Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Det store spranget (1994)

Originaltittel: The Hudsucker Proxy

Filmen utspiller seg i et stort industribygg på Manhattan på 50-tallet, der den nylig uteksaminerte handelsskolestudenten Norville Barnes har fått jobb i byggets postrom i bånn. Men Barnes har ambisjoner om en gang å få klatre opp til toppen. Høyt oppe på toppen sitter selskapets leder, Waring Hudsucker, med kontrollen, men ganske uventet åpner han et vindu i 45.etasje, og hopper ut. Inn kommer den kyniske forretningsmannen Mussberger med et inderlig ønske om å kjøpe opp aksjemajoriteten i firmaet. Men da må aksjeprisene ned, og for å få til det plasserer Mussberger den ambisiøse studenten fra postavdelingen i stolen som firmapresident, nøye håndplukket for sin naivitet og dumhet. Men den idiotsikre planen slår sprekker når en nysjerrig kvinnelig journalist begynner å grave i saken, og overraskende nok finner skjulte kvaliteter hos Norville Barnes.

Omtale

Premiere 26. desember 1994 Felix, Oslo


Fandenivoldsk saga om en ung manns tur til toppen

Med forventning i øya og college-diplomet på lomma ankommer unge Norville Barnes (Tim Robbins) New York for å søke jobb. Jobbmarkedet er imidlertid ingen meny han kan velge fritt fra, så han ender opp i postavdelingen hos mektige Hudsucker Industries. Samme dag velger bedriftens adm.dir. og største aksjonær, Waring Hudsucker (Charles Durning), å sette sluttstrek ved å hoppe fra 44. etasje. Hudsuckers høyre hånd, Sidney J. Mussburger (Paul Newman), innser at de nå har et større problem enn et tilgriset fortau; 1. januar blir Hudsucker-aksjene lagt ut på det åpne marked, tilgjengelig for enhver tulling med sparegris. Dette er selvfølgelig ikke noen ønskelig situasjon, men Mussburger har en plan: De ansetter et komplett ubrukelig fjols som Waring Hudsuckers etterfølger, for derved å få aksjekursene til å falle så lavt at de har råd til å kjøpe dem selv. Så når Norville snubler inn på kontoret til Mussburger for å levere et brev og fortelle om det som synes som en latterlig produktide, er saken grei: Norville Barnes fra Muncie er Hudsucker Industries nye adm.dir. Pressen er forfjamset, men den unge, bråkjekke journalisten Amy Archer (Jennifer J. Leigh) aner ugler i mosen. Derfor sørger hun for å bli ansatt som Barnes' sekretær under dekknavn, så hun har førstehånds tilgang til kildene. Lite vet Norville om at det er hans egen sekretær som er ansvarlig for at tabloidavisene omtaler ham som "imbesill". I tillegg blir Norvilles idé ("You know, for kids") en megasuksess; Hudsucker-aksjene har aldri stått høyere og Mussburger må prøve å pønske ut en måte å bli kvitt ham.

De uforlignelige Coen-brødrene briljerer nok en gang med sine ferdigheter og halsbrekkende vågale innfall. Det store spranget oser av en glød og en storøyd og ivrig fortellerglede vi alt for sjelden ser i Hollywood for tiden. Dette er munter og fandenivoldsk filmkunst fra folk som behersker det håndtverksmessige ved filmmediet som få andre. Men like viktig er at de har særdeles morsomme historier og at de vet hvordan de skal fortelle dem.

Det store spranget er en eplekjekk hommage til 30-tallets rappkjeftede screwballkomedier og ikke minst en ubesværet og lett hyllest til Frank Capras It's a Wonderful Life (1946) og til filmene av folk som Sturges og Hawks. Norville Barnes i Tim Robbins' alltid like inspirerte skikkelse er James Stewart opp av dage, mens Jennifer Jason Leighs Amy Archer godt kunne vært lillesøsteren til Hildy i Hawks' His Girl Friday (1940).

jl

Cinemateket 1996


Filmen utspiller seg i et stort industribygg på Manhattan på 50-tallet, der den nylig uteksaminerte handelsskolestudenten Norville Barnes har fått jobb i byggets postrom i bånn. Men Barnes har ambisjoner om en gang å få klatre opp til toppen. Høyt oppe på toppen sitter selskapets leder, Waring Hudsucker, med kontrollen, men ganske uventet åpner han et vindu i 45.etasje, og hopper ut. Inn kommer den kyniske forretningsmannen Mussberger med et inderlig ønske om å kjøpe opp aksjemajoriteten i firmaet. Men da må aksjeprisene ned, og for å få til det plasserer Mussberger den ambisiøse studenten fra postavdelingen i stolen som firmapresident, nøye håndplukket for sin naivitet og dumhet. Men den idiotsikre planen slår sprekker når en nysjerrig kvinnelig journalist begynner å grave i saken, og overraskende nok finner skjulte kvaliteter hos Norville Barnes.

Kalle Løchen

Film & Kino


Vi møter den uerfarne og naive Norville Bates (Tim Robbins) idet han får jobb som postsorterer i det solide firmaet Hudsucker Industrier. Da firmaets direktør plutselig begår selvmord ved å kaste seg ut av vinduet i 44. etasje, blir situasjonen ved en tilfeldighet forandret for unge Norville.

Styret, med direktørens høyre hånd i spissen (Paul Newman), spekulerer i å kjøre firmaets økonomi i grus for å kunne kjøpe opp alle aksjene for en billig penge. Til dette trenger de en naiv og medgjørlig direktør, og Norville Bates får jobben.

Pressen aner ugler i mosen, og innpå arenaen kommer en ung kvinnelig journalist, den munnrappe Amy Archer (Jennifer Jason Leigh). Hun kan snart avsløre at Hudsucker Industrier har en udugelig direktør og begynner å spekulere i årsaken.

Aksjekursen faller, og styret gnir seg i hendene, helt til Norville presser gjennom sin store oppfinnelse, rocke-ringen. Norville oppnår en kortvarig suksess før han igjen blir et offer for intriger og sitt eget maktbegjær.

(Haugesund 1994)


Brødrene Coen kjenner filmhistorien som sin egen bukselomme. I filmene deres er selve handlingen som regel underordnet måten den presenteres på. Ved hjelp av kameraføringer og kulisser spiller de med våre forventninger utifra hva vi er vant til å se på film. De lar selve formen definere innholdet, noe som har ført til endel anklager om at filmene deres er innholdsløse. Vel, det kommer an på hva slags innhold du ser etter.

I styrerommet til det gigantiske firmaet Hudsucker Industries lytter direktøren til en meget positiv økonomisk rapport før han plutselig går opp på det langstrakte polerte bordet, tar fart, og kaster seg ut igjennom vinduet. Det er 43. etasjer ned. Det er ikke tid eller grunn til å sørge over dette; det trådtrekkeren Sidney Mussberger (Paul Newman) bekymrer seg for, er: Nå kan hvem som helst som er kapitalsterk nok, kjøpe opp aksjemajoriteten i firmaet. Det gjelder derfor så fort som mulig å finne en dust som kan innta direktørstolen, få aksjene til å synke, slik at ingen er interessert i å gjøre oppkjøp. Den unge, nyutdannede Norville Barnes (Tim Robbins) som nettopp har begynt nederst i firmaets hierarki, i postavdelingen, fremstår for Mussberger som den perfekte tomskalle. Særlig når Barnes viser frem patenttegningen sin som kun er en sirkel på et papir: "You know, for kids!".

Barnes er den lille mann som vikler seg inn et digert konglomerat av umoral, men stikk i strid med våre forventninger, viser han seg å være ganske slaskete selv. Han sier opp folk uten videre og nyter sine sjefsprivilegier med største selvfølge. En kvinnelig stjernereporter (Jennifer Jason Leigh) greier å lure seg til å bli sekretær for Barnes. Hun skal forsøke å finne ut hva som egentlig skjer i Hudsucker-firmaet. Hun er rappkjeftet og kynisk, nærmest en parodi på 40-tallets innpåslitne storbyreportere. Men i oppdagelsen av Barnes' naivitet og nonchalante opptreden, innser hun hvordan hun selv lever et falskt liv hvor den perfekte fasaden ikke står i tråd med hennes virkelige jeg, og får sympati for ham.

Det store spranget er en ren studioproduksjon, og gir assosiasjoner til både Metropolis og Brazil. Det organiske og monstrøse virr-varret i underetasjene står i kontrast til det polerte, kjølige og rommelige interiøret i styrerommene. Det finnes ingen grense for hva som er virkelig; situasjonene har sin egen innebygde logikk, men satt sammen kan alt skje, og den mest hverdagslige situasjon er plutselig et mareritt uten like. Samtidig kan en ulykke avverges fordi tiden er fysisk kontrollerbar og attpåtil styrt av en gammel neger!

Coen-brødrenes filmer er slett ikke kommentarer eller hyllester til filmhistorien. Tvert imot bruker de gjenkjennelige episoder og stilarter til å formidle det som går på tvers av formens forventede innhold. På denne måten hjelper de oss til å bli bevisst egne slør og filtre som vi ser verden igjennom. Filmskapere kan neppe oppnå mer enn det.

Karkter: S Kjetil Korslund

FilmMagasinet


Hva sa pressen?

Komedie fra industrikonsernet Hudsucker, som er i økonomiske vanskeligheter og direktøren hopper ut av vinduet. Bedriftens yngstemann blir av en taktisk styreformann utnevnt til ny direktør. " - en hvass satire som både er intelligent og stilfull, men også litt hjerte- og livløs." (P.H. Aft.) " - nok en stilsikker og stramt regissert filmfryd fra brødrene Coen." (D.A. Vårt L.) "Hvorfor ble denne eminent originale og strålende morsomme komedien en fiasko i USA... The Hudsucker Proxy er brødrene Coens femte langfilm, og etter mitt skjønn i særklasse deres beste." (H.K. Arb. 6 poeng.) "Men deres film er i all sitt stilsammensurium en helstøpt og selvstendig lek med mediaoverleverte forestillinger som er høyst stimulerende."(C.L. Klassek.)

Film & Kino


Det store spranget er Coen-brødrenes femte langfilm, og etter kritikernes mening deres beste. Det mente ikke kinopublikumet i USA. Dette er kanskje ikke filmen for dem som liker lett og ledig underholdning, for her er det sviende ironi og svart humor som gjelder. Akkurat som i Stikket, er Paul Newman tilbake i rollen som slu kjeltring. Det er alltid hyggelig å se en veteran av denne klassen. Denne gang får Paul støtte av både Tim Robbins og Jennifer Jason Leigh, to langt yngre, men dyktige karakterskuespillere.

Det store spranget er kanskje en sær film. Dersom du liker komedier hvor temaet er festing og jenter i bikini og kun det, er ikke dette filmen for deg. Men, dersom du er forberedt på å bruke hodet ditt litt også, er dette en film du kan smile av. Det er ikke så mange store gapskratt, for historien er når alt kommer til stykket tragisk. Stakkars Norville Barnes! Han blir lurt når han får tilbud om direktørjobben i et stort firma, men akkurat når alt ser ut til å gå bra, blir han offer for sin egen grådighet og skråsikkerhet.

Det store spranget vakte mange smil hos meg. Den typen smil som er litt skjeve, og som viser at du i medynk til hovedpersonen nesten rister på hodet av håpløshet. Friskt i minne ligger også de gangene du selv har gått fem på.

Glimrende skuespillere, sviende ironisk, lunt morsom og spennende. men også til tider ganske forutsigelig. Mange smil, men få gapskratt. Det hadde man heller ikke ventet av en slik film. Det store spranget er et flott stykke film, som er morsomt hvis du gir noe av deg selv. (SG)

Filmspesialisten

(FSP 6)


Komedie med brodd og satire

Norville Barnes (Tim Robbins) har nettopp fått seg ny jobb. For få dager siden startet han som postfordeler i meglerfirmaet Hudsucker Industries. Men så tar toppsjefen sitt eget liv - og Barnes, han overtar den døde direktørens plass.

Bak denne "tilfeldige" ansettelsen står en slu kjeltring, forretningsmannen Mussburger (Paul Newman). Mussburger har håndplukket Norville Barnes nettopp på grunn av hans naivitet og dumhet. Naiviteten åpenbarer seg ifølge Mussburger når Norville Barnes av alle ting tar patent på "rockeringen".

Men Mussburgers noe tvilsomme ansettelsesplan slår sprekker når den knallharde kvinnelige journalisten Amy Archer (Jennifer Jason Leigh) begynner å grave i saken. Anna Nicole Smith, som er vel så kjent som Hennes og Mauritz-modell som for sine skuespillerprestasjoner, får du også et glimt av i filmen på TV 2 i ettermiddag. "Særdeles god" skrev "Filmmagasinet" om "Det store spranget" da den kom i 1994, og det vanket også gode anmeldelser i VG.

Brødrene Ethan og Joel Coen står bak denne på mange måter sære filmen som er full av ironi og svart humor. Regissør-brødrene har skapt en unik og utrolig verden, med storslagne kulisser og halsbrekkende kameraføring.

Miljøet viser et konsentrert Manhattan-liknende landskap i femtitallsstil. 27 kunstnere og snekkere jobbet i over tre måneder for å lage modellene som preger filmen. Ethan og Joel Coen er ellers kjent for blant annet "Miller`s Crossing" fra 1990 og den svarte komedien "Fargo" fra 1995.

TV2 1999


Livet er en lek…

Norville Barnes er en enkel fyr fra Muncie, Indiana, som klarer å karre til seg en jobb i et firmaet som framstiller leketøy. Han har en eneste idé om et nytt leketøy som han vil presentere for sjefen Sidney J. Mussberger. Mens Barnes er på vei opp, er firmaets president Waring Hudsucker på vei ned – gjennom vinduet på kontoret i 44. etasje…

Hudsuckers (Charles Durning) død skaper en panikk som Mussberger (Paul Newman) ser som en mulighet for å ta over firmaet. Han vil plassere en totalt udugelig person i Hudsuckers sted, og redusere arbeidsstokken drastisk.

Da Barnes (Tim Robbins) snubler inn i Mussbergers kontor, bestemmer Mussberger seg øyeblikkelig – Barnes er hans mann. Det eneste problemet er at det nye leketøyet Barnes har å tilby firmaet, The Hoola Hoop (”rockeringen”), blir en fantastisk suksess, og Mussberger får store vanskeligheter med å manipulere sin nye president.

NRK1 2004

Alle bilder av Det store spranget

Det store spranget (1994)

Produsent: Joel Silver
Regi: Joel Coen
Manus: Ethan Coen
Sjanger: komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 50 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Arbeiderbladet: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Paul Newman
Sidney J. Mussburger
Tim Robbins
Norville Barnes
Charles Durning
Waring Hudsucker
Jennifer Jason Leigh
Amy Archer
Peter Gallagher
Vic Tenneta
Anna Nicole Smith
Za Za
John Mahoney
Uspesifisert rolle
Jim True
Uspesifisert rolle
Bill Cobbs
Uspesifisert rolle
Bruce Campbell
Uspesifisert rolle
Steve Buscemi
Uspesifisert rolle
Sam Raimi
Uspesifisert rolle