verdens største filmdatabase IMDB.

BONUSMATERIALE Forberedelsen av filmen • Innspillingsreportasje • Høydepunkter fra filmen • 8 intervjuer med skuespillerne og regissøren • Trailer • Hope springs eternal - A look back on Shawshank Redemption • Shawshank: The redeeming feature

SME


Basert på en novelle av Stephen King. Andy Dufresne er en velstående borger som dømmes til livstid fengselsstraff for mordet på sin kone. Han er selv overbevist om sin uskyld, og forsøker under oppholdet i Shawshank-fengselet å renvaske sitt navn, og samtidig forsøke å bevare en viss form av verdighet som menneske i de svært umenneskelige omgivelsene rundt ham. Andy vil også rømme, og etter tjue år bak murene finner han en mulig vei ut, og det er ingen andre enn den avdøde filmdivaen Rita Hayworth som sitter med nøkkelen til hans vei mot friheten.

Frank Darabont har tidligere livnært seg som manusforfatter til filmer som Nightmare on Elm Street 3, The Blob, Fluen 2 og nå sist Kenneth Branaghs Frankenstein.

Kalle Løchen

Film & Kino


Uskyldig dømt, fengsel og flukt er et tema som har gått igjen i utallige filmer. Vold, mishandling og voldtekter er scener som går igjen i disse filmene. Regidebutanten Frank Darabonts film inneholder også disse elementene, men det er først og fremst en fortelling om vennskap og en beskrivelse av et nedbrytende system som ikke tar hensyn til enkeltmenneskene.

Frihetens regn er basert på en novelle av Stephen King. I hovedrollene finner vi Tim Robbins (Det store spranget) og Morgan Freeman (På tur med Miss Daisy, Nådeløse menn). Resultatet er en godt fortalt og regissert film, om den unge bankmannen Andy Dufresne (Tim Robbins) som blir uskyldig dømt for drapet på sin utro kone og hennes elsker. Resultatet er dom på dobbelt livsvarig fengsel som skal sones i Shawshank-statsfengsel. En institusjon befolket av helt andre enn de som satt med hånden oppe på første rad på barneskolen. Andy er deres rake motsetning som den velutdannede og dannede personen han er. Også Andy må gjennom volden og voldtektene som er en del av ritualene før han får sin plass i hierarkiet.

Mellom Andy og den eldre svarte fangen Red (Freeman) oppstår det et nært vennskap. Red har levd i fengslet et helt liv. Han er fikseren og trikseren som som kan skaffe alt fra sprit og sigaretter til plakat av Rita Hayworth. Ledelsen oppdager raskt at Andys bank- og finansieringskunnskaper kan brukes til personlig vinning. Fengselsdirektøren setter ham til å lede oppbyggingen av ulovlige formuer og fond basert på misbruk av fangenes arbeidskraft.

Frank Darabont har laget en av de bedre filmene vi har sett fra dette miljøet. Han har unngått å gjøre volden til det sentrale element. I stedet har han lagt vekt på å beskrive mellommennskelige forhold og den avmakten fangene føler i et systemet hvor ledelsen er allmektig. Tim Robbins og Morgan Freeman gir troverdighet til rollefigurene.

Karakter: M Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr. 1 - 1995


Vi har etter hvert opplevd mange filmer fra fengselsmiljø. Frihetens regn er en av de bedre av dem. Ikke minst takket være glimrende skuespill fra de to hovedrolleinnhaverne Tim Robbins og Morgan Freeman. Tim Robbins er den vellykkede bankmannen som får sitt livs overraskelse når han blir arrestert og dømt for mord på kona og hennes elsker. Fremtiden hans er livsvarig fengsel for en forbrytelse som han ikke har begått.

Kunnskapene hans er imdlertid viktige for både fengselsdirektøren og de ansatte. Direktøren bruker de innsatte til arbeide svart for seg - inntekter som han pløyer inn i hemmelige fond. Av andre fanger aksepteres han ikke på grunn av sin høystatusbakgrunn. Når han blir kjent med Red (Morgan Freeman) tar utviklingen likevel en annen retning. Red er mannen som fikser og skaffer alt fra sprit til plakt med Rita Hayworth. Men utviklingen tar en annen retning enn bankdirektøren har forestilt seg.

Frihetens regn er først og fremst Tim Robbins og Morgan Freemans film. De imponerer begge i sine roller. Filmen er basert på en novelle av Stephen King.

Geir Kamsvåg

På Kino nr. 1 - 1995


Hva sa pressen?

Kammerdrama fra fengselsmiljø. En bankmann blir uskyldig dømt til livsvarig fengsel for dobbeltmord, og langsomt setter han sitt preg på det beinharde fengselsmiljøet. "Frank Darabont debuterer med verdighet som spillefilmregissør med Frihetens regn. Solid og skikkelig presenterer han en helt klart fengslende historie som med hell endrer karakter for våre interesserte øyne etterhvert som filmen stilsikkert skrider mot en håpefull avslutning for våre to fengselsvenner." (D.A. Vårt L.)"Her er noe sjeldent - en film på to timer og tjuefem minutter som ikke føles for lang. Tvert imot er dens rolige dramatiske framdrift dens dyd: Historien får synke i oss, spenningen bygger seg opp." (T.E: Dagbl. 5 poeng.) "Det er en god historie, glimrende fortalt!" (J.S. VG 5 poeng-)

Film & Kino


Frihetens tegn var ikke en film som gikk stille i dørene. Både filmkritikere og mannen i gata er enige om at dette er en storfilm. Det gjenspeilte seg også i 7 Oscarnominasjoner. Nå skal det sies at filmen ikke stakk av med noen av de gjeve statuettene, de gikk tapt hovedsakelig til en verdig motstander, nemlig Forrest Gump.

Basert på en novelle av Stephen King, forteller Frihetens regn historien til Andy, som ble uskyldig dømt for mordet på sin utro kone og hennes elsker. Han ble dømt til å sone to livstidsdommer i det tøffe fengselet Shawshank. Her må han gjennom alle de vanlige fornedringene nye fanger må regne med, som vold og ennå verre ting. Gradvis, mye takket være hans vennskap med "fikseren" Red, vinner han de andre fangenes respekt. Ikke minst fordi han etterhvert gjør mange av fangevokterne og fengselsdirektøren rike takket være sine økonomiske kunnskaper. Han forsøker samtidig å renvakse sitt eget navn, men skjønner at den eneste måten å oppnå dette på er ved å komme seg ut av fengselet.

Med Tim Robbins i rollen som Andy og Morgan Freeman som Red er skuespillerprestasjonene mer enn reddet. Disse rutinerte gutta finner raskt kontakten og gjør begge sine roller troverdige og støe. Nå skal det også sies at en god film blir enda bedre av et par skikkelige overraskelser. Og slutten på denne filmen er det ingen som kan gjette!

Frihetens regn kan muligens lære oss noe om systemet vi bruker for å straffe våre "sorte får" i samfunnet. Det blir iløpet av filmen helt klart at ikke alle hører hjemme der.. (SG)

Filmspesialisten

(FSP 8)


Fengselsdrama på TV 2 Andy (Tim Robbins) er en mild og respektert bankmann som dømmes til dobbel livstid for drapet på sin utro kone og hennes elsker. Han hevder hardnakket sin uskyld, men sendes like fullt til statens hardeste fengsel, Shawshank. Andy forsøker å bevare en viss form for verdighet under oppholdet, men tvinges gjennom volden og mishandlingen som preger livet bak murene i dette brutale samfunnet.

Vold, grov mishandling og voldtekter er tema som har gått igjen i utallige fengsels-filmer. Også "Frihetens regn" inneholder disse elementene, men den er først og fremst en fortelling om vennskap og en gripende beskrivelse av et nedbrytende system som ikke tar hensyn til enkeltmenneskene. Regissør Frank Darabont har unngått å gjøre volden sentral, og det gjør denne filmen enestående i sin sjanger. Frihetens regn er hans regidebut.

En fange utenom det vanlige Andy er en uvanlig fange, og fengselsledelsen oppdager raskt at de kan benytte seg av Andys bank- og finansieringskunnskaper. Direktøren setter Andy til å lede oppbyggingen av ulovlige formuer og fond basert på misbruk av fangenes arbeidskraft. Med sin ryddige og veletablerte bakgrunn blir Andy ikke akseptert av de andre fangene. Men mellom Andy og den eldre svarte fangen Red (Morgan Freeman) oppstår det et nært vennskap. Red er fikseren og trikseren som kan skaffe alt fra sprit og sigaretter til en plakat av Rita Hayworth. Denne avdøde divaen skal vise seg å sitte med nøkkelen til friheten for Andy.

Dyktige skuespillere Både Freeman og Robbins gjør en solid innsats i Frihetens regn. Freeman er kjent fra en rekke spillefilmer, og vil kanskje spesielt bli husket som etterforsker i thrilleren "Seven" fra 1995. Tim Robbins har også en lang merittliste bak seg, som skuespiller blant annet i "The Player" (1992) og "Short Cuts" (1993). Robbins debuterte som regissør med "Dead Man Walking" i 1995, og ble nominert til Oscar for sin regi av dette usedvanlig sterke dramaet.

Frihetens regn var ikke en film som gikk stille i dørene. Både kritikere og mannen i gata var enige om at dette var en storfilm, noe som gjenspeilte seg i syv Oscar-nominasjoner.

Stephen King-novelle Filmen er basert på Stephen Kings novelle "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption", som er en atypisk King-utgivelse. King har som kjent ofte en hang til det overnaturlige, mens denne historien har et tvers igjennom realistisk preg

TV2 2004


Andy Dufresne er en velstående borger med høy økonomisk utdannelse som blir urettmessig dømt til livsvarig fengsel for å ha myrdet sin kone. Han er selv helt overbevist om sin uskyld og forsøker så hardt han kan å renvaske seg mens han soner sin straff i det beryktede fengselet Shawshank. I fengselet ser han svært umenneskelige og nedverdigende forhold. I det beinharde fengselsmiljøet prøver Andy å bevare sin verdighet så langt det er mulig. Etter hvert får han god kontakt med en veteran i fengselet, den eldre og svarte fangen Red. Han har vært i fengselet det meste av sitt liv. Han er den erfarne som klarer å skaffe ettertraktede varer, som f.eks. røyk, sprit og plakater av vakre damer som Rita Hayworth, inn i fengselet gjennom kontakter utenfor murene. Det utvikles et varmt vennskap mellom Andy og Red.

Andy utvikler en stadig sterkere trang til å rømme fra fengselet. Hans store kunnskaper innenfor bank og finans utnyttes av ledelsen i fengselet og fengselsdirektøren setter Andy på oppgaver med å bygge opp ulovlige formuer og utnytting av fangenes arbeidskraft. Gjennom godt vennskap, dyktighet og utnytting av andre menneskers trang til å tjene mange penger, er Andy på vei til å lykkes med en spesiell plan som innebærer både rømming og hevn.

Frank Darabont debuterer som regissør med denne filmen, og han har tidligere vært manusforfatter til filmer som Nightmare on Elm Street 3, The Blob, Fluen 2 og Kenneth Branaghs film Frankenstein. Frihetens regn er blitt karaktetisert som et glimrende fortalt kammerdrama fra fengselsmiljø.

NKFF

Alle bilder av Frihetens regn

Trailer

Link til denne traileren

Frihetens regn (1994)

Produsent: Niki Marvin
Regi: Frank Darabont
Manus: Frank Darabont
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 23 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Morgan Freeman
Ellis Boyd "Red" Redding
Tim Robbins
Andy Dufresne
Bob Gunton
Fengselsvokter Norton
William Sadler
Heywood
James Whitmore
Brooks Hatlen
Clancy Brown
Kaptein Hadley
Gil Bellows
Tommy
Mark Rolston
Bogs Diamond
Eric Stoltz
Eric Stoltz
Angie Dickinson
Angie Dickinson
Katherine Griffith
Katherine Griffith
Anna Kashfi
Anna Kashfi
Lamont Johnson
Lamont Johnson
Len Cariou
Len Cariou