Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Nødlanding (1952)

Originaltittel: Nødlanding

Under 2. verdenskrig styrter et amerikansk bombefly i havet ikke langt fra et sted hvor en gruppe motstandsmenn er i ferd med å frakte i land sprengstoff fra en motorkutter. Det lykkes sju av de amerikanske flygerne å hoppe ut i fallskjerm. En av dem faller straks i hendene på tyskerne som straks går i gang med å finkjemme området for flere. Under ledelse av stedets lege Knut og den unge gartneren Hans får motstandsbevegelsen i løpet av få timer samlet seks av amerikanerne på kirkens loft, foreløpig i sikkerhet for tyskerne.

Omtale

Den menneskelige faktor

"Det er de underholdningsmessige sidene ved hendelsen som Skouen først og fremst har trukket fram. Slitet og okkupasjonstrykket merker vi mindre til fordi tyskerne er dumme og lar seg lett narre, mens våre egne er desto mer snarrådige og galgenhumoristiske", skrev Arbeiderbladet da filmen hadde premiere i januar 1952. Men dette var vel neppe verken tiden eller stedet å framstille tyskerne i et særlig positivt lys. Nødlanding er nemlig først og fremst en hyllest til den norske sivilistens betydning for fedrelandet under okkupasjonen, og en dramatisert dokumentering av en hendelse som faktisk fant sted.

Handlingen er enkel og klassisk: Under den andre verdenskrig styrter et amerikansk bombefly ved kysten, og i nærheten er noen motstandsmenn på oppdrag. Flygerne hopper ut i fallskjerm og lander på forskjellige steder, men til tross for tyskernes finkjemming av området lykkes det motstandsfolkene å få samlet dem, med god hjelp fra stedets lege Knut og den unge gartneren Hans (Henki Kolstad). Amerikanerne blir skjult på loftet i den lokale kirken, som er et sentrum for motstandsbevegelsen. Nettet strammes da skjulestedet blir oppdaget av en beryktet angiver som går under navnet "Stråmann", og snart må Hans og motstansmennene satse alt på å få smuglet amerikanerne ombord i en illegal båtforbindelse til Sverige.

Nødlanding var Skouens andre spillefilm. I likhet med debuten Gategutter (1949) preges den av et ønske fra regissørens side om autentisitet og ærlighet i skildringen av både karakterer og miljø. Det er en film med en realistisk gjennomgangstone, med Skouens alltid tilstedeværende humanisme som tematisk drivkraft. For selv om det spennende handlingsforløpet sørger for underholdningsverdi, er det først og fremst Skouens forståelse for den menneskelige faktor som løfter Nødlanding opp fra det ordinære okkupasjonsdramaet: Hvordan krigen setter enkeltmennesket i en situasjon der han eller hun må spørre seg selv om man er villig til å ofre noens liv for å redde andres.

Skouens skildringer av okkupasjonsårene i Norge gjorde tydeligvis inntrykk i Cannes, for både Nødlanding og Ni liv (1958) ble utlagt til hovedkonkurransen. Begge tilhører da også kremen av de mange norske okkupasjonsdramaene som ble laget i etterkrigstiden. lg

Cinemateket 1997


Premiere 21. januar 1952 Klingenberg, Oslo.


Et sted i Vestfold ble det en natt under krigen forsøkt en nødlanding med et fly. Milorg D. 15 er dekkadressen på de karene som forsøkte å hjelpe det amerikanske flymannskapet som ble strødd omkring i distriktet. Milorg-karene måtte hive det de hadde i hendene for å finne flygerne, få dem i dekning, og få dem eksportert ut av landet igjen.

(Fra programheftet)


Dramatisk, meget fint og nyansert bygget opp, uten et øyeblikks dødpunkt, forteller filmen om hvordan mannskapet på et styrtet amerikansk krigsfly, en etter en, blir tatt hånd om av den hjemlige norske Milorg.

Cinemateket


En film tatt rett ut av siste krigs virkelighet. Et amerikans fly på oppdrag får problemer og det 6 mann store mannskapet må kaste seg ut i fallskjermer. De lander spredt over et større område av Vestfold - i fiendeland. Milorg.D.l5 er dekkadressen til de karene som løste den oppgaven filmen forteller om: Å finne de amerikanske flygerne og å få dem i dekning før tyskerne finner dem. I hovedrollene møter vi Henki Kolstad, Jack Kennedy, Randi Kolstad, Bjarne Andersen, Jens Bolling og Einar Vaage.

NFI


Under 2. verdenskrig styrter et amerikansk bombefly i havet ikke langt fra et sted hvor en gruppe motstandsmenn er i ferd med å frakte i land sprengstoff fra en motorkutter. Det lykkes sju av de amerikanske flygerne å hoppe ut i fallskjerm. En av dem faller straks i hendene på tyskerne som straks går i gang med å finkjemme området for flere. Under ledelse av stedets lege Knut og den unge gartneren Hans får motstandsbevegelsen i løpet av få timer samlet seks av amerikanerne på kirkens loft, foreløpig i sikkerhet for tyskerne.

Filmtreff jan '99


På flukt fra Gestapo

Henki Kolstad spiller krigshelten Hans i kveldens norske spillefilm som henter handlingen fra andre verdenskrig. Hans har en sentral rolle i det lokale Milorgs kamp for å redde en gruppe amerikanere fra tyskernes klør.

Under den andre verdenskrig, et sted i Vestfold, styrter et amerikansk bombefly brennende i havet. Ikke langt unna er en gruppe motstandsmenn i ferd med å frakte i land sprengstoff fra en motorkutter. Få minutter senere er hele området i alarmtilstand. Det lykkes sju av de amerikanske flygerne å hoppe ut i fallskjerm. En av dem er imidlertid så hardt såret at han straks faller i hendene på tyskerne.

Dermed går okkupantene i gang med å finkjemme hele området. Under ledelse av stedets lege Knut (Jens Bolling) og den unge gartneren Hans får motstandsbevegelsen i løpet av få timer samlet seks av amerikanerne i sikkerhet fra Gestapo.

Gjemmestedet er likevel bare midlertidig, og med livet som innsats begynner Milorg-mennene å forberede smuglingen av amerikanerne over til Sverige, der de kan komme seg i sikkerhet.

Kandidat i Cannes "Nødlanding" ble plukket ut til hovedkonkurransen i Cannes i 1952,og regissør og manusforfatter Arne Skouen fikk tildels svært gode kritikker for filmen. Arbeiderbladets anmelder kalte "Nødlanding" en "...løfterik norsk film", mens Aftenposten mente at Henki Kolstad "...har en vidunderlig evne til å fange publikums interesse på en slik måte at de følger ham i tykt og tynt, enten han er i bildet eller ikke."

NRK1

Alle bilder av Nødlanding

Nødlanding (1952)

Regi: Arne Skouen
Manus: Arne Skouen
Sjanger: krigsfilm og drama
Nasjonalitet: NOR
Spilletid: 1 time, 40 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Henki Kolstad
Hans
Jack Kennedy
Eddie, Captain
Randi Kolstad
Kristin
Bjarne Andersen
Stråmann
Jens Bolling
Legen Knut
Einar Vaage
Edvardsen, kirketjener
Samuel Matlovsky
Leo, Sergeant
Lee Payant
Fiorello, 2nd Lieutenant
John Robbins
Don, Sergeant
Lee Zimmer
Steve, Sergeant
Vis alle roller