Logg inn | Opprett brukerkonto

Rumble Fish (1983)

Originaltittel: Rumble Fish

Produsent: Fred Roos
Regi: Francis Ford Coppola
Manus: Francis Ford Coppola
Sjanger: action, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 34 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Matt Dillon
Uspesifisert rolle
Mickey Rourke
Uspesifisert rolle
Dennis Hopper
Uspesifisert rolle
Vincent Spano
Uspesifisert rolle
Diane Lane
Uspesifisert rolle
Nicolas Cage
Uspesifisert rolle
Diana Scarwid
Uspesifisert rolle
Chris Penn
Uspesifisert rolle
Laurence Fishburne
Uspesifisert rolle
William Smith
Uspesifisert rolle
Michael Higgins
Uspesifisert rolle
Tom Waits
Uspesifisert rolle

En film om to brødres søken etter identitet og mening med tilværelsen. Rusty James (Dillon) står midt oppe i et gjengopprør når storebroren Motorcycle Boy (Rourke) vender tilbake, som oppstått fra de døde. Han er en poet, en drømmer og en legende, en helt for sin yngre bror. Filmen oppleves for en stor del gjennom storebrorens øyne, og handler om de to guttene som har vokst opp på feil side av elven, født til å sloss, og om et oppgjør som ugjenkallelig må komme.

Omtale

RUMBLEFISH er en skarp og sarkastisk historie om en gutts pinefulle leting etter identitet, et tøft drama der handling foregår om natten og den unge hovedpersonen er i kappløp med tiden. "Rumblefish" belyser den mørkeste siden av tenåringen verden.

(Filmtilsynet)


En sjelden vellykket blanding av naturalisme og stilisering i denne ungdomsfilmen. Coppola klarer å fortelle en spennende historie både på det ytre og indre plan - og dessuten å gi filmen nesten mytologiske overtoner. Ungdommens drømmer og myter og deres fall er sett innenfra med stor innlevelse.

Cinemateket


"What is this? Another glorious battle for the kingdom?"

Det er Motorcycle Boy (Rourke) som spør; poet, drømmer og levende legende. Det er den tidligere gjenglederen som har kommet tilbake, som gjenoppstått fra de døde, mens hans yngre bror Rusty James (Dillon) står midt oppe i et nytt gjeng-oppgjør. Det er disse to brødrene det handler om. Helten og hans lillebror. De som er født på feil side av elva, født til å slåss.

Rumble Fish er Francis Coppolas andre filmatisering av Susan E. Hintons tenåringsromaner fra femtiårene (The Outsiders var den første). Det er mange ting som gjør Coppolas film om de to brødrenes søken etter identitet og mening med tilværelsen til et enestående helstøpt verk av en ungdomsfilm. Den flørter bevisst og uhemmet med alle tenkelige klisjeer knyttet opp til beskrivelsen av den perioden i livet da ingenting føles sikkert, men står fram som en både original og forfriskende film. Ikke bare er det den nydelige svart/hvitt fotograferingen, som sammen med et subtilt lydbilde understreker en tett, rastløs og klaustrofobisk stemning. Men også skuespillerne (hvilken casting!), klipperytmen og den visuelle symbolikken (med lån fra både ekspresjonisme og surrealisme); alt ser ut til å stemme her.

Alt fra Mickey Rourke i hovedrollen som Motorcycle Boy, Dennis Hopper som den alkoholiserte faren, Tom Waits i en birolle som den mumlende kloke bartenderen - og ikke minst Matt Dillon som den litt sløvt tilstede, ikke helt smarte lillebroren som aldri kan bli som storebror. Vi ser Motorcycle Boy gå stille rundt i gatene, som en hærfører uten soldater eller prins i eksil, lukket inne i sin egen verden. Er han blitt gal? Fargeblind, av og til døv, og med sin lavmælte stemme er det gjennom Motorcycle Boy vi opplever store deler av filmen. Skyer farer over himmelen, kamera tilter, husene kaster lange skygger, klokkene tikker frenetisk. Vi værer at oppgjøret må komme, han må møte sin skjebne. Men først må eksperimentet gjennomføres: Kampfiskene i dyrebutikkens akvarier må slippes løs i elven og ut i havet. Kanskje kan de der leve i fred med hverandre?

ys

Cinemateket 1996


En film om to brødres søken etter identitet og mening med tilværelsen. Rusty James (Dillon) står midt oppe i et gjengopprør når storebroren Motorcycle Boy (Rourke) vender tilbake, som oppstått fra de døde. Han er en poet, en drømmer og en legende, en helt for sin yngre bror. Filmen oppleves for en stor del gjennom storebrorens øyne, og handler om de to guttene som har vokst opp på feil side av elven, født til å sloss, og om et oppgjør som ugjenkallelig må komme.

TV3 2002


Jungelliv Francis Ford Coppola laget på begynnelsen av 80-tallet to ungdomsfilmer basert på bøker av forfatteren S. E. Hinton, The Outsiders og Rumble Fish. Begge er severdige filmer, men høyst ulike i stilistisk uttrykk. Dette er Coppola i en tid hvor han eksperimenterte med film form, lette etter nye uttrykk, nye arbeidsmetoder, og holdt på å gravlegge sitt filmselskap Zoetrope i forsøkene. Rumble Fish er den mest ambisiøse av de to ungdomsskildringene, røffere i kantene og filmet i et ekspresjonistisk svart/hvitt. Det handler om brødre i storbyen, unge menn med håp og ambisjoner på gatenivå. Matt Dillon er Rusty James som ser opp til sin storebror Motorcycle Boy (Mickey Rourke), en gjengleder med en idyllisert aura rundt seg. Motorcycle Boy er blitt eldre og mer fornuftig, og forsøker å temme Rusty som ser på gjengslagsmål som en verdi i livet. Filmen har en blendende atmosfære av eksistensiell undergang, og er fremdeles et av de beste ungdomsportrettene i moderne amerikansk film.

kl

Cinemateket - Våren 2002


Klassiker om ungdomsopprør

Rusty James forguder sin drømmende og delvis døve bror. Han har vært borte i to måneder, men plutselig en dag er han tilbake. Gatevold, ungdomsopprør og tenåringsproblematikk er vakkert og poetisk skildret i Francis Ford Coppolas film fra 1983.

Rusty James er leder for en gjeng som er i stadig konflikt med den rivaliserende gjengen ledet av Biff. En kveld er det duket for et realt oppgjør. Gjengmedlemmene til Rusty James er lite lystne på å slåss, men han avviser alle innsigelser og går til angrep likevel

Reddende engel Rusty James bror, populært kalt ”The Motorcycle Boy”, har vært borte i to måneder. Nå kommer han tilbake, akkurat i tide til å redde Rusty James fra å bli banket opp av Biff.

”The Motorcycle Boy” er 21 år gammel, fargeblind, delvis døv og ganske fjern. De fleste tror han har ”en skrue løs”. De to brødrene bor sammen med sin far som er alkoholisert og sosialklient.

Samtalen Det begynner å gå dårlig for Rusty James. Det blir slutt med kjæresten, Patty, og han blir kastet ut av skolen. ”The Motorcycle Boy” gjør det klart at han ikke vil være med på flere gjengoppgjør, og sammen med en kamerat, Steve, drar brødrene på en barrunde.

Det er her ”The Motorcycle Boy” har det meste av dialogen sin, og hvor han forklarer at han har funnet den lenge savnede moren deres et sted i California. Han prøver å komme innpå Rusty James’ redsel for å være alene, og han forteller også hvordan det er å være fargeblind og delvis døv.

På slutten av kvelden havner Steve og Rusty James i trøbbel, og ”The Motorcycle Boy” er nok en gang en reddende engel. Han prøver å få Rusty James til å skjønne at livet med gjengen ikke er noe å satse på. Rusty James mener derimot at broren er sinnssyk, akkurat som moren angivelig var.

NRK2

Alle bilder av Rumble Fish
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon