Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Søvnløs i Seattle (1993)

Originaltittel: Sleepless in Seattle

Det er julaften, og radiopsykologen Marcia Fieldstone spør lytterne om hva de ønsker og drømmer om i denne høytiden. En liten gutt i Seattle ringer inn og forteller at han har et ønske, et virkelig stort ønske. Ønsket er ikke for ham selv, men for faren hans, Sam. Lille Jonah vil gjerne at pappa skal finne seg en ny kone, for han har vært så trist og nedfor siden han ble enkemann for halvannet år siden.

På andre siden av kontinentet stiller Annie Reed inn radioen på samme kanal. Hun blir svært rørt over Jonahs ønske, spesielt når Sam blir lurt til å bli med i samtalen. Noe spesielt er i ferd med å skje i henne ... en ny følelse. Annie er en jordnær reporter og vet ikke hva hun skal tro eller gjøre. Men hun blir helt besatt av tanken på å møte Sam. Sam på sin side tror på magisk kjærlighet, men ikke på at det skal skje ham to ganger i løpet av livet. Heldigvis for Annie er Jonah så ivrig at han ikke har tenkt å la noe så trivielt som et kontinent komme i veien for farens lykke.

Omtale

Sam er enkemann, og takler dårlig det nye livet han og sønnen Jonah har etablert. Fanget i sorgen har han liten tro på at han igjen kan finne den magiske kjærligheten. Jonah er bekymret for faren. Nå er det jul,og Jonah ringer til et nattprogram i radioen for å få hjelp av radiopsykologen. Motvillig går Sam med på å snakke i programmet. Det ender med at han åpent forteller om savnet, sorgen og kjærligheten til sin kone. Denne samtalen gjør inntrykk på tusenvis av kvinnelige lyttere, og han overstrømmes av brev og frierier. En av lytterne denne natten er den jordnære journalisten Annie, nyforlovet med Walter, men ikke akkurat overstrømmende forelsket. Hun blir besatt av `Den søvnløse i Seattle', og må treffe Sam. Ellers vil hun alltid senere lure på om det var noe hun gikk glipp av. Hun skriver et brev som Jonah fester seg ved. Faren nekter å lese alle brevene. Han forklarer sønnen at det ikke er slik mann møter kvinne. Jonah skriver selv til Annie, og avtalen er å møtes på toppen av Empire State Building Thanksgiving Day, i det solen går ned. Det var det Annie skrev, inspirert av den svært så romantiske filmen `An affair to remember', som faktisk har en birolle i filmen.

(Haugesund 1993)


Hva sa pressen?

Romantisk komedie om en 8-åring som får sin far, som er enkemann, til å ringe inn til et nattlig radioprogram, og mange kvinner blir grepet av hans historie. "Komedien bekrefter bare hva Hollywoods strengeste kritikere vil ha det til. Når det ikke skytes, bannes, beligges og drepes i filmene, kan det hende at det kommer et annet publikum enn det vanlige til kinoene. Det bør det nå - til en enestående hyggestund for dem med sans for romantiske filmer - og for humor." (P.H. Aft.) " - bare en bagatell, men den har sjarm, den er forfriskende. Det vil alltid finnes en plass i romantisk anlagte filmvenners hjerter for eskapisme av denne kvalitet." (H.K. 4 poeng.) " - helt forutsigelig og følger alle velkjente oppskrifter, medn du verden for en sjarmerende og underholdende film..." (A.J. Klassek.) " - velspilt, velskrevet, har solide mengder humor og er basert på en enkel og god ide. (E.W.A. Dagbl. 5 poeng.)

Film & Kino


Det er julaften, og radiopsykologen Marcia Fieldstone spør lytterne om hva de ønsker og drømmer om i denne høytiden. En liten gutt i Seattle ringer inn og forteller at han har et ønske, et virkelig stort ønske. Men ønsket er ikke for ham. Det er for faren hans, Sam (Tom Hanks). Lille Jonah vil gjerne at pappa skal finne seg en ny kone, for han har vært så trist og nedfor siden han ble enkemann for halvannet år siden. På andre siden av kontinentet stiller Annie Reed (Meg Ryan) inn radioen på samme kanal. Hun blir svært rørt over Jonahs ønske, spesielt når Sam blir lurt til å bli med i samtalen. Noe spesielt er i ferd med å skje i henne ... en ny følelse. Annie er en jordnær reporter og vet ikke hva hun skal tro eller gjøre. Men hun blir helt besatt av tanken på å møte Sam. Sam på sin side har troen på magisk kjærlighet, men ikke på at det skal skje ham to ganger i løpet av livet. Heldigvis for Annie er Jonah så ivrig at han ikke har tenkt å la noe så trivielt som et kontinent komme i veien for farens lykke. Filmen ble nominert til to Oscar, bl.a for beste manus.

TV3 2001


Ryan og Hanks i romantisk samspill

Sam Baldwin er deprimert etter at hans kone døde. Hans lille sønn ringer inn til et talkshow i radioen med håp om å finne en ny mor og en ny kone til faren, og Sam må snakke i telefonen. Tusener av single kvinner i hele landet lytter til hans triste historie, og mange sender inn svar, inkludert Annie Reed.

Annie er skribent i Baltimore og forlovet med Walter. Forholdet er imidlertid ikke så hett, og Annie kan ikke glemme Sams stemme. Hun blir besatt av tanken på å møte ham, men skjebnen legger hindringer i veien. Det blir en utstrakt reisevirksomhet på kryss og tvers før de to endelig kan møtes.

Populær Filmen, regissert av Nora Ephron, har store likheter med Cary Grant/Deborah Kerr-klassikeren "An Affair to Remember", og var en av de mest populære romantiske komediene på 90-tallet.

Andre filmer i samme sjanger er "When Harry met Sally" og "You’ve Got Mail". Meg Ryan medvirket i begge, og ble nominert til Golden Globe for de samme filmene. Tom Hanks har fått Oscar to ganger – for "Forrest Gump" og "Philadelphia".

NRK1 2006

Alle bilder av Søvnløs i Seattle

Søvnløs i Seattle (1993)

Produsent: Gary Foster
Regi: Nora Ephron
Manus: Nora Ephron
Sjanger: komedie, romantikk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 44 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Hanks
Uspesifisert rolle
Meg Ryan
Uspesifisert rolle
Bill Pullman
Uspesifisert rolle
Rosie O'Donnell
Uspesifisert rolle
Rob Reiner
Uspesifisert rolle
Ross Malinger
Uspesifisert rolle
Rita Wilson
Uspesifisert rolle
Gaby Hoffmann
Uspesifisert rolle
Victor Garber
Uspesifisert rolle
Barbara Garrick
Uspesifisert rolle
Carey Lowell
Uspesifisert rolle
Dana Ivey
Uspesifisert rolle
Joachim Holst-Jensen
Joachim Holst-Jensen
John Young
John Young
Kaare Keilhau
Kaare Keilhau
Ann Carter
Ann Carter
Abram Room
Abram Room
Laurie Metcalf
Laurie Metcalf