Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Elsk meg i morgen (2005)
22:15 - TV2
Imaginary Heroes (2004)
23:15 - NRK1
Byen er stille (2001)
23:25 - SVT1
Rått parti (1986)
23:45 - TV4
Forbrytelser (2003)
00:10 - TV2
The Deal (2005)
00:45 - TVN

TV-program for de nærmeste dagene

The Firm - Firmaets mann (1993)

Originaltittel: The Firm

Produsent: Scott Rudin
Regi: Sydney Pollack
Manus: Robert Towne
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 34 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Arbeiderbladet: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Holly Hunter
Tammy Hamphill
Tom Cruise
Mitch McDeere
Jeanne Tripplehorn
Abby McDeere
Gene Hackman
Avery Tolar
Ed Harris
Wayne Tarrance
Hal Holbrook
Oliver Lambert
Wilford Brimley
William Devasher
Terry Kinney
Lamar Quinn
Gary Busey
Eddie Lomax
Sullivan Walker
Barry Abanks
Vis alle roller

Mitch McDeere uteksamineres fra det velrenommerte Harvard universitetet i Boston med toppkarakterer. Han er en ung, hardtarbeidende og ambisiøs jurist - et funn for et hvert firma. Mitch får tilbud om jobb fra flere advokatkontorer i de store byene, men takker nei. Han foretrekker i stedet jobben som jurist i et mindre firma i Memphis, Tennessee. Firmaet gir ham meget gode betingelser, en splitter ny Mercedes og lar ham flytte inn i et hus hvor møbler og alle fasiliteter er på plass. De betaler til og med studielånet hans. Mitch kommer fra en fattig bakgrunn og lar seg lett lokke av løfter om penger, makt og velstand. Advokatene i firmaet er dyktige skatte-eksperter. De er rekrutert for å gi inntrykk av en rettskaffen fasade. Sannheten er at firmaet er et advokatkontor for organisert kriminalitet med røtter i mafiamiljøet. Mitch innser snart at tingenes tilstand ikke er som de bør være. For å komme seg ut av uføret, vikler han seg inn i en enda større labyrint av problemer. Det som så ut som et lykkelig valg, kan koste ham livet.

Omtale

Firmaet i denne filmen er en usynlig og uberegnlig fiende, et klart utgangspunkt for en paranoid thriller. Mitch McDeere er nyeksaminert jusstudent med stjernekarakterer og en lysende framtid foran seg. Advokatfirmaer står i kø for å få ham i tjeneste, og et velrennomert Memphis-firma vinner den kampen. Mitch introduseres for et firma som ser på seg selv som Familien, og han tar med sin unge kone fra Boston for å starte et nytt liv. Snart viser det seg at firmaet har kontakter med underverdenen i Chicago, at FBI er ute etter å knuse firmaet, og at ingen noen gang har forlatt firmaet i live. Mitch blir stående imellom, presses fra alle kanter for å gjøre det rette. En stor publikumssuksess på kino i USA...

NKFF


Mitch McDeere er ung og særdeles begavet advokat, ettertraktet av mange firmaer. Han velger seg et lite, men lukrativt firma i Memphis. Ikke minst lønnstilbudet var med å avgjøre saken. Mitch kommer fra svært enkle kår, og er blendet av det nye luksuslivet. Kona Abby deler ikke helt hans entusiasme, hun liker verken firmaets holdning til den enkeltes familieliv, eller Mitches etterhvert svært så lange arbeidsdager. Mitch får en `fadder', Avery Tolar, som skal veilede ham inn i firmaets gjøren og laden. To av selskapets advokater dør plutselig i en uforklarlig båtulykke. Avery og Mitch drar til Cayman+s Island for gjøre noen undersøkelser, her kommer Mitch uforvarende over et kartotek i Averys leilighet som gir ham den første gryende mistanken om at det kan ligge noe suspekt bak dødsfallene. Hjemme igjen oppsøkes han av representanter fra Justisdepartementet, som opplyser at firmaet er under gransking for kontakter til mafian. I tillegg har flere advokater plutselig omkommet i det de er i ferd med å slutte i selskapet. Etterforskerne ønsker at Mitch skal samarbeide med dem, og bruker bl.a. Mitches bror Ray som sitter i fengsel for mord, som et pressmiddel mot ham. Under et besøk i fengselet tipser Ray broren om en privatdetektiv, Eddie Lomax, som kan hjelpe ham. Eddie Lomax blir myrdet, og nå begynner nettet å snøre seg sammen rundt Mitch.

(Haugesund 1993)


Sidney Pollack film var en av sommerens store slagere i USA i konkurranse med "Jurassic Park". "Firmaets mann" er intens thriller som holder publikum i ånde i to og en halv time. "Firmaets mann" vil nok være en av favorittene ved den neste Oscar-utdelingen på samme måte som "Mitt Afrika" som i sin tid stakk av med 7 Oscar-priser.

Unge Mitch McDeere i Tom Cruise sin skikkelse er akkurat ferdig med sin jus-studier. Hans studieresultater er førsteklasses, og han er en ettertraktet mann i din store advokatfirmaene som overbyr hverandre for å få tak i den unge og begavede juristen.

Den nye tilværelsen blender Mitch som kommer fra enkle kår. Men firmaet krever sin ansatte med hud og hår. For både de ansatte og deres familie skal firmaet være basis for tilværelsen, noe Mitch sin kone (Holly Hunter) har vanskelig med å akseptere.

Også for Mitch demrer for etter hvert at ikke alt er som det skal i firmaet. De siste årene har flere av de ansatte som har ønsket å slutte forsvunnet under mystiske forhold. Mitch skjønner etter hvert at også han er fanget - ansatt i en godt betalt jobb som han kun kan forlate i horisontal stilling.

Samtidig er justisdepartementet på jakt etter firmaet. Mitch stilles overfor valget, enten samarbeide med justisdepartementet og risikere livet hvis firmaet oppdaget det, eller vente på at justisdepartementet selv greier det og gå til grunne sammen med firmaet.

"Firmaet mann" har en intensitet og nerve utenom det vanlige. Ikke minst Tom Cruise og hans fadder i firmaet, Gene Hackmann, gjør dette til en av høstens store filmopplevelser.

Geir Kamsvåg

Filmaktuelt på kino nr. 7-1993


Hva sa pressen?

Action-thriller om en ung, nyutdannet jurist som havner i et tilsynelatende velrenommert advokatfirma, men som viser seg å arbeide for mafiaen. " - fjellstø regi av Mr. Pollack, dertil en rad gode roller - eller ypperlige aktører som iallfall gjør gode ting med sitt rollemateriale." (T.E. Dagbl. 4 poeng.) " - en blankpolert og medrivende thriller i god, gammel tradisjon, som hverken fornærmer hjernevinningene eller setter varige spor i dem." (E.M.S. VG 4 poeng.) "Filmen er velpolert inntil det stålharde og rustfrie. Spennende. Men rent for lang." (P.H Aft.)

Film & Kino


Tom Cruise i spennende thriller Den ferske stjerneadvokaten Mitch McDeere, spilt av Tom Cruise, gjør et sjebnesvangert valg når han takker ja til stillingen i et prestisjefylt advokatfirma i Memphis. Det viser seg nemlig at ingen forlater firmaet i live... Unge Mitch er akkurat ferdig med sine jusstudier. Hans resultater er suverene, og han blir umiddelbart en ettertraktet mann for de store advokatfirmaene. De overbyr hverandre for å få tak i den begavede juristen.

Godt tilbud

Mitch slår til på tilbudet fra et velrenommert firma i Memphis. Han flytter fra Boston sammen med sin kone Abby (Jeanne Tripplehorn), og den nye tilværelsen blender Mitch som kommer fra enkle kår. Men det viser seg at firmaet krever sine ansatte med hud og hår. Firmaet forlanger å være basis for tilværelsen for både de ansatte og deres familier, noe Abby har svært vanskelig for å akseptere.

Fanget i firmaet

Etter hvert demrer det også for Mitch at ikke alt er som det skal. Firmaet har mistenkelige kontakter til mafiaen, ogde siste årene har flere av de ansatte, som har ønsket å slutte, forsvunnet under mystiske omstendigheter. Mitch innser at også han er fanget - ansatt i en godt betalt jobb som han ikke kan forlate med livet i behold.

Mellom barken og veden

En dag blir Mitch kontaktet av myndighetene, som er ute etter å avsløre firmaets kriminelle virksomhet. De foreslår et samarbeid som setter Mitch i en svært farlig situasjon. Skånselløst bruker etterforskere trusler mot Mitch sin fengslede bror Ray som pressmiddel, men Mitch har like mye å frykte fra firmaet. Under et besøk i fengselet tipser Ray om privatdetektiven Eddie Lomax, som kanskje kan være til hjelp. Men Eddie blir snart myrdet, og nå begynner nettet å snøre seg sammen rundt Mitch.

Kino-suksess

Sidney Pollacks film fra 1993 var en stor kinoslager både i USA og her til lands. "Firmaets mann" er intens thriller som holder publikum i spenning i to og en halv time. Ikke minst hovedrolleinnehaveren Tom Cruise og hans fadder i firmaet, Gene Hackman, gjør "Firmaets mann" til en stor filmopplevelse.

TV2


Mitch McDeere er nyutdannet jusstudent med stjernekarakterer og en lysende framtid. Advokatfirmaer står i kø for å få ham i tjeneste, og han velger et lite, lukrativt firma i Memphis. Etterhvert viser det seg at firmaet har kontakter med underverdenen og at FBI er ute etter å knuse alt. Og ingen har noen gang forlatt firmaet i live...

TVN

Alle bilder av The Firm - Firmaets mann
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon