Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Den lengste dagen (1962)

Originaltittel: The Longest Day

6. juni 1944 markerte de alliertes invasjon av Frankrike, begynnelsen på slutten av nazistenes herredømme over Europa. Angrepet ble utført av 3 millioner menn, 11000 fly og 4000 skip, den største armadaen verden har sett.
I original svart hvitt-versjon gjenskaper The Longest Day den historiske begivenheten. Rollelisten er stjernespekket, og filmen forteller fra begge siders perspektiv. Den gir et fascinerende innblikk i de omfattende forberedelsene, feilene og tilfeldighetene som avgjorde utfallet av et av historiens største slag.

Omtale

DVD-utgivelsen Special edition 2 disk om den kanskje viktigste dagen under 2. verdenskrig, D-dagen.

6. juni 1944 markerte de alliertes invasjon av Frankrike, begynnelsen på slutten av nazistenes herredømme over Europa. Angrepet ble utført av 3 millioner menn, 11000 fly og 4000 skip, den største armadaen verden har sett.

I original svart hvitt-versjon gjenskaper The Longest Day den historiske begivenheten. Rollelisten er stjernespekket, og filmen forteller fra begge siders perspektiv. Den gir et fascinerende innblikk i de omfattende forberedelsene, feilene og tilfeldighetene som avgjorde utfallet av et av historiens største slag. Filmen ble tildelt to Oscar og ansees for å være en av Hollywoods beste krigsfilmer.

Jubileumsutgaven inneholder også et 12-siders minnehefte med historier fra D-dagen og om innspillingen av filmen.

SF


Dagen verden holdt pusten 6. juni 1944 ble den største militære operasjonen noensinne, Operation Overlord, gjennomført. Oppgaven var å gå i land på det som ble kalt Fort Europa og skape en ny front mot den tyske krigsmaskinen for å få slutt på den 2. verdenskrigen. For menneskeheten var dette Den lengste dagen...

Forberedelsene til Operasjon Overlord var enorme; en million soldater, to millioner øvrig personale, 5500 tanks, 6000 skip og drøyt 11500 fly. Alt dette sto klart for å gå i land i Normandie. Forhåpentligvis kunne man kjempe seg innover i landet, spørsmålet var bare når man fikk sjansen. Lenge så det håpløst ut, været var dårligere enn på flere år, hvilket gjorde det nesten umulig for rekognisering i forkant og bruk av fallskjermhoppere under invasjonen. Det så ut som man måtte vente til juli, men værrapporteringen ga et lite håp, og Eisenhower kunne gi ordren om at invasjonen skulle finne sted 6. juni. Når krigsmaskinen ble satt i gang var det bare å vente.

The Longest Day baserer seg på krigskorrespondenten Cornelius Ryans bok med samme navn, der han presenterer hendelsene som leder fram til 6. juni, samt hvordan operasjonen utvikler seg. Gjennom boken følger vi et antall personer, så vel offiserer som fotsoldater og sivile, og hva som skjer med dem i denne perioden. Til forskjell fra andre krigsfilmer fra 50- og 60-tallet, følger vi begge sider av konflikten. Man framstiller helt enkelt de involverte partene som mennesker, ikke som godhjertede gutter mot blodtørstige monstre, noe som intensiverer det dokumentariske preget på filmen.

Filmen har en imponerende stjernespekket rolleliste: John Wayne, Richard Burton, Sean Connery, Robert Mitchum, Henry Fonda, Paul Anka, Robert Ryan og Rod Steiger. Filmet i CinemaScope og i svart/hvitt vant den velfortjent både Oscar og Golde Globe for beste foto i 1963. Filmen er en av de mest imponerende og autentiske dokumentasjonene av krig noensinne filmet, og er den filmen som du bør se i forbindelse med 60-årsjubileet for D-dagen. jeo

70mm festivalen 2004 - NFI


Storslagen på alle måter, men mest storslagen er rollelisten: John Wayne, Richard Burton, Sean Connery, Robert Mitchum, Henry Fonda, Paul Anka, Robert Ryan og Rod Steiger. Stjerneparaden fortsetter nærmest i det uendelige. Briljant framstilling av de alliertes invasjon av Normandie, belønnet med Oscar for beste filming og spesialeffekter. Filmen skildrer hvordan personer på ulike nivå på begge sider opplever den dramatiske D-dagen. Spesielt tyskerne som overveldes av styrkene som rykker fram mot dem. Faktisk er det en tysk offiser som gir navnet til filmen, da han tidlig om morgenen ser over til fienden og sier: "Dette vil bli den lengste dagen".

TV+ 1996


6. juni 1944 markerte de alliertes invasjon av Frankrike, begynnelsen på slutten av nazistenes herredømme over Europa. Angrepet ble utført av 3 millioner menn, 11000 fly og 4000 skip, den største armadaen verden har sett.I "The Longest Day" gjenskapes den historiske begivenheten.

TV2 Filmkanalen 2006

Alle bilder av Den lengste dagen

Den lengste dagen (1962)

Produsent: Darryl F. Zanuck
Regi: Ken Annakin
Manus: Cornelius Ryan
Sjanger: krigsfilm, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 49 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

John Wayne
Uspesifisert rolle
Robert Mitchum
Uspesifisert rolle
Henry Fonda
Uspesifisert rolle
Robert Ryan
Uspesifisert rolle
Rod Steiger
Uspesifisert rolle
Robert Wagner
Uspesifisert rolle
Paul Anka
Uspesifisert rolle
Fabian
Uspesifisert rolle
Tommy Sands
Uspesifisert rolle
Richard Beymer
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Jesse Bradford
Jesse Bradford
Kylie Minogue
Kylie Minogue
Bruce McDonald
Bruce McDonald
Irwin Winkler
Irwin Winkler
Johannes Meyer
Johannes Meyer
John Karlen
John Karlen