Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Sommersby (1993)

Originaltittel: Sommersby

Soldaten Jack Sommersby er savnet i strid og antatt død, men dukker plutselig opp to år etter krigens slutt. Han ønsker å starte et nytt liv sammen med sin kone Laurel og deres sønn. Laurel bryter sitt forhold med Orin, og tar plass ved sin manns side. Men Sommersby har forandret seg. Tidligere var han distansert og grusom, nå er han varm, sjarmerende og hengiven til sin familie. Laurel stiller spørsmål ved den nyankomne mannens identitet.

Omtale

En mann kommer hjem fra borgerkrigen og bringer velstand over hjembyen sin. Samtidig utvikler det seg en lidenskapelig romanse mellom han og hans kone, et forhold som var ødelagt før krigen. Etterhvert skapes det tvil i om han i virkelig er Jack Sommersby.

(Filmtilsynet)


En ny versjon av den franske filmen "Martin Guerre" med Gerard Depardieu i hovedrollen. Handlingen utspiller seg under den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet. Slldaten Jack Slmmersby er savnet i strid og antatt død, men dukker plutselig npp to år etter krigens slutt, og ønsker å starte et nytt liv sammen med sin kone Laurel og deres lille sønn. Laurel bryter sitt forhold med Orin, og tar plass ved sin manns side. Men Sommersby har forandret seg. Tidligere var han distansert og grusom, nå er han varm, sjarmerende og hengiven til sin familie. Laurel stiller spørsmål ved den nyankomne mannens identitet.

NKFF


Er det ektemannen, eller er det hans dobbeltgjenger som vender tilbake flere år etter at han ble meldt savnet under den amerikanske borgerkrigen? Det er spørsmålet både hans kone (Jofie Foster) og naboene spør seg når han vender tilbake til hjemstedet. "Sommersby" er en vellykket amerikansk nyinnspilling av den franske "Le Retour de Martin Guerre" fra 1982, med Gérard Depardieu i hovedrollen.

Den mannen som nå vender tilbake er lik av utseende, men væremåten hans er helt annerledes. Den Jack Sommersby som reiste ut i borgerkrigen var hard og brutal, han som nå har vendt tilbake er varm og hjelpsom. Årene har gått, og kona har etttervert etablert seg i et nytt forhold. Mistanken ligger hele tiden på lur - ikke bare hos den forsmådde, men også hans kona. Til stadig har glemt detaljer fra årene tidligere, og også mennesker.

Men kona elsker den ektemannen hun nå har fått tilbake - hun har fått den Jack Sommersby som hun trodde hun giftet seg med. Men hvis han ikke er den egenltlige ektemannen,hvem er han da, og hvorfor har han skiftet indentitet?

Både Richard Gere og Jodie Foster imponerer i sine rolletolkninger. Deres innsatser i denne filmen er full på høyde med det de har vist i filmer som "Pretty Woman" og "Nattsvermeren".

Jon Amiels film er både velspilt, dyktig regissert og ikke minst godt fotografert. Filmen har med andre ord det som skal til for å bli en publikumssuksess.

Geir Kamsvåg

Filmaktuelt på kino nr. 3-1993


Hva sa pressen?

Sørstatsdrama fra 1860-årene der ektemannen kommer hjem i ny og forbedret utgave etter syv års fangesnskap. "Det er ikke et tilstrekkelig romantisk og mystisk sus over denne histlrien fra den amerikanske borgerkrigen... Filmen er kompetent nok på de fleste plan, handlingen glir ubesværet framover, Jndie Foster og Richard Gere viser ogjen at de er intelligente skuespillere med upåklagelig utstråling, håndverksdyktigheten ligger på et høyt nivå i alle departementer. Det er bare bety at filmen ikke griper tak i en, den er i sørgelig renons på det vi gjerne kaller "nerve", dette udefinerbare som gjør at gråstein kan bli til gull." (B.G. Arb. 3 poeng.)

Film & Kin`


** La du merhe til **

Jodie Flster melker en ku som heter Clarice. Hvorvidt dette er et vanlig ku-navn, er ikke så godt å si, men det som er uomtvistelig, er at Clarice var navnet på hovedrolleinnehaveren i Jodie Fosters forrige film: Nattsvermeren.

FilmMagasinet


Soldaten Jack Sommersby er savnet i strid og antatt død, men dukker plutselig opp to år etter krigens slutt. Han ønsker å starte et nytt liv sammen med sin kone Laurel og deres sønn. Laurel bryter sitt forhold med Orin, og tar plass ved sin manns side. Men Sommersby har forandret seg. Tidligere var han distansert og grusom, nå er han varm, sjarmerende og hengiven til sin familie. Laurel stiller spørsmål ved den nyankomne mannens identitet.

TVN


Drama fra den amerikanske borgerkrigen Den rike landeieren Jack Sommersby (Richard Gere) vender tilbake til hjemmet sitt i Tennessee tre år etter borgerkrigen. Men den unge konen hans, Laurel (Jodie Foster), har trodd at han var død, og har forlovet seg med en annen.

Etter at ektemannen dukker opp igjen, bryter Laurel forlovelsen med Orin Meecham (Bill Pullman). Orin reagerer med bitterhet og sinne. Laurel oppdager imidlertid snart at krigen har gjort noe med ektemannen. Tidligere var han en kald og grusom mann som alle fryktet. Nå tilbyr han økonomisk hjelp til en frigitt slave, og viser stor omsorg for kone og barn. Jack overtaler til og med byens borgerskap til å gå med på å skifte jordbruksprodukt fra bomull til tobakk. I følge Jack vil dette bety stor økonomisk gevinst.

Det viser seg at Jack får helt rett, men den forsmådde Orin har en voksende mistanke om at Jack er en bedrager som utgir seg for å være den rike Sommersby. Den gravide Laurel deler i hemmelighet Orins mistanke. Da Jack blir arrestert og tiltalt for et mord han har begått i fylla mange år tidligere, blir overraskende og skremmende hemmeligheter fra fortiden avslørt i rettssalen.

NRK1

Alle bilder av Sommersby

Sommersby (1993)

Produsent: Arnon Milchan
Regi: Jon Amiel
Manus: Nicholas Meyer
Sjanger: romantikk, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 52 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Arbeiderbladet: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 1

Rollebesetning

Richard Gere
Jack Sommersby
Jodie Foster
Laurel Sommersby
Bill Pullman
Orin Meecham
James Earl Jones
Judge Isaacs
Lanny Flaherty
Buck
William Windom
Reverend Powell
Wendell Wellman
Travis
Brett Kelley
Little Rob
Clarice Taylor
Esther
Frankie Faison
Joseph
Vis alle roller
Judy Campbell
Judy Campbell
Lea Thompson
Lea Thompson
Sharon Gless
Sharon Gless
Tom Berenger
Tom Berenger
Brooke Shields
Brooke Shields
Clint Eastwood
Clint Eastwood