Logg inn | Opprett brukerkonto

Apokalypse nå! (1979)

Originaltittel: Apocalypse Now

Produsent: Francis Ford Coppola
Regi: Francis Ford Coppola
Manus: John Milius
Sjanger: krigsfilm, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 33 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Martin Sheen
Captain Willard
Marlon Brando
Colonel Kurtz
Robert Duvall
Lt Col Kilgore
Frederic Forrest
Chef
Sam Bottoms
Lance
Dennis Hopper
Photo journalist
Laurence Fishburne
Clean
G.D. Spradlin
General
Harrison Ford
Colonel
Scott Glenn
Captain Richard Colby
Vis alle roller

Oberst Kurtz har begått drap og bygd sitt eget hovedkvarter utenfor amerikansk militær kontroll mens Vietnamkrigen raser. Kaptein Willard må ta Kurtz av dage. Oppdraget blir et drepende dypdykk i krigens galskap.

Kaptein Benjamin Willard glir inn og ut av søvnen på et lummert hotellrom i Saigon. Minnene fra krigen ligger som et filter foran fornuften. Ingen ting betyr noe lenger for den skilte kapteinen som har sett alt av menneskelig nedrighet i den vietnamesiske jungelen.

Så må han ut i tjeneste igjen.
Oppdraget er spesielt, selv for krigsvante Willard. Høyt dekorerte oberst Kurtz i den amerikanske hæren må myrdes av sine egne på grunn av krigsforbrytelser.

Kurtz har med blodige bokstaver bedt sine overordnede dra til helvete. Han vil selv råde over liv og død i en krig som er ute av kontroll.

Med en kanonbåt setter kaptein Willard kursen for Kurtz rett over grensen til Kambodsja. Det blir en reise gjennom krigens galskap som ender i et møte med frykten personlig - Kurtz...

Omtale

Coppolas filmatisering av vietnamkrigens helvete. En amerikansk obert Kurtz er blitt gal og driver sin egen "private" krig mot alt og alle. En ung kaptein får i oppdrag å likvidere Kurtz. Filmen beskriver en reise gjennom Vietnamkrigens helvete.

(Filmtilsynet)


Filmhistoriens største ragnarrok

Løst basert på romanen Heart of Darkness av Joseph Konrad, er handlingen i Apokalypse Nå! historien om den amerikanske Kaptein Willard, som midt i Vietnamkrigens hete, får et hemmelig oppdrag om å reise oppover elven inn i Kambodsja, på jakt etter en "Green Beret" soldat som sies å ha hoppet av fra amerikanernes side og blitt sinnssyk. For Willard blir ferden inn i Vietnamkrigens infernalske landskap et møte med mennesker som alle befinner seg i situasjoner på randen av det absurde og som alle på hver sin måte har latt seg smitte av den galskapen som råder rundt dem. Apokalypse er et av bibelens mange ord for verdens undergang, og det hele kunne lett ha endt med undergang da Francis Ford Coppola tok med seg et gigantisk filmteam og et urimelig stort filmbudsjett ned til Fillipinene for å filme en av filmhistoriens største krigsepos. Det tok Coppola ti år å skaffe nok penger til å gjennomføre prosjektet og selv da måtte han sette store deler av sin private formue på spill for å få filmen ferdig. Om det hersket apokalyptiske stemninger foran kamera i innspillingene av Apokalypse Nå!, så var det ingen ting i forhold til hva som foregikk bak. Filmopptakene, som i utgangspunktet var ment å vare i seks uker, tok hele 16 måneder å gjøre ferdig. I løpet av denne perioden gjennomgikk filmteamet så mye kaos, at det var et under alle overlevde. Store deler av filmutsyret gikk tapt under en stor tyfun. Hovedrolleinehaver Martin Sheen fikk et hjerteinfarkt under innspillingene. Dennis Hopper var så høy på LSD store deler av innspillingstiden at de måtte skrive om rollen hans. Ellers fløt det formelig av alskens andre rusmidler på settet og mens Coppola og hans team forsøkte å filmatisere en krig, var Fillipinenes president Ferdinand Marcos i ferd med å utkjempe en på ordentlig, noe som uten tvil satte sitt preg på innspillingene.

Tross disse heller kaotiske opptakssituasjonene og regissørens gjentatte trusler om å begå selvmord, er det et utrolig, men urokkelig faktum at Apokalypse Nå! utgjør en av tidenes største filmverk. Kanskje nettopp på grunn av sin strabasiøse fødsel, lykkes denne filmen i å gi publikum en forståelse av den ellers uforståelige tilstanden som soldatene befant seg i under Vietnamkrigen. Filmen tilstreber seg ingen regelrett og ordnet struktur. I stedet "bombes" vi av en storm av visuelle og audielle impulser som setter tilskueren ute av stand til å tenke rasjonelt, nettopp slik soldatene i Vietnams jungel må ha opplevd det. Filmen delte gullpalmen i Cannes med Blikktrommen i 1979. jfh

Cinemateket 1997


En amerikansk kaptein får under Vietnam-krigen i oppdrag å dra oppover Nam-elven for å likvidere en amerikansk oberst som har tatt makten over en gruppe mennesker som adlyder ham blindt og som er blitt en plage for amerikanerne.

.. De beste amerikanske filmene handler ofte om en eller annen reise til ett eller annet. I Coppolas ofte imponerende, stundom irriterende film gjelder det ikke en reise til avklarethet, men til enda flere spørsmålsstillinger enn dem vi satt inne med, da filmen begynte. Det er fint lite innsikt vi får.

Bjørn Granum Publikumspanel: 7,6 av 10

Film-Nytt 3/80 side 33


En av de største og mest interessante amerikanske filmer fra 70-tallet. Et forsøk på å nærme seg det ondes problem, en vellykket blanding av film-noir, Bresson, marki de Sade og norsk folkeeventyr. Hopper, som i det virkelige liv er stillsfotograf med flere separatutstillinger spiller her en utfrika amerikansk krigsfotograf som har strandet nær ondskapens sentrum.

Cinemateket


** La du merke til? **

To rollefigurer var:

Harrison Ford

G.D. Spradling

Alle bilder av Apokalypse nå!
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon