Logg inn | Opprett brukerkonto

Løvenes konge (1994)

Originaltittel: The Lion King

Produsent: Don Hahn
Regi: Roger Allers
Manus: Irene Mecchi
Sjanger: familiefilm, tegnefilm
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 28 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 2
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Jonathan Taylor Thomas
Uspesifisert rolle
Matthew Broderick
Uspesifisert rolle
James Earl Jones
Uspesifisert rolle
Jeremy Irons
Uspesifisert rolle
Niketa Calame
Uspesifisert rolle
Moira Kelly
Uspesifisert rolle
Ernie Sabella
Uspesifisert rolle
Nathan Lane
Uspesifisert rolle
Robert Guillaume
Uspesifisert rolle
Rowan Atkinson
Uspesifisert rolle
Vis alle roller

Det er en stor dag i løvenes rike når løveungen Simba blir født. En dag er det han som skal overta kongetronen etter sin f ar Mufasa! Dette er til stor glede for alle utenom Scar, Mufasas slemme bror, som selv ønsker å overta tronen. Tiden går og den nysgjerrige Simba lærer seg å takle farer som en blivende konge kan bli utsatt for. Han følger sin far, får kloke råd av bavianen Rafiki og leker med kompisen Nala.

En dag skjer det noe forferdelig, Mufasa forsvinner sporløst – og før man vet ordet av det har Scar overtatt tronen! Simba blir jaget ut av flokken og må klare seg i den store verden helt alene. Langt borte fra familien treffer han marekatten Timon og vortesvinet Pumbaa, som blir hans nye venner. Men en dag vender Simba tilbake til løveriket for å gjenvinne sin plass som Løvenes Konge.... Filmen er en hjertevarm og tidløs historie om livets sirkel – om forholdet mellom far og sønn – om det å vokse opp og ta ansvar.

Omtale

Denne filmen forteller eventyret om den lille løven Simba, kong Mustafas førstefødte sønn, som skal etterfølge faren som konge. Alle hyller den nyfødte, bortsett fra kongens bror, Scar. Han hater Simba. Scar har et brennende ønske om å bli konge, og det blir umulig nå da broren har fått en sønn som skal arve tronen. Scar kan bare bli konge dersom han blir kvitt far og sønn. Han klekker ut en plan som går ut på at Mustafa skal drepes, og at Simba skal tro at han er skyld i farens død.

Barnefilmfestivalen 99


Premiere 2. desember 1994 Colosseum - Saga - Symra, Oslo


Dette eventyret følger den lille, men heroiske, løven Simba, som kjemper for å finne sin plass i naturens kretsløp, og ønsket om å følge i potefarene til den mektige faren, King Mufasa. Handlingen utspiller seg i det overveldende, mystiske og vakre afrikanske landskapet. King Mufasa er hersker over klippen Pride Rock, og landskapet rundt, mens Simba ikke klarer å holde seg i ro i prinserollen, han vil selv bli konge. Men Mufasa har en ond bror som heter Scar, som ser seg selv som den naturlige etterfølger av Mufasa. Men da må far og sønn først ryddes av veien. Scar lager en plan sammen med sine hyener, og lurer Simba og Mufasa inn i et dyretråkk, der Mufasa blir drept. Scar påstår at Simba er ansvarlig for sin fars død, og sier til ham at han må reise langt bort, og aldri vende tilbake igjen.

Disney-konsernet har hatt stor suksess med sin nye satsing på animasjonsfilm for hele familien. Besøket i USA har nådd rekordstore høyder for dette drama fra dyrenes verden.

Kalle Løchen

Film & Kino


Solen står opp over det afrikanske slettelandet. Dyr samles i flokker, hver til sitt slag, en forventning ligger i lufta - og der på klippen høyt over dem alle viser løvekongen Mufasa fram sin førstefødte, Simba, som i sin tur skal bli konge.

Alle hyller den nyfødte, på sitt mål og vis, alle unntatt kongens bror Scar. Scar misunner broren, og hater Simba. Nå vil han aldri kunne bli konge. Det vil si, hvis han ikke kan bli kvitt både far og sønn. Det klarer han, i kompaniskap med hyenene klekker han ut en plan som resulterer i at Mufasa dør, og Simba som tror han er skyld i farens død, rømmer. Nå regjerer Scar og hyenene. Det før så grøderike landet hvor den fine balansen mellom alt som lever ble respektert, er i ferd med å legges øde på grunn av vanskjøtsel og rovdrift.

Simba har funnet nye venner, han lever herrens glade dager i et land som flyter av melk og honning, inntil han en dag møter barndomsvenninnen Nala igjen. Hun forteller hva som har skjedd, at de trodde han var død, og hvilke plikter han har som kongesønn. Simba avviser først Nala, men når han også treffer igjen den vise apen Rafiki, forstår han hvor han hører hjemme, og hvilke valg han må ta.

(Haugsund 1994)


NKFF Barnefilm ************** Denne filmen forteller eventyret om den lille, heroiske løven Simba, som kjemper for å finne sin plass i naturens kretsløp. Sola står opp over det afrikanske slettelandet. Dyr samles i flokker. Over dem viser Kong Mufasa fram sin førstefødte sønn, Simba, som skal etterfølge faren som konge. Alle hyller den nyfødte, bortsett fra kongens bror, Scar. Han misunner broren, og hater Simba. Scar har et brennende ønske om å bli konge, og nå blir det umulig når broren har fått en sønn som skal arve tronen. Scar kan nå bare bli konge dersom han blir kvitt far og sønn. Han klekker ut en plan sammen med hyenene som går ut på at Mustafa skal drepes og Simba skal tro at han er skyld i farens død. Planen lykkes og Simba rømmer fra riket som nå regjeres av Scar og hyenene. Under Scars ledelse blir landet vanskjøttet og utsatt for rovdrift. Simba har funnet nye venner i et annet land hvor alt er bare fryd og glede. En dag møter han barndomsvenninnen Nala igjen. Hun forteller hva som har skjedd, og at de trodde at han var død. Nala forteller også at Simba har plikter som kongesønn, og at dyrene savner ham veldig. Simba avviser først Nala, men når han igjen treffer den kloke apen Rafiki, forstår han hvor han egentlig hører hjemme og hvilke valg han må ta. Plikten kaller og han må ta kongegjerningen i sitt fars gamle rike alvorlig.

Som i tidligere eventyrfilmer fra Disney, griper også LØVENES KONGE fatt i etablerte myter og forestillinger som gjelder for mange kulturer. Stikkord her er kongedømme, arv, familiebånd, det gode, det onde og tradisjoner. Alt er bearbeidet innenfor et formspråk tilpasset barn, unge og voksne. Barn får sitt ved at de får kjennskap til myter, og gjennom identifikasjonsmuligheter (Simbas forhold til sin far og farens død) og visuell humor. Unge og voksne får sitt først og fremst gjennom et raskt og rytmisk bildespråk med musikk og humor både på bildesiden og lydsiden. Dette er med andre ord en Disneyfilm laget etter kjent oppskrift som gjør Disney til det mest anerkjente varemerket for familiefilm i verdensmålestokk.

NKFF


Hva sa pressen?

Disneytegnefilm om løveungen Simba som vokser opp i Afrikas jungel og blir alle dyrenes konge. "Flott laget er det, og enkelte scener gjør sterkt inntrykk. Men det er også en gjennomgående mørk og voldsom film, som kan bli sterk kost for mange av de minste." " (E.M.S. VG 3 poeng.) "Morsomst er alle "showstopperne", grasiøse numre med sang og dans som har et smittende humør. Og som blir koreografert med et sant mesterskap. Animasjonen er fremragende - dette kan ikke annet enn å bli en vinner." (P.H.Aft.) "Tegningene er banale, animasjonen ofte nødtørftig - løveansiktene er uttrykksløse." (H.K. Arb. 2 poeng.) " - full av politisk korrekt miljø/naturvernfilosofi. Den norske versjoneringen på lydsiden (dialog, sanger og regi: Harald Mæhle) er ypperlig; dette gamet kan de her hjemme nå." (T.E. Dagbl. 5 poeng.)

Film & Kino


Oscarvinneren Løvenes konge har vi ventet lenge på. Nå er den endelig tilgjengelig på video.

Historien om den vesle løveungen Simba, som er sønn av løvenes konge, Mufasa, er ikke overveldende original. Idag med rovdrift og mishandling av naturen trekkes historien paralleller til dagens miljøvern og rovdrift av naturen. Den onde Scar symboliserer menneskenes ødeleggelse av naturen. Det er "in" med miljøvern idag, og ungene læres opp til å bli miljøbevisste - helt til de blir så voksne at de forstår at det er mer penger i å utnytte naturen.

Disneys tegnere har denne gang konsentrert seg mye om bakgrunner, og det har gått noe ut over ansiktene til hovedpersonene, løvene. De er enklere enn f.eks. Den lille havfruen, som hadde et mye mer utrykksfullt ansikt. Likefullt er det hele gjennomført med en så stor perfeksjon at man ikke kan unngå å beundre det hele. På dette området er Disneykonsernets ressurser og mannskaper fremdeles enerådende.

Et annet positivt punkt er de norske stemmene. Det skal mye til å etterape store personligheter som James Earl Jones og Whoopi Goldberg (som står for stemmene på den originale versjonen), men denne gang er den norske dubbingen så god at man nesten ikke merker den i det hele tatt. Den norske dialogen passer godt, og de norske sangene likeså. Den norske versjonen av Løvenes konge er et mesterverk. (SG)

Filmspesialisten

(FSP 7)


Filmen handler om Simba som er sønn av Mufasa, løvenes konge. Mufasa har en sjalu bror, Scar, som prøver å ta livet av Simba og faren hans for selv å bli konge. Scar klarer å ta livet av Mufasa, men Simba rømmer. Scar kommer seg opp på tronen ved hjelp av hyenene.

Filmen har syv-års grense, men kan til tider virke skremmende for de minste med en del overraskende scener og voldsom lyd. Tegningene er flotte med sine klare farger. Historien er spennende og enkelte figurer er veldig morsomme. Det er flott musikk fra Elton John som han fikk Oscar for.

Karakter: M+ Martin Fjellanger (11)

FilmMagasinet nr. 4 - 1995 (Video)

Alle bilder av Løvenes konge
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon