Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Butch Cassidy og Sundance Kid - To uvanlige fredløse (1969)

Originaltittel: Butch Cassidy and Sundance Kid

Livet er en fest for de to tøffe westernheltene Butch Cassidy og Sundance Kid, som spilles av henholdsvis Paul Newman og Robert Redford. På dagtid raner de godstog og om kveldene sjarmerer de kvinner. Begge deler mestrer cowboyene med glans.

Butch Cassidy og Sundance Kid opererer rimelig fritt som togranere i det ville vesten. Med enkle triks gjør de seg styrtrike på å rane godstog, og heltene bader simpelthen i damer, vin og sang.

Men det glade liv varer ikke evig, selv ikke for to helter. Lovens lange arm legger ut en felle for å få bukt med problemet, og Butch og Sundance må rømme fra alt de eier og har. På sin ferd plukker de opp vakre Etta Place, som etter hvert involveres sterkt både med karene og i togran.

Omtale

En av de mest legendariske westernfilmer noensinne; Denne Academy Award-vinneren kombinerer eventyr, romantikk og komedie for å formidle den "sanne" historien om Ville vestens mest sjarmerende kjeltringer. Ingen er en kløktigere planlegger enn Butch (Paul Newman) når det gjelder å skaffe "gryn" i en fart, og hans makker Sundance (Robert Redford) er et naturtalent med revolveren.

Når disse to kaotiske bank- og togrøverne går lei av å flykte fra lovens lange arm legger de i vei til Bolivia med sundance's kjæreste (Katharine Ross). Den lille detaljen at de knapt kan spansk nok til å si "Opp med hendene" er ingen hindring for de to hyggeligste lovløse som noengang har ridd inn i solnedgangen.

SF Norge


Bandittene Butch Cassidy (Paul Newman) og "Sundance Kid" overfaller tog med store pengetransporter og jages over store områder. Lærerinnen Etta, som er begges venninne, slår lag med dem, og de tre havner i Bolivia hvor de plyndrer banker og raner folk. Begge mennene drepes tilslutt av bolivianske soldater.

Filmkontrollen


"Let's go someplace like Bolivia"

Butch Cassidy and the Sundance Kid er en av de mest artikulerte, originale og moderne westernfilmer som er laget. Filmen er også den mest suksessfulle filmatiseringen basert på de to historiske karakterene Butch Cassidy og Sundance Kid. Mens andre filmer veksler mellom å fremstille dem som komiske eller grusomme skurker, velger Goldman her å tilføre dem atskillig glamour og vidd. Heltene blir dessuten her portrettert av unge, virile utgaver av Paul Newman og Robert Redford, som ikke gjør skam på det varme og vittige manuset. De spiller to kompiser som lever opp til det amerikanske frihetsideal, til tross for sine operasjoner på feil side av loven. Kjernen i filmen er kameratskapet mellom Butch Cassidy og Sundance Kid. Vennskapet er ikke preget av det store alvoret, det viktigste er at det hender noe, og at det skjer med en viss stil. Det ville vestens mest sjarmerende par raner banker og tog, på høflig og heller udugelig vis. Ironisk nok er det først når de prøver å avslutte den kriminelle løpebanen at de forvandles til drapsmenn.

Butch Cassidy and the Sundance Kid er en parodi på western-filmenes mytologiske fremstilling av denne perioden i amerikansk historie. Det at man unngikk de mest klisjefylte fremstillingen kan kanskje bunne i at manusforfatter William Goldman brukte hele åtte år på forarbeidet til manuset. Han har også tilført historien trekk av nostalgi over en tapt tid, men uten å romantisere for mye.

Ettersom historien utvikler seg til en "ingen-vei-tilbake"-affære, forstår man hvor det bærer med heltene. Avslutningsbildet som fryses idet de to løper inn i den sikre død, er berømt. Fremfor å bli truffet av det massive kuleregnet, forsegler Butch og Sundance det kompromissløse vennskapet og heltene dør med stil utenfor billedrammen.

Filmen ble datidens største westernsuksess, og ble nominert til fire Oscar-statuetter. William Goldman vant fortjent med sitt manus til det man kanskje kan si er historiens mest sjarmerende western.

Kort: Livet er en fest for de to tøffe westernheltene Butch Cassidy og Sundance Kid, som spilles av henholdsvis Paul Newman og Robert Redford. På dagtid raner de godstog og om kveldene sjarmerer de kvinner. Men det glade liv varer ikke evig. Lovens lange arm legger ut en felle for å få bukt med problemet, og Butch og Sundance må rømme fra alt de eier og har.

Bergen filmklubb


Livet er en fest for de to tøffe westernheltene Butch Cassidy og Sundance Kid, som spilles av henholdsvis Paul Newman og Robert Redford. På dagtid raner de godstog og om kveldene sjarmerer de kvinner. Begge deler mestrer cowboyene med glans. Butch Cassidy og Sundance Kid opererer rimelig fritt som togranere i det ville vesten. Med enkle triks gjør de seg styrtrike på å rane godstog, og heltene bader simpelthen i damer, vin og sang.

Men det glade liv varer ikke evig, selv ikke for to helter. Lovens lange arm legger ut en felle for å få bukt med problemet, og Butch og Sundance må rømme fra alt de eier og har. På sin ferd plukker de opp vakre Etta Place, som etter hvert involveres sterkt både med karene og i togran.

Fra glansdagene

Det er unge utgaver av Paul Newman og Robert Redford du får møte i Butch Cassidy og Sundance Kid. Filmen er fra deres glansdager, den gang kvinnene drømte om heltene, og mennene adopterte både stilen og faktene.

TV2

Alle bilder av Butch Cassidy og Sundance Kid - To uvanlige fredløse

Trailer

Link til denne traileren

Butch Cassidy og Sundance Kid - To uvanlige fredløse (1969)

Produsent: John Foreman
Regi: George Roy Hill
Manus: William Goldman
Sjanger: western, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Paul Newman
Butch Cassidy
Robert Redford
Sundance Kid
Katharine Ross
Etta Place
Strother Martin
Percy Garris
Henry Jones
Bike salesman
Jeff Corey
Sheriff Bledsoe
George Furth
Woodcock
Cloris Leachman
Agnes
Ted Cassidy
Harvey Logan
Kenneth Mars
Marshal
Vis alle roller
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf