Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Sophie Scholls siste dager (2005)

Basert på en sann historie om den tyske studenten Sophie Scholl, som jobbet for å fremskynde det tredje rikets undergang.

Hele saken (763 ord)

En shopoholikers bekjennelser

Rebecca Bloomwood er en livsglad jente som er veldig god til å shoppe - litt for god kanskje.

Hele saken (1067 ord)

Yatzy

Yatzy er en norsk ungdomsfilm om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv.

Hele saken (437 ord)

Che - Argentineren

Første filmen av to frittstående deler om Che Guevara. Premieredato: 20.03.09

Hele saken (159 ord)

Sannhetsjegeren - Historien om Tore Sandberg og Fritz Moen (2009)

Dokumentar om av justismordet av Fritz Moen og medias forhåndsdømming av saken.

Hele saken (2134 ord)

True Romance (1993)

Originaltittel: True Romance

Clarence var en sær liten enstøing. Helt til han tilfeldig møter Alabama, en callgirl som får hjertet han til å dunke og hans kropp til å krible. De gifter seg. Men en person står i veien for deres kjærlighet - nemlig Alabamas hallik Drexl. Men hva gjør man ikke for kjærligheten! Clarence bryllupsgave til Alabama blir å myrde hennes tidligere hallik. Når han i tillegg samler opp en koffert full av kokain etter blodbadet starter virkelig helvete. Et helvete så rått og intenst at du ikke har sett maken...

Omtale

Premiere 26/12-93. Felix/Eldorado


DVD-utgivelsen Med Kill Bill, Reservoir Dogs og sin Oscar® for Pulp Fiction har Quentin Tarantino hamret seg inn i filmhistorien. True Romance er skrevet av Tarantino og regissert av Tony Scott (Top Gun, Enemy of the State). Tarantino etablerer her sin velkjente balanseakt mellom bisarr humor og provokativ vold, komponenter som gjorde at filmen ble totalforbudt i England.

”I’m not a fag or anything. I’ve always said: if I had to fuck a guy, I mean had to … if my life depended on it … I’d fuck Elvis!” Bare en Tarantino-film kan innledes med en slik replikk. Møt Clarence (Christian Slater): Elvis-dyrker, Kung Fu-filmekspert og selger av seriehefter. Møt også Alabama (Patricia Arquette): nybegynner i horeindustrien. Når de støter sammen i et popcorn-regn på kino oppstår umiddelbart sann kjærlighet. De gifter seg og Clarence gir sin elskede en søt presang — han myrder hennes hallik! Med seg får han også en veske proppfull med kokain, som dessverre tilhører mafiaen. De tvinges til å flykte fra Detroit mot Hollywood og jages av både politi og noen mildt sagt blodtørstige gangstere. Er ikke livet romantisk?

SME


"...stealing... chating... killing... who says romance is dead?"

True Romance var en av de aller viktigeste skrittene på veien til status som hiphets-ayatollah for den tidligere videosjappeekspeditøren Quentin Tarantino.

Christian Slater og Patricia Arquette spiller to ungdommer som plutselig har en koffert med kokain å bli kvitt. Klokelig velger de å selge alt unna til spottpris, framfor en endeløs framtid som langere. Mindre klokelig har Slater etterlagt førerkortet sitt der han, ved en feiltagelse, plukket opp kofferten. Slater og Arquette gjør det vi alle ville gjort i en slik situasjon. De tar en kjøretur gjennom det amerikanske landskapet, og vi er igjang.

True Romance er et sjeldent vellykket forsøk på å lage en legering av tradisjonell romantikk og vår tids kultursymboler. Her knyttes romantikken til det som er å finne i nabolaget til filmens målgruppe, ikke til de stilistiske virkemidlene fra tidligere tider. Christian Slater opptrer som prins i skinnende rustning og på hvit hest, men det er bare i den mest overførte betydning. Her finner man ingen sko av glass, ingen europeiske slott. Til gjengjeld utspiller romantikken seg blant kokain og halliker, blant filmprodusenter og skuespillerstatister, mellom kampsportfilmer, husvogner og tegneseriebutikker.

Men til tross for at filmen er spekket med håndvåpen og påtatt steinharde replikkvekslinger, er det en underlig naiv og vennlig film. Til tross for at den spiller på klisjéer som er blitt utslitt ad absurdum, (grei gutt redder hyggelig jente fra å bli prostituert) makter den å overbevise tilskueren at man ville opptrådd likedan selv hvis man hadde kommet i samme situasjon som hovedpersonen. Og hvis man var bitte lite granne kulere.

bg

Cinemateket 1996


Clarence var en sær liten enstøing. Helt til han tilfeldig møter Alabama, en callgirl som får hjertet han til å dunke og hans kropp til å krible. De gifter seg. Men en person står i veien for deres kjærlighet - nemlig Alabamas hallik Drexl. Men hva gjør man ikke for kjærligheten! Clarence bryllupsgave til Alabama blir å myrde hennes tidligere hallik. Når han i tillegg samler opp en koffert full av kokain etter blodbadet starter virkelig helvete. Et helvete så rått og intenst at du ikke har sett maken...

(Video-omslaget)


"True Romance" bærer så absolutt preg av manusforfatteren Quentin Tarantino, som her er best kjent for "De hensynsløse". Manuset til "True Romance" skrev han før dette. Quentin Tarantino er blitt kalt nittitallets Scorsese.

Resultatet er blitt en herlig forrykende umoralsk road-movie, sikkert regissert av Tony Scott ("Top Gun") med Christian Slater og Patricia Arquette i hovedrollene - med vellykket support av Dennis Hopper og Val Kilmer i viktige roller. En sikker miks som garantert går hjem hos et stort publikum.

Historien i seg selv er ikke akkurat av den mest oppløftende. Clarence Worley (Christian Salter) jobber i en sjappe som selger brukte tegneserier. På fritiden ser han kung fu-filmer og nyter sin gamle cabriolet. Han er typen som absolutt kunne trenge litt forandring i livet. Clarence blir sjekket opp på kino, og forelsker seg øyeblikklig i henne. For så om morgen får vite at kvinnen, Alabama, er callgirl og er kjøpt og betalt av sjefens hans - som fødselsdagsgave. Romansen her bærer preg av Tarantino, som benytter seg av alle B-filmens klisjeer og får det til å virke som den naturligste ting i verden.

Både Clarence og Alabama er overbevist om dette er den store kjærligheten, og gifter seg øyeblikkelig. Når Clarence skal hente Alabamas koffert hos halliken hennes, ender det hele i et blodblad. Vel tilbake hos Alabama viser det seg at kofferten hennes er full av kokain verdt millioner. Kokainet skal gi dem en ny start, men i hælene deres følger eierne av stoffet. Her finnes ingen moralske skrupler.

Til tross for sin voldelige handling, så er dette en humoristisk film. Action-regissøren Scott har heldig hånd med koreografien. Så absolutt en av vinterens store filmopplevelser.

Geir Kamsvåg

Filmaktuelt på kino nr. 10-1993


Hva sa pressen?

Voldskomedie om rotløs ungdom. "Regien er stram og god, knippet med biroller er utsøkt. Ironien er bitende, humoren nattsvart og treffende, musikken fet, amerikanske samfunnshelgener velplassert og den øvrige filmteknikken helt to the point. MEN: Volden - den utstuderte, detaljrike og meget realistiske volden - får meg til å spy. Ikke en gang npr volden når parodiens høyder, letter trykket i mellomgulvet." (J.S. VG 2 poeng.) "Scott slår oss i hodet med alt tenkelig på en gang: skrekk, vold, kjærlighet, ekstase, død og Elvis. Altfor hardt." (P.H. Aft.)

Film & Kino

Alle bilder av True Romance

True Romance (1993)

Produsent: Samuel Hadida
Regi: Tony Scott
Manus: Quentin Tarantino
Sjanger: thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 57 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 1
VG: Terningkast 2

Rollebesetning

Christian Slater
Uspesifisert rolle
Patricia Arquette
Uspesifisert rolle
Val Kilmer
Uspesifisert rolle
Dennis Hopper
Uspesifisert rolle
Gary Oldman
Uspesifisert rolle
Brad Pitt
Uspesifisert rolle
Christopher Walken
Uspesifisert rolle
Chris Penn
Uspesifisert rolle
Bronson Pinchot
Uspesifisert rolle
Conchata Ferrell
Uspesifisert rolle
Vis alle roller
Renny Harlin
Renny Harlin
Jimmy Baio
Jimmy Baio
Joe E. Ross
Joe E. Ross
John Gregson
John Gregson
John Woolf
John Woolf
Jost Vacano
Jost Vacano
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid